kultury żydowskiej jest skłonność do skrajnego autokrytycyzmu. Jest ona cenna, nie należy jednak z nią przesadzać.
Głowa do góry, izraelscy przyjaciele! Stworzyliście wspaniałe, demokratyczne i prosperujące gospodarczo państwo. Broniliście je, bronicie i będziecie bronić przed regionalnymi Hitlerami. Można z tego tylko być dumnym.
Ekstremalny autokrytycyzm zostawcie dla filmu i literatury.
ten bot nigdy nie przestanie mnie zadziwiać
na temat operacji Płynny Ołów, w której efekcie Izrael zlikwidował potencjał militarny Hamasu.
Tym samym upadł mit rzekomego zagrożenia, które dla Izraela miałyby stwarzać formacje paramilitarne (Hamas, Hezbollach), finansowane przez Iran czy Arabię Saudyjską.
Niech żyje Netanjahu Chan i jego niezwyciężona Tsahal Orda! (-:
...czy mowiac scislej, adyskusyjne.
ABCD14000
ja też nie lubię Netanjahu.
A dlaczego? Bo patrz, co się dzieje.
Dowództwo Tsahal namawia Netanjahu na akcję prewencyjną, obliczoną na pozbawienie Iranu tej cześci jego potencjału militarnego, która powoduje, że jest on zagrożeniem dla regionu.
- a ilu cywilów irańskich zginie podczas tej akcji? - pyta Netanjahu.
- Około 100. - odpowiada ekspert Tsahal.
- Za dużo - decyduje Netanjahu - nie wolno wam o tym myśleć.
Sztab generalny Tsahal przynosi Netanjahu nową wersję planu akcji. Zginą tylko ci funkcjonariusze reżimu fundamentalistów, którzy odpowiadają za mordowanie Irańczyków, protestujących przeciw fałszowaniu wyborów.
Netanjahu się zastanawia.
- Musicie jeszcze pomyśleć - radzi - o gwarancjach bezpieczeństwa dla rodzin tych funkcjonariuszy.
A tymczasem Ahmedinedżad neguje Holocaust, tworzy bazę dla neofaszystów z całego świata oraz morduje Iranki i Irańczyków, ktorych jedyną winą jest to, że są lesbijkami i gejami.
"Bibi" Netanjahu! Przestaję cię lubić! Odłóż idealistycznych autorów Halachy, a także Asza, Agfnona i Szolema Alejchema. Odrób lekcję z brutalnego realisty Hobbesa!
Atom Bomb Czadu Daje! Oto ja,
ABCD14001
>upadł mit rzekomego zagrożenia, które dla Izraela miałyby stwarzać formacje paramilitarne (Hamas, Hezbollach), finansowane przez Iran czy Arabię Saudyjską.<
Oczywiście. W tym kontekście niezrozumiałą jest psychoza oblężonej twierdzy i cała ta militarystyczna paranoja.
A Iran? A Saudi Arabia?
A Rosja, gdzie za Jelcyna można bylo kupować rakiety nuklearne za ekwiwalent "stakana i ogurca", i gdzie za Putina pod tym względem za dużo się nie zmieniło?
A globalne wpływy goszyzmu, którego istotą jest nie od dziś nienawiść do narodu, którego twórca, Mojżesz, potępił redukowanie czlowieka do kultu złotego cielca?
Dużo tego.
Aż za dużo.
Ale naród Schoenberga i Dajana jakoś się z tego wykaraska.
Skojarzyło mi się trochę z ta awanturą we Francji, która dotyczy bądź co bądź ofiar holokaustu, ofiar w takim samym stopniu jak Żydzi. Cos niemarawe to oburzenie cywilizowanej starnej Unii, wydaje mi się. A juz dyplomacja niemiecka ze względu na swoje rzekome (widać na tym przykładzie, że bardzo rzekome) wyrzuty sumienia powinna Francje stanowczo potępić. Jakoby Sarkozy był nowym Hitlerem też jakos nie słychac w eterze. A tu to porównanie chocby ze wzgledu na układ sił jest daleko bardziej zasadne, niż w przypadku takiego np. Hanije.
Zresztą powstaje pytanie ile odszkodowań dostali Romowie od Niemiec. Cos biednie u nich. To wypłacić predziutko plus odsetki za zwłokę, może ich będzie bardziej stać na opłacenie czynszow we Francji. Ech "cywilizowani" staro unijni dalej żadnych wniosków z przeszłości, niewyuczalini jak zwykle.
na bogow jak ty pieprzysz.jaka redukcja potencjalow militarnych hamasu i hezbollachu?hamas rakietki dalej produkuje i nimi sobie strzela,hezbollach jeszcze bardziej sie wzmocnil i siegnal prawie po pelnie wladzy w libanie.kurcze w jakim ty swiecie zyjesz?a to z tym ze 100 cywili to bedzie za duzo oznacza ze trzeba cie juz leczyc.jestes chory.a amerykanie zwyciezaja w afganistanie.karzaj blaga omara o rozmowy z nudow :))))
Izraelskiego
w Afganistanie jest już general Petraeus.
Za kilka misięcy, z talibów zostanie tyle samo, co z Al-Kaidy, islamistów i baasistów w Iraku, czyli nic.
Byłeś w Izraelu? Ja akurat byłem, naprawdę nie jest to takie "wspaniałe" państwo. Raczej wręcz przeciwnie.
...które z definicji jest w konflikcie z sąsiadami, jest od nich zupełnie wyalienowane kulturowo i historycznie (pomińmy starożytny i biblijny Izrael), składa się z masowo przesiedlonych emigrantów oraz jest całkowicie zależne od wsparcia zewnetrznego: czy to prywatnych syjonistów czy to jakiegoś aktualnego supermocarstwa? Choćby nie wiem jaka arystokrację finansową stanowili ci syjoniści i choćby nie wiem jak znakomicie prezentowało się mocarstwo. Kazde mocarstwo upadnie i kazda foruna gdzieś zniknie. To jakby budować państwo na lodowcu albo wulkanie. Kompletny nonsens, choć w perspektywie 3-5 pokoleń tego nie widać.
@redctio ad hitlerum
Hitler słał na podbite ziemie osadników i Izrael też tak czyni. Jeśli Hitler ma być jakąś analogia a nie prostackim epitetem, to do Hitlera blizej kierownictwu Izraela. Ale do kogo ja gadam. Do 4 liter, który pisze teksty wrecz "samopariodiujące" się. Pełen odlot :))
dlaczego w israelu jeszcze nie postawiono pomnika hitlerowi?