Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Antysemicka wpadka biskupa Pieronka

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Co na to Freud?

Psychoanaliza ma znane wyjaśnienie dla czynności pomyłkowych i przejęzyczeń. Nie widać powodu, aby tu wyjaśnienie to uznawać za chybione. Chcącym zgłębiać zagadnienie polecam lekturę "Rzeczy mglistych" Joanny Tokarskiej - Bakir. I namysł nad tym, że chyba zbiorowa kozetka wreszcie by się przydała. A swoją drogą, w kręgach PAT-u zawsze krzywo patrzono na wszelkie zakusy psychoanalityczne... na psychologię samą; to się nazywa opór, a raz po raz można się zorientować, skądże on się bierze.

autor: Roslein, data nadania: 2010-02-01 16:03:49, suma postów tego autora: 8

...

Tym powinna się zająć prokuratura, negacjonizm podpada pod kodeks karny.

autor: ancymon, data nadania: 2010-02-01 16:08:05, suma postów tego autora: 621

czy na lewicy lepiej?

niektótre cytaty z księdza biskupa jak z jednego blogu na lewica.pl :(

autor: derwisz, data nadania: 2010-02-01 16:52:14, suma postów tego autora: 219

Biskup

powiedzial dokładnie to samo, co od dawna mowią antyimperialistyczni obrońcy Palestyńczyków.

autor: ABCD, data nadania: 2010-02-01 16:53:56, suma postów tego autora: 20871

podobno włoski

dzienikarz to wymyślił więc nie ma 100% pewności,ale jeżeli tak było to wpadka niesamowita,no cóż przeprosił to że kościół jest antysemicki wiadomo już od dawna,choć dziwne że kościół jest antysemicki jak sam Jezus był żydem
a żydzi święci nie są taka prawda wszyscy widzimy co izrael robi na bliskim wschodzie i co chwile są urażani

autor: Fred_BB, data nadania: 2010-02-01 17:16:29, suma postów tego autora: 676

...

Zabawne, że Redakcja nie chce zamieszczać np. wypowiedzi Szmajdzińskiego z SLD sprzed tygodnia, ale Pieronka z KK - już zamieszcza ;-).

A jeżeli chodzi o jego wypowiedź, to czegóż innego można było się spodziewać po Pieronku? Od zawsze sączył "jad" przeciwko feministkom, lewicy, czemu nie przeciwko Żydom? Moim zdaniem - pomieszał ziarna prawdy z plewami faszyzacji. Obecna dyskryminacja Palestyńczyków jest faktem, tak samo jak Szoah.

autor: Odyseusz, data nadania: 2010-02-01 17:22:09, suma postów tego autora: 1684

ancymon

"Tym powinna się zająć prokuratura, negacjonizm podpada pod kodeks karny."

I z czego sie tu cieszyc? Ze nie mozna w Posce mowic co sie mysli?
Nie kwestionuje zaglady, ale od mojej podstawowki tablice z liczbami zabitych w Oswiecimiu zmieniali o ile pamietam kilka razy... Wiec skoro z 6 milionow redukuja do 1,5 to dlaczego ktos nie moze twierdzic- z czym sie nie zgadzam, ze wymordowali tam np. 100 tys? I porownujac to z nalotami na Drezno wysunac (bledny moim zdaniem) wniosek, ze tak po prostu wygladala wojna po obu stronach?
Prawo do glupich twierdzen jest podstawa demokracji, inaczej powinnismy zamknac caly sejm za obrazanie naszej inteligencji;P

Moim zdaniem mocno przesadzacie- jak dla mnie Pieronek mogl faktycznie wyrazic sie nieprecyzyjnie- w znaczeniu, ze termin Szoah jest wykorzystywany przez czesc organizacji zydowskich do oskarzania wszystkich o antysemityzm (co z reszta ta sprawa potwierdzila) i szantazowania panstw o zwroty majatku, z czym mam nadzieje nikt nie bedzie tu polemizowal...

Oczywiscie mogl to ujac inaczej, ale baz przesady.

autor: MJ, data nadania: 2010-02-01 18:22:38, suma postów tego autora: 1280

a czy to, co ktoś mówi, zmienia prawdę jako taką?

jeżeli żąda się wolności słowa dla siebie, należy również respektować wolność słowa drugiego człowieka. Mierzi mnie ta cała polityka kościoła katolickiego, ale zdecydowanie sprzeciwiam się wszelkim nagonkom stada na pojedynczą osobę.

autor: nana, data nadania: 2010-02-01 18:30:24, suma postów tego autora: 4653

Nurt Lewicy Chrzescijanskiej i Katolickiej

kontra polskiej Wielkiej Polski Katolickiej,klerykalnej,neoendeckiej,antysemickiej i klerykalno-faszystowskiej

autor: guevarysta, data nadania: 2010-02-01 19:10:30, suma postów tego autora: 788

Pieronek

wypowiedział tylko to, co kumple ABCD mówią od lat.

autor: rote_fahne, data nadania: 2010-02-01 19:53:52, suma postów tego autora: 1805

Pieronek i inni

P.Prekiel skomentował : "Od dziś o. Tadeusz Rydzyk wraz z ks. Jankowskim mają wspólnego towarzysza broni - szkoda."

Pieronek nie pierwszy raz wyraża sie podobnie, zresztą dość czesto stosuje ostre,nie/przemyślane słowa, ktore słusznie wywołuja dyskusję o granicy dopuszczalnych sformułowań przez hierarchę kościoła katolickiego.

Np "Pod koniec roku 2001 biskup Pieronek skomentował Izabelę Jarugę-Nowacką (która opowiadała się za zmianą restryjcyjnej ustawy aborcyjnej) słowami: 'To jest beton, na który nawet kwas solny nie pomoże'. " za: http://10latzadry.blox.pl/2009/11/Koszulka-z-feminizmem-i-kwasem.html

autor: marikaa, data nadania: 2010-02-01 19:59:41, suma postów tego autora: 140

Ciekawe

Czy gdyby np. powiedział, że "Tutsi sobie nakręcają koniunkturę polityczną przypominaniem ludobójstwa dokonanego przez Hutu" to zamieścilibyście taką informację? Może więc odnosząc się do komentarza redaktora: Czy na lewica.pl są równi i równiejsi?

Nie jestem fanem Pieronka, ale ta wypowiedź (przekręcona zresztą) nie świadczy o żadnym antysemityzmie. W tradycji ludowej mówi się o Francuzach-żabojady o Włochach-makaroniarzach (choć makaron wynaleziono w Chinach) i o Żydach-lichwiarzach ale pomimo negatywnego nacechowania nie są to wypowiedzi mające te narody dyskryminować. Po prostu się "utarło". Pieronek oczywiście poszedł dalej bo ruszał już nie stereotypy, a fakt Holokaustu którego negacja faktycznie jest mówiąc delikatnie głupotą, ale czy można nawoływać do karania za to? Jeszcze nie dawno cieszyliście się, że chwalący zbrodnie katyńską LBC zostali uwolnieni od zarzutów, a teraz będziecie karać Pieronka za jego opinię? Środowiska żydowskie z USA które tak sobie roszczą prawo do wydawania sądów o czyimś "antysemityzmie" podczas wojny lobbowały by "broń Boże nie pomagać Żydom z Europy". Ratowali ich Duńczycy, Szwedzi, Polacy (jako jedyni pod karą śmierci!) więc nazywanie nas antysemitami to jakaś głupota. Niezaprzeczalną i piękną kartą w historii naszego narodu była obrona Żydów przed zagładą - zdarzały się i szuje które Niemcom pomagały, ale tak było wszędzie. Nie można obarczać narodu, który wycierpiał w tamtej wojnie podobnie jak Żydzi wspierając ich, terminem "antysemicki". To przykre, a tacy yntelygenci jak Bubel i Gross podsycają marginalne upiory przeszłości by dorobić się na tym pieniędzy, wstyd mi za takich ludzi...

autor: socjalpatriota, data nadania: 2010-02-01 20:27:24, suma postów tego autora: 471

Też mam skróty myślowe !

Watykan wszystko obsika, aby buło im ciepło i tylko zająć ludzi sobą . Cało pajęczyna jest tak rozbudowana żeby któryś biskup lub ksiądz od czasu do skłócił i dzielił społeczeństwa między sobą. I w duchu modlą się wojny, które niosą zgliszcza i biedę. Co tam ludzie dla nich ! Odprawiają ich pęczkami do nieba sami się bezustannie bogacąc.

autor: Skowronski, data nadania: 2010-02-01 23:04:11, suma postów tego autora: 147

Nikt mnie chyba nie posądza o sympatię dla Pieronka ale...

...dlaczego u diabła jego wypowiedź jest "antysemicka"?

autor: Velimir Draconashvili, data nadania: 2010-02-02 09:16:10, suma postów tego autora: 68

O co ta burza?

Polski kościół katolicki od dawna nie jest antysemicki, rzekłbym, że w oficjalnie jest wręcz filosemicki, chocby z powodu przyjacielskich stosunków JPII ze srodowiskami zydowskimi i życzliwym stosunkiem tegoż do judaizmu. A to co powiedział Purpurowy Pierścionek to nie jego pierwsza gafa. facet jak cos palnie to jakby martwe cielę ogonem ruszyło.
Ogólnie prawdą jest że mimo życzliwego stosunku hierarchów kościelnych do środowisk żydowskich, oddawania hołdu ofiarom holocaustu i potepienia jego sprawców, pewne grupy żydowskie podsycają temat i co jakis czas rzucają teksty o polskim antysemityzmie i współsprawstwie Polski w zbrodni Holocaustu. To rzeczywiscie jest manipulowanie tragedią ludzkości. Pieronka szlag trafił i mógł coś chlapnąć.
ja osobiście uważam, że poprawność polityczna w sytuacji kiedy rozmawia się o narodzie żydowskim, judaizmie czy Izraelu doszła do absurdu. jakakolwiek krytyka jest już antysemityzmem.

autor: red spider 666, data nadania: 2010-02-02 11:03:26, suma postów tego autora: 1549

Ja tam

osobiście gorsze w sensie bardziej antysemickie konstrukcje zdaniowe słyszałem na demonstracjach antywojennych wygłaszane przez działaczy lewicy. Ale co tam.

autor: maciej stanczykowski, data nadania: 2010-02-02 11:16:01, suma postów tego autora: 899

Wypowiedź JEST antysemicka, bo mówienie...

...że Szoah jest "żydowskim wymysłem / inicjatywą" zakrawa o tzw. kłamstwo oświęcimnskie i kwalifikuje się co najwyżej do pism typu "Nasz Dziennik", "Szczerbiec" lub "Poznaj Żyda", a nie do debaty publicznej (i to jeszcze przez osobę uchodzącą za "autorytet" oraz "złote usta" Episkopatu)... Nikt tutaj nie kwestionuje zbrodni współczesnego państwa Izrael przeciwko Palestyńczykom, ale podważanie Szoah to - mówiąc najdelikatniej, jak to możliwe - żenada... Przy okazji Pieronek wytyka części (!) Żydom dążenie do "nieuzasadnionych korzyści" (w domyśle głównie reprywatyzacyjnych), podczas gdy Kościół Rzymsko-Katolicki w Polsce domaga się wciąż nowych dotacji z budżetu czy nadań ziemskich... Przyganiał kocioł garnkowi, a oba smolą :/...

autor: Odyseusz, data nadania: 2010-02-02 11:36:38, suma postów tego autora: 1684

Jakie konstrukcje antysemickie ?

maciej stanczykowski,
jakie
"gorsze w sensie bardziej antysemickie konstrukcje zdaniowe osobiście słyszałeś na demonstracjach antywojennych wygłaszane przez działaczy lewicy"?

autor: irak, data nadania: 2010-02-02 11:54:36, suma postów tego autora: 451

ps.

Właściwie Pieronek wytyka - w swoich "skrótach myślowych" - nie części Żydom, ale generalnie - Żydom dążenie do "nieuzasadnionych korzyści". A grupa roszczeniowców nie może być jeszcze podstawą do takich uogólnień i szerzenia uprzedzeń na tle narodowościowym. Podobnie np. wśród Polaków Potoccy, Braniccy czy Czetwertyścy wychodzą z coraz to nowymi roszczeniami, jednak nikt przez to nie wznieca "zadymy" przeciwko Polakom :/.

autor: Odyseusz, data nadania: 2010-02-02 11:54:45, suma postów tego autora: 1684

+

"Po haniebnej kradzieży historycznego napisu..."
Czyli kradzież zorganizowana przez Szwedów na zlecenie tajemniczego Brytyjczyka też jest dowodem "polskiego antysemityzmu"? Przecież w najlepszym razie można tu mówić o antysemityzmie polsko-szwedzko-brytyjskim. Prekiel, no przestańcie się ośmieszać!

autor: Angka Leu, data nadania: 2010-02-02 13:06:46, suma postów tego autora: 3102

++

Odyseusz, ale Braniccy itp. swołocz nie występują z roszczeniami jako jakaś szczególna grupa etniczna a środowiska żydowskie właśnie tak. Nie występują jako jedni z b. właścicieli tylko jako grupa, która domaga się szczególnego traktowania ze względu na kryteria etniczne. Moje stanowisko jest jasne: nikomu nic nie zwracać - ani Kościołowi, ani arystokracji, ani gminom żydowskim czy pojedynczym Żydom.

autor: Angka Leu, data nadania: 2010-02-02 13:10:33, suma postów tego autora: 3102

ciekawe czy biskup w boga wierzy

bo w diabła to na sto procent

autor: ajde, data nadania: 2010-02-02 13:19:22, suma postów tego autora: 291

odp.

| Wypowiedź JEST antysemicka, bo mówienie że Szoah jest "żydowskim wymysłem / inicjatywą" zakrawa o tzw. kłamstwo oświęcimnskie i kwalifikuje się co najwyżej do pism typu "Nasz Dziennik", "Szczerbiec" lub "Poznaj Żyda", a nie do debaty publicznej (i to jeszcze przez osobę uchodzącą za "autorytet" oraz "złote usta" Episkopatu)...
(...) ale podważanie Szoah to - mówiąc najdelikatniej, jak to możliwe - żenada...|

Zagłada Żydów jest faktem, ale Shoah jest terminem, który wywyższa żydów jako ofiary zbrodni niemieckich w czasie II WŚ ponad inne ofiary. I zapewne Pieronkowi o to chodziło.

| Przy okazji Pieronek wytyka części (!) Żydom dążenie do "nieuzasadnionych korzyści" (w domyśle głównie reprywatyzacyjnych), podczas gdy Kościół Rzymsko-Katolicki w Polsce domaga się wciąż nowych dotacji z budżetu czy nadań ziemskich... Przyganiał kocioł garnkowi, a oba smolą :/... |

No tak, ale jest jedna różnica między KK, a organizacjami żydowskimi w USA. KK dziś ma ciągłość prawną z przedwojennym KK, który jakąś tam własność posiadał. Organizacje żydowskie jej nie posiadają; nie są spadkobiercami polskich żydów. Z tego co wiem to w sytuacji braku spadkobierców po obywatelu dziedziczy Państwo (tu Polska).
Oczywiście nie oznacza to, że nie powinno się raz na zawsze powiedzieć - dosyć tego "naprawiania krzywd" II WŚ 70 lat po wojnie.

autor: M-Z, data nadania: 2010-02-02 13:31:37, suma postów tego autora: 34

irak

w kontekście holocaustu i prób usprawiedliwiania tragedią żydów podczas II w.ś obecnej polityki Izraela.

autor: maciej stanczykowski, data nadania: 2010-02-02 13:49:48, suma postów tego autora: 899

Angka Leu

"Czyli kradzież zorganizowana przez Szwedów na zlecenie tajemniczego Brytyjczyka też jest dowodem "polskiego antysemityzmu"? Przecież w najlepszym razie można tu mówić o antysemityzmie polsko-szwedzko-brytyjskim. Prekiel, no przestańcie się ośmieszać!"
A gdzie ja napisałem , że ta kradzież to przejaw polskiego antysemityzmu?! Napisałem, że było to czymś okropnym, a nie , że to przejaw naszego antysemityzmu, czytaj uważnie

autor: prekiel przemyslaw, data nadania: 2010-02-02 14:41:29, suma postów tego autora: 275

Angka Leu

"Moje stanowisko jest jasne: nikomu nic nie zwracać - ani Kościołowi, ani arystokracji, ani gminom żydowskim czy pojedynczym Żydom." - dokładnie zgadzam się z Twoim stanowiskiem, jednak sączenie "jadu" przedstawiciela lobby kościelnego przeciwko innemu lobby (przy zrównaniu go z całym narodem i pominięciu całego szeregu innych "lobbies") - to żenada :/.

autor: Odyseusz, data nadania: 2010-02-02 15:15:49, suma postów tego autora: 1684

M-Z

A nie słyszałeś o tzw. ostatecznym rozwiązaniu kwestii żydowskiej, zaplanowanym jeszcze przez Hitlera?

Jeśli chodzi o dyskutowaną tu kwestię reprywatyzacji, to nie tylko moim zdaniem - powinno się raz na zawsze skończyć z paranoją oddawania dawno utraconych majątków (zdobytych zresztą nieraz drogą nieuczciwą czy wyzyskiem) - niezależnie kto by wychodził z takimi postulatami.

autor: Odyseusz, data nadania: 2010-02-02 15:29:30, suma postów tego autora: 1684

Czy mozesz podac przyklady

maciej stanczykowski,

Czy mozesz podac przyklady rzekomych antysemickich tekstĂłw
wygłaszanych podczas demonstracji antywojennych
"w kontekście holocaustu i prób usprawiedliwiania tragedią żydów podczas II w.ś obecnej polityki Izraela" ?

O konkretne przykłady, cytaty, proszę.

autor: irak, data nadania: 2010-02-02 18:41:51, suma postów tego autora: 451

Oczywiście

Irak zaraz spojrzę w kajet pod datą ostatniej demonstracji antywojennej a nie wróć przedostatniej bo na ostatnią już mi się iść słuchać że hop i wojna stop nie chciało.

Ale już patrzę co wynotowałem skonfrontuje z zapisem dźwiękowym i ci wypis zrobię. Nie każ mi tylko minut podawać bo niestety datę mam w dyktafonie przestawioną i trochę się mogłem pogubić

daj mi chwilkę.... jezu....

A poważnie to nie czytasz. Dla mnie to one były tak samo antysemickie jak to co Pieronek strzelił w szczerości swojej. Ot stwierdzenia faktu, że Izrael wykorzystuje tragedię sprzed ponad półwiecza do zamykania ust krytykom obecnej polityki tego państwa.

autor: maciej stanczykowski, data nadania: 2010-02-02 20:22:11, suma postów tego autora: 899

Pomówic łatwo, udowodnic trudno

maciej stanczykowski,

Nadal nie odpowiedziałes, jakie hasla rzekomo antysemickie uslyszales na demo antywojennym.

Jesli twierdzisz, ze " były tak samo antysemickie jak to co Pieronek strzelił w szczerości swojej", to powiedz konkretnie, jakie to były hasła. Skoro je porównujesz, to znaczy, ze pamietasz ich tresc.

Cierpliwie czekam.

autor: irak, data nadania: 2010-02-02 22:30:02, suma postów tego autora: 451

tak

irak wybacz że nie zapisuje toczka w toczkę przemów na wiecach antywojennych. W sumie to rzeczywiście powinienem zapamiętać słowo w słowo bo nie różnią się od lat mogło mi się utrwalić a jednak...

czuj się pomówiony....

autor: maciej stanczykowski, data nadania: 2010-02-03 10:54:23, suma postów tego autora: 899

Pomówienia macieja stanczykowskiego

maciej stanczykowski,
NIe musisz niczego zapisywac, Twój sarkazm nie jest nawet dowcipny.

Jesli masz słabą pamięć, to nie pomawiaj bezpodstawnie.
I to o "antysemickie hasła".
To niskie i podłe - najzwyczajniej w świecie ...

Jak mawia F.: bezpodstawne pomówienie o antysemityzm w takim przypadku to "last refuge of scoundrels"

Czuj się jak ktoś niskich i podłych manier
(zwało się to dawniej: OSZCZERCA)

autor: irak, data nadania: 2010-02-03 19:09:46, suma postów tego autora: 451

jesteś uwsteczniony?

czy nauka czytania ze zrozumieniem ci się schowała na chwilkę do norki?

cytuje co napisałem

Dla mnie to one były tak samo antysemickie jak to co Pieronek strzelił w szczerości swojej. Ot stwierdzenia faktu, że Izrael wykorzystuje tragedię sprzed ponad półwiecza do zamykania ust krytykom obecnej polityki tego państwa.

czyli

w domyśle bałwanku twierdzę, że one nie były antysemickie podobnie jak twierdzenia Pieronka nie były antysemickie. Stwierdzenia faktu to były jak dla mnie. A co w nich wyczytali histerycy to ich problem. Każdy ma jakieś.

Twierdzę, że pamiętam przemówienia z serii a teraz zapraszamy kolejnego przedstawiciela które stawiały ostrzejsze porównania nadużywania holocaustu w obecnej polityce Izraela.co do kwestii pt podaj datę godzinę to mogę niestety tylko datę i ogólny kontekst bo tak to już jest że człowiek wypiera wiadomości nieużywane z pamięci. Zwłaszcza gdy mówiący nudzi. Jak nie łapiesz to trudno udowadniać ci na szczęście nic nie muszę.

autor: maciej stanczykowski, data nadania: 2010-02-03 20:16:07, suma postów tego autora: 899

...

Polecam: http://lewica.pl/blog/wozniak/ - "Ziarna prawdy, plewy faszyzmu".

autor: Odyseusz, data nadania: 2010-02-04 10:43:18, suma postów tego autora: 1684

PS.

Odyseuszu, oczywiscie, ze w dyskusji uzywa sie czesto skrotow myslowych, ktore mozna uznac za krzywdzaca generalizacje, ale przeciez dyskusja nie moze byc, przynajmniej nie kazda, zorientowana na idiotow, - jak chcialyby kanony politycznej poprawnosci - ktorzy takich niuansow nie sa w stanie wychwycic. Oczywiscie, zgodnie z nowomodna liberalna koncepcja, najlepiej byloby nakazac wymieniac jedynie konkretne osoby z imienia i nazwiska, i to wylacznie te, co do ktorych stosowne postanowienie wydal niezawisly sad w skladzie co najmniej 10 osob (+3), ale niestety w ten sposob doprowadzic mozna do zaniku jakiejkolwiek wymiany mysli, spostrzezen, tez, sugestii (-:

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2010-02-04 15:03:42, suma postów tego autora: 3566

.

Ktoś taki jak Pieronek dynda mi, ale prawda jest taka, że niedługo w Polsce strach będzie powiedzieć słowo "Żyd".

autor: Bury, data nadania: 2010-02-05 15:20:27, suma postów tego autora: 5751

a co na to nasz forumowy stachanowiec?

Czy Pieronek wypowiedział się - jak to biskup - "mądrze i celnie", czy też stanął w jednym rzędzie z "wyznawcami protokołów mędrców syjonu"?

autor: bolo, data nadania: 2010-02-08 21:15:47, suma postów tego autora: 4522

Dodaj komentarz