No to teraz USA powinna rozpocząć "misję pokojową" w Izraelu, w ramach wojny z terroryzmem. bo czy nie jest aktem terroryzmu atak na cywilne statki??
pisząc w poprzednim wątku, ze mam nadzieje, iż Żydzi nie zabiją naszej szlachetnej rodaczki, spodziewałem się brutalności, ale nie masakry (doniesienia mówią już o kilkunastu zabitych) tylko czekać aż obecni redaktorzy "Magazynu Obywatel" ogłoszą, że te ofiary to terroryści, a oni ich los mają gdzieś, bo to byli antysemici.
Jednocześnie żądamy oczyszczenia naszych szeregów ze wspierających terrorystów, antysemickich posłów PiS.
izraelski nastąpił dopiero po zignorowanym ostrzeżeniu.
pasażerowie konwoju są ofiarami polityki historycznej, każącej postrzegać Izrael jako źródło zła w regionie bliskowschodnim.
tak to se tłumacz. Niektórzy żołnierze Wermachtu których przed zaatakowaniem Polski gryzło sumienie też na siłę szukali wytłumaczenia dla tej agresji ...
która wlazła na statek i wykosiła paru antysemitów.
protest został zaplanowany na 15.30... Nie wiem czy organizatorzy nie mają czegoś takiego jak praca? Bo śpieszę poinformować, że niektórzy i owszem a chętnie by się wybrali gdyby przesunąć go choćby o godzinę. Mamy końcówkę maja naprawdę ciemno robi się dopiero koło 20...
Większość działaczy pro pracowniczych w ogóle nie pracuje...
ale nie róbmy niepotrzebnej dygresji.
Gdzie jest ONZ, USA, UE. Dlaczego nie reagują na łamanie międzynarodowego prawa i zabijanie cywili.
Warto by jednak dodać, że wg Izraela to ich żołnierze zostali zaatakowani po wejściu na jeden ze statków i dopiero wtedy sami otworzyli ogień. Bo w tej chwili ten news jest bardzo jednostronny.
tego co mi wiadomo to jeśli ktoś wdziera się na będący na międzynarodowych wodach statek płynący pod banderą legalnego państwa z zamiarem zatrzymania go bądź pozbawienia ładunku to on jest napadającym.
Po drugie nie dajmy się zwariować żołnierze zostali zaatakowani nożami i w "samoobronie" rozstrzelali 16 osób... To trochę tak jakby banda kolesi z bejzbolami żaliła się, że jeden z napastników złamał mu nos.
Nie zamierzam przerzucać winy na zabitych, tylko wydaje mi się, że należałoby pozwolić rozstrzygnąć o winie czytelnikom, a nie pomijać wyjaśnienie Izraela.
Hitlerowcy robili to samo. Nauka nie poszła w las, więcej, bo jej rezultaty nie są w tym przypadku zdecydowanie zwalczane przez Zachodni Świat, choć w każdym innym owszem. Dlaczego? Bo każdy inny przypadek kapitałowi nie zagraża, psuje mu zaledwie wizerunek a on tak lubi hipokryzję! Niestety, można na razie tylko zgrzytać zębami i trzeba.
co to jest ten ruch 1 kwietnia?mnie sie kojarzy :polska+1 kwietnia=prima aprilis to ma cos z tym zwiazane?
ps.4 litery czy swoje wzniosle spostrzezenia nie mogles zawrzec w jednym poscie?jakis rekord chcesz pobic?
Chodzi raczej o Ruch 10 Kwietnia. Taki żarcik.
Magazynu Obywatel bierze stronę zbrodniarzy.
i szydzi z ofiar zamordowanych na wodach międzynarodowych.
Mandark. Uniwersalne "wyjaśnienie" masz poniżej.
Po pierwsze, nie byli to żadni aktywiści, tylko terroryści, oraz ich przyjaciele, przed którymi musieliśmy się samobronić.
Po drugie, to oczywiste, że byli uzbrojeni, bo kto nie chciałby być uzbrojony, mając zamiar napaść na żołnierzy izraelskich. Zwłaszcza, że transport pomocy humanitarnej to jedynie przykrywka, jaką posługiwali się terroryści i ich przyjaciele, by móc dostarczyć broń palestyńskim terrorystom (oraz ich przyjaciołom), to już po trzecie.
Po czwarte, to nie izraelscy żołnierze zaatakowali terrorystów oraz ich przyjaciół, lecz terroryści zaatakowali żołnierzy, którzy musieli się samobronić. Konkretniej to była ze strony terrorystów i ich przyjaciół perfidna prowokacja, w wyniku której żołnierze izraelscy musieli w samoobronie interweniować.
Po piąte. Sderot, biedne Sderot. Terroryści się zawzięli na to miłe miasteczko i właśnie dlatego musieliśmy zasamobronić im przyjaciół.
Po szóste, jeśli ktoś wątpi, to to jest antysemityzm. Stary, nowy, po regeneracji i z przeceny. Religijny, rasowy i kulturowy. Mistyczny i agnostyczny. Antysemityzm lewicowy, prawicowy, centrowy, apolityczny. Świadomy, nieświadomy, a także nad- i pod-świadomy. Antysemityzm we śnie, na jawie i hipnozie. Antysemityzm ksenofobiczny i autofobiczny. Czarny, biały, niebieski oraz w kropki bordo.
I dlatego właśnie samobronimy się przed terrorystami, samobroniąc im żony, dzieci, a także ich przyjaciół, a nawet przyjaciół ich przyjaciół.
Bo my tacy niezwykli jesteśmy ;-)
Wypominanie Izraelowi takich drobiazgów to niepoważne przecież! A zapominanie o tym, że tak mało czasu minęło od Holokaustu, to antysemityzm! Jeszcze się Izrael nie otrząsnął po tragediach drugiej wojny światowej a wy się już czepiacie o jakies tam niby ofiary, niby cywilne. Każdemu się może trafic pomyłka przy pracy, też mi wielki problem.
Jak byście ważniejszych spraw nie mieli na głowie, np reżim Łukaszenki brutalnie, barbarzyńsko i bez skrupułów zatrzymał trzech opozycjonistów na długie kilka godzin w areszcie a świat poprzestał na jakichś śmiesznych represjach w postaci potepień, uznania persona non grata dla polityków, groźbach zerwania stusunków dyplomatycznych i częściowym embargu a nie chce zbombardować reżimu Łukaszenki. To jest problem! A wy sie tam o jakis pierdoły czepiacie z Izraelem, jak by za całe zło na świecie był odpowiedzilny Izrael..
Niech sobie Izrael walczy z terrorystami swoimi metodami i nikomu nic do tego. Kto będzie płakał po paru tam jakichś antysemickich dziwakach a morzu, skoro pośrednio byli odpowiedzialni za Holokaust.. A nawet jak nie byli, to potencjalnie mogli być, gdyby żyli wcześniej. Co nie ABCD?
**Ten** komentarz był pierwszy. Nie mam obyczaju zaczynać wpisu od "post scriptum".
---
CZEŚĆ PAMIĘCI TYCH DZIELNYCH LUDZI.
Ale czego się można było spodziewać po znanych z wcześniejszych "dokonań" mordercach kobiet i dzieci, z Ehudem Barakiem na czele?
Jak wiadomo, tchórz w "samoobronie" jest skłonny do największej zbrodni, a ten któremu reżim, oprócz niezbędnej przewagi militarnej, zapewnia również bezkarność, wręcz daje na to gwarancję.
---
Mandark, myślę, że lewicowy portal nie powinien mieć ambicji, by zostać tubą propagandową prawicowych reżimów. Interesując się odrobinę tematem, da się z dość dużą pewnością przewidzieć jakie będzie "wyjaśnienie Izraela", więc ostatecznie można sobie darować powielanie tych bredni.
Zresztą od tego Izrael ma swoją Hasbarę, czyli "białych terrorystów"-ochotników odpowiedzialnych za sianie niby oddolnej i spontanicznej propagandy i dezinformacji w ogólnoświatowej sieci...
CZEŚĆ PAMIĘCI TYCH DZIELNYCH LUDZI.
Ale czego się można było spodziewać po znanych z wcześniejszych "dokonań" mordercach kobiet i dzieci, z Ehudem Barakiem na czele?
Jak wiadomo, tchórz w "samoobronie" jest skłonny do największej zbrodni, a ten któremu reżim, oprócz niezbędnej przewagi militarnej, zapewnia również bezkarność, wręcz daje na to gwarancję.
---
Mandark, myślę, że lewicowy portal nie powinien mieć ambicji, by zostać tubą propagandową prawicowych reżimów. Interesując się odrobinę tematem, da się z dość dużą pewnością przewidzieć jakie będzie "wyjaśnienie Izraela", więc ostatecznie można sobie darować powielanie tych bredni.
Zresztą od tego Izrael ma swoją Hasbarę, czyli "białych terrorystów"-ochotników odpowiedzialnych za sianie niby oddolnej i spontanicznej propagandy i dezinformacji w ogólnoświatowej sieci...
Film opublikowany przez izraelską armię:
http://www.guardian.co.uk/world/video/2010/may/31/israel-gaza-flotilla-storming-military
...że atak na konwój humanitarny odbył się w kontekście całkowitej blokady Strefy Gazy, a sama Strefa Gazy to jedno z miejsc do którego Żydzi zapędzili Palestynczyków aby zrobić miejsce pod sztuczne państwo odwołujące się do starotestamentowgo mitu.
W tym kontekście słowa ABCD i podobnych jawią się jako totalnie manipulatorskie oraz wypranie z uczuć wyższych. Zbydlęcenie. Ot, co.
Mandark, wprawdzie Ty do mnie nie, ale ja do Ciebie potrafię napisać, więc... (-:
Twój "film" jest rewelacyjny. Na ekranie poruszają się jakieś piksele i zupełnie nie byłoby wiadomo jak rozgrywa się akcja, gdyby **w odpowiednich momentach** nie pojawiała się **właściwa instrukcja** tłumacząca co należy sobie w danym momencie wyobrazić podziwiając te plamy.
Tak, tak, reżimowe materiały propagandowe to najlepsze źródło "wiedzy", zwłaszcza z takim "wyjaśnieniem"(hebr. hasbara). Szkoda tylko, że na niezależne materiały Izrael nałożył cenzurę, bo wtedy nikt nie miałby powodu do narzekania na jednostronność.
-----
Swoją drogą, reżim planuje deportować tych szlachetnych ludzi, których nie zamordowano, ale pozostaje pytanie co się stanie z porwanymi przez tych izraelskich piratów statkami i ze zgromadzonymi na nich dobrami?
Dzięki za mądre (a nie przemądrzałe!) słowa! Są tu jeszcze wrażliwi LUDZIE.
Do obrońców "wiecznie krzywdzonego" Izraela:
Czym różni się atak na konwój z pomocą humanitarną dla oblężonej od trzech lat Strefy Gazy od zabijania Polaków, próbujacych pomagać Żydom więzionym w Gettcie???
Ależ Misiu, nie wiedziałem, że oczekujesz od mnie jakiejś odpowiedzi :P Film nie był bezpośrednio związany z tym, co pisałeś.
Stosunek można mieć do niego różny, ale nie jest mi akurat trudno uwierzyć, że na pokładzie byli ludzie gotowi zaryzykować życie, aby sprowokować izraelskich żołnierzy. To nie usprawiedliwia otworzenia przez nich ognia, a zwłaszcza *na wodach międzynarodowych*, ale chyba można dopuścić do siebie myśl, że taki rozgłos jest niektórym na rękę.
Nie wiem, czy wszystko na tym filmie jest zgodne z "pomocniczymi" opisami, ale dopuszczam taką możliwość. Będę śledzić, co opiszą osoby, które były na samym statku, ale na to musimy poczekać.
Żydowskie getto z 2 wojny i strefa gazy z siecią gett na Zach Brzegu to jest ten sam patent. Ograniczasz ludziom przestrzeń życiową, wolność działania i odcinasz kontakt ze światem. Nie ma siły, sami z siebie wymrą bo na małym obszarze niczego nie wysieją i potopia sie we własnym g... Niemcy byli tylko bardziej niecierpliwi, bo nie musieli się liczyć z żadną opinią, a pod koniec dostali tegiego amoku aby zdarzyć przed wyzwoleniem...
Dlatego Izrael zaatakował ten konwój i dba by tam była próżnia polityczna. Za kilkadziesiat lat chce mieć tam spokój, tzn. ostatecznie rozwiązać "kwestię".
Też tak to widzę!
Martwi mnie jednak nasilenie działań Izraelczyków. Boję się, że szybciej będą chcieli jak to ładnie ująłeś "rozwiązać kwestię". Z opowieści palestyńskich przyjaciół wiem, że przez długie lata Izraelczyków satysfakcjonowało wszczynanie burd i niepokojów w okresie zbioru oliwek. Niby drobiazg, ale pozbawiani przez kilka lat zbiorów plantatorzy uciekali w inne rejony. Ci najdzielniejsi zostali, męstwo i determinację mają w genach! I szacunek im się należy!
w kwietniu była na lewica.pl TYGODNIOWA żałoba.
ale teraz chyba nie będzie.
bo jak to po grupie działaczy pokojowych?
przecież nie było wśród nich ministrów, generałów ani prezydenta.
to tylko kilkuset dziwaków i kilkanaście trupów...
Redakcja nadała wcześniej kilka niusów o konwoju, by teraz, kiedy stała się zbrodnia, przejść nad tym do porządku... pewnie to wystarczy... czerwień "lewicowa" na winiecie, zamiast czerni żałobnej...
Mam nadzieję, że po tej zbrodni ci maniacy pokojowi wyruszą z flotyllą 60 statków. Wtedy nakryją tych tchórzy czapkami...
.
Tacy "dziwacy i maniacy" zmieniają świat i bieg historii, szczególnie tej, która płynie szerokim rynsztokiem...
CZEŚĆ ICH PAMIĘCI!!!
.
A świat milczy!izrael jak zawsze bezkarny
jak długo jeszcze?
Mandark, nie tyle oczekiwałem odpowiedzi, co właśnie nie oczekiwałem takiej ciekawej izraelskiej propagandówki. Oczywiście zupełnie nie związanej z tym, co pisałem o izraelskiej propagandzie ;-)
"Niektórym" na rękę może być i rozgłos, ale którym "niektórym", bo mnie się wydaje, że każdy powinien się dowiedzieć co wyprawia Izrael?
Propagandówką jest umieszczanie newsów takich, jak ten, który własnie komentujemy. Czy "The Guardian" uprawia propagandę publikując film izraelskiej armii i ich wyjaśnienie? Każdy może wyciągnąć swoje wnioski z dostępnych informacji, gorzej, gdy informacje nie są dostępne.
Wierz mi, że moje zdanie o działaniach Izraela są jak najgorsze, mimo że to ja tu podaję ich wersję.
Mandark. Pozwól mi zrozumieć, stronniczością nazywasz to, że autor nowiny nie nazwał atakiem niegościnnego(a nawet wrogiego, jeśli wolisz) przyjęcia **desantu** z helikoptera **uzbrojonych** komandosów na **cudzy** statek na **międzynarodowych** wodach, tak?!?! :-)))
Jaja sobie chyba robisz.
Co się tyczy tego "filmu". Możesz go sobie obejrzeć na stronie Guardiana, jeżeli tu nikt go nie opublikował. Natomiast **nie możesz** obejrzeć niczego, na co Izrael nałożył wojskową **cenzurę**, rzucając jedynie odpowiednio spreparowane ochłapy. Na szczęście nie ma obowiązku powielania propagandy żadnego reżimu.