http://legaba.6te.net/an.htm
można znaleźć tekst prof. Andrzeja Nowickiego:
"Udział biskupów w sądzie nad Łyszczyńskim"
(tekst zamieszczony za zgodą autora - polecam)
ab.
Świetna akcja.
Włosi pamiętają o Giordano Bruno, postawili mu pomnik w centrum miasta. O Kazimierzu Łyszczyńskim nie ma żadnej wzmianki w podręczniku szkolnym do historii, jak zauważył jeden z czytelników racjonalista.pl.
Mam nadzieję, że to się nie skończy jak akcja z Daszyńskim dla Warszawy.
prochy Łyszczyńskiego nabito w armaty i ,,ku Tartarii'' wystrzelono- katolicy zawsze mnie zadziwiali swoim szacunkiem dla zwłok;)
dowcipniś :)))))))))))))))))))
Chwalebna akcja. Chętnie pomogę. O milionach ofiarach zbrodniczego kościoła trzeba przypominać, przypominać i jeszcze raz przypominać, żeby nowe pokolenie oczadzonych nam nie wyrosło.
Dlaczego ta bandycka instytucja dziś nie morduje? Bo nie ma już władzy, choć nadal ma wielki szmal. Dobrze wszyscy wiemy, że gdyby tylko ją miała, pojawiliby się natychmiast nowi Borgiowie. Pamiętajmy, że na stosie tej bezwzględnej i zbrodniczej instytucji ostatnia czarownica spłonęła raptem 200 lat temu w 1811 roku!!!
Ja bym proponował w hołdzie wszystkim ludziom, których wymordowała ta zbrodnicza instytucja w imie swojej chorej religii, postawić zbiorowy pomnik. Pomnik zbrodni kościoła. Są jakieś pomniki zesłańców syberyjskich, ofiar faszyzmu itd. Wszystkie słuszne, ale przecież nikt nie ma tyle krwi na rękach co ta religia i ten konkretny kościół. Czy te ofiary nie zasługują na pomnik?
Smutne jest to, ze o tym Łyszczyńskim i komuna za bardzo nie pamietała...
że takie pomniki kiedyś powstaną. Ten kraj też wyjdzie ze średniowiecza. Nie chodzi tylko o hołd dziesiątkom milionów ofiar, ale trzeba przestrzegać i przed faszyzmem i katolicyzmem i wszelkim totalitaryzmem.
Fajna stronka. I książki do ściągnięcia. Dzięki
Anatol Stern został skazany na 1,5 roku cięzkiego więzienia za napisanie w wierszu ,,A Bóg jak lokaj donosi mi tokaj'', obawiając się podobnego oskarżenia Bruno Jasieński udał się na emigrację
A co do pomysłu z Łyszczyńskim- świetny - ale mało realny w obecnej sytuacji politycznej
Legaba to Twoja strona? No, no, no... To gratuluję. Kultowa witryna.
XX wieku to m.in.: A.Schicklgruber, J.W. Dżugaszwili, Mao, Kim Ir Sen i Pol Pot.
Adolf Hitler, Franco, Pinoczet, Salazar, Mussoulini, Bush etc.
Postawienie tego pomnika to trzecia w kolejności rzecz po zerwaniu konkordatu i uchwaleniu podatku kościelnego, którą należy przeprowadzić.
Tak się zastanawiam, jaki jest cel produkcji trolla ABCD. Często on pisze - "socjalistami byli:", "lewicowcami byli:" i wymienia dyktatorów. Albo jak w tym przypadku - "ateistami byli:" i powtarza to samo. Pisze to w kontekście człowieka, który został spalony, w ramach procesu inkwizycji.
Gdyby ktoś napisał w kontekście jakiegoś Żyda spalonego w obozie Auschwitz, wymieniając osoby o Żydowskim pochodzeniu, niezyt zasłużone historycznie, i legitymizował w ten sposób holocaust.
Natomiast troll ABCD legitymizuje w ten sposób inkwizycję. Podczas inkwizycji zginęło kilkaset tysięcy istnień.
O ile wiem, nie. Więc z jakiej okazji ten pomnik?
A jakie miał zasługi papież, oprócz tego, że urodził się w Polsce i umarł?
Jakie zasługi mieli ci co zginęli w obozach koncentracyjnych, oprócz tego, że zginęli? Dlaczego są więc pomniki ofiar faszyzmu a nie pomnikôw znacznie liczniejszych ofiar KrK?
skąd wziąłeś liczbę kilkuset tysięcy?
że wywarł wpływ na swoje czasy) i jako polityk i jako filozof czy teolog.
Łyszczyński od biedy podpadałby pod tę kategorię co "ofiary obozów koncentracyjnych", ale tu znacznie bardziej pasowaliby pewnie jacyś prześladowani protestanci, a nie jednostkowy przypadek kaźni za ateizm.
ABCD, dlaczego podajesz nazwisko BABKI Hitlera, A. Schicklgruber, kiedy ona nic złego nie zrobiła...? Taka manipulacyjka, by lepiej post wyglądał?
a niby czyja ma być?
przeczytaj 'abangel' od tyłu!
("n" pomiń, bo dodane dla fasonu)
:)
No fakt. Jak mogłem się nie domyślić i nie zgadnąć, że "n" zostało dodane dla fasonu.
Czytałas może to: http://archidiecezja.lodz.pl/czytelni/kulbat/t5_1.html? Coś tam jest o Tobie chyba.
Pamiętam, jak wiele lat temu umacniałem swój ateizm materiałami właśnie z tej strony. Była dla mnie, jak owoc zakazany. Taka bezbożna, mmmrrrauuu!!!
ja wybieram znanych wierzących!!! Lepiej się prezentują.
Wg mnie 0:1 :-)
ten link co dałeś, to nie tylko link!
to była sprawa w prokuraturze!
(obraza uczuć religijnych)
ks. Kulbat.... seksista jak widać po tekście!
ale mnie nie znaleźli i dali spokój!
ha ha ha
kilkanaście prokuratur mnie szukało o "obrazę uczuć"; gówno! stronę robiłam przez podstawionych ludzi, którzy zmieniali IP przez chińskie proxy i remailery; mogą mnie szukać do usranej (katolickiej) śmierci.... cholerne katole prędzej znajdą kwiat paproci niż mnie!
Niech żyje Rozum i Ateizm!
Precz z polsko-katolicką ciemnotą!
Pozdrawiam!
abi666