Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Włochy: Spikerka odeszła z telewizji w proteście przeciwko Berlusconiemu

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

No, myślę, że można powiedzieć,

iż jeśli Czerwone Brygady przeżywałyby okres swojej działalności teraz, to raczej nie miałyby problemu z wyborem głównego celu.

A dla dziennikarki brawa. Jeśli już nawet wysoka pensja za bycie burżuazyjną szczekaczką jest niewystarczająca do tłumienia wyrzutów sumienia i wątpliwości natury etycznej, to znaczy, że propaganda już chyba przebiła tą w państwie Kim-ów.

autor: fancom, data nadania: 2010-05-25 23:23:11, suma postów tego autora: 1427

Normalnie jak myślę o Berlusconom

to mi się przypomina Baudrillard ze swoim pesymizmem i twierdzeniami że żyjemy w świecie całkowicie wygenerowanym przez media i nie mamy dostępu do rzeczywistości

Napoleon mówił że gdyby nie kontrola prasy jego reżim upadłby w 3 dni, a od tego czasu mamy znacznie doskonalsze sposoby prania mózgu...

autor: Postsocjalista, data nadania: 2010-05-25 23:58:20, suma postów tego autora: 1953

Nie bardzo rozumiem, dlaczego relacjonowanie życia prywatnego jakiegokolwiek polityka

miałoby świadczyć o "lewicowości" telewizji. Dla mnie świadczy raczej o braku kultury dziennikarzy.

autor: west, data nadania: 2010-05-26 07:57:33, suma postów tego autora: 6717

łał, publiczna telewizja ma skrzywienie w strone opcji rządzącej?

Kto by przypuszczał??? Mam nadzieje ze we Włoszech jest abonament i wszystkie lewaki regularnie go płacą, ładując kase w telewizje nastawioną przeciwko nim i dajacą niezłe pensje kumplom Sylvio. Tak dla zasady.

autor: Dobrodziej Pracodawca, data nadania: 2010-05-26 09:09:26, suma postów tego autora: 2714

I z czego teraz będzie żyła ta pretestantka?

Pojdzie na zasiłek dla bezrobotnych?

autor: Antyliberał, data nadania: 2010-05-26 11:07:46, suma postów tego autora: 1302

Na szczęście w Polsce prawica nie ma tego problemu

Media korporacyjne TVN,POLSAT,SUPERSTACJA trzymają neoliberalny kurs,w TVP królują klony z Rzepy i Nszego dziennika czyli pełny pluraliz wybór między neoliberałami a naokonserwatystami.Oczywiście dochodzi do tego totalny konformizm,oportunizm i bezideowość

autor: czerwony93, data nadania: 2010-05-26 12:21:57, suma postów tego autora: 2783

To są tylko gesty...

Może i ważne ale jednak tylko gesty. Do sprawiedliwości społecznej nas nie przybliżają. A poza tym w ogóle nie wiadomo czy ta pani w ogóle by jej chciała?..

autor: steff, data nadania: 2010-05-26 13:16:30, suma postów tego autora: 6626

zapominasz Antyliberał,

że news dotyczy Włoch a nie Polski.

autor: Bury, data nadania: 2010-05-26 13:56:45, suma postów tego autora: 5751

Czerwony

W Polsce nie ma lewicowych mediów i nie ma tak odważnych dziennikarzy jak ta kobieta. A gdyby nawet ktoś się odważył to natychmiast prawicowe gazetki zrobią na niego nagonkę i zrecenzują - takiego kogoś - zachowanie. A ta recenzja staje się dominującą opinią w mediach. No bo kto ma z nią polemizować? Nie ma opozycji, nie ma polemiki. Nie ma lewicowych mediów.
Tak było w przypadku piosenki Wojewódzkiego, skądinąd słusznej piosenki, która obnażyła cały ten cyrk z Wawelem. Ale co z tego, skoro natychmiast zareagowała "Rzepa" i ogłosiła, że ta piosenka jest niedopuszczalna i skandaliczna. Zareagowali też Frondziarze, jak zawsze aktywni w takich sytuacjach. Wysyłali masowo maile do Cocacoli a ta się ugięła pod presją i zdjęła logo ze strony Eski.
Była masowa nagonka prawactwa na Eskę i Wojewódzkiego, a nie było żadnego wsparcia ze strony ludzi i mediów, którzy uważali, że piosenka wpuściła trochę świeżego powietrza do tego zaduchu.

We Włoszech mają trochę lepiej. W mediach dominuje co prawda prawica, ale są też lewicowe gazety, bardzo poczytne i opiniotwórcze. Więc jest też troszeczkę normalności. I widać jak bardzo są one potrzebne. Za każdym razem kiedy ujawnią jakąś aferę z udziałem Berlusconiego podają ofiarą ataków włoskiej prawicy i samego Berlusoniego. Gdy ujawnią przekręty, czy pedofilię w kościele, są atakowane przez kościół.
To pokazuje jak bardzo są one potrzebne do zachowania demokracji i wolności.

W Polsce nie ma nawet jednego lewicowego dziennika. Mam nadzieję, że środowiska lewicowe i biznesowe w końcu uruchomią lewicową prasę. I to nie jeden tytuł, potrzeba ich kilka.

autor: ancymon, data nadania: 2010-05-26 14:16:10, suma postów tego autora: 621

@ ancymon

Moim zdaniem to nie kwestia istnienia takich czy innych mediów (prawicowych, lewicowych), lecz odmiennej, bardziej indywidualistycznej świadomości. Oraz oczywiście większych realnych możliwości "postawienia się".

autor: Bury, data nadania: 2010-05-26 16:09:26, suma postów tego autora: 5751

Przegrywamy bo PRAWICA ma zaplecze

Jestem historykiem i lewicowcem wiem jaka jest rekrutacja do IPN mierny,wierny,prawacki ultras.PIS i PO grają o prawicową odmiane IPN a SLD gdy miała władze pokazała gdzie ma lewicowych historyków,dla mnie sld to oportuniści którzy chcieli by być PO

autor: guevarysta, data nadania: 2010-05-26 17:23:34, suma postów tego autora: 788

Ancymon, Bury, obaj macie rację

dodajmy do tego jeszcze powstanie dużej grupy ludzi którym zależałoby na wartościach post materialistycznych i jakości życia.

autor: Postsocjalista, data nadania: 2010-05-26 20:23:50, suma postów tego autora: 1953

guevarysto,

a jacy to są lewicowi historycy w Polsce?
Był Ryszard Nazarewicz, który jeszcze kilka lat temu wypowiadał się bardzo pozytywnie o UB (którego byl zresztą emerytowanym pracownikiem.
Ot i lewicowa historia Polski:
Jaruzelski królom był równy, Kiszczak to człowiek honoru, za Gomułki wszyscy mieli po równo, Bierut mosdernizował, a Rosja od Iwana Kality począwszy, ma rację.

autor: ABCD, data nadania: 2010-05-27 06:21:39, suma postów tego autora: 20871

ABCD

Andrzej Garlicki, nieżyjący już Antoni Czubiński, Tomasz Nałęcz,Karol Modzelewski, Andrzej Walicki czy choćby Twoi ulubieńcy - Henryk Słabek i Andrzej Werblan;)

autor: Postsocjalista, data nadania: 2010-05-27 11:43:12, suma postów tego autora: 1953

Bury

A we Włoszech z robota jest tak łatwo że odrazu po zwolnieniu cię przyjmują gdzie indziej?

autor: Antyliberał, data nadania: 2010-05-27 13:38:09, suma postów tego autora: 1302

Antyliberał

Jasne, a w kranach płynie coca - cola

autor: Postsocjalista, data nadania: 2010-05-27 22:01:47, suma postów tego autora: 1953

A u nas

żadna zakała medialna nie odejdzie od koryta.Mają jedną zasadę za wszelką cenę przetrwać nic nie widzą i nie słyszą.

autor: ajde, data nadania: 2010-05-28 14:20:38, suma postów tego autora: 291

@ Postsocjalista

W porównaniu z tym, co Polska zapewnia swym mieszkańcom, to właściwie tak.

autor: Bury, data nadania: 2010-05-29 12:48:23, suma postów tego autora: 5751

...

podziwiam dziennikarkę, publicznie powiedziała jak wygląda rzeczywistość we Włoszech.

autor: karolinas, data nadania: 2010-07-31 13:57:41, suma postów tego autora: 31

Dodaj komentarz