Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Duszniki-Zdrój: Sukces w walce o rozdział Kościoła od państwa

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Ilu

członków ma, nazywająca się partią, grupa o nazwie "Nowa Lewica"?

autor: ABCD, data nadania: 2010-03-06 06:58:47, suma postów tego autora: 20871

...

To dobrze, że są jeszcze w Polsce politycy, którzy walczą przeciw zamienianiu naszego państwa w jedną, wielką "kruchtę".

autor: Odyseusz, data nadania: 2010-03-06 07:37:49, suma postów tego autora: 1684

Bardzo dobrze, ale...

Bardzo się cieszę, że NL ma w Dusznikach radnych/radnego, o czym nie wiedziałem; finał całej sprawy - skądinąd skandalicznej, choć wcale nie bez precedensu - też cieszy.

Jednak czy taki passus: ' oraz listę z podpisami kilkudziesięciu tzw. "moherków", czyli najwierniejszych zastępów wiernych w lokalnej parafii' - naprawdę jest potrzebny? Szafowanie obiegowym pogardliwym epitetem, wprowadzonym przez neoliberalne media by napiętnować pewną grupę wykluczonych - choć otępionych katolickim opium - naprawdę nie przystoi lewicy, zwłaszcza 'nowej'.

autor: vytautas, data nadania: 2010-03-06 08:43:30, suma postów tego autora: 22

Brawo, Pawle Bolek!!!

Jesteś nie tylko sprawnym reportażystą, ale i odważnym RADNYM!!!
Ciekawe jak czują się niektórzy dyskutanci spod niusa o łódzkich roratach? Tędy droga, spolegliwi oportuniści!!! TĘDY!!!
Moje miasto nie ma świętego patrona, bo obok siedmiu parafii rzymsko-katolickich jest także ewangelicko-augsburska i 5 zborów Świadków Jehowy. Nie odważyli się, zapewne. Nawet Świerczewski, Buczek i Pstrowski się ostali jako patroni ulic... A Blida ma być wkrótce patronką Hali Zbornej (???!!!)
BRAWO!!! (chociaż w komentarzu niepotrzebne były te "mohery" jak słusznie zauważył vytautas).
Że wojewoda wydał taką decyzję??? Widać ma normalnego prawnika w odwodzie...
ĄBĆD... a niech to będzie jeden sprawiedliwy... Ciebie to nie dotyczy... Stać by cię było na taką demonstrację? Niekoniecznie w temacie świętych?
.

autor: Hyjdla, data nadania: 2010-03-06 09:07:11, suma postów tego autora: 5956

Panie ABCD,

to Pan powinien najlepiej wiedzieć,ile NL ma członków.

autor: moskwa, data nadania: 2010-03-06 09:35:59, suma postów tego autora: 605

Czy jest jakaś partia w Polsce

która ma więcej członków niż ABCD komentarzy?

autor: bolo, data nadania: 2010-03-06 10:14:42, suma postów tego autora: 4522

Nowa Lewica

nie zyskała rozgłosu na blokadach eksmisji, więc sie przerzuca na wojny kulturowe.

autor: ABCD, data nadania: 2010-03-06 10:53:05, suma postów tego autora: 20871

Proponuję,

żeby w Dusznikach był patronat św. Piotra, a w miasteczku tanich osiedli lokatorskich, które powinna wybudować Nowa Lewica, może być patronat Ho Chi Minha.

autor: ABCD, data nadania: 2010-03-06 10:54:44, suma postów tego autora: 20871

Hyjdla:

[obok siedmiu parafii rzymsko-katolickich jest także ewangelicko-augsburska]

Nic szczególnego. Wiele miast w Polsce, a może nawet każde odrobinę większe, ma parafie protestanckie. W centrum kraju stanowią one pozostałość po imigracji niemieckiej; w Radomiu i Kielcach wyznawcy luteranizmu tworzą wspólną parafię.

Parafia parafii nie równa. Ilu członków liczy te 7 rzymsko-katolickich, a ilu jedna ewangelicka?

autor: Bury, data nadania: 2010-03-06 11:21:02, suma postów tego autora: 5751

Napisał Wojewoda dolnośląski Rafał Jurkowlaniec,

że "nie ma nigdzie przepisu przyznającego Radzie Miejskiej kompetencję do ustanowienia patrona miasta".
Agnosiewicz przewiduje, że "Radzie przysługuje odwołanie do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego, z czego pewnie skorzysta".
Zanim skorzysta może przyjąć świętego Piotra w poczet HONOROWYCH OBYWATELI Dusznik Zdroju! Tu Rada nie jest bezradna, a wręcz władna...
.

autor: Hyjdla, data nadania: 2010-03-06 11:54:35, suma postów tego autora: 5956

Bury... pewnie, że nic szczególnego

nie ma w tym, że ewangelicy, prawosławni, "jehowy", muzułmanie i inne ateisty to rarogi w tym kraju orła białego...
W Radzie Miejskiej mojego miasta są ewangelicy, stąd może trzeźwość umysłu niezaćmiona katolickimi świętymi?
Istotnie - "parafia parafii nie równa" w sytuacji, kiedy Polska to jedna wielka parafia watykańska...
.

autor: Hyjdla, data nadania: 2010-03-06 12:10:38, suma postów tego autora: 5956

Skoro Chrystus jest patronem całej Polski to po co wybierać jego podwładnego

patronem prowincjonalnego miasteczka? Chyba tylko po to by wkurzyć ochrzczonych lewaków ...

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2010-03-06 12:53:05, suma postów tego autora: 6199

Hyjdla:

[ewangelicy, prawosławni (...) to rarogi w tym kraju]

Tak zasadniczo jest w całej Europie. Dla przykładu katolików nie spotkasz wśród Greków, a prawosławnych wśród Norwegów. Polska natomiast jest katolicka - próbują podważać to tylko ci, którzy mają w tym swój własny interes (bynajmniej nie mający nic wspólnego z lewicowością), oraz ich nieświadomi pomocnicy, czyli po prostu tzw. pożyteczni idioci.

autor: Bury, data nadania: 2010-03-06 12:58:40, suma postów tego autora: 5751

Oświeć nas Bury

co to za siły mają interes w ryciu pod polskim katolicyzmem. Bo do tej pory myślałem że istniejący w Polsce ład opiera się na sojuszu trona i ołtarza, ale widocznie nie mam racji.
Nie jestem bynajmniej zdania, że tzw. kwestie światopoglądowe są najistotniejsze. Ale krew mnie zalewa jak kolejny raz czytam że np. krzyże w szkołach przeszkadzają wyłącznie pożytecznym idiotom.

autor: bolo, data nadania: 2010-03-06 13:32:47, suma postów tego autora: 4522

Okej Bury...

mogę być pożyteczną idiotką nie orientującą się w "strukturze religijnej" Skandynawów czy ludów bałkańskich. Jak Ci się lepiej od tego zrobi, to proszę bardzo...
Jak już naprawdę chcesz mieć tych wszystkich świętych nawet w polskich latrynach, to na początek zawieś se w ubikacji konterfekt mojej patronki - św. Jadwigi, a w przedpokoju - Chrystusa Króla.
I nie edukuj mnie już, proszę. No chyba, że jako pożyteczna idiotka służę Ci do edukowania innych...
.

autor: Hyjdla, data nadania: 2010-03-06 13:56:35, suma postów tego autora: 5956

Oj Hyjdla, Hyjdla

Przecież sama dobrze wiesz, na czym polega tzw. pożyteczny idiotyzm.

autor: Bury, data nadania: 2010-03-06 14:30:34, suma postów tego autora: 5751

Powiem więcej:

trudno o Holendra-katolika. Albo Belga-protestanta.
A przecież kraje Beneluxu są postępowe i zmodernizowane.

autor: ABCD, data nadania: 2010-03-06 14:38:03, suma postów tego autora: 20871

No cóż jako chrześcijanin powiem

brawo dobra robota,radny NL ukrucił zapędy polskich rzym-katolików.Klerykalizm i szowinizm to niestety wizytówka tego państwa wyznaniowego i nacjonalistycznego

autor: czerwony93, data nadania: 2010-03-06 14:59:56, suma postów tego autora: 2783

Wydawało mi się, że wiem, Bury...

A teraz podejrzewam, że jest nim Wojewoda dolnośląski. Zgadłam?
.

autor: Hyjdla, data nadania: 2010-03-06 15:01:32, suma postów tego autora: 5956

Mam pytanko

czemu w polskim rzymkatolicyźmie nie było ruchu księży-robotników ani teologii wyzwolenia za to antysemityzm,konserwatywny-liberalizm i inne prawackie odmiany

autor: czerwony93, data nadania: 2010-03-06 15:02:52, suma postów tego autora: 2783

holandia

Katolickie są południowe rejony kraju (Brabancja, Limburgia).

autor: Bury, data nadania: 2010-03-06 15:27:49, suma postów tego autora: 5751

czerwony,

a dlaczego na polskiej lewicy nie było i nie ma ludzi zdolnych wykroczyć poza antyklerykalizm w stylu "Notatnika agitatora" i tygodnika "Nie"?

autor: ABCD, data nadania: 2010-03-06 15:28:06, suma postów tego autora: 20871

...

ABCD a mam ci przypomniec posty w ktorych po kazdej akcji NL pisales "Brawo!", "Szacun!".

autor: Marek, data nadania: 2010-03-06 15:30:03, suma postów tego autora: 1715

Marku

nie wymagajmy od członków monopartii stałości poglądów...

autor: bolo, data nadania: 2010-03-06 16:21:14, suma postów tego autora: 4522

Nie zgadłaś Hyjdlo.

Wojewoda dolnośląski to właśnie reprezentant tych wrażych sił.

autor: bolo, data nadania: 2010-03-06 16:22:14, suma postów tego autora: 4522

ABCD czyli "lewica" Radia Maryja

wybacz ale antyklerykalizm to nic złego.Mylisz wiare z obroną bonzów kościelnych

autor: polak17, data nadania: 2010-03-06 16:39:57, suma postów tego autora: 1323

polak,

zależy, jaki antyklerykalizm. Mnie na przykład nie podoba się antyklerykalizm w stylu Sławomira Janisza.

autor: ABCD, data nadania: 2010-03-06 16:59:21, suma postów tego autora: 20871

bolo... to może Kropiwnicki

był do niedawna takim pożytecznym idiotą tej "słusznej" strony? Forsującym Faustynę Łagiewnicką z Kowalskich, na "patronkę" łódzkich włókniarek, ich bezrobotnych mężów i niedożywionych dzieci?
Hm... z której strony by nie patrzeć każda ma pożytecznych idiotów... Wolę "idiotów" trzymających się prawa, najbardziej idiotycznego i nie pasującego imbecylom np. dusznickim...
(*_*)

autor: Hyjdla, data nadania: 2010-03-06 17:12:53, suma postów tego autora: 5956

PS.

PS. A poważniej droga Pani. To już nie jest średniowiecze, kiedy za krnąbrność wobec księdza dobrodzieja czerń mogła zostać wybatożona, dzisiaj grozić za to może najwyżej odmowa pokropienia tego, czy owego wodą święconą, więc gdzie tu nonkonformizm?! Co innego nie pochylić czoła przed dostojnym Urzędnikiem Państwowym, Panem Kapitalistą, albo zgrzeszyć wobec totalitarnie nam panującego Prawa - tutaj należy liczyć się z rzeczywistymi represjami.

Na marginesie. Jakiś czas temu, pewien bojowiec z narażeniem życia nazywał jakiegoś księdza panem, co mi zresztą nie przeszkadzało. Ciekaw tylko jestem, czy z Proszęsądu i Wysokisądziem lewica też będzie tak dzielnie walczyć (-:{

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2010-03-07 00:56:28, suma postów tego autora: 3566

./..

Hyjdla:
"Ciekawe jak czują się niektórzy dyskutanci spod niusa o łódzkich roratach? Tędy droga, spolegliwi oportuniści!!! TĘDY!!!"

Ja np. świetnie, choć nie wiem czy jestem niektórzym. W dobry humor wprawiło mnie to, że właśnie dowiedziałem się, że miejsce, w którym kultywuję swój oportunizm, nie idąc w ślady norweskich schwarzmetalowców i nie paląc kościołów, jednak ma swojego katolickiego patrona. Niestety nie potrafię dostrzec wpływu tej klątwy na moje życie. chyba dlatego, że w jej moc nie wierzę. Mimo tego liczę, że jakiś "postępowy egzorcysta" wyjawi mi jak odczynić urok, żebym znów mógł się cieszyć życiem, a mianowicie tym, że się facet w sutannie potknie, po czym ujrzę jego zgrabną łydkę i kawałek jędrnego uda. Jak miałem 16 lat radowało mnie to pierwsze, a za 16 prawdopodobnie będzie musiało to drugie, jeśli Postęp zwycięży ;-)))

Hyjdla:
"A Blida ma być wkrótce patronką Hali Zbornej (???!!!)"

Hahahahahaha, nie wiedziałem, że "patronka bezdomnych" ma "zasługi" również w sporcie. To wielki sukces (-:

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2010-03-07 00:43:14, suma postów tego autora: 3566

Dobra, Miś_ku...

Zostawmy te zgrabne uda i jędrne łydki...
Jasne, że Blida - PATRONKA BEZDOMNYCH (za to określenie należy ci się medal!) ma zasługi w "sporcie". Była inicjatorką budowy pola golfowego, którego też powinna zostać patronką. Tak to jest Miś_ku - w dzieciństwie gra się w klipę i palanta, a jak się do Warszawy na saksy wyemigruje - ubogaca się śląski ludek golfem. Co by dzieciska dorabiały dorabiały po lekcjach donoszeniem piłek paniskom... zamiast se w klipę pograć na placu...
A patronem Hali Zbornej, obiektu sportowego i miejsca "akademii ku czci" zbudowanego przez komuchów powinien zostać Jan Mitręga - minister energetyki w PRL, ew. Czesław Domin - biskup, a najlepiej Michel Jary - kompozytor (Maximilian Michael Jarczyk). Nigdy Blida... Ona sie tam mogła za życia co najwyżej za darmo z cudnej "ruły" do basenu klizdnąć (ześliznąć)...
.

autor: Hyjdla, data nadania: 2010-03-07 10:17:45, suma postów tego autora: 5956

.

"Co innego nie pochylić czoła przed dostojnym Urzędnikiem Państwowym, Panem Kapitalistą, albo zgrzeszyć wobec totalitarnie nam panującego Prawa"

NIC DODAĆ NIC UJĄĆ!

autor: Bury, data nadania: 2010-03-07 11:24:53, suma postów tego autora: 5751

Św. Piotra uczynić patronem lewicy!

Nie dajmy się neoliberałom zepchnąć do antyklerykalnego getta!

autor: bolo, data nadania: 2010-03-07 20:03:07, suma postów tego autora: 4522

Żarty o Blidzie

Przyznam, że żarty na temat zamordowanej przez siepaczy rządowych Blidy mnie nie śmieszą. Zresztą postępujące skatoliczenie kraju też. Wiara religijna tylko dowodzi nieumiejętności myślenia u wierzącego, a całe zło w naszym kraju ma u swych źródeł głupotę jego mieszkańcow. Powszechność katolicyzmu jest tylko jednym ze skutków powszechnej głupoty. Martwią tylko olbrzymie możliwości kościoła w konserwowaniu i rozwijaniu tejże cechy, będącej podglebiem wiary religijnej. Polska jest ostatnią ostoją ciemnoty w Europie. Irlandia już uciekła. Naciski na ograniczanie edukacji zostaną wzmocnione. Sami zobaczycie.

autor: camel, data nadania: 2010-03-17 11:53:29, suma postów tego autora: 49

Dodaj komentarz