Wg mnie, w ogóle nie powinno ich tu być. Mieliśmy już wojska radzieckie, po co nam teraz amerykańskie?
Będą sądzeni przed polskimi sądami, ale wg jakiego prawa?
A jak myślisz? Przecież cały system sądowniczy w USA jest inny niż w Polsce. Już widzę jak wybierają ławę przysięgłych w polskim sądzie. Kiedy mieliśmy na terenie polski żołnierzy radzieckich to oni w ogóle nie byli sądzeni. Kiedyś (pamięta to mój ojciec) żołnierz sowiecki spowodował wypadek drogowy w którym zginął kierowca (polak) drugiego pojazdu. na miejsce przyjechał radziecki prokurator. Zabrał żołnierza do gazika i tyle ich widzieli. Ofiara stała się sprawcą i po sprawie. Rodzina ofiary próbowała coś wyjaśniać, ale dano jej jasno do zrozumienia, ze raczej nie powinna dal swojego dobra.
za poprzednim newsem: "Polsko-amerykańskie negocjacje w kwestiach prawnych zakończyły się m.in. ustaleniem, że jeśli amerykańscy żołnierze dopuszczą się przestępstwa poza bazą i poza służbą, będą sądzeni przez polskie sądy i zgodnie z polskim prawem (w wyjątkowych sytuacjach Polska może od tego przywileju odstąpić). Umowa potwierdza również zwolnienia celne i podatkowe (przyznane wcześniej państwom NATO na terytorium innych państw w umowie SOFA oraz w prawie Unii Europejskiej) i wprowadza zasadę, że dochód otrzymany przez podmioty amerykańskie od sił zbrojnych USA nie będzie podlegał opodatkowaniu w Polsce.
Pierwsi amerykańscy żołnierze mają przyjechać do Polski już w marcu 2010 roku, a ich baza będzie znajdować się w Wesołej pod Warszawą."
Jedyny poseł PiS głosujący przeciw to Wojciech Kossakowski.
SdPl podzieliła się następująco: Marek Borowski i Zdzisława Janowska za, Grażyna Ciemniak przeciw.
Przydałaby się jakaś porządna strona demonstrująca, jak kto kiedy i za czym głosował - coś w rodzaju brytyjskiej They Work for You.
Po jankeskich "wojakach" i ich politycznych "kumplach", można się spodziewać wszelkich szalbierstw.
Niestety, życie uczy że "bratnie" wojska dużo łatwiej zaprosić, niż się ich potem pozbyć. Wyprowadzenie się Rosjan zajęło kilka lat od chwili, kiedy było już wiadomo, że nie są nikomu ani do niczego potrzebni.
A propos. Swego czasu, jako żołnierz LWP składałem przyrzeczenie, że będę "bronić socjalizmu u boku towarzyszy radzieckich". Wiele lat mnie to przyrzeczenie dręczyło. Szczerze mówiąc, do dziś się tej przysięgi wstydzę (składało ją co rok kilka tysięcy podchorążych SOR). Ale jak przyszło co do czego, to socjalizm w Polsce diabli wzięli, a nasi radzieccy towarzysze zamiast go bronić poszli w biznes i zamienili się w "nowych ruskich".
Tak więc mam nadzieję, że w krytycznym momencie Jankesi też nas oleją.
żadnych aktywności powiernictw pruskich ani Steinbach. Sami nie dalibyśmy rady utrzymać po wojnie tych terenów: zaminowanych, z Wehrwolfem i innymi grupami dywersantów oraz nienawistną ludnością niemiecką. Taki "drobiazg" umyka uwadze Polaków dziś. Może należy się zastanowić, co zrobi państwo polskie, gdy potężne obecnie Niemcy wysuną jakieś żądania w stosunku do biednej i bezbronnej Polski. Czy wówczas zrobimy groźne miny i oni się przestraszą? Czy kogo poprosimy o pomoc? Rosjan? Oni nie mają już w tym interesu i sama Polska o to się postarała swoją polityką zagraniczną. Wojska radzieckie były gwarantem utrzymania przez Polskę Ziem Zachodnich. Trzeba było dotrzymać przysięgi, Andrzeju_B! Czyżby "byle kto" mógł Cię zmusić do składania przysięgi i inny "byle kto" Cię z niej mógł zwolnić? Pamiętasz jeszcze, co oznacza słowo: honor?
Aż dziw bierze że Rosjanie nie wysiedlili wszystkich niemców z terenów NRD i nie stworzyli tam republiki serbołużyckiej... 12 mln niemców z terenów dawnego krolestwa pruskiego, 3 mln z Sudetów, do tego wysiedlenie 5 mln Polaków z kresów na ziemie odzyskane lub na sybir... - największa czystka etniczna w historii europy a wszystko za zgodą USA i komunistycznego agenta FDR-a
to legalizacja przebywania zolnierzy USA na terenie Polski, jak rozumiem, ciekawe, takie polskie Vichy XXI wieku.
Szmaja głosował przeciw.
http://orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/InfoForPPIDec?OpenAgent&33549&Lewica&Przeciw
mi powiedzieć, jakie argumenty mają POjeby za stacjonowaniem w Polsce amerykańskich żołnierzy? Bo z tarczy antyrakietowej już nici, więc czemu ma to służyć?
Tu jest cała lista posłów głosujących za i przeciw:
http://orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/glosowania?OpenAgent&6&60&6
Całkiem niedawno wyszły z kraju wojska ZSRR, teraz wprowadza się nam amerykanów. To największy skandal ostatnich lat!
przynajmniej otworzy się nowy rynek dla rodzimych kurtyzan. PT PT KoJiber i Kwakwak powinni być ukontentowani.
głosowały przeciw. Czyżby umowa była za mało wiernopoddańcza wobec U$A?
...stała się faktem :(