Według znanych mi relacji, Lula da Silva jawi się jako polityk klarownie lewicowy, który ani bogaczom, ani klechom się nie kłania. Całkiem sprawnie dąży do poprawy warunków bytowych społeczeństwa, jak również forsuje prawo na rzecz kobiet czy mniejszości. Z tego co wiem, szanuje przy tym demokrację. Oby tak dalej! :-)
Na rzecz RÓWNOUPRAWNIENIA kobiet czy mniejszości - uściślijmy.
Jest Chrzescijańskim Socjalistą;-) szkoda że kończy kandencje świetny prezydent
Lula może i jest chrześcijańskim socjalistą, ale nie jest klerykałem. Zresztą chrześcijaństwo południowoamerykańskie znacznie różni się od tego europejskiego - jeszcze nie tak dawno duży wpływ na nie wywierali zwolennicy tzw. teologii wyzwolenia (których zakneblował m.in. Jan Paweł II) czy ruchy protestanckie.
Media donosiły, że Lula da Silva prowadzi politykę nieklerykalną, krytykowaną przez Kościół (m.in.: za: http://wyborcza.pl/1,75477,7472416,Prezydent_Brazylii_godzi_sie_z_armia__ale_zadziera.html - "Ofensywa w sprawach praw człowieka prezydenta Luli da Silvy nie ogranicza się do rozliczeń z przeszłością. Wśród 27 nowych ustaw są także m.in.: liberalizacja prawa o aborcji, legalizacja małżeństw homoseksualnych, prawna ochrona mniejszości, zakaz bicia dzieci, kontrola środków masowego przekazu, specjalne opodatkowanie wielkich fortun, odstąpienie od karania bezrolnych wieśniaków, którzy zajmują cudzą ziemię (...)
W tym sprawach prezydent nie zamierza ustępować, choć przeciw zmianie prawa o aborcji oraz legalizacji małżeństw jednopłciowych zaprotestował już Kościół. Etc.".
Człowiek lewicy może być chrześcijaninem, Żydem, buddystą, hinduistą czy taoistą - jak również ateistą lub agnostykiem - ważne, żeby respektował rozdział Kościoła od państwa i w swojej wizji oraz działalności politycznej uwzględniał dobro wszystkich grup społecznych, a nie tylko - swojej własnej. Jeśli tak właśnie postępuje Lula da Silva, to chwała mu za to.
zgadzam się z Tobą,w ameryce łacińskiej kościół jest inny,teologia wyzwolenia więcej księży z powołania itp oczywiście socjalista może być chrzescijaninem bo ja sam jestem wierzący ae antyklerykalny;) Lula jest chrześcijanskim socjalista ale też jest antyklerykalny
nie wiedziałem myślałem że jest przeciw
Czy Lula da Silva i Dilma Rousseff popierają projekt budowy elektrowni wodnej w sercu Amazonii? Jeśli tak, to nie byłbym już taki "happy" w ich ocenie... :'