Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Zieloni 2004: Napieralski najbliższy programowo

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

A co

Dobór kandydatów jest dziwny - silni wymieszani z takimi, co mają zerowe poparcie. Albo wszyscy, albo najważniejsi, a tak jest jakoś nie do końca logicznie.

autor: 1234, data nadania: 2010-06-17 21:11:46, suma postów tego autora: 873

ten zielony indeks to jakaś ankieta?

Mogę ja sobie wypełnić?

autor: Getzz, data nadania: 2010-06-17 21:48:49, suma postów tego autora: 3554

Napieralski jest nie tyle najbliższy zielonej wizji, co najmniej daleki.

Na 200 możliwych punktów otrzymał (zdaje się) 78. Czyli niewiele. Ale to i tak ogromna różnica w stosunku do Komorowskiego, który ma minus 127.

Więcej o Zielonym Indeksie można przeczytać na stronie
http://www.zieloni2004.pl/art-3710.htm
a całość raportu dostępna pod adresem:
http://www.ekologiasztuka.pl/pdf/Prezentacja_GreenIndex.pdf

Celem raportu nie było poparcie któregokolwiek kandydata, tylko wprowadzenie ważnych dla nas kwestii merytorycznych do debaty publicznej, niemal całkowicie wypranej z JAKIEGOKOLWIEK meritum.

autor: zielona, data nadania: 2010-06-17 23:02:28, suma postów tego autora: 861

Pięciu kandydatów?

Dlaczego nie zapytano wszystkich zarejestrowanych? I wg jakiego układu wybierano tę piątkę?

Wg sondaży? Chyba nie, bo jest Ziętek a nie ma np. Pawlaka czy Jurka. Zbieżności ideowo-programowych z Zielonymi 2004? Też raczej nie, bo nie ma np. współpracującego dawniej z różnymi organizacjami ekologicznymi Leppera czy solidarnego i anty-PRL-owskiego Morawieckiego, jest za to Olechowski.

autor: _Michal_, data nadania: 2010-06-18 04:21:11, suma postów tego autora: 4409

zielona

o jakiej debacie publicznej mówisz ???
to zwykły lans i próba podprowadzenia elektoratu przeciwnikowi.
żadnemu z kandydatów nie chodzi o merytoryke swych kwestii lecz o koryto i urzadzenie swoich.

autor: no pasaran, data nadania: 2010-06-18 06:54:44, suma postów tego autora: 329

zielona

Ale to i tak ogromna różnica w stosunku do Komorowskiego, który ma minus 127.
---------------
te minus 127 świadczy o alenacji zielonych 2004.

Jesli koles który przez całe życie był myśliwym kaja się za tm po tym jak tupneli na niego nogą zieloni to znaczy że nie nadaje sie na prezydenta.

www.cud2.blogspot.com/

autor: Cud2, data nadania: 2010-06-18 08:50:55, suma postów tego autora: 3207

Dzięcioł zabity kredensem

http://www.nie.com.pl/art23354.htm . Ktoś się zechce w sprawie miarodajnie wypowiedzieć?

autor: Teresa Stachurska, data nadania: 2010-06-18 11:03:59, suma postów tego autora: 1169

Ziętek

Mylicie się co do energetyki jądrowej. Bogusław Ziętek jako jedyny kandydat jest jej przeciwnikiem: http://energetyka.m.wnp.pl/polska-partia-pracy-przeciw-budowie-elektrowni-jadrowych,81372_1_0_0.html Zweryfikujcie te wyniki.

autor: tomzek, data nadania: 2010-06-18 11:36:37, suma postów tego autora: 152

Ziętek

mówi ludziom to co chcą usłyszeć, czysty populizm i lans medialny, a nóż się uda i ktoś zauważy i nie chodzi tu o jakieś idee czy szczytne cele o których tak wiele mówi lecz o trampolinę na polityczne salony, kto tego nie widzi ślepcem jest jeno nie człekiem lewicy, a wiara jego w słowa fałszywego proroka robotniczego zachwieje się już nie długo, albowiem powiadam Wam po owocach go poznacie i niech nie czyni drugiemu co jemu nie miłe , a tylko kocha bliźniego jak siebie samego.
nie dajcie sie zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężajcie, nie lękajcie się i wypłyńcie na głębie.

autor: no pasaran, data nadania: 2010-06-18 12:37:56, suma postów tego autora: 329

5 osób

Klucz ułożył się dość jasno: 2 najsilniejszych kandytatów + kolejna trójka, która odwołuje się do szeroko pojętego elektoratu "na lewo od PO".

Co do Ziętka - nie kocha atomu dlatego, że chce stawiać na węgiel, co na jedno wychodzi - to, że węgiel jeszcze długo będzie elementem mixu energetycznego nie oznacza, że mamy zachwycać się status quo, z ewentualną poprawką na zwiększenie efektywności jego wykorzystania.

autor: Bartek Kozek, data nadania: 2010-06-18 12:45:25, suma postów tego autora: 17

tomzek

Tomzek. Boguslaw ZIetek jest przeciwko wszystkiemu, co istnieje, bo tylko to daj emu jakas reklame. Nie sadze, zeby bylo po co zwracac uwage na kogos z zerowym poparciem.

autor: 1234, data nadania: 2010-06-18 13:51:06, suma postów tego autora: 873

./.

no pasaran:
"o jakiej debacie publicznej mówisz ???
to zwykły lans i próba podprowadzenia elektoratu przeciwnikowi.
żadnemu z kandydatów nie chodzi o merytoryke swych kwestii lecz o koryto i urzadzenie swoich."

Dokładnie. Właśnie próbujemy to zmienić.

Michał:
"Dlaczego nie zapytano wszystkich zarejestrowanych? I wg jakiego układu wybierano tę piątkę?"

Częściowa odpowiedź na to pytanie znajduje się w pełnym tekście raportu, do którego link podałam. O ile wiem, chodziło o to, że żaden z kandydatów nie ma czegoś takiego jak jeden dokument programowy i decydował m.in. stopień trudności w dotarciu do innych źródeł, z kt. można by wnioskować o jego poglądach. Ewa Charkiewicz wykonała morderczą pracę, przeczytawszy ok. 1000 stron i spełniając nierzadko rolę dziennikarza śledczego (a czas był ograniczony - wybory na karku). W dodatku - gratis. Ona sama mówi, że tę robotę powinny wykonywać (gdyby istniały) partyjne think-tanki, które dysponowałyby ludźmi i funduszami na ten cel. Wówczas można by (i należałoby) zindeksować wszystkich.

tomzek:
"Mylicie się co do energetyki jądrowej. Bogusław Ziętek jako jedyny kandydat jest jej przeciwnikiem"

Już przekazałam wiadomość Ewie. Dzięki.

autor: zielona, data nadania: 2010-06-18 14:41:01, suma postów tego autora: 861

zieloni poparli

Zieloni i Partia kobiet popieraja Napieralskiego - i dobrze, szkoda, że reszta udawaczy lewicy woli Komorowskiego

http://wybory.gazeta.pl/wybory/1,106728,8033145,Wybory_2010__Zieloni_2004_i_Partia_Kobiet_poparly.html

autor: 1234, data nadania: 2010-06-18 16:01:06, suma postów tego autora: 873

No pasaran

Nie będzie takiej okazji by poznać go po owocach, bo po tych wyborach jeno kupa po nim zostanie. Polityk, ktory na 10 kandydatów zajmuje miejsce 10 z wynikiem zero coś tam, jest politykiem skończonym. To jego wynik a nie partii. Nie da się już go zrzucić na barki innych osób.
Wbrew pozorom po tych wyborach i wyjaśnieniu ostatecznym sprawy z PPP, mogą przyjść dobre czasy dla lewicy. Nawet ja się szykuję, by opóścić mój Sulejówek ;-)

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2010-06-18 19:02:04, suma postów tego autora: 6205

Ziętek i atom

To prawda, co pisze Bartek Kozek - Ziętkowy węgiel zamiast atomu to nie jest zielona opowieść. No, ale mimo wszystko sprzeciw wobec atomu to już coś. Sprawa została uwzględniona w Indeksie i obecnie Ziętek ma 63 punkty.

Powtarzam jednak, że nie o punkty chodzi, tylko o ZMIANĘ DYSKURSU.

autor: zielona, data nadania: 2010-06-18 19:30:27, suma postów tego autora: 861

sierpie

witam.
wspomnij moje wiekopomne słowa.
nikt Ziętka po wyborach nie rozliczy, PPP się nie zmieni, WZZ tracić będzie wartościowych ludzi , a to wszystko dzięki mocy podwójnego prezia.
dziś widziałem go w TV po prawicy jego Kosela Patryk, bardzo zdolny i ambitny oportunista młodego pokolenia, jeśli Zietek ma wielu takich klakierów, a na pewno ma jego narcyzm ma sie dobrze , a rozpieprzanie radykalnej lewicy jeszcze lepiej.

autor: no pasaran, data nadania: 2010-06-18 19:45:48, suma postów tego autora: 329

zielone

Zielona. Bogusław Zietek o ile wiem ma swoją partię Zielonych, więc Wasza mu pewnie niepotrzebna. Z jednej strony popieracie Napieralskiego, z drugiej zawracacie sobie głowę kimś, kto jako szef związku z górnictwa nigdy nie będzie miał parcia na ekologię. Nie twórzmy mitów, że górnik jest ekologiczny i zajmuje wysokie miejsce w rankingu ekologów. To żart.

autor: 1234, data nadania: 2010-06-18 20:28:24, suma postów tego autora: 873

No pasaran

Nikt nie jest wieczny. Nawet klakierzy nie klaszczą ot tak żeby klaskać. Skończy się kasa to i skończy się klaskanie. Młody oportunista może zostanie, bo w tym chyba upatruje swoją osobistą karierę. Ale związek będzie podupadał. Ziętek zajęty własnymi ambicjami nawet nie zauważył, że w sztandarowych supermarketach, w których przez chwilę udało mu się zabłysnąć, już został wyprzedzony przez Solidarność, która te protesty i ich organizację będzie przejmować. Dzięki niemu związek będzie się dalej staczał. Kariery politycznej nie zrobi, a jako biurokrata związkowy będzie dalej tracił, aż obudzi się z ręką w nocniku. Bo był za cwany i za zachłanny. Szkoda tych ludzi w związku, ich zapału, uczciwości i ideowości. Szkoda, że mu kiedyś uwierzyli. A może warto przenieść komisję do IP już teraz? tam nie ma takich ludzi jak Ziętek, Guz czy Śniadek. Jak myślisz?

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2010-06-18 20:51:22, suma postów tego autora: 6205

Zielona

Prawde Ci mówi no pasaran. Jeśli jesteś lesbijką to i Ziętek będzie lesbijką. Jeśli jesteś gejem, to gejem będzie i Ziętek. Bo przecież wszyscy wiemy, że każdy górnik to gejgórnik i na dodatek proekologiczny feminista alterglobalista i seksista. Tfu pomyliłem się, seksista nie. Oni wszyscy z Ziętkiem na czele są gender przecież. Jak coś pominąłem, to nie ważne, jeśli trzeba czymś być by udawać lewicę to Ziętek tym na pewno jest.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2010-06-18 20:59:22, suma postów tego autora: 6205

A jaki ekologiczny

Jest KPN i ZChN to już dodawać nie muszę. Krzyże robią tylko z drzew naturalnie wywróconych przez burzę. Zaprzestali też ich palenia, żeby środowisku nie szkodzić... Coś mi się chyba pomerdało? Krzyże to palił kuklux klan jak mi tu żona podpowiada. Mniejsza o to, są proekologiczni na pewno. I za parytetami nawet są. To partie ludzi nowoczesnych i światłych. NPA może być dumne ze współpracy z ZChN-em. Trocki się o tym już nie dowie. Nie żyje biedaczyna.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2010-06-18 21:07:51, suma postów tego autora: 6205

Obejrzałam debatę

prezydencką na Kongresie Kobiet z udziałem jedynie Waldemara Pawlaka, Grzegorza Napieralskiego i Andrzeja Olechowskiego. Każdy z nich wypadł lepiej niż kiedykolwiek kandydaci wiodący w rankingach, czyli panowie Komorowski i Kaczyński. Debatę prowadziła red. Janina Paradowska. Szkoda, że nie była transmitowana przez wszystkie krajowe tv, warto było.

Głosuję na Grzegorza Napieralskiego! Niechby przeszedł do II tury. Np z Olechowskim, albo Pawlakiem :)

autor: Teresa Stachurska, data nadania: 2010-06-18 21:22:53, suma postów tego autora: 1169

no pasaran, sierp, 1234:

chyba nie oczekujecie od takiego narzędzia jak indeks, że będzie oceniało szczerość intencji? Do tego potrzeba całkiem innych metod. Indeks ocenia poglądy DEKLAROWANE.

A poza tym nie podniecajmy się tak pozycją tego czy owego pana. Już mówiłam, że chodzi przede wszystkim o zmianę (a może: zainicjowanie?) dyskursu, i to bynajmniej nie tylko w kontekście tych wyborów. Niedługo będą kolejne...

autor: zielona, data nadania: 2010-06-19 00:10:05, suma postów tego autora: 861

Zielona

A czy orientujesz się ile toksycznych substancji idzie z palącej się opony do atmosfery? To nie jest ekologiczne ;-)

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2010-06-20 14:05:19, suma postów tego autora: 6205

Kaczyński?

Rozumiem, że w II turze zgodnie z tym indeksem Zieloni poprą Kaczyńskiego :]

autor: tomzek, data nadania: 2010-06-25 13:09:35, suma postów tego autora: 152

Dodaj komentarz