odtworzyć elektorat lewicy w Polsce, obecnie sprytnie sfera publiczna jest zdominowana batalią między bliźniaczymi partiami czyli PIS i PO.
Ciekawy wywiad. Obecnie SLD jest w Polsce tak bezideowe i słabe, że przy dobrej organizacji, funduszach oraz tym, co liczy się w naszej politycznej "mediokracji" coraz bardziej - pijarze - partia socjalistyczna być może miałaby nawet szansę zastąpić SLD w parlamencie. Ale do tego trzeba mieć również - jak słusznie zauważył Grzegorz Ilnicki - ludzi. A z tym bywa bardzo krucho...
Ludzi ideowych i naprawdę zmobilizowanych do działania... Nie wspominając o innych ograniczeniach.
czy gdyby Młodzi Socjaliści doszli do władzy, to czy z dnia na dzień unieważniliby wszystkie umowy międzynarodowe? - wszystkie akty prawne uchwalone przez Sejm? Znieśliby wszystkie reformy poprzednika? PRAWDA, ŻE NIE? I jest do tego całe mnóstwo powodów jak najbardziej racjonalnych. Gdy się przejmuje rządy, zaczyna się od spraw najpilniejszych, jeżeli jest się człowiekiem odpowiedzialnym, i to odpowiedzialnym za całość, a nie tylko kolesi głosujących w nadziei na synekury. Dokładnie tak musiał i tak zrobił SLD. Serca jak widać macie gorące, ale do rządzenia potrzebny do pary bardzo chłodny rozum.
Wydaje mi się, że PPS czy MS u władzy - w odróżnieniu od SLD - zaczęliby PRZESTRZEGAĆ i zaprzestaliby prowadzić neoliberale reformy.
Wydaje mi się, że PPS czy MS u władzy - w odróżnieniu od SLD - zaczęliby PRZESTRZEGAĆ umowy międzynarodwe i zaprzestaliby prowadzić neoliberale reformy.
bo kierują się interesem ludzi słabych, bo wyzyskiwanych. I ich kontekście lewicowość SLD rzeczywiści wypada kiepsko.
kwestią nie jest unieważnienie i zdeptanie wszystkiego co zrobił poprzedni rząd, kwestią jest nie powtarzanie jego błędów i nie wędrowanie (wbrew szumnym zapowiedziom) w tym samym co on kierunku. Bo jeżeli się tak dzieje, to równie dobrze przy władzy mógł zostać dawny rząd, nie byłoby żadnej różnicy.
Umów międzynarodowych może by i nie unieważnił, zresztą z punktu widzenia przeciętnego człowieka to nie one są najistotniejsze. Ale np. można by od ręki wprowadzić bezwzględny zakaz eksmisji na bruk. Świadomość braku tego typu sankcji mogłaby wyzwolić energię społeczną, ludzie przestaliby się bać, podnieśliby głowy. Bo nie oszukujmy się - to właśnie ta ustawa, nb. wprowadzona przez blidę z SLD, faktycznie rzuciła ludzi na kolana.
jaka partia i o jakim profilu przejmie krzesla w swjmie.
Przyjedzie Wysoki Kosmisarz z Brukseli i bedzie tak, jak on powie.
A jesliby sie ktos sprzeciwil, to bedzie powtorka z Jugoslawii.
to w wielu miejscach facet mówi mną ;-). Ale czy szczerze? Partia socjalistyczna w sejmie jest bardzo ale to bardzo potrzebna. Bardzo bym chciał, żeby kiedyś taka partia powstała i miała oddolną siłę by do tego sejmu wejść. Choćby ze względu na tą konkurencję, którą sam nieraz podkreślałem, a której efektem są ewidentne społeczne korzyści.
Trudniej zdradzać, gdy ma się za plecami oddech konkurenta. Choć zdradzać też można, bo obie formacje mogą się co do tego dogadać. Więc jeszcze lepiej gdyby znalazła się tam i trzecia siła. Komuniści? czemu nie? Jeszcze inni socjaliści? Czemu nie?
Ale to nie stanie się samo z siebie. A jeśli nawet, będzie efektem chwilowej koniunktury, a nie trwałego poparcia i wzrostu świadomości, to oprócz korzyści dla samej partii, społeczeństwo przed którym tak samo jak konkurencja, partia nie musi odpowiadać, będzie tyle samo warta co konkurencja.
Porozmawiajmy może o wewnętrznej organizacji PPS i barierach (podobnych przecież jak w innych partiach) tego że zdanie "Jeżeli znajdzie się więcej ludzi podobnie myślących, to będzie partia socjalistyczna w polskim Parlamencie.", pozostaje ciągle tylko postulatem, dla realizacji którego nikt nic absolutnie nie robi, a bycie tam gdzie jacyś ludzie protestują, polega tylko na przechwytywaniu ich niezadowolenia dla własnych korzyści.
Tylko nie zwalajmy wszystkiego na to, że 80% niczym się nie interesuje, bo wtedy po co udawać, ze polityka to coś więcej niż władza i pieniądze?
Czy jest choć jedno ugrupowanie radykalnej lewicy otwarte na rozmowę z wyborcami, czy też znów usłyszę - "to nasza wewnętrzna sprawa"? Chyba, że członkowie PPS nie widzą żadnego problemu? No to z bogiem, że tak powiem ;-)
Jest wielu mądrali, którzy robią lepsze lub gorsze analizy obecnego stanu rzeczy, (ja też się mądraluję ;-), ale nie ma, albo prawie nie ma tych, którzy są gotowi przedstawić recepty na zmianę tego stanu.
Wszyscy natomiast mają jedną receptę, obietnicę - wybierzcie nas a wszystko się zmieni.
Znalezienie tej recepty na prawdziwą zmianę, która teraz może przyjść już tylko od dołu, jest ważne nie tylko dla wyborców, ale tak samo dla tych partii. Bo - wybierzcie mnie, ja jestem ten dobry - przestało już chyba definitywnie działać.
że jest oczywistym, że taka debata musi trwać wewnątrz. Jest jednak na tyle źle, że ta debata musi się też odbywać publicznie by miała sens i osiągnęła cel.
Wewnątrz to za mało, bo na zewnątrz po debacie i tak pójdzie tylko stary przekaz - wybierzcie nas, my jesteśmy ci dobrzy.
Powtórka z Jugosławi to nie taka prosta rzecz. Do tego trzeba miec pretekst obrony praw człowieka czyli praw jakis mniejszości - narodowych, religijnych. A myśmy prawie w 100% Polacy i na dodatek prawowierni katolicy. To nie takie proste.
może się czepiam, ale mówienie - dokładnie tak musiał i zrobił SLD - jest tłumaczeniem aktualnym dla każdej formacji. Tłumaczeniem za którym kryje się myśl, że nie ma innej drogi niż raz wyznaczona. Tak musiała i zrobiła Suchocka, Buzek, Kaczor... Więc dlaczego nie oni są gorsi a SLD lepsze?
Ja jesli uważam SLD za mniejsze zło to tylko w niuansach. W zasadzie, to wszystko to takie samo gówno, wyborczy kibel po prostu.
"wydaje mu się, że...". Na tym to wszystko ma się opierać? Na zludzeniach?
skreśliłem w totku 4, 12, 23, 26, 34, 37 i wydawało mi się, ze to dobre liczby. Odbyło się losowanie... ;-( i okazało się, ze to złe liczby. Nie wiem jak to mogło się strać?! Czy coś z tymi liczbami nie tak? Normalne, arabskie jak wszystkie pozostałe!
Bo moim zdaniem naszemu narodowi raczej świetnie udaje im się łączyc konsumpcjonizm, oportunizm i obłudną religijność
W sondażach dotyczących kary śmierci, aborcji, itd, Polacy zawsze wypadają jako jeden z bardziej konserwatywnych krajów rozwiniętych
Nie jestem Tereska, ale polecam:
krytykapolityczna.pl/Jas-Kapela/Biblia-pokolenia-JP-II/menu-id-244.html. To wpisać na górze i już.
naprawdę przyjmujesz choćby najbardziej mglistą możliwość jednomyślności Polaków? Realną przewagę trudno jest uzyskać,a co dopiero swobodę podejmowania decyzji? Pewny jesteś, że eksmisja na bruk to autorski program Blidy? Czy może był to zgniły wynik politycznych przetargów?
Nasza gmina jest mała, ale ja nie chciałabym być u nas burmistrzem, ani choćby radną. Ludzie to bardzo trudny materiał, często dla zaspokojenia złudzenia posiadania wolności poświęcają swoją wolność rzeczywistą. Gdy w jednej z gmin chciano zbudować wysypisko śmieci, wystarczyło podjechać autkiem ze skrzynką wódy i już bardzo dużo głosów było za, choć przedtem większość była przeciw. Część niepijących także zmieniła front, z powodu tej wódy, której nawet sami nie pili. Tych złapanych na wódę było kilkunastu, miejsc pracy byłoby raptem 2-3 maksimum przy tych odpadach. I mimo to każdy z nich miał nadzieję, że to on się załapie i nie obchodziło go nic poza tym. Ludzie to bardzo trudny materiał. Każesz im coś, to się buntują, prosisz, to mają to gdzieś. Dajesz wolną rękę, to każdy chce co innego. I bądź tu mądry.
Masz racje. Taki sam scenariusz nie powtorzylby sie.
Za to znalazlby sie inny.
Dopoki lewica zajmuje sie socjalnymi duperelami i obrona "kochajacych inaczej" - kij im w oko.
Ale gdyby zechciala ukrocic wolnosc miedzynarodowego kapitalu,wprowadzic kontrole nad finansami bankow, ukrocic prywatyzacje, itd. Czyli, gdyby jakas socjalistyczna partia postanowila wprowadzac rzeczywisty socjalistyczny model panstwa - to UE szybko ukroci takie dzialania. Nawet przy uzyciu opcji silowej.
Oglosi sie, ze w Polsce panuje komunistyczny rezim.
Kilkunasatu Niemcow z Opola
oglosi, ze mniejszosc niemiecka jest w Polsce przesladowana (analogicznie do mniejszosci polskiej na bialorusi) i juz mamy powod do interwencji. Na poczytek na poziomie dyplomatycznym. Potem sankcje, a jak nie pomoze - iterwencja zbrojna. Albo zamach wg. amerykanskich wzorow.
Te wszystkie tzw. socjalistyczne partie moga sobie popiskiwac co najwyzej w obronie wyrzucanych lokatorow lub w sprawie wieszania krzyzy. Ale od spraw zasadniczych, czyli powrot do socjalistycznych zasad o ktorych pisala wiele obok Marksa,takze Rosa Luxemburg - wara!
.
Polskie społeczenstwo jest lewicowe.
Ale jeśli chodzi o kwestie obyczajowe to napweno polskie społeczenstwo nie jet lewicowe
Ilu polaków popiera np.małżeństwa homoseksualne 2%?
czynsz mozna placic, ale nie wtedy gdy wynosi 100% miesiecznych dochodow, kiedy jeszcze niedawno wynosil 30% dochodow, co sie stalo przez ten czas, fizycznie toto samo ???
w sprawach obyczajowych - to jest obraz, który wyłania się z moich badań nad prawicowym autorytaryzmem. Większość prób to studenci, więc zatrważające wyniki dotyczą niestety osób młodych, często humanistów.
Ilnicki, którego zresztą bardzo cenię, myli się więc, przynajmniej częściowo. Zgadzam się z Postsocjalistą i Antyliberałem - lewicowość ogranicza się do sfery socjalnej, ale to nie przekłada się na poparcie dla partii, bo antylewicowa propaganda w mediach zohydza ludziom wszystko, co kojarzy się z lewicą, zrównując ją z komunizmem, a komunizm ze zbrodnią i gospodarczą niewydolnością.
Chciałbym, żeby Ilnicki miał rację z tym potencjałem lewicowości w społeczeństwie, ale obawiam się, że ulega złudzeniu fałszywej powszechności - wydaje mu się takie poglądy jak on i jakie głosi jego partia ma więcej ludzi niż to jest w rzeczywistości.
Np. PPP musiałąby przekształcić się w taką partie powiedzmy konserwatywno-lewicową z głównym skupieniem uwagii na kwestiach gospodarczych.
Ale nic nato raczej niewskazuje polskiemu społeczeństwu(i nietylko)lewica nie kojaży się z obroną robotników tylko z szeroko rozumianym ruchem gejowskim.
A biorąc pod uwage że do PPP wstępuja młodzi polityczni poprawiacze którzy pewnie w kwestiach gejowskich będą chcieli być konsekwentni i jak w takich warunkach ma się odrodzić w polsce lewica?
Ano niemoże dlatego na znaczeniu bedą zyskiwać(chyba już zyskują)partie prawicowe o zabarwieniu socjalnym(przykład PiSu w wyborach w 2005roku jest chyba aż nadtto widoczny)
Lewica często mówi że trzeba słuchać ludzi więc niech ich wreszcie zacznie słuchać a nie ciągle pierdolić o politycznej poprawności.
W kwesti wycofania wojsk z Afganistanu proponują ogólnokrajowe referendum a jak zaproponowałem na portalu lewica.pl referendum w sprawie homomałżeństw zostałem niemalże zbluzgany...
przypadków, np. po reprywatyzacji budynku komunalnego miasto wypina się na lokatora i nie zapewnia mu mieszkania komunalnego w innym budynku.
Dużo masz takich sytuacji?
w samej Warszawie około lokali w reprywatyzowanych budynkach około 900 rocznie. Do tego jakieś kilka-kilkanaście tysięcy w już zreprywatyzowanych, plus kilkaset w budynkach zakładowych. Daje to dobre kilkadziesiąt tysięcy osób.
Ile jest rocznie w Warszawie eksmisji na bruk spowodowanych realną niemożliwością płacenia przez lokatora czynszu?
min. infrastruktury rocznie odbywa się w Polsce kilkanaście tysięcy eksmisji. Nieco ponad 90% jest spowodowana zaległościami czynszowymi, a mniej niż 10% szeroko rozumianymi "patologiami". Nie mam w tej chwili danych ile jest do lokali socjalnych, ale zdecydowana większość następuje do pomieszczeń tymczasowych (czyli de facto na raty na bruk, bo przebywających w tych pomieszczeniach nie chroni już ustawa i są one im wynajęte tylko na określony czas). Dane te oczywiście nie obejmują eksmisji nielegalnych czy zmuszania lokatorów do wyprowadzania się środkami pozaprawnymi (vide przypadek z Otwocka, gdzie kamienicznik rozebrał dach, albo z ul. Mokotowskiej w W-wie, gdzie doprowadził do katastrofy budowlanej).
Jeżeli ktoś ma na czynsz, ale woli wydawać na alkohol/papierosy/kochankę/ładować kasę we własny dziurawy biznes, to jest to jednak sytuacja diametralnie inna niż ta o której mówimy. Zwłaszcza że są przecież dodatki mieszkaniowe dla osób ubogich.
Można doprowadzić konia do wody ale nie zmusisz go do picia, i tak to jest z polskimi robotnikami, biednymi itp. Bądź co bądź nie chcą pic naszej lewicowej/alternatywnej wody, co wydać w różnych wyborach, akcjach. Mniejszości seksualne posmakowali naszą wodę i jako tako im smakuje, teraz woda do picia wzbudziła zainteresowanie wśród ludzi którym grozi eksmisja.
Ale to wszystko za mało i nie zbyt pewne. Ale trzeba mieć wiarę i być wytrzymałym, i mieć nadzieje ze jeden dzień ten koń z korzysta z naszej wody, podanej mu pod nos.
Ale widząc jak ten uparty koń cierpi na tępotę, czasami mam go dość i wolę mniejszości seksualne które działają aby poprawić swój los.
Pozdrawiam
Aż tryska egalitaryzmem z tego wodopoju ;-)
nawet jeśli ktoś się znajduje na dole drabiny społecznej, wcale nie musi się skłaniać ku egalitaryzmowi, bo może wierzy że się wybije, wyznaje mit ,,od pucybuta do milionera'', albo myśli że ,,socjalizm sprowadza wszystkich do roli żebraków''
Istnieją przykłady krajów gdzie w ogóle nie istnieje normalna lewica, tylko partie prawicowe wymieniają się przy władzy- tak jest chociażby w Kolumbii, czy do niedawna w Urugwaju
Postsocjalisto, ja tylko stwierdziłem w oględny sposób, że w wypowiedzi Margo trudno się doszukać egalitaryzmu, no chyba, że taki protekcjonalizm, i to zarówno w stosunku do "tępoty", jak i elegantszej "mniejszości" jest akceptowalny...
Tępaki, o tak, tępaki. Polacy to nie pół-alfabeci, zadni 3 świat jeśli chodzi o edukacje i informacje. Dlaczego, choćby 5%, nie może się po fatygować i oddać głos np. na PPS lub PPP (PPP jako tako nawet się troskę reklamowało i w telewizji i przez związek) ? Lenistwo? (ale przecież piszą ze jesteśmy najpracowitszym krajem w unii), brak wiary ? (ale przecież więksoszcz wierzy i w boga i różne cuda i regularnie słucha i chodzi do kościoła). Nie chcą aby jakąś partia walczyła o większe pensje, o mniejsze bezrobocie, o emerytury, socjalne, STOP prywatyzacji przedsiębiorstw, służby zdrowia itp.? Tyle lat minęło i chyba nie jesteśmy wcale bliżej tych paru %. Możliwe ze Polacy tego nie chcą? Nie rozumieją świat otaczających ich i nie są w stanie „douczyć” się? A może to lewica i podobni się mylą, są w błędzie, przekonani ze wielu Polaków ma lewicowe poglądy, taka ułańska fantazja ?
No, już się wyzaliłam, trzeba się troskę pozbierać, walka trwa nadal (aby tylko nie z wiatrakami).
Pozdrawiam
Spoleczenstwo ma raczej lewicowe wymagania ( a to nie jest jednoznaczne z lewicowymi pogladami), ktore ma nadzieje spelnic przy uzyciu neolioberalnych instrumentow.
A to jest absurd.
tego społeczeństwa w wielkiej polityce. Polską rządzą neoliberałowie z PełO dlatego że różne Millery, Kwachy i Krzaki (AW"S" doszła do władzy dzięki socjalnej kiełbasie wyborczej) swoim cynizmem zniechęciły starsze pokolenia Polaków do głosowania na ugrupowania lewicowe bądź lewicujące w kwestiach ekonomicznych. Młodsze pokolenia natomiast ulegają medialnej propagandzie głoszącej, że lewicowość to łamanie podstawowych praw człowieka, blokowanie rozwoju cywilizacyjnego, szerzenie biurokracji, utrzymywanie lumpów z pieniędzy ciężko pracujących podatników i promowanie zboczeń. Poza tym drugojapońska szkoła uczyła ich, że PRL była w 100% zła.
W Gańsku :
- http://www.tvn24.pl/12690,1648710,0,1,tylko-szczesliwi-moga-pomnazac-pieniadze,wiadomosc.html
- http://www.tvn24.pl/12690,1648579,0,1,czy-bieda-jest-dziedziczna,wiadomosc.html
1500 osób to oglądało. Wstęp był wolny? Czy trzeba było mieć na kartę wstępu i ile ona kosztowała?