restrykcje? jakie restrykcje w taaaakim wolnym kraju? Przecież to ponoć PRL nie pozwalał wyjeżdżać swoim obywatelom, a tu nagle takie kwiatki? Może już teraz "współcześnie wykształconym" wreszcie zaświta w głowie, dlaczego tak mało Amerykanów jechało na Kubę? Nie? Otóż byli oni zmuszani przez rząd amerykański, by takich podróży zaniechali. Oficjalnie potwierdzone to, co od lat i tak było wiadome. Teraz patrzeć tylko, jak ruszą tłumy z USA by leczyć zęby na Kubie, wycinać wyrostki robaczkowe po taryfie socjalnej i ogólnie przebadać się przez doskonale wykształconych lekarzy, dla których przysięga Hipokratesa nie jest czczym słowem.
w Polsce jedna z przyczyn wybuchu powstania poznanskiego w czerwcu 1956 r byl to ze faszysci zezwolili na przyjazd mlodzierzy na rok 1955 z okazji swiatowego dnia mlodzierzy do Warszawy z wolnego swiata i ludzie sie dowiedzieli ze mozna byc wolnym
najlepiej we Francji albo na Słowacji.
A ciekawe, czy tak łatwo się te tłumy na Kubę dostaną:) Jeśli tak, to dobrze, będą Kubańczycy mieli trochę grosza albo, co ważniejsze, towaru.
za stanów do francji czy na słowację raczej nie po drodze:)
wróżkiem nie jestem ale nie wydaje mi się, żeby napływ schorowanych turystów z usa wpłynął jakoś szczególnie na wzrost uczuć antysocjalistycznych na kubie:)
Ludzie z całej Europy i Kanady już od lat przyjeżdżają na Kubę, zwłaszcza słynny Półwysep Valadero, w celach wypoczynkowych. Są tam piękne plaże i dobre hotele. Obecność Amerykanów nie wprowadzi nowej jakości w życiu Kubańczyków.
to był żart trochę z tym leczeniem. Próbuję zwrócić uwagę na fakt, że w Polsce też mogłoby być pod względem leczenia lepiej, gdyby tylko wprowadzić reformy, które tak bardzo tutejszej lewicy nie pasują. We wskazanych przeze mnie krajach (pewnie i w innych, ale nie wiem o tym dostatecznie dużo)wszystkich jakoś na leczenie stać i jest ono na dobrym poziomie.