Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Australia: Parada gejów i lesbijek

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

+

Wolność polega na tym, że ci, którzy nie mają ochoty oglądać "w różnym stopniu rozebranych" gejów mogą siedzieć w domu.

autor: Angka Leu, data nadania: 2010-02-28 10:16:46, suma postów tego autora: 3102

Fajnie rozumujesz pojęcie wolność

Fajnie jakby podporządkowali się większości a nie odwrotnie.
czy się wtedy gdy jest naruszana wolność drugiej osoby!

autor: Antyliberał, data nadania: 2010-02-28 14:06:36, suma postów tego autora: 1302

Angka Leu

wolność polega na tym że każdy może się pokazać nawet ludziom, którzy nie mają tego oglądać

"some people are gay, get over it"

autor: nikyty, data nadania: 2010-02-28 15:02:43, suma postów tego autora: 3572

++

Antyliberał, myślałem, że moją ironię można wyczuć.

autor: Angka Leu, data nadania: 2010-02-28 15:10:15, suma postów tego autora: 3102

+++

nikyty, czy takie samo masz zdanie na temat obecności krzyży w przestrzeni publicznej? Bo słyszałem, że niektórych rażą tak jak innych obscena.
"some people are Catholic, get over it"

autor: Angka Leu, data nadania: 2010-02-28 15:13:39, suma postów tego autora: 3102

ps

bez odbioru

autor: Angka Leu, data nadania: 2010-02-28 15:14:20, suma postów tego autora: 3102

Angka Leu

krzyże umieszczane w przestrzeni wspólnej są fragmentem polityki państwa wyznaniowego, "obscena" jak to nazywasz jest prawem do bycia sobą przez obywateli, którzy płacą podatki na rząd, nie na kościół

autor: nikyty, data nadania: 2010-02-28 16:37:30, suma postów tego autora: 3572

nikyty:

[krzyże umieszczane w przestrzeni wspólnej są fragmentem polityki państwa]

Na dobrą sprawę wszystko nas otaczające jest (niestety) elementem polityki państwa. Także równouprawnienie gejów tudzież brak takowego.

[jest prawem do bycia sobą przez obywateli, którzy płacą podatki]

Czy zatem ci, którzy nie płacą podatków, nie mają prawa do bycia sobą? W sumie to dość interesujące, jak lewica obyczajowa przyjmuje argumentacje neoliberałów.

autor: Bury, data nadania: 2010-02-28 20:09:53, suma postów tego autora: 5751

@ nikyty

Nikita mariquita?

autor: Bury, data nadania: 2010-02-28 21:06:55, suma postów tego autora: 5751

Bury

Pierwsza część się zgadza, z jakiegoś powodu tak to właśnie działa

Co do drugiej części, to proszę mi nie wkładać w usta niczego, czego nie powiedziałem - po pierwsze pisałem o różnicy między społeczeństwem wyznaniowym, a ludźmi, którzy są obywatelami swojego państwa, nic nie wspomniałem o ludziach, którzy nie płacą podatków

Dla ścisłości i braku niedopowiedzeń: ludzie, którzy nie płacą podatków nie dlatego że ich nie unikają ale ze względu na niskie dochody są pełnoprawnymi obywatelami państwa i zasługują na wsparcie

Na przyszłość proszę się upewnić że komentując moje teksty komentuje Pan to co przeczytał, a nie to co Pan myśli że przeczytał

autor: nikyty, data nadania: 2010-02-28 22:31:56, suma postów tego autora: 3572

...

Krzyże w budynkach państwowych (szkołach, urzędach, szpitalach etc.), to co innego, niż manifestacja uliczna. Częściowe obnażenie się nie jest karalne, dopiero "sianie zgorszenia" np. poprzez zupełne obnażenie się w miejscach publicznych - podlega sankcjom.

autor: Odyseusz, data nadania: 2010-03-01 08:21:28, suma postów tego autora: 1684

.

Nie mam nic przeciwko paradom gejów, niech sobie paradują, gdzie chcą i jak chcą, nawet z goła d.pą w środku zimy. Tym bardziej nie ruszają mnie żadne zbiorowe, kolektywistyczne odczucia typu zgorszenie publiczne, obrażenie moralności itp. Zastanawia mnie tylko jedno, a mianowicie dlaczego środowiska gejowskie zwalczają obecność Krzyży w tzw. przestrzeni publicznej. Czy w innych krajach też przeszkadza wam symbolika religijna, np. gwiazdy Dawida w Izraelu?

autor: Bury, data nadania: 2010-03-01 09:26:16, suma postów tego autora: 5751

...

O usunięcie symboliki religijnej, w tym krzyży, z budynków pańśtwowych walczą śodowiska laickie i lewicowe, nie ma to akurat jakiegoś szczególnego związku z LGBT. Choć była już o tym wielokrotnie mowa, to mogę powtórzyć, że chodzi o poszanowanie zasady świeckości państwa.

autor: Odyseusz, data nadania: 2010-03-01 10:18:42, suma postów tego autora: 1684

Bury

Dopisując do tego co napisał Odyseusz: instytucje religijne są z natury totalitarne i są największym zagrożeniem dla postępu i demokracji.

autor: nikyty, data nadania: 2010-03-01 12:21:56, suma postów tego autora: 3572

.

Instytucje może i takie są, ale same religie - raczej nie.

autor: Bury, data nadania: 2010-03-01 22:12:42, suma postów tego autora: 5751

Bury

Religia to zbiór poglądów nie podlegających krytyce, do których można się dostosować, niezależnie od sensowności, albo ponieść karę.

Jest to zbiór poglądów i postaw ignorujących świat zewnętrzny i uwalniający od potrzeby myślenia, zaspokajania ciekawości i poznawania odpowiedzi z religią sprzecznych - vide nauka.

Jest to nic więcej jak stan chorobowy, swoista obsesja, która objawia się marnowaniem czasu i potencjału człowieka, niebezpieczna, bo każdy szczerze wierzący odczuwa silną potrzebę szerzenia swoich bredni jak najszerszej liczbie ludzi.

Religia jest z natury konserwatywna i skrajnie niechętna wszelkim zmianom i nowościom, totalitarna, ponieważ jest uniwersalną odpowiedzią na wszystkie problemy i niepotrzebna od czasu gdy poznajemy coraz lepiej świat, który nas otacza.

autor: nikyty, data nadania: 2010-03-02 01:21:17, suma postów tego autora: 3572

Dodaj komentarz