Pozazdrościć. Chociaż pewnie już za kilka miechów ci, którzy nas bronią przed PiSowskim autorytaryzmem, i u nas to wprowadzą.
Torysi mają 3% więcej niż liberalni demokraci a mimo to większość posłów mają mieć laburzyści bodajże 276?
dziwny system wyborczy
Myślałem że w okregach jednomandatowych zwycięzca zawsze ma większość.
Cieszy mnie natomiast to ze monopol(a raczej dyktatura)dwóch głównych partii została przełamana(o ile potwierdza sie sondaże w wyborach oczywiscie).
Laburzyści miejmy nadzieje znikną niedługo z parlamentu Brytyjskiego a w ich miejsce niech wskoczą liberalni demokraci oni przynajmniej wycofią wojska z Iraku i Afganistanu i niebędą aż tak bardzo pro amerykańscy.
Co do zmiany konstytucji wydaje mi się ze nato niema szans
dla dużych partii to bardzo niekorzystne.
Podejrzewam że laburzyści dogadają się z liberalnymi dekokratami.
W wiekszosciowym systemie mozna przegrac w ilosci glosow w skali kraju i miec wiekszosc w parlamencie. Po prostu w wygranych okregach partia miala minimalna nadwyzke. a w przegranych przegrala duża iloscia glosow. Koniec koncow liczy sie ilosc wygranych okregow a nie ile glosow padlo.
Ale ludzie wybrani w okregach jednomandatowych prezentuja duzo wyzszy poziom niz w proporcjonalnych gdzie chociazby w obrebie jednej listy wystepuje selekcja negatywna. Jakos to widac w Polsce, gdy sie spojrzy na prezydentow miast albo senatorow, gdzie sa wiekszosciowe wielomandotowe okregi wyborcze. W senacie nikt sie tak nie nap****ala jak w Sejmie.
Nie wiem czemu lewica tak walczy o system propocjonalny. Na zasadzie niewazne kto reprezentuje, aby z danej grupy spolecznej.
Może dlatego że jest po prostu sprawiedliwszy? Dlaczego tak jest sam napisałeś w pierwszym akapicie.
no ale sprawiedliwe jest to, ze glos oddany na lidera powoduje ze ciagnie on za soba pieciu kolejnych? mi sie to nie podoba.
zlotawy
Jak POjeby będa mieć prezydenta i większośc w parlamencie do tego stopnia aby zmienić konstytucje to wtedy wprowadzą w polsce okręgi jednomandatowe to jeden z celów PO.
To tylko kwestia czasu zobaczysz.
Tylko osobiście niewiem czy jest się z czego cieszyc?
Jak w polsce będa okręgi jednomandatowe to w sejsmie będzie tylko PO i PiS i ewentualnie kilku posłów SLD czy wtedy będzie w polsce lepiej?
Ja osobiście w to wątpie
zamiast paru posłów SLD będzie paru Stokłosów - idealnie się nadają na ordynację większościową.