na sercu widząc, że są takie konferencje z takimi tematami i stanowiskami...
Czyli tak naprawdę nic nowego. No, może poza jednym - okazuje się, że według "prawdziwej lewicy" grecka dyktatura pułkowników pochodzi od zalegających na półkach lewackich filmików.
W czasie waszego festiwalu zdołaliśmy zamknąć kolejny - przełomowy pod względem teoretycznym numer "HARTOWNI. Głosu nieobecnych". Polecamy w nim podsumowanie waszej, jako formacji, działalności - "WSTĘP DO PRZYCZYNKU DO KRYTYKI DROBNOMIESZCZAŃSKIEJ TEORII WARTOŚCI".
Wielkie dzięki za wyczerpującą relację.
jw
"Festiwal Marksizmu" się skończył zgodnie z przewidywaniami...
na konferencji - organizowanej przez działającą w Wielkiej Brytanii - partię robotniczą wspomniano chociaż słowem o brytyjskich robotnikach?
Ja wiem, że temat jest "politically incorrect", ale może ktoś się odważył?
rozumiem że podniecanie się wizjami neoliberalnymi już grzebaniem się w śmietniku historii nie jest :)
jakby ktoś niektórym dziewiętnasty wiek z podręczników historii wyciął :)
nie lubią Arabów, nie rozumieją lewicowych intelektualistów, a w ogóle na festiwalu marksizmu pewnie ich nie było.
to zbyt przyziemny temat dla tak wybitnych intelektualistów.
Robotnicy z Ożarowskiej Fabryki Kabli są dla mnie zbyt patryjalchalni abym mogła się z nimi solidaryzować.
www.cud2.blogspot.com
Jak widzimy tekst jest już po korekcie i aktualizacji - brak natomiast o tym informacji oraz słów przepraszam i dziękuję.
Ciekawe czy tow. Żebrowski mówiąc o Edelmanie wspomniał o jego entuzjazmie dla Balcerowicza i poparciu dla bombardowania Jugosławii.
PS
> opowiadamy się za prawem do niszczenia burki w Europie - mówił Tariq Ali<
Chyba "noszenia".
Czy komuś z uczestników festiwalu, przeszkadza poparcie dla bombardowania Jugosławii, swego czasu wyrażone przez S. Žižka?
Za wczesnego PRLu mieliśmy na państwowych uniwersytetach obowiązkowe lektoraty z marksizmu-leninizmu-stalinizmu, dziś mamy tamże wydziały teologii, gdzie pracownicy naukowi muszą obowiązkowo mieć kościelne imprimatur. Za PRLu mieliśmy Instytut Podstaw M-L przy KC PZPR, dziś mamy IPN. Nihil novi sub sole.