Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Dąbrowa Górnicza: Salowe okupują Urząd Miasta

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Wybory Samorządowe

Wybory samorządowe za pasem, należy coś więc zrobić żeby tanim sposobem załapać się na podział tortu spod szyldu SLD.

autor: adrian492, data nadania: 2010-09-11 11:22:19, suma postów tego autora: 82

po to organizuje się tzw. przetargi, by płacić za usługi jak najmniej

jeżeli przetarg wygrywa ktoś, kto daną usługę oferuje najtaniej, to przecież jest jasne, że będzie miał pracowników niewielu i będzie im płacić jakieś grosze. Utrzymanie firmy i personelu kosztuje, wygranie przetargu to nic innego jak obietnica cięcia wynagrodzeń i zwiększania ilości przepracowanych za psi grosz godzin. Należy zlikwidować te przetargi. Należy przywrócić normalne zatrudnienie, na cały etat aż do emerytury, jeżeli ktoś chce tak długo pracować. W tej firmie, która przetarg wygrała, są jeszcze bardziej zdesperowani ludzie, w jeszcze gorszej sytuacji, skoro godzą się na gorsze warunki zatrudnienia i na mniejsze wynagrodzenie za więcej przepracowanych godzin. Te salowe są niestety na przegranej pozycji, ponieważ nie ma nikogo, kto by je mógł zatrudnić na obecnych warunkach. Takie są realia. A zatrudnić ich nie ma gdzie, ponieważ szpitale są likwidowane, czyli miejsca pracy "restrukturyzowane", co przez lata było przyjmowane z milczącą zgodą. Odważne to kobiety. Szkoda, że dopiero teraz, gdy już jest raczej beznadziejnie walczyć o pracę, gdy jej nie ma. Należało walczyć o nią, gdy była. Nawet nie wiem, jaki cud powinien się wydarzyć, by tym kobietom pomóc. Wszyscy mamy tak samo. Rolnicy na razie trochę lepiej, ale bat na nich jest już praktycznie gotowy.

autor: nana, data nadania: 2010-09-11 13:44:26, suma postów tego autora: 4653

umowa na czas określony

wpisała się na stałe do kanonów stosunków pracy.
tu "przynajmniej" panie mogą dostać umowę na 2 lata, a w większości przypadków agencje pracy tymczasowej zatrudniają na okres miesiąca.
co za idioci to wymyślili???
pracodawca w Polsce jest jak turysta w Holandii,a pracownik jak rower, gdy potrzebuje pracowników to ich sobie wypożycza ,w Holandii gdy się potrzebuje gdzieś dostać to wypożycza się rower.
co za czasy, prócz śmierci nie ma już nic pewnego.

autor: no pasaran, data nadania: 2010-09-11 13:58:01, suma postów tego autora: 329

Nano, to nie tak. Np. w przypadku firmy sprzątającej niższa cena

może być spowodowana np. lepszą organizacją pracy, wyższymi kwalifikacjami personelu, lepszym wyposażeniem technicznym, niższym kosztem kapitału obrotowego, niższymi kosztami ogólnymi firmy itp. itd.

autor: west, data nadania: 2010-09-11 20:50:01, suma postów tego autora: 6717

urząd gminy?

a po kiego wała poszły do urzędu, skoro służba zdrowia to zadanie własne powiatu a nie gminy?
na ogół wszystkie rozmowy w tej sprawie toczą się miedzy związkami a starostami...

autor: syndykalista, data nadania: 2010-09-11 22:24:12, suma postów tego autora: 181

syndykalista

O ile mi wiadomo Dąbrowa Górnicza jest miastem na prawach powiatu.

autor: SzymonM, data nadania: 2010-09-11 22:25:28, suma postów tego autora: 915

racjonalizacja

po polsku

autor: Stirlitz, data nadania: 2010-09-12 10:01:14, suma postów tego autora: 1578

West, z Twego punktu widzenia masz oczywiście rację, ale czy Ty byłeś kiedyś sprzątaczem?

ja sprzątaczką byłam i wiem, że wydajności nie da się tam zwiększyć, bo albo posprząta się dokładnie, a wolniej, albo szybko, ale po łebkach.

Nie wiem też, co rozumiesz pod pojęciem wyższych kwalifikacji personelu sprzątającego - jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić. Lepszy odkurzacz czy maszyna myjąca posadzki to rzeczywiście ułatwienie, ale jak nią jeździć po szpitalnych korytarzach? Dyskretny mop i wiaderko z wodą są tam odpowiedniejsze, tak myślę.
Podziwiam Twój zmysł do interesów, jednak tego nie podzielam. Nie wszystko musi przynosić zyski i nie wszystko nawet te zyski przynosić może.

Co masz na myśli z tym niższym kapitałem obrotowym? Z czego biorą się niższe koszty ogólne firmy? Nie kpię, naprawdę interesuje mnie Twoje zdanie na ten temat, więc jeżeli Ci to kłopotu nie sprawi, to proszę, odpowiedz.

autor: nana, data nadania: 2010-09-12 11:04:53, suma postów tego autora: 4653

SzymonM

aa, no chyba że tak.

autor: syndykalista, data nadania: 2010-09-12 13:14:35, suma postów tego autora: 181

Czy pojawi się?

Czy na tym podobno lewicowym portalu pojawi się informacja o zaproszeniu do współpracy w NBP kompana Kaczyńskich i "socjalistę" Kropiwnickiego przez równie "lewicowego" Marka Belkę??

autor: Andrzej Kotarski, data nadania: 2010-09-12 14:55:28, suma postów tego autora: 1212

Dlaczego "podobno", Kotarski?

Zresztą właśnie dlatego, że to jest lewica.pl nie piszą o "lewicowym" stabilizatorze irackim Belce i "socjalnym" PiSdzielcu w błazeńskiej czapeczce...
Przecież wiadomo o co w tym polskim NBP chodzi. O wiecznie żywych kolesiów, którzy się odnajdą bez względu na koryta, przy których się usadowili, albo od których ich na akurat wykopano. I nie ma znaczenia, że łodzianie posunęli idiotę. Ważne jest, że Belka jest sentymentalny...
Ino patrzeć jak doradca Kropiwnicki zacznie mundurować bankowców - biurwiarze będą występować w rogatywkach, a biurwy w klasztornych welonach. Bo pieniędzy w tym NBP akurat na to nie zabraknie...
(_*_)

autor: Hyjdla, data nadania: 2010-09-12 21:51:51, suma postów tego autora: 5956

A gdzie są towarzysze z $LD?

Pytam, bo jakoś nie przeczytałem o ich merytorycznym wsparciu przez $LD dla tych kobiet.

Czyżby towarzysze rządzili w tej gminie i powiecie?

autor: dzeus, data nadania: 2010-09-13 09:57:40, suma postów tego autora: 1046

spółdzielnia Naprzów

ciekawe też w tej sprawie wydaje się że wykopsała panie salowe spółdzielnia. czy nie jest pzypadkiem tak w prawie sp

autor: pawesta, data nadania: 2010-09-13 14:28:14, suma postów tego autora: 5

$LD

Prezydent Dąbrowy Górniczej, Zbigniew Podraza, który tak ochoczo wypiął się na salowe i całą winę za ich położenie zwalił na związek, jest członkiem SLD. Przewodnicząca Rady Miejskiej jest z klubu "Lewica i Demokraci".
Po raz kolejny pokazali swoją wybitną "lewicowość" i troskę o ludzi pracy, ale to akurat nie dziwi.
Mnie bardziej ciekawi, co na to wszyscy Ideowi Lewicowcy, którzy zaczęli już głosić odzyskaną lewicowość SLD.

autor: wojtek_orowiecki, data nadania: 2010-09-13 16:42:06, suma postów tego autora: 152

Nano, tak w dużym skrócie

Każda firma musi mieć jakiś kapitał na finansowanie bieżącej działalności (no na przykład w tej firmie sprzątającej zanim szpital zapłaci np. miesięczną fakturę, trzeba mieć na zakup środków czystości, na płacenie pracownikom na bieżąco, na konserwację i naprawy sprzętu itp. itd.). Ten kapitał można albo mieć swój, albo pożyczony. Jeżeli będzie on pożyczony, to do wszystkich kosztów firmy trzeba doliczyć jeszcze koszt pozyskania kapitału, czyli mówiąc prosto odsetki od tej pożyczki.
Oczywiście za takie wytłumaczenie jak jakiś ekonomista albo co gorsza księgowy tu zajrzy to mnie zje :-), ale w bardzo mocnym uproszczeniu tak to wygląda.
Natomiast koszty ogólne to będą te koszty firmy, których nie można przypisać do konkretnej usługi czy konkretnego produktu. Czyli np. pensje zarządu, pensje personelu administracyjnego, koszt utrzymania biura itp. Ma je każda firma, ale każda w innej wysokości.
Co do wątpliwości nt. możliwości polepszenia wydajności. Można ją poprawić zawsze i w każdym procesie, i w istocie to się zawsze robi, choć nie zawsze się na to zwraca uwagę. Mop i wiaderko - proszę bardzo, ale: czy do sprzątania wszystkiego (gdzieniegdzie jednak lepszy będzie odkurzacz, maszyna do mycia podłóg czy urządzenie do czyszczenia parą)? A jak już mop - sam mop to przecież innowacja technologiczna w porównaniu ze szmatą na szczotce (a i mopy zapewne bywają różne, nie wiem, nie znam się). Kwalifikacje personelu? Ależ jak najbardziej, nie w tym sensie oczywiście że sprzątaczka po gender studies UW będzie lepsza niż ta po zawodówce (w rzeczywistości zapewne będzie gorsza). Ale w każdej pracy potrzebne jest pewne doświadczenie, znajomość pewnych prostych ale skutecznych tricków, wyrobione nawyki!, umiejętność rozłożenia pracy w czasie - to mam na myśli pisząc o kwalifikacjach.

autor: west, data nadania: 2010-09-14 12:43:08, suma postów tego autora: 6717

West, serdeczne dzięki! :)

.

autor: nana, data nadania: 2010-09-14 18:08:20, suma postów tego autora: 4653

Dodaj komentarz