MS-y to firma na zewnętrznym zasilaniu ze strony Fundacji R. Luxemburg. Samodzielnego życia czy myślenia w tym bardzo niewiele.
"W obchodach Święta Pracy w Białymstoku wzięło udział ok. 150 osób w tym zaproszeni przez Młodych Socjalistów działacze Solidarności ze Stoczni Gdańskiej."
Niezła frekwencja- to chyba najliczniejsza dotychczas pierwszomajowa demonstracja MSu. No i bez sierpów i młotów nie jak w Warszawie ;]
Ile było osób ze Stoczni? Działacze obecni czy byli?
Pan Bogusław Gorski uczestniczyl równiez w pochodzie ktory zaczal sie pod OPZZ w Warszawie i w którym brali udział działacze OPZZ , SLD, Sdpl, PPS, RACJI PL, organizacji działkowców, Towarzystwa Kultury Swieckiej, Zielonych.
podle insynuujesz, manipulujesz i pospolicie kłamiesz.
1 maja dniem demokracji społecznej , młodzież w awangardzie uświadamiania roboli o społecznej roli demokracji i Róży L.
Oby tak dalej w przyszłym roku rewolucja i można brać stanowiska .
150 osób a ilu tam było robotników?
A ilu robotników czyta Bez dogmatu?
A ilu "Forum Klubowe"?
to doczytałbyś, że byli tam stoczniowcy, byli mieszkańcy Białegostoku, którzy spontanicznie dołączyli do pochodu, członkowie PPS i MS też pracują... więc pytanie trochę bez sensu.
Podobno (bo, tak pisze na stronie www.) "Obywatel" ma na celu budowę ruchu społecznego a istnieje zdaje się od 1999 roku, więc chciałbym się dowiedzieć, ile już tego ruchu zbudował przez ostatnią dekadę? I mam nadzieję, że nie chodzi tutaj o ruchy nop-ów i onr-ów, które bardzo sobie chwalą to "zaangażowane pismo". A może jednak? Przynajmniej w końcu wyjaśni się zagadka, dlaczego ABCD tak namiętnie "walczy z lewactwem" na różnych forach, choć podobno jest poważną, szanowaną osobą bez problemów psychicznych, za to z trzeźwym umysłem, uważającym zarazem że radykalna lewica to strata czasu!
zwłaszcza ci przed 30-ką są najmniej zaangażowaną społecznie grupą. Jeżeli cokolwiek czytają to najczęściej "Auto Świat" o czym pisałem wcześniej. Jeżeli warto cokolwiek robić i kogokolwiek angażować to raczej pracująca inteligencję.Nie gejów, nie muzułmanów z ich meczetami a pracującą inteligencję. Powinno bardziej zadziałać.
"Obywatel" zbudował wystarczająco duże zaplecze społeczne, techniczne, instytucjonalne, żeby od 10 lat utrzymać się na rynku czytelniczym. Czego nie można powiedzieć np. o zdechłych pisemkach "Trybunie Robotniczej", "Nowym Robotniku", "Robotniku Śląskim", "Rewolucji" itd. Więc może zajmij się swoim słabo owocującym ogródkiem, a dopiero gdy się z tym uporasz, to rozliczaj innych.
Relacja z oficjalnej strony MS - http://www.mlodzisocjalisci.pl/index.php?module=Pagesetter&func=viewpub&tid=1&pid=459 . Zwróćcie uwagę również na ostatni akapit :/. Świadomość polityczna niektórych związkowców, o SLD i FMS nie wspominając, jest wprost "powalająca".
.
Każde pismo ma swoich odbiorców, swoj target, to tak jakbyście pytali ilu muzułmanów czyta ,,44''
derwisz doskonale o tym wie.
http://www.youtube.com/watch?v=cV0ZT0kTh5k
Czyli nie ma ruchu społecznego???
czytają pudelka i onet
cywilizacji obrazkowej.
W tej epoce niektórzy działają w tym celu, żeby się znależć na obrazku.
ruch społeczny, skoro jest partia robotnicza, na której pochody 1-majowe potrafi przyjść nawet 100 osób?
były pogrzebem organizującej je opcji politycznej
Requiescat in pace
Requiem aeternam
http://www.youtube.com/watch?v=SM8wDFn38m8&feature=related
Dobre pytanie ABCD, po co "Obywatel", z którym jesteś związany, pisze o idei budowy ruchu społecznego?
a po o idei partii robotniczej piszą ludzie, którzy nie są w stanie zdobyć nawet 1% głosów w wyborach?
Bo od czegoś trzeba zacząć. Tradycja partii robotniczych została wyrugowana ze świadomości społecznej przez prawicę i stalinizm. My chcemy ją przywrócić. Jak ktoś nie popiera budowy partii robotniczej to nie, ale nie musi przy okazji permanentnie bruździć, kiedy sam uważa się za lewicowca; a najgorszy jest ten, kto sam deklaruje budowę ruchu społecznego, a nie buduje go, natomiast ciągle napieprza na innych, którzy budują, choć średnio im to idzie. Trąci hipokryzją i zacietrzewieniem. Zaprzeczysz?
PS: Ten 1% to i tak sukces w porównaniu z poprzednią pustynią.
Szkoda, że Młodzi Socjaliści nie wzmocnili demonstracji w Warszawie. Podobnie zrobiła też PPP.
Coś się ruszyło w naszym społeczeństwie: http://www.9maja.pl/list.php
przy okazji pochodów pierwsozmajowych zapomina sie o bidzie trzeciego swiata, i o tym że na tej biedzie zyskujemy m.in. MY, czyli także polscy robotnicy........
Przykre e nawet lewica w krajach północy jest tak bardzo zapatrzona na własne interesy, że nie widzi tego co sie dzieje globalnie. Ale wiać to już jest w naturze białego człoweika, egoizm, zawsze tylko JA JA, JA, MOJE, ROZWIAŻMY MOJE PROBLEMY, JA CHCE WIECEJ TEGO CZY TAMTEGO, a nie widzimy ze przeciętny robotnik w Azji pracuje za miske ryżu zebyśmy mogli kupić trampki taniej na wyprzedaży w dyskoncie......
przeciętny robotnik w Azji pracuje za miske ryżu
-------------------------------------------------
może, w przeciwieństwie do białego człowieka jest altruistą ?
www.cud2.blogspot.com
Jarosławie Prowadźć
gratulacje z okazji zdechnięcia goszystowskich szmatławców! Aż chciałoby się rzec za byłym ministrem w rządzie Polski Solidarnej: wataha dorżnięta! Niech Kaczka będzie z Wami!
nie emocjonuj się tak. No i trafiłeś pod zły adres - pogratuluj raczej swoim nieudacznym kolegom, którzy doprowadzają do śmierci prawie każdą kolejną gazetę, za jaką się zabiorą.
gdyż - jak widać - masz z tego wyjątkową satysfakcję.
Tow. ABCD - sprawa jest poważna. Obawiam się, że wasz redakcyjny kolega już dawno przeszedł na goszystowskie pozycje. Wprawdzie teraz autorzy magazynu prześcigają się w hagiografii Ś.P. Prezydenta, która spokojnie mogłaby być wydana w zbiorze pt. "Santo subito", lecz o tym co naprawdę mu w duszy gra, świadczy ten skandaliczny artykuł:
http://obywatel.salon24.pl/142135,remigiusz-okraska-grzebiac-w-smietniku
Szczególnie polecam ten fragment: "Po jeszcze kolejnej zmianie warty do władzy doszli miłośnicy „Polski solidarnej”. Ci z kolei, gdy tylko przestali serwować wyborcze spoty z lodówkami opróżnionymi przez liberałów (choć kto wie, czy nie ogołocili ich emeryci, zniecierpliwieni tym, że w śmietnikach nie przybywa rarytasów), postanowili obniżyć podatki najbogatszym. Bez żadnego sprzeciwu ze strony Prezydenta, ponoć bardzo wrażliwego społecznie, bo z żoliborskim powietrzem już w kołysce chłonął etos tamtejszej zaangażowanej inteligencji. Zapewne tam on i jego brat wchłonęli ideę, by problemy socjalne w XXI wieku rozwiązywać za pomocą becikowego. Wszak żadnych kompleksowych zmian w systemie zabezpieczenia społecznego „solidarny” rząd nie wprowadził".
No i co wy na to? Ten kryptogoszysta bezczelnie twierdzi, że ten wasz PiS to takie samo liberalne szambo co wraża oligarchia! Obawiam się, że zamiast nawracać niereformowalnych goszystów z lewica.pl, najwyższy czas wprowadzić porządki w swojej redakcji.
Z kaczystowskim pozdrowieniem.
tak się staraliście z kolegami wrobić nas w "lewicę pisowską", a tu cytaty świadczą o czymś wręcz przeciwnym. Cieszę się, że to dostrzegłeś, a nawet zacytowałeś.
Skrajnie rzadko zgadzam się z RO, ale w kwestii "socjalnego" PiSu ma 100% racji. Trzeba ten mit w końcu wywalić na śmietnik.
Też się cieszę, że to nie Zychowicz dyktuje u was politykę redakcji. Chociaż posmoleńskie hagiografie wskazują na to, że jednak zdrowy, PiSowski trzon trzyma się mocno.
niektórzy z naszych autorów wzięli przykład z hagiograficznych wywodów Wielkiego Wodza Lewicy:
http://lewica.pl/?id=21413
Poza tym, od kiedy to czyjeś bzdury mają usprawiedliwiać wasze? Widzę że upodobałeś sobie retorykę "a u was (?) biją murzynów". Ostatnio na uwagi o hagiografii pisałeś coś o Podrzyckim i Le Penie...
dostosowuję poziom wypowiedzi do poziomu rozmówców - ot tak, żebyś nie miał problemu ze zrozumieniem. Czyli na bzdurne gadki o "hagiografii" i "santo subito" odpowiadam wskazaniem na "hagiografię" w waszych szeregach. Zrób porządek w swoim towarzystwie a dopiero później mi tu moralizuj we wskazanym temacie.
jaśnie panie redaktorze...
Jak tam współpraca z wielbicielem Franco?
ci dolega? A czy ja jestem pracownikiem NFZ?
Lepiej ci to wychodzi niż te próby ironii.
coś wreszcie zaczęło wychodzić.
i szukam logo z wieńcem. Potem sesja i może się uda.
zabrać mamę, żeby ci dała kieszonkowe na zakupy.
na tą koszulkę? Pozazdrościć.
zarabiamy na siebie. Jak dorośniesz, to może też będziesz taki, choć szanse są małe.
Mądrzejszy nawet od telewizora z "Solidarni 2010"? Niemożliwe.