jw.
Kara śmierci to tylko napędzanie spirali przemocy oraz podnoszenie zabijania do rangi i majestatu prawa. Ustawodawcy, ale również sędziowie czy wykonawcy kary śmierci - pokazują, że niewiele różnią się od tych, którzy zostają na nią skazani.
Wadą kary śmierci jest również jej nieodwracalność, co ma tragiczny skutek w przypadku tych niewinnie skazanych - co często wychodzi na jaw po latach.
A krzesło elektryczne czy rozstrzelanie to wyjątkowo prymitywny sposób wykonania tej - moim zdaniem, niedopuszczalnej - kary.
W Polsce wolny człowiek nie ma prawa wyboru czy w razie wypadku samochodowego chce zginąć przez uderzenie głową w szybę czy zgniecienie klatki piersiowej przez pasy bezpieczeństwa.
prokurator i komornik, to może miałby jakieś szanse.
Kara śmierci to barbarzyństwo.
dobre :D, to dziwne w tej "wolnej" Polsce po 89.
dziwne jest takze zmuszanie ludzi do placenia przymusowo skladki OC... niezle zrodelko dochodu dla lewych warsztatow.
Likwidować morderców bo na to zasługuja!
Wprowadzic kare śmierci wszedzie tam gdzie wiekszośc społeczeństwa tego chce czyli m.in w Polsce!
Barbażyńcami tak na marginesie sa mordercy a nie ci co skazuja na śmierć morderców!
szczególnie zmartwionego - raz, tym co zrobił, a dwa, czekającą Go za to karą.
Jeśli z premedytacją potrafił zabić 2 osoby, to ja nie mam dla Niego zbyt wiele współczucia. Ponadto, jeśli ta ckliwa historia z Jego wczesnego dzieciństwa ma być jakimś usprawiedliwieniem Jego czynów, to to jest po prostu jakiś niesmaczny żart z ludzi poważnych.
"Ludzie poważni". Osobnicy pozbawieni empatii, poczucia humoru i dystansu. Bardzo niebezpieczne i bezwzględne stworzenia...
;-)
...czekającą Go za to karą...
...nie mam dla Niego zbyt wiele współczucia...
...ckliwa historia z Jego wczesnego dzieciństwa ma być jakimś usprawiedliwieniem Jego czynów...
Wnioskuję z tego, że uważasz nieszczęsnego skazańca za człowieka wyjątkowo godnego szacunku. No no. Podświadomość zadziałała, czyli freudowska pomyłka, tak?:)
Jak ci ktos kiedyś np.zabije matke to moze przejżysz na oczy
przejrzysz na oczy jak ci skażą na karę śmierci syna, np. za coś czego nie zrobił.
Btw.
Odnośnie tego mi się przypomniało, ogladałem kiedyś program o takim Leszku Pękalskim, on do dzisiaj siedzi w więzieniu (przedterminowo nie chcą go wypuścić). Wy wierzycie naprawdę że on zrobił to co mu zarzucają? To obejrzyjcie to, według mnie na 100% wrabiają trochę upośledzonego człowieka w te morderstwa.
To tak odnośnie różnych "antyliberalnych" czy konserwatywnych wypowiedzi.
To nie tylko Polska to dziki kraj?
jezeli te okolicznosci lagodzace nie mijaja sie z prawda, to czape powinien dostac co najwyzej ktorys z eks-prezydentow USA, odpowiadajacych za funkcjonowanie panstwa w okresie jego dziecinstwa...
Pisze to jako ostrozny zwolennik kary smierci w sytuacjach ekstremalnych (seryjni mordercy, zbrodniarze wojenni etc).
Zycie tego czlowieka spoleczenstwo uczynilo pieklem. A teraz zakonczylo egzekucja- to kurcze moglo spotkac kazdego z nas, cud, ze nie zabil wiecej niewinnych osob...