osiagniete
http://wiadomosci.onet.pl/2137307,10,irak_wpuszcza_bp_exxon_mobil_i_shell_po_raz_pierwszy_od_1972_r,item.html
poprawcie nazwisko pani minister.w obecnej formie brzmi komicznie :))
ee tam ktos zaraz wymysli ze to w zwiazku z zbyt bliskim krzyzowaniem sie rodzicow hehe w faludzy :))
dyzma wpuszczac wpuszczaja pytanie czy tylko wypuszcza calych i zdrowych :))
to jak z godzina policyjna.amerykanie wprowadzili i zatrzymuja po godzinie policyjnej.w wiekszosci przypadkow zaraz pojawia sie patrol iracki wali amerykanow kolbami po nerkach,odbiera delikwenta i idzie z nim na kielicha do najblizszej knajpy :)ale godzina policyjna jest potrzebna. ile kawalow dzieki niej powstalo :)
z 2 miesiace temu siedzialem u znajomych w bagdadzie na tarasie i akurat amerykanie zrobili wjazd do sasiedniego domu znanego pisarza.po jakis 10 minutach pojawili sie zolnierze iraccy i zrobili wjazd na wjezdzajacych :)przyznam sie szczerze az zal mi sie gumozuji zrobilo ,co oni z nimi wyprawiali...wrzaski az do nas na taras dolatywaly.za to znajoma u ktorej bylem byla pozbawiona odrobiny litosci jeszcze naszym poslala zimne piwo.afera pozniej wybuchla pisano w gazetach o tym i ogolnie zadano sledztwa i sadu dla hamburgerow ze takiemu pisarzowi glowe zawracaja.
by nie brzmiało komicznie, pazghul? Popraw sam.
Bo że w Iraku ministrem do spraw kobiet może być kobieta to już jest przekomiczne dla niektórych prawackich bywalców tego forum.
(*_*)
Dla mnie nazwisko Bush brzmi dużo bardziej komicznie oraz - w przypadku Georga W. - znacząco. Z kolei ofiary wojny, ich rodziny, przyjaciele oraz sąsiedzi, bynajmniej mnie nie śmieszą.
najpierw bombarduja,zabijaja a pozniej jak partyzantka zaczyna grasowac to chca poparcia miejscowej ludnosci i udaja dobrych buduja szpitale ,przepraszaja.
Stosowanie zakazanej broni chemicznej powodującej ciężkie schorzenia wrodzone - np. brak palców, a nawet kończyn, czy uszkodzenia mózgu - to metody wręcz hitlerowskie. Tutaj muszę się zgodzić.
Ani zresztą, o ile wiem, gdziekolwiek indziej. Ale czego wymagać od lewaka?
Ale...jw.
Biały fosfor JEST bronią chemiczną, ingerowanie w genotyp i okalczanie ludzi to również praktyka hitlerowska (choć - ogólniej - po prostu zbrodnicza). Ale czego wymagać od Westa :D.
w tym przypadku do broni chemicznej zaliczyć należy także normalny miotacz ognia czy nawet butelkę z benzyną. O to Ci chodzi? No ale gdzie tu "zbrodniczość"? Są armie nie wykorzystujące broni zapalającej?
akurat jak odyseusz napisal bialy fosfor jest uwazany z bron chemiczna o ile nie zostanie uzyty do bomb zapalajacych.nie mowiac o uzywaniu go na ludnosci cywilnej,swiadczy to tylko o gumozujach.zreszta tradycyjnie piszesz bzdury.amerykanie uzywali broni chemicznej wszedzie gdzie sie dalo poczawszy od japonczykow skonczywszy na afganistanie.chyba ze sie cos pozmienialo i herbicydy jak np agent orange juz nie sa uwazane za bron chemiczna?
Z tego co wiem, biały fosfor jest zakazany przez Konwencję Genewską. Przykłady jego zbrodniczego charakteru masz m.in. powyżej.
O ile wiem to konwencja z 1980 r. nie została podpisana przez USA, więc nie ma o czym mówić. Co nie zmienia faktu, że nie dotyczy ona broni chemicznej jako takiej i biały fosfor jest składnikiem amunicji zapalającej, a nie bojowym środkiem trującym. Defolianty zaś w ogóle nie są przeznaczone i nie były stosowane do atakowania ludzi. "Agent Orange", wbrew komunistycznej propagandzie, nie służył do trucia Wietnamczyków tylko był używany zgodnie z przeznaczeniem. W tym czasie jego odpowiedniki stosowano na całym świecie, w tym w Polsce, do zwalczania chwastów, nie słyszałem żeby w związku z tym ciągano po sądach gierkowskich ministrów rolnictwa.
ile to i jakich "chwastow" musialo byc w tych dzunglach, ze o zachwaszczonych pustyniach nie wspomne, zeby jankeskich "rolnikow" tam w darze ludnosci tubylczej posylac dla uzyznienia gleb:)
do niszczenia roślinności.
alez ja napisalem tylko o jankeskich "rolnikach", nic nie wiem o agentach niszczacych roslinosc na pustyni:)
Takie teoretyzujące palanty jak west powinny przed klepnięciem kilku bzdur same poniuchać tych broni niechemicznych.
A Ty?
To już symbol zniszczenia - taka współczesna Guernica. Tylko (jak dotąd) Piccasa
brakuje.