Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Ogólnoeuropejskie dni protestu 21-26 czerwca

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

+

Czy tylko ja mam wrażenie, że w samej Grecji protesty ucichły? Źle to rokuje perspektywom oporu w Europie. Kryzys doprowadzi tylko do scentralizowania władzy w rękach najsilniejszych państw i wielkiego kapitału. Oczywiście przy aplauzie "lewicowych" euroentuzjastów.

autor: Angka Leu, data nadania: 2010-05-29 20:32:42, suma postów tego autora: 3102

Dlaczego w śród autorów tego wezwania nie ma Polaków?

Czyżby polska lewica nie miała w Europarlamencie swoich przedstawicieli? Czy mógłby ktoś kompetentny z tego forum tą zawstydzającą absencję wyjaśnić?

autor: steff, data nadania: 2010-05-29 20:42:17, suma postów tego autora: 6626

GUE/NGL

to grupa radykalnej lewicy w europarlamencie. Polska ma tylko 4 reprezenracje po ostatnich wyborach, PO jest w partii ludowej, psl chyba tyz, Pis u konserwatystów, a $ld jest w grupie PES - socjalemokratów lub malowanych socjaldemokratów. GUE/NGL jest tak samo frakcja-grupą w europarlamencie. ednakże poprzez Europejską Partię Lewicy, która została utworzona kilka lat temu przez wiele partii radykalnych z Europy kontakt ma z Polską. W tej to partii Ms jest obserwatorem, a ppp, racja czy pps próbuja zdobyć taki sam status. A że w EPL jest Die Linke, a Die Linke zarządza fundacją to wiadomo o co jest kłótnia.

autor: szamil, data nadania: 2010-05-30 10:27:11, suma postów tego autora: 61

Czy Grecja ucichła?

Angka Leu, nie jestem jakimś bacznym obserwatorem sytuacji w Grecji, ale, o ile mi wiadomo, te cięcia budżetowe dopiero teraz będą wprowadzane w życie. W takim razie rozwój wydarzeń zależy od tego, jak Grecy będą reagowali na konsekwencje tych cięć budżetowych.

autor: dzierzwa, data nadania: 2010-05-30 12:42:32, suma postów tego autora: 49

Więc nasi lewicowi europosłowie...

nie mają przeciw czemu w Polsce protestować czy też nie mają po prostu lewicowych przekonań , bo gdyby je mieli, to organizacyjna przynależność nie powinna im przeszkadzać popierać tego, czego wymaga interes słabszych. Więc jak to jest? Są lewicowcami, czy nie są?

autor: steff, data nadania: 2010-05-30 20:42:50, suma postów tego autora: 6626

Dodaj komentarz