dawać górnikom podwyżki, ale już.
lecą fedrować do Australii, a bilety drogie i Ziętek im nie da.
dawać kasę darmozjady.
tam na aktywistów PPP - Sierpień 80 z górniczej braci czekają
źle opłacane australijskie pielęgniarki,nauczyciele,pocztowcy, kierowcy ciężarówek, feministki i cała postępowa lewica.
ale to będa tytuły:polscy górnicy ot tak sobie okupują operę w Sydney.
Znakomita sytuacja finansowa KHW wynika nie tylko dobrej węglowej koniunktury, ale również z relatywnie niskich płac górników, bo przecież nie z jakichś ukrytych talentów i osiągnięć kadry zarządzającej.
I jeszcze jedna uwaga - pośród licznych uwag co do tzw. talentu dziennikarskiego Koseli nie można nie zauważyć, że sformułowania typu 'Rozmowy w temacie podwyżek płac dla górników' stanowią wręcz wzorcowy przykład biurokratycznego bełkotu.
"Rozmowy w TEMACIE" to ulubiony zwrot związkowca wszech czasów Bolka Wałęsy, żywcem zaczerpnięte przezeń z mowy partyjnych en-te-lygentów...
Najlepiej byłoby, gdyby Ziętek wyjechał do Australii, astonvilla, i tam założył prężne związki górnicze Grudzień'81...
.
Kolejna rozczarowana?:)
O ile do polityka (PPP) i jego startu do PE dawno nie miałam złudzeń (mimo że głosowałam na niego, to był to bardziej mój prywatny happening wyborczy), o tyle do związkowca (WZZ S'80) jak najbardziej.
Coś mu się udało - strajk na Budryku. Teraz wysyła "grubiorzy" na kangury... (_*_).
O mało mnie szlag nie trafił jak o tym przeczytałam. Gubi się Ziętek...
.
To ciekawe że jak kopalnia ma zysk to musi się nim podzielić z górnikami, a jak kopalnia ma stratę to reszta społeczeństwa musi tą stratę pokryć dopłatami z budżetu.