Stowarzyszenie Ekologów na Rzecz Energii Nuklearnej... po prostu nie do wiary :)))
ale przeciw elektrowniom jądrowym. za podobne pieniądze można unowocześnić już istniejące elektrociepłownie albo budować elektrownie ekologiczne jak wiatrowe, na rzekach czy morskich pływów.
Nie ma w tym nic dziwnego. Zresztą podobnie jak członkowie owego stowarzyszenia zwolennikami atomu są zapewne znani Ci ekolodzy ze organizacji Lepszy Świat. Bo elektrownie atomowe są - wbrew temu, co głosi Greenpeace - całkowicie bezpieczną i ekologiczną formą pozyskiwania energii.
Tak, bardzo bezpieczną, sporo osób pamięta i odczuwa np. Czarnobyl :(
dobrze, że wreszcie ktoś zaczął odkłamywać informacje dt EJ.
EJ są najbezpieczniejszym i najczystszym źródłem dużej ilości energii elektrycznej! dziwi mnie, że tzw ekolodzy (ktoś tam komentujący na początku) zachwala nie wprost elektrownie węglowe, które są źródłem m.in. CO2 i dużej ilości pyłów!
A elektownie: drogie, uzależniające od dostawców paliwa i zgniłe jajo dla wnuków.
Poparcie dla elektrowni jądrowych przez SLD/FMS potwierdza tylko, jak niewiele wspólnego z lewicowością mają te formacje.
to moze poczytaj ile jest rocznie wypadkow w kopalniach wegla? Widziales kiedys filmy o zanieczyszczeniach powodowanych przez elektrownie weglowe?
Przy czym jestem bardzo ostrozny w tej kwestii- to dla nas (pisze o LS) zupelna ostatecznosc.
Slyszeliscie o pierwszej w Polsce elektrowni na algi?
Przeczytajcie, niedlugo dyskusje o atomie beda miejmy nadzieje bazprzedmiotowe:
http://energetyka.wnp.pl/w-polsce-na-powstac-pierwsza-w-europie-elektrownia-zasilana-algami,68411_1_0_0.html