ale ten "komisarz administrujacy miastem" też brzmi źle.
który zmieni Łódź w miasto prawdziwie liberalne.
czy komisarz czy Kropiwnicki to jest niedobrze.
że ja mam tylko nadzieję, że prezydentem nie zostanie pełowski aparatyczyk, naprawdę.
Po prostu Kropiwnicki nie nadawał się na prezydenta jednego z największych miast Polski.
PS. Kropiwnicki nie był nigdy w PiS.
Mnie histeria antypisowska przeszła już dawno. Chyba na szczęście.
Tutaj nie chodzi nawet o politykę, tylko patriotyzm lokalny, z którego Kropiwnicki nie zdał egzaminu.
ze skuteczności (EURO 2012, we Wrocławiu i Poznaniu co sprawi, że jeszcze bardziej te miasta, mniejsze od nas, oddalą się od nas).
j.w.
Jesteś jednym z niewielu porządnych lewicowców, a to wartość sama w sobie. Kropiwnicki w PiS-ie nie był, bo jemu było bliżej do LPR i Radia Maryja - Kaczory za mało religijnie nawiedzone były dla Kropy.
Co by nie mówić to gość odniósł sukces ze świętem Trzech Króli, bo przekabacił Platfusów i polska klasa robotnicza zyska jeden dzień urlopu od kapitalistycznego wyzysku więcej.
Gratulacje dla Darka Jońskiego !!!
za wysadzenie z białej bryczki łódzkiego jaśnie pana chronionego przez orszak straży miejskiej. Niech jaśnie wielmożowie wiedzą, że nie powinni publicznie pysznić się, gdy rośnie bezrobocie a wraz z nim szerzy się bieda.
ten klerykał i pospolity cham (słynna sprawa z funkcjonariuszem straży miejskiej) dawno już powinien nie być prezydentem Łodzi.
Czyli można?!
Getzz... najgłupszy z komisarzy, będzie o niebo inteligentniejszy i "ładniejszy" niż Kropa. Ilekroć widziałam tę facjatę przybraną w błazeńską czapeczkę tylekroć ogarniał mnie szyderczy śmiech. On Łodzi obciach przynosił na całą Polskę i pół Europy.
Wziąłeś udział w referendum, Getzz?
.
RACJA PL aktywnie działała na rzecz usuniecia Kropiwnickiego zbierajac podpisy a nastepnie uczestnicząc w mobilizacji mieszkancow Lodzi zeby uczestniczyli w referendum i glosowali przeciwko Kropiwnickiemu.
1. Okazało się, że lewica a nawet tak tu postponowany SLD mogą coś wygrać, jeśli się za to ktoś PORZĄDNIE zabierze.
2. Hierarchowie krk strzelili sobie w stopę, wzywając swych wiernych, aby zbojkotowali referendum. Mam powód do uciechy...
3. Istotną rolę odegrała Racja Polskiej Lewicy. Cokolwiek ktokolwiek sądzi o wadach i brakach tego środowiska - tu należy zdjąć kapelusz. Tylko, proszę bardzo, nie uzywajmy zwrotu "działał aktywnie", bo pasywnie działać nie można!
4. Gratuluję! Łódzkiej lewicy, łodzianom, polskiemu społeczeństwu, które przekonało się oto, że MOŻNA, jeśli się naprawdę chce i starannie weźmie do roboty.
Wahałem się czy brać udział, ale w końcu zagłosowałem.
do niebrania udziału w głosowaniu jest skandalem, bo to jawne propagowanie postawy nieobywatelskiej. Jeśli łódzki kościół tak zrobił, to strzelił sobie w głowę, a nie w stopę. Fakt, że to akurat z głową w polskim kościele nie jest najlepiej.
to już drugi klerykalny prezydent miasta odwołany przez mieszkańców.
w Częstochowie też w wyniku referendum mieszkańcy odwołali T.Wronę.
nie wiem jak w Łodzi, ale w Częstochowie p.Wrona dbał tylko o interesy swych kościelnych mocodawców.
gratulacje dla mieszkańców Łodzi.
Nie emocjonujcie się tak bardzo, następny będzie taki sam (albo i gorszy).
że odwołali go bo zrobił sobie wolne w święto 3 króli o !
dokladnie!
Tego się właśnie obawiam.
Wystarczy CHCIEĆ!A Chcieć to móc!Z mojej czteroosobowej rodziny za wykropidleniem złożyło podpisy sześć osób(bo ja trzykrotnie)-:)Ale zagłosować poszedłem tylko ja.Ufff!Ciężko,ale poszło.
Prokuratura powinna zajac sie przestepcami falszujacymi podpisy pod referendum.
Wolne w święto trzech króli od nowego roku będziemy mieli 12 a nie 11 dni wolnych w roku i chwałą mu zato
Kropiwnicki jako minister pracy i szef rządowego centrum studiów strategicznych ostro przeciwstawiał się (z pozycji interwencjonistyczno-socjalnych) m.in. Balcerowiczowi i Olechowskiemu. Jego inicjatywy w sprawie np. handlu w niedzielę czy 3 króli, choć często odwoływały się do argumentacji religijnej przyniosły materialny efekt w postaci pewnego skrócenia liczby obowiązkowych roboczogodzin w roku. Blisko współpracował przy tych kampaniach ze związkami zawodowymi.
Dodatkowo mimo swego religijno-patriotycznego układu odniesienia Kropiwnicki nie miał nic wspólnego z jego ksenofobicznym wydaniem - wielokrotnie patronował działaniom czy wydarzeniom mającym na celu ukazanie wielokulturowego dziedzictwa Łodzi i Polski, część takich przedsięwzięć chyba nawet w jakimś stopniu inicjował.
Prawicowiec całkiem wolny od neoliberalizmu i narodowego szowinizmu zarazem to znowuż nie tak częste w Polsce zjawisko. Nie znam szczegółowo łódzkiego kontekstu tej sprawy - być może Kropiwnicki był kiepskim prezydentem miasta czy w ogóle samorządowcem, ale nie łudźmy się: klęska w referendum zapewne spowoduje odsunięcie się w całkowity niebyt tego w końcu nie pierwszej młodości polityka. Wobec znanego nam wszystkim stanu niezależnej lewicy i wobec tego poważnego osłabienia socjalnego skrzydła polskiej prawicy obszar polityki głównego nurtu będą wyznaczać liberałowie europejscy, liberałowie pobożni i patriotyczni oraz liberałowie post-PRL-owscy. Naprawdę jest się z czego cieszyć?
będą witać Kropę na ulicy słowami: Gdzie masz ch... władzę?
Litzmanstadt? Dlaczego używasz niemieckiej nazwy? To nie było niemieckie miasto, jak Wrocław czy Opole.
Przypominam, że podobnie udało się nie tak dawno odwołać prawicowego prezydenta Częstochowy Tadeusza Wronę.