Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Julian Bartosz: Pacelli na ołtarze?

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Bardzo dobry tekst

zakłamanie KRK w pełni ukazane

autor: czerwony93, data nadania: 2010-01-17 12:06:37, suma postów tego autora: 2783

A ja się zastanawiam...

Czemu nasza koffana "lewica", mimo że głosi hasła "całkowitego rozdziału kościoła od państwa" i "zakazu mieszania się kościoła w politykę", sama nie potrafi się powstrzymać od wtrącania się w wewnętrzne sprawy kościoła. Hipokryci.

autor: Paweł Ciupak, data nadania: 2010-01-17 12:57:17, suma postów tego autora: 193

a co srodowiskom zydowskim do tego ?

kto ma, a kto nie, cnoty w Watykanie :)

autor: dyzma_, data nadania: 2010-01-17 13:01:52, suma postów tego autora: 2960

Prawdę mówiąc mam to w nosie

kogo Kościół robi świętym, kogo kreuje na bohatera, kościelne sprawy obchodzą mnie jak zeszłoroczny śnieg, wiadomo, że ani z prawdą ani ze sprawiedliwością nie mają nic wspólnego. Nie mam pojęcia ska zainteresowanie tym na lewicy.

autor: Crystiano, data nadania: 2010-01-17 14:35:08, suma postów tego autora: 1590

Bardzo dobry text

oczywiście klerykalnifaszyści i antysemici zaraz zaczną ujadać

autor: polak17, data nadania: 2010-01-17 14:39:52, suma postów tego autora: 1323

...

Trzeba wiedzieć gdzie są przyjacioły nasze i co porabiają. Jakby jakąś krzywdę chcieli by zrobić im wrogowie, zareagować.
No nie, Panie Pawle?

autor: prezio, data nadania: 2010-01-17 14:47:47, suma postów tego autora: 878

...

Wtrącać się w wewnętrzne sprawy kościoła to mogą politycy a nie publicyści. Ktoś tu najwyraźniej tego nie rozróżnia.

autor: ancymon, data nadania: 2010-01-17 15:56:53, suma postów tego autora: 621

B16 właśnie dziś ogłosił w synagodze,

że Watykan był miejscem akcji pomocy Żydom.
Akcja była doprawdy perfekcyjna, skoro nie tylko nie wiedzieli o niej Niemcy (bo nie reagowali) ale także Żydzi.

autor: altstettiner, data nadania: 2010-01-17 21:58:43, suma postów tego autora: 1512

Z tego co wiem

do świętych zanoszą swoje modły katolicy w różnych intencjach i sprawach, z którymi nie mogą sobie poradzić, lub na które nie mają wpływu. Do Krzysztofa - kierowcy, do Wita - wariaci lub zakochani (na jedno wychodzi), do Antoniego Padewskiego - podróżni o raz poszukiwacze rzeczy i ludzi zagubionych (np. niewiernych mężów)...
Ciekawe kto modlić się będzie do Pacellego? Obok potomków SSmanów i hitlerowców, na pewno polscy Weszpolacy zamawiający piwo w wiadomym geście - żeby "chrzczone" nie było...
Po "pokojowym" Noblu dla Baraka wysyłającego kolejne mięso armatnie do Afganistanu, pora na świętego Piusa, który z narażeniem życia przechowywał Żydów w lochach watykańskich...
.

autor: Hyjdla, data nadania: 2010-01-18 12:22:32, suma postów tego autora: 5956

To jest ciekawe

http://konflikty.wp.pl/kat,1020349,title,Podpalili-ja-bo-przyjela-chrzest,wid,11864951,wiadomosc.html

Taka konfrontacja swiatow.

autor: dyzma_, data nadania: 2010-01-18 12:58:12, suma postów tego autora: 2960

@Hyjdla, altstettiner

Jak to o co będzie się modlić? O pomoc w konspiracji :)

autor: yona, data nadania: 2010-01-18 22:08:59, suma postów tego autora: 1517

...

Niestety, ale Kościół - a zwłaszcza Watykan i skupiona wokół niego hierarchia - z reguły był, pod maską "miłosierdzia", sprzymierzeńcem zacofania i wyzysku (wprawdzie z korektami prorodzinnymi)... Pius XII na ołtarzach byłby gorzką ironią historii, a takowych przecież nigdy nie brakowało...

autor: Odyseusz, data nadania: 2010-01-19 19:08:21, suma postów tego autora: 1684

...

Rozmowa z historią

Mistrzyni życia, Historio,
zachciewa ci się psich figlów:
zza kraty podgląda Orion,
jak siedzimy razem na kiblu.

Opowiadasz mi stare kawały
i uśmiechasz się, na wpół drwiąca,
i tak kiblujemy pomału -
ty od wieków, ja od miesiąca.

O Nieśmiertelna, skądże
ta skłonność do paradoksów,
i powiedz mi - czy to mądrze
całemu światu krew popsuć?

Bo skoro na całym świecie,
jak nie wojna, to stan wojenny -
Historio, powiedz mi przecie:
po diabła tu kiblujemy?

Rewolucyjny poeta
ma zginąć w tym mamrze sowieckim?!
Historio, przecież to nietakt,
ktoś z nas po prostu jest dzieckiem!

Wiec wstydź się, sędziwa damo,
i wypuść z Zamarstynowa...
(Na kryminał zaraz za bramą
zasłużymy sobie od nowa).

I tak, rewolucyjny poeta zawsze będzie siedział w "kryminale" albo pracował sobie nań "zaraz za bramą", a postaci formatu Pacellego będą wynoszone na ołtarze ;-)...

autor: Odyseusz, data nadania: 2010-01-19 19:32:38, suma postów tego autora: 1684

PS.

Wiersz oczywiście Broniewskiego.

autor: Odyseusz, data nadania: 2010-01-21 10:36:31, suma postów tego autora: 1684

Dodaj komentarz