Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

USA: W obronie społeczności muzułmańskiej

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

marsz w obronie spolecznosci chrzescijanskiej w Iraku

Proponuje sie skrzyknac i zrobic w Warszawie masz w obronie spolecznosci chrzescijanskiej w Iraku. Im jest gorzej niz muzulmanom w USA.

autor: dcio, data nadania: 2010-09-12 22:04:16, suma postów tego autora: 391

Masz racje

Ja też bym proponował marsz w obronie mniejszości Chrześcijańskich w karach arabsko-muzułmańskich!

autor: Antyliberał, data nadania: 2010-09-12 23:05:51, suma postów tego autora: 1302

dcio

poadaj szczegoly

autor: pazghul, data nadania: 2010-09-13 00:28:40, suma postów tego autora: 1489

antyliberal

a w jakich krajach arabskich sa gnebione mniejszosci religijne jak np chrzescjanskie?

autor: pazghul, data nadania: 2010-09-13 05:25:13, suma postów tego autora: 1489

pazgul

żartujesz sobie czy o drogę pytasz?

http://www.przegladpowszechny.pl/2010/05/31/chrzescijanie-w-krajach-islamu/

http://7dni.wordpress.com/2007/03/29/gina-bo-wierza-w-chrystusa-przesladowania-chrzescijan/

http://www.euroislam.pl/index.php/2009/06/przesladowani-chrzescijanie-opuszczaja-bliski-wschod/

http://tarnowskikurierkulturalny.blox.pl/2009/01/Nasilaja-sie-przesladowania-Chrzescijan-na.html

http://www.polskieradio.pl/wiadomosci/prasazagraniczna/artykul130503.html

Potrzebujesz więcej linków?

autor: maciej stanczykowski, data nadania: 2010-09-13 09:34:54, suma postów tego autora: 899

+

Ja nie widzę sprzeczności w równoczesnej obronie dyskryminowanej mniejszości chrześcijańskiej na Bliskim Wschodzie i dyskryminowanej mniejszości muzułmańskiej na Zachodzie. Co więcej, powiem, że każda inna postawa jest hipokryzją.

autor: Angka Leu, data nadania: 2010-09-13 10:22:31, suma postów tego autora: 3102

Angka

Tylko ja właśnie nie bardzo wiem w jaki sposób muzułmanie są prześladowani w krajach zachodu. Nie mówię o prześladowaniach jakie są udziałem jasia kowalskiego który ma swoje fobie ale instytucjonalnych prześladowań zalegalizowanych przez prawo i państwo.

autor: maciej stanczykowski, data nadania: 2010-09-13 10:50:04, suma postów tego autora: 899

stanczykowski ty chyba kpisz

moje pytanie brzmialo do antylibierala "a w jakich krajach arabskich sa gnebione mniejszosci religijne jak np chrzescjanskie?" jak i do dcio "poadaj szczegoly" dotyczace sytuacji chrzescjan w iraku.
ty mi podsylasz link 1 dotyczacy glownie sytuacji chrzescjan w algerii z idiotycznymi informacjami typu :
" W Iraku (muzułmanie stanowią 96% populacji, ponad 50% to szyici żyjący na południu kraju) w pierwszych latach nowego tysiąclecia chrześcijanie zmuszani byli do lojalności wobec reżimu Saddama Husajna. Nie mogli gromadzić się na nabożeństwach poza ściśle wyznaczonymi i kontrolowanymi przez władze państwa miejscami."
chyba kpisz albo gorzej cos takiego podsylajac.akurat chrzescjanie w iraku za saddama byli bardzo uprzywilejowani a kildanczycy nie bedac katolikami byli wrogo nastawieni i do misji katolickich i roznych ewangelickich ktore w czasach wladzy saddama w iraku sie rozplenily.np. wiekszosc przedszkoli dla nazwijmy to ludnosci "bogatej" prowadzily zakonice katolickie.szkoly muzyczne w bagdadzie,kolka plastyczne itd....bylo to czesto sporem kildanczykow i wladz.
koscioly jak i rozne zgromadzenia kildanskie dzialaly(jak i dzialaja) sobie bez zadnych ograniczen w iraku oprocz ostatnio zamachow i napadow z strony kurdow szczegolnie od barzaniego ale to juz polityka.a informacja ze wiekszosc szyitow jest na pld iraku jest przezabawna :)

ogolnie link 1 o niczym nie swiadczy a najmniej o jakims gnebieniu chrzescjan tubylczych tylko jest placzem nad nieudanymi misjami katolickimi i wielka pochwala jp2.nie wspominajac o idiotycznym wtrecie na temat budynkow na terenie autonomii i israela.akurat miejsca kultu na terenie autonomi sa otoczone duza troska poprzez wiernych (nie katolickich) i diaspore palestynsko - chrzescjanska.to ze np w betlejem sa katoliccy zakonnicy to tylko uklon z strony palestynskiego kosciola.zreszta maja zostac wyrzuceni z tego co czytalem,patriarcha jest bardzo niezadowolony z postawy katolickich gosci podkreslam gosci.placze nad niemozliwoscia ewangelizacji sa smieszne i klamliwe.w afryce pln akurat katolicyzm i ewangelizm jest postrzegany jako wroga ekspansja zachodu i likwidowana w zarodku.
a to jeden z rodzynkow :" Chrześcijańskie kobiety wchodzące w związki małżeńskie z Arabami, czy w ogóle z muzułmanami, są niemal całkowicie opuszczone przez swoje rodziny żyjące w Europie." przepraszam to palestynscy chrzescjanie rozmnazaja sie przez klonowanie?

drugi:"W Arabii Saudyjskiej, w której władzę sprawują wahhabici, zabrania się nawet zagranicznym chrześcijanom, czasowo tam przebywającym, uczestniczyć wspólnie w liturgii. Nieprzestrzegający tego zakazu jeszcze kilka lat temu byli wsadzani do więzień." bzura.moga sie zbierac w domu i modlic do oporu.za publiczne wystapienia nie bylo zadnego wiezienia tylko deportacja.w watykanie raczej szamani tez sie nie zbieraja i nie tancza ,prawda?

albo to :". Chrześcijanie języka arabskiego, którzy zwracają się do Boga imieniem „Allah”, od początku istnienia chrześcijaństwa stanowili cząstkę Kościoła powszechnego"
naprawde nie rozumiem jak doktor bedacy relifioznawca,teologiem etc etc moze napisac cos tak idiotycznego.

coz drugi link skwituje buehehe.szczegolnie ten o katolickich zakonnicach w iraku jak i zakazie posiadania biblii w ksa.ja posiadam chyba z 9 i nikt mnie jakos nie aresztuje :))) oprocz iraku i ksa w drugim linku nic nie ma wspolnego o gnebieniu chrzescjan w krajach arabskich.za to dowiadujemy sie ze w trunidat tobago zabito pastora ewangelickiego,hmm trynidad jest islamski czy katolicki?

3 link.akurat strona euroislam nie wzbudza we mnie zbyt duzego zaufania jak i strony dzihadystow ale informacja ze polowa kildanczykow (przedstawionych tam jako katolicy) opuscila irak jest klamstwem.tendencja jest odwrotna.potezna diaspora irackich chrzescijan np w usa powraca coraz czesciej do iraku.jedna prawda ze byli celem ataku ale nie w mosulu tylko kirkuku gdzie byli przez kurdow kildanczcycy i turkopole zmuszani do migracji wewnetrznej.kurdowie chcieli oczyscic kirku dla siebie.temu sluzylo niszczenie aktow wlasnosci,porwania itd.obecnie sie uspokoilo od kiedy wkroczyly na teren kirkuku milicje plemienne (wlasnie z mosulu) jak i wojska rzadowe.sytuacja jest obecnie odwrotna,wyrzucani sa stamtad kurdowie a kildanczycy i turkopole wracaja.

no nie 3 link.jakis kurier tarnowski,strona opoka i ksiudz wetkowski :))z informacja to wkleje :" Natomiast w Mosulu, w drugim co do wielkości mieście Iraku, trwają antychrześcijańskie pogromy. W mieście tym pozostało obecnie około 500 chrześcijan, kiedy przed rozpoczęciem wojny było ich tam 25 tysięcy. " chyba za duzo wypil i mu sie wsio przez kilkanascie mnozylo.25 tys chrzescjan w mosulu :))))))akurat w mosulu zasze chrzescjan, bylo malo tyle ile akurat urzednikow tam skierowano ktorzy byli chrzescjanami.jedyne co mosul wyroznialo to katedra ktora byla obok bagdzadzkiej centrum ormian w regionie ktorzy bardzo dobrze sobie zyja dalej w mosulu.kildanczykow tam nigdy nie bylo.rozumiem ze ormian ow ksiadz tez pod katolikow podciaga?przyczym przypominam kildanczycy nie sa czescia kosciola katolickiego tylko uznaja hmmm honorowe zwierzchnistwo papieza ktoremu nawet nie wolno mianowac biskupow u kildii.jp2 probowal ale byli ignorowani przez wiernych jak i kler kildanski.2 zabili sami kildanczycy.

4 link.ty o droge pytasz czy kpisz?co ty podsylasz za bzdury.za arafata tepiono palestynskich chrzescjan?w israelu maja wolnosc itd...nie kpij.
nie podsylaj wiecej.te mi wystarcza zeby wyrobic sobie zdanie o rozmowcy.
jak chcesz ja ci podesle pare z islamskich :))

autor: pazghul, data nadania: 2010-09-13 11:46:12, suma postów tego autora: 1489

chyba się nie rozumiemy

wklepując ci linki pragnę ci pokazać jak łatwo jest wpisując w google dowolną frazę w temacie znaleźć publicystykę dotyczącą niewspółmierności praw chrześcijan w krajach islamu a wyznawców islamu w krajach zachodu. Od doniesień panów z euroislamu którzy każdy przejaw dyskryminacji przyjmą z radością potwierdzającą tezę do panów poważna gazeta jestem którym nie wypada nie wspomnieć choć na setkę wspomnienie oprawią wielkim przypomnieniem sobie i nam że to nie oni ale my europejczycy jesteśmy nietolerancyjni. Bo tak się przyjęło.

Różnica polega na tym, że żaden kraj zachodu nie dyskryminuje islamu z zasady ani nie czyni tego instytucjonalnie.

Oczywiście mogę uwierzyć na słowo że wszelkie serwisy internetowe i gazety kłamią i to wcale nieprawda, że w Iranie Arabii nie wolno publicznie manifestować wiary chrześcijańskiej. Rozumiem, że Guardian ściemnia kiedy piszę, że od 1992 roku władze Arabii Saudyjskiej aresztowały w sumie 362 obywateli państw zachodnich którzy brali udział w nabożeństwach. A światowe serwisy sprzysięgły się w spisku kiedy zgodnie donosiły o zniszczeniu w "zamieszkach" 500 budynków chrześcijańskich w Indonezji na przestrzeni ostatnich 5 lat. I o jakiś tam trupach też.

Elementem spisku są doniesienia o tym jak władzę państw gdzie islam jest religią dominującą zakazują ewangelizowania ich obywateli co także jest drogi kolego elementem wolności wyznania. Prawa do budowania świątyń co także jest elementem wolności wyznania. I prawa jej wyrażania także publicznie co jest elementem wolności wyznania etc etc etc.

Można by tak długo i namiętnie. Różnica jest prosta. W Europie wyznawcy islamu cieszą się takimi prawami jakimi wyznawcy chrześcijaństwa tam cieszyć się nawet nie marzą.

autor: maciej stanczykowski, data nadania: 2010-09-13 12:31:45, suma postów tego autora: 899

Pazghul Maciek ma racje pogodz się z tym

W każdym kraju islamskim może za wyjątkiem turcji Chrześcijanie sa przesladowani a takich krajach jak np Pakistan są palone całe wsie Chrześcijańskie nisłyszałeś nigdy o pogromach Chrześcijan w Pakistanie ani żadnym innym kraju islamskim ale o dziwno szybko i łatwo dostrzegasz dyskryminacje muzułmanów w świecie zachodnim!
Trudno żeby np amerykanie lubili muzułmanów skoro zamachó z 11września dokonali muzułmanie

autor: Antyliberał, data nadania: 2010-09-13 12:48:06, suma postów tego autora: 1302

skoro lewyzna popiera budowę meczetów

w Nowym Jorku, to rozumiem, że jest też za bezproblemową budową kościołów w Rijadzie, Karaczi, Trypolisie czy też Chartumie

autor: dr(e)s, data nadania: 2010-09-13 12:58:57, suma postów tego autora: 1539

macieju

jesli jak stwierdzasz, ze "Prawa do budowania świątyń co także jest elementem wolności wyznania.", to stawiajac teze, ze: "Różnica polega na tym, że żaden kraj zachodu nie dyskryminuje islamu z zasady ani nie czyni tego instytucjonalnie." strzelasz sobie w stope. Bo wszyscy pamietaja glosna ostatnio sprawe meczetu w Szwajcarii.

autor: yona, data nadania: 2010-09-13 13:15:41, suma postów tego autora: 1517

Muzułmanie oczywiście są prześladowani na zachodzie

każdy kto twierdzi inaczej po prostu kłamie. To dobrze że Lewica stanęła po ich stronie tak samo jak stanęła po stronie gejów, lesbijek, osób bi i trans. To uniwersalna zasada bronienia każdej prześladowanej przez zachód i kapitalizm mniejszości.

autor: Wielki Czarny Ojciec Demokracji, data nadania: 2010-09-13 13:42:11, suma postów tego autora: 316

Brawo maćku za pisanie prawdy!

Od siebie dodałbym tylko tyle że z pośród wszystkich krajów muzułmańskich demokratyczna jest chyba tylko turcja i też nie tak do końca!
A co do Arabi soudyjskiej to tam panuje wręcz religijna dyktatura istnienie innych religi prucz islamskiej jest zakazane!
Ale lewica o tym nawet nie piśnie że by nie obrazic swoich islamskich kumpli!

autor: Antyliberał, data nadania: 2010-09-13 14:07:57, suma postów tego autora: 1302

rozumiemy sie bardzo dobrze.

tylko udajesz greka(przepraszam grekow).

"Różnica polega na tym, że żaden kraj zachodu nie dyskryminuje islamu z zasady ani nie czyni tego instytucjonalnie. "
tu sie akurat mylisz.wystarczy czesto popatrzec w takich krajach jak np.dania w jaki sposob traktowani sa ich wlasni obywatele lecz pochodzenia tureckiego i to juz czesto z 3 pokolenia mieszkajacego w dani.radze sie zapoznac z sytuacja np w ostebro albo arhus jak pod ochrona policji rozne gangi neofaszystowskie rozbijaja restauracje,kluby,sklepy itd...ochrona policji jest po to zeby powstrzymac zorganizowane grupy samobrony przez mieszkancow ostebro.w francji to samo,w niemczech tez.ja czesto przebywam w europie :)
ja nie mam nic przeciwko dyskriminowaniu islamu mnie to na reke :)

w ksa jak powyzej napisalem jest zakaz manifestowania, w watykanie tez.ksa jest watykanem islamu sobie wyobraz.prywatnie w domu sobie urzadzaj show do upadlego.nikt za to cie deportuje.

"Elementem spisku są doniesienia o tym jak władzę państw gdzie islam jest religią dominującą zakazują ewangelizowania ich obywateli co także jest drogi kolego elementem wolności wyznania. Prawa do budowania świątyń co także jest elementem wolności wyznania. I prawa jej wyrażania także publicznie co jest elementem wolności wyznania etc etc etc. "

chrzanisz.to jest wasz element nie nasz.ewangelizacja jest wpisana w forme chrzescjanstwa nie islamu.wasza ewangelizacja nie przynosi zadnych efektow w krajach islamskich z prostego powodu jest postrzegana jako ofensywa kultur kolonialnych.
swiatynie mozna budowac np w syrii,iranie(piekna katedra tam stoi w teheranie radze obejrzec),iraku ale sa to swiatynie lokalnych spolecznosci chrzescjanskich a nie obcych.w ksa jezeli jest zakaz budowania to z paru powodow.nie ma jednego obywatela ksa ktory jest chrzescjaninem,chrzescjanie w ksa to sa obcy wynajeci do roboty i placi im sie za prace nie modlitwe a najwazniejszy o ktorym wspomnialem ksa jest jak watykan.wystarczy poznac tytuly krola jak i opis panstwa.nie mow mi ze w watykanie zaczeli meczet albo boznice budowac:)
kto zakazuje maronitom,kildanczykom,ormianom czy chrzescjanom palestynskim(tym ktorzy nie sa komunistami)w wyrazaniu swojego wyznania.z tego co pamietam dzwony dzwonia,msze sie odbywaja,kolacje swiateczne tez i nikt im granatow nie podrzuca z sasiedztwa.

jezeli w ksa aresztowano obywateli zachodnich niby za udzial w nabozenstwach to jest powtarzam bzdura.nabozenstwa odbywaja sie albo w domach prywatnych w wydzielonych osiedlach a zeby policja mogla tam wejsc to jest cala procedura albo w placowkach dyplomatycznych co jeszcze bardziej jest niemozliwe dla policji zeby tam wlezc.
jedno z praw goscinnosci przewiduje ze jezeli przyjmujesz w domu np.zyda czy chrzescjanina(kogos z ludu ksiegi) to masz obowiazek udostepnic mu ciche miejsce gdzie moze zwrocic sie do boga.dlatego rewelecje guardiana mnie osobiscie smiesza tym bardziej ze prawdopodobnie ze posrod tych powyzej 200 to bylo malo chrzescjan.o indonezji nie bede pisal nie jest to kraj arabski a jezeli tam niszcza to musza byc tego jakies powody i podejrzewam ze bardziej polityczne niz religijne.zreszta dla mnie to obojetne,indonezja nie jest krajem arabskim.
dla tojej wiadomosci dla mnie i wielu milionow podobnych mnie afryka pln to tez nie arabowie tylko zaarabizowani :)
to wyjdz z roli greka i poprosze o przyklady niszczenia wspolnot chrzescjanskich w krajach arabskich przyczym powtarzam nad katolikami i protestantami plakac nie bede,rodzime dla regionu :)
tak na marginesie.w iraku do 60 roku bylo sporo anglikanow to w wiekszosci byli zolnierze hinduscy.stad sie wzielo przyslowie "glupi jak hindus" :))
a jak bardzo jestes ciekawy to moge ci opowiedziec historyjke jak misja anglikanska probowala ewangelizowac pewna wioske pod basrah.dotad sa kawaly na ten temat.sytuacja byla w 49 roku.

autor: pazghul, data nadania: 2010-09-13 14:23:38, suma postów tego autora: 1489

Yona

W Szwajcarii nie mozna budowac meczetów czy mineratów?
A pozatym jakby nie było Szwajcaria to jedyny kraj demokratyczny na świecie odbyło sie demokratyczne referendum w sprawie budowy mineratów każdy dorosły obywatel Szwajcarii mogł wyrazic swoja opinie w tej kwesti i to nie pod przymusem!
A że wiekszośc Szwajcarów zagłosowała inaczej niz chciałaby tego lewica coż jej problem!
a gdyby wiekszośc szwajcarów zagłosowała za TAK to lewica by gadała że demokracja zatriumfowała!
Tak to juz jest że demokracja to głos ludu a nie politycznej poprawności to system w którym poprostu wszystkich zadowolic sie nie da i tyle!
a pozatym pokaż mi yona jakis kraj Chrześcijański gdzie za bycie muzułmaninem idzie się do więzienia?
A tak na marginesie Yona jak Bóg kubie tak kuba Bogu!

autor: Antyliberał, data nadania: 2010-09-13 14:33:27, suma postów tego autora: 1302

Yona

W Szwajcarii jest 150 meczetów a referendum dotyczyło zakazu budowy minaretów. I warto podkreślić referendum. Daj bóg takie prześladowania chrześcijan w krajach gdzie dominującą religią jest islam.

autor: maciej stanczykowski, data nadania: 2010-09-13 14:45:51, suma postów tego autora: 899

++

Antyliberał, pogromy chrześcijańskich wiosek mają miejsce w Indiach, nie w Pakistanie. W Pakistanie chrześcijan prawie nie ma.
Ojciec, zasada >bronienia każdej prześladowanej przez zachód i kapitalizm mniejszości< w cale nie jest uniwersalna. Uniwersalną jest zasada bronienia KAŻDEJ mniejszości.

autor: Angka Leu, data nadania: 2010-09-13 16:10:03, suma postów tego autora: 3102

pazgul

na siłę próbujesz nie zrozumieć stosując dość prymitywną taktykę i infantylną dość - "a właśnie że nie". Musisz mi jednak wybaczyć, że większą wiarę pokładamy w seryjnie powtarzających się newsach tekstach opisach/reportażach niż w twoim zapewnieniu jak to chrześcijanom jest dobrze. I nie zakładam globalnego spisku mającego na celu zdyskredytowanie świata islamu. Ale faktycznie chyba nie ma sensu przekonywać kogoś że ściana jest biała kiedy on z podziwu godną konsekwencją uważa ją za zieloną.

Ergo skłonny jestem bardziej wierzyć w wersje the guardian niż pazgula. ale może tylko ja tak mam.

Po drugie konsekwentnie nie odróżniasz przemocy i dyskryminacji stosowanej przez neofaszystów nawet przy biernej postawie policji a dyskryminacji oficjalnej stosowanej przez państwo i egzekwowanej przez nie. Ta różnica jest dość znacząca. I znamionuje pazgulu jak dla mnie stopień cywilizowania danego regionu.

Natomiast wyrywając ci zdanie z kontekstu o naszych i waszych elementach to dotykasz sedna problemu. Bo jakkolwiek by to rasistowsko nie brzmiało to skromna obserwacja i pobieżna lektura każe mi podejrzewać, że równowaga między religią a społeczeństwem i kodeks praw wypracowany na starym kontynencie przez ileś set leci są dla mnie dużo lepszym połączeniem niż wartości rodem z krajów arabskich afrykańskich czy azjatyckich.

Wzorem starych europejczyków uważam nasz stary świat za dobrze chroniący ludzi przed ludźmi. Odmiennie niż starzy europejczycy nie uważam zaszczepiania naszego ładu innym kulturom wbrew ich woli.

Stąd potępiam mieszanie się zachodu do kultury polityki reszty świata ale uważam za wysoce stosowne aby przyjeżdżający do naszego świata panowie z Maroka Pakistanu Algierii czy skąd tam jeszcze respektowali podstawowe wartości kultury w której mają chęć żyć pracować i płodzić dzieci.

A tym samym zapomnieli o podziale na nasze i ich wartości i kanony i przynajmniej przyjęli do wiadomości, że tu ich kanony nie obowiązują. Bo w innym przypadku pazgulu tubylcy mogą uznać parafrazując twoją wypowiedź ich zachowanie za kulturową ofensywę i wtedy i oni i my jako lewica będziemy mieli poważny problem z prawdziwymi rasistami którzy nie boją się mówić o tym o czym lewica boi się nawet pomyśleć.

autor: maciej stanczykowski, data nadania: 2010-09-13 16:52:04, suma postów tego autora: 899

mieszkałem kiedyś w połowie drogi pomiędzy manchester a halifax, w czymś co można nazwać małym pakistanem - obszar miast: halifax, bradford, huddersfield tuż przed 11tym września planowali ogłosić autonomicznym i wprowadzić szariat

w tym roku jeden pisarz żeby przylecieć do londynu musiał wygrać proces sądowy, uk nie chciało go wpuścić, bo napisał książkę krytykującą islam i obawiano się demonstracji i przemocy

jeden duchowny wysyłał listy do rodzin żołnierzy którzy zginęli w afganistanie i w iraku w których pisał że ich ofiara była nadaremna bo islam wygra i wzywał ich do nawrócenia się na islam

pracowałem z kolesiem który dopiero co wjechał do uk i to była jego pierwsza praca - chodził za każdym kogo zobaczył na zmianie i opowiadał mu o proroku - aż w końcu mu ktoś powiedział że zna historie proroka, zdziwił się tak, że pewnie do dzisiaj zdziwiony

nie mam nic przeciwko meczetom, skoro ktoś wierzy w to i twierdzi że będzie szczęśliwy mając meczet do modłów proszę bardzo, mam wszystko przeciwko religiom

autor: nikyty, data nadania: 2010-09-13 18:11:33, suma postów tego autora: 3572

Muzulmanie w USA

A moze by tak ktos np Pan pazghul podal konkretne przyklady rasizmu i dyskryminacji muzulmanow w miejscach pracy, szkolach czy sluzbie zdrowia uzasadniajaca tak potezna demonstracje

Ps czy pan pazghul to inne wcielenie niejakiego pazuzu?

autor: Rebel, data nadania: 2010-09-13 18:36:20, suma postów tego autora: 152

najpotrzebniejsze

są marsze w obronie społeczności katolickiej w Polsce

autor: ABCD, data nadania: 2010-09-13 19:50:15, suma postów tego autora: 20871

Za to właśnie go lubię!

Męczą się, męczą, przedkładają sensowne argumenty - a tu przychodzi stachanowiec i wszystko siada:D

autor: bolo, data nadania: 2010-09-13 20:18:24, suma postów tego autora: 4522

Angha leu

W Pakistanie wspólnota Chrześcijańska liczy ok.1%ludności co daje jakieś 100000 więc całkiem sporo i nie gadaj głupot że tam nie dochodzi do pogromów Chrześcijan bo ja bym ten kraj uznał za bardzo anty Chrześcijański więc nie broń juz tak tych islamistów.

autor: Antyliberał, data nadania: 2010-09-13 21:01:25, suma postów tego autora: 1302

ot taki

mały zestaw angeka

http://www.psz.pl/tekst-32506/Zamordowano-dwoch-chrzescijan-w-Pakistanie

http://fakty.interia.pl/swiat/news/pakistan-chrzescijanskie-szkoly-zamkniete-na-znak-zaloby,1347301

http://serwisy.gazeta.pl/kosciol/1,64835,8300413,Pakistan__chrzescijanie___ofiary_powodzi_dyskryminowani.html

autor: maciej stanczykowski, data nadania: 2010-09-13 21:17:21, suma postów tego autora: 899

m.stanczykowski

dalej udajesz greka.
nie stosuje zadnej taktyki sobie wyobraz.zadalem proste pytanie, dostaje linki albo do smiesznych stron albo komicznych(np.gazeta pl czy te tarnowskie modlitwy czy nowiny).prosze o przyklady gnebienia chrzescjan tubylczych nie jakis obcych na terenie panstw arabskich.jak dotad byl tylko jeden (mozna nazwac go podwojnym,ostatnio i w 1920r )konflikt pomiedzy kildanczykami oraz turkopolami i kurdami.to byl konflikt polityczny nie religijny.ty caly czas omijasz moje pytanie i biadolisz nad chrzescjanami obcymi zatrudnionymi w ksa.w ksa przynajmniej zatrudniaja chrzescjan a w watykanie nie zatrudnia nikogo poza katolikami :)
co do antyislamskich mechanizmow panstwowych w europie.popatrz na awantury zwiazane z ubiorami.zakaz noszenia chustek przez mulzumanki ale np ortodoksyjnym zydowkom juz wolno :))zreszta poruszasz oslawiony temat "integracja".tylko dotad nikt nie wie na czym ma polegac ta "integracja" :)noszeniu niechlujnych spodni nazwanych "krzykiem mody",ogladaniu "fascynujacych" seriali w edycji 4 czy jakis reality show.moze to ma byc kulinarna integracja?pianie z zachwytu nad slodkim sledziem?przecie wszyscy podobno sa tak samo odpowiedzialni przed prawem.tu "integracja" dziala.mnie to akurat smieszy z prostego powodu:kultury zachodnie preferuje indywidualizm jednoczesnie odmawiajac go innym.
za bardzo nie rozumiem dlaczego pan z maroka czy algerii ma sie "integrowac" w twojej definicji.owi panowie pochodza z kultur ktore budowaly miasta kiedy europejczycy mieli stycznosc z ziemia tylko wtedy kiedy niechcacy spadli z drzewa :))

ja nie mam nic przeciwko roznym "antyislamskim" posunieciom rzadow i spoleczenstw zachodnich.jak podkreslalem to wielokrotnie mnie i moim interesom politycznym jest to na reke:)im wiecej tym lepiej.dlatego lewica europejsko-zachodnia jest jakby nie patrzec moim politycznym wrogiem :))))

mnie nie przeszkadza ze wierzysz bardziej mediom niz mnie,mnie to nawet cieszy ja jako niewierzacy nie chcialbym zostac jakims prorokiem nie lubie hipokryzji :))

podasz mi wreszcie te przyklady macieju stanczykowski?
o integracji,pogromach w pakistanie itd...nie chce mi sie pisac.nie obchodza mnie mowiac okrutnie.
zadaje proste pytanie oczekuje prostej odpowiedzi:)
ps.rebel.tak pazghul to pazuzu.zgubilem haslo do pazuzu :)))

autor: pazghul, data nadania: 2010-09-13 22:15:02, suma postów tego autora: 1489

pazugl

Swoją drogą bardzo podoba mi się twoja logika. Domagasz się ustanowienia jasnego podziału na chrześcijan którzy już w kraju wyznawców islamu byli których ewentualnie dopuszczasz nie prześladować i tych którzy mieli przyjemność się w nim zjawić.

To dość zabawne bo gdyby ktokolwiek dokonał takiego rozgraniczenia w przypadku wyznawców islamu w Europie niechybnie całkiem słusznie zasłużył by na miano rasisty i faszysty.

Co do twojego pytania o Watykan to wybacz porównanie wydaję mi się dość kretyńskie. Ale nie znam się na meandrach islamu więc jeśli tłumaczenie postępowania władz KSA ma się sprowadzać do stwierdzenia że im wolno bo to państwo wyznaniowe to ja takie tłumaczenie przyjmuje. Nigdy zresztą nie sądziłem inaczej.

Choć osobiście jak mam wybierać to wolę państwo wyznaniowe Watykan od państwa wyznaniowego KSA. To pierwsze choćby oduczyło się mordowania inaczej myślących a przynajmniej dobrze udaję.

Widzisz dochodząc do "integracji" ja nie jestem jakimś jej wielkim zwolennikiem. Po prostu w nią średnio wierzę. Z tego samego powodu nie byłem jakimś specjalnym zwolennikiem zakazu zakrywania twarzy. Który kolego ustawowo przynajmniej we Francji dotyczy każdego nie tylko pań z Arabii. Dotyczy na przykład też kibiców.

Niemniej jako niewierzący uważam, że każdy człowiek ma prawo do przemieszczania się i powinien dostać prawo do szansy. Nie interesuje mnie czy pan marokańczyk będzie jadł te same płatki co ja oglądał swoją czy moją telewizje i czy będzie pił wódkę czy wodę. To jest problem tego Marokańczyka. Ale Pan Marokańczyk choćby nie wiem jakie miasta budował lat temu ileś to teraz przyjechał do Europy i ma podporządkować się systemowi prawnemu państwa w którym chcę mieszkać.

To jest bardzo prosta zasada. Jeśli przychodzisz pomieszkać do kogoś kto nie pali w mieszkaniu to ty też nie palisz. A jeśli on pali to musisz niestety to zaakceptować. A jak przeszkadza droga wolna.

Jeśli pan marokańczyk/każdy inny zaczyna twierdzić, że prawa kobiet mu się nie podobają. Czy, że zgwałcona pani sama sobie wina. Że prawo należy zmienić dla niego bo on w innej kulturze chowany. Opcjonalnie z życia Marsylii próbuję tubylcom zabronić zabaw domowych bo mu w pielęgnowaniu tożsamości religijnej przeszkadzają to takiego delikwenta należy grzecznie acz stanowczo odstawić do granicy i zasugerować powrót do kultury w której czuję się lepiej i nie dyskryminowany.

Proste.

I na koniec nie wiem jakie mam ci teraz linki wklejać. pogubiłem się wybacz mości panie. gazeta.pl źle euroislam źle tu jestem w stanie zrozumieć. interia.pl źle onet.pl źle. Może racjonalista będzie ok? Wybacz ale portal lewica.pl o jakimkolwiek akcie wobec chrześcijan gdziekolwiek raczej nie pisuje. A właściwie wogóle.

jedne cię okrutnie mówiąc nie interesują inne uważasz za kłamliwe bo twej tezy nie potwierdzają. Przepraszam ale czuję się bezradny wobec tak wysoko postawionej cenzury.

autor: maciej stanczykowski, data nadania: 2010-09-13 23:51:46, suma postów tego autora: 899

m.stanczykowski

dalej udajesz greka :)

" nie wiem jakie mam ci teraz linki wklejać. pogubiłem się wybacz mości panie. gazeta.pl źle euroislam źle tu jestem w stanie zrozumieć. interia.pl źle onet.pl źle. Może racjonalista będzie ok? "

wklejasz linki ktore nie maja nic wspolnego z moimi pytaniami lub maja malo wspolnego.grecja sie klania.prosze o dowody a ty mi o indonezji czy pakistanie.

"jedne cię okrutnie mówiąc nie interesują inne uważasz za kłamliwe bo twej tezy nie potwierdzają. Przepraszam ale czuję się bezradny wobec tak wysoko postawionej cenzury."

jak mam sie nie smiac jak jakis ksiadz pisze o 25 tys.mniejszosci chrzescjanskiej w mosulu jeszcze podklada ich pod katolikow.jakby powiedzial cos takiego ormianom to rozerwali by go na strzepy, oni strasznie nie lubia katolikow jak i protestantow :)
po prostu podaj mi linki do moich pytan.nie masz to nie udawaj greka i nie wyskakuj z ogolnym konfliktem islamsko-chrzescjanskim w przykladach co np zrobiono w indonezji poniewaz na to mulzumanin z filipin zacznie ci opowiadac co robion z nim.kwadratura kola.

"Swoją drogą bardzo podoba mi się twoja logika. Domagasz się ustanowienia jasnego podziału na chrześcijan którzy już w kraju wyznawców islamu byli których ewentualnie dopuszczasz nie prześladować i tych którzy mieli przyjemność się w nim zjawić."

mnie tez sie podoba :)za bardzo nie wiem co oznacza "ewentualnie" dotad nie dostarczyles mi jakiegokolwiek argumentu o przesladowaniu kildanczykow,maronitow czy prawoslawnych z palestyny z strony islamskich sasiadow nie mowie o israelu ktory lubi ich przesladowac.wybacz ale nad obcymi plakac nie bede, szczegolnie jezeli nikt tu ich nie zapraszal.

"To dość zabawne bo gdyby ktokolwiek dokonał takiego rozgraniczenia w przypadku wyznawców islamu w Europie niechybnie całkiem słusznie zasłużył by na miano rasisty i faszysty."

nie wiem co w tym zabawnego?ja jestem rasista,nigdy tego nie ukrywalem.gardze hipokrytami.faszysta sie nie czuje.mnie nie przeszkadza, rozgraniczajcie to tylko mi na reke :)

"Co do twojego pytania o Watykan to wybacz porównanie wydaję mi się dość kretyńskie. Ale nie znam się na meandrach islamu więc jeśli tłumaczenie postępowania władz KSA ma się sprowadzać do stwierdzenia że im wolno bo to państwo wyznaniowe to ja takie tłumaczenie przyjmuje. "

sam sobie zaprzeczasz.jezeli sie nie znasz to dlaczego okreslasz jako kretynskie?roznica w powierzchni obu panstw ci sie nie podoba?roznica w finansach?czy ze kosciolow tam nie buduja?a dla kogo maja budowac?sezonowych robotnikow?dyplomatow?nie ma chyba wymogu w zadnym odlamie chrzescjanskim modlitwy w kosciele?po pracy niech sobie idzie i sie modli do upadlego w domu z kumplami czy przyjaciolkami.nikomu nic do tego.w watykanie tez nie buduja meczetow czy boznicy dla dyplomatow tam akredytowanych.nie ma tam pracownikow niekatolickich:)kali krasc to dobrze kalemu ukrasc to zle?dziwne podejscie.

"Choć osobiście jak mam wybierać to wolę państwo wyznaniowe Watykan od państwa wyznaniowego KSA. To pierwsze choćby oduczyło się mordowania inaczej myślących a przynajmniej dobrze udaję."

a rzecz polega na udawaniu...gratuluje.

cala ta twoja pisanina o integracji sprowadza sie do tego ze obcy ma przyjac twoje zasady nawet jezeli sa sprzeczne z jego.to czemu placzesz nad losem robotnikow czy dyplomatow w ksa?
ja popieram jak najbardziej odstawianie do granicy.najwieksi "islamisci" czy "dzihadysci" sa wlasnie z europy lub ogolnie "zachodu",pozniej my musimy sie z nimi meczyc.

odpowiesz na moje pytania 2 i to proste czy nie?jak nie to zakanczam dyskusje.malo mnie interesuje samopoczucie religijne jakiegos dyplomaty w ksa.jak i mulzumanina w europie.

zreszta widze ze prymitywnie uciekasz od tematow na ktorych moglbys sie poslizgnac.np propagowanie indywidualizmu w kulturze zachodniej ktory jak dla mnie jest bardzo ciekawy i pouczajacy.

autor: pazghul, data nadania: 2010-09-14 02:23:05, suma postów tego autora: 1489

pazgul

nie to ty doskonale udajesz biednego niezorientowanego misia. Albo wszyscy kłamią albo obszar geograficzny nie ten. W ostateczności okrutnie stwierdzę co mnie to obchodzi opcjonalnie nikt was tu nie zapraszał.

Używasz dokładnie tej retoryki którą wykorzystują wszelkie prawicowo populistyczne stwory. Patrzcie powiadają. Oskarżają nas o rasizm. Domagają się prawa do życia między nami a kiedy chcemy żeby respektowali nasze zasady współżycia społecznego. Mówią że one ich nie dotyczą.

Wytłumacz mi zatem pazgulu bo przychodzi mi nie rozumieć. I skup się proszę choć na chwilę. Czemu masz za złe państwom Europy że wprowadziły zakaz noszenia chusteczek na twarzy skoro w drugą stronę jesteś gotów zaakceptować wszelkie dyskryminacje w myśl zasady cytując "nikt ich tu nie zapraszał"?

Znaczy ja próbuję coś wyczytać z twojej koncepcji politycznej jakkolwiek te wyznanie nie brzmiałoby infantylnie z pozycji komentarza na lewica.pl. Ale jeśli zasadza się ono na słusznej bo naszej dyskryminacji kulturowej to rzeczywiście nie mam po co dalej pisać bo równie sensownie jest przekonywać faszystę do zaakceptowania żółtego sąsiada.

Co do linków to jak pisałem zachowujesz się dość zabawnie ale że ja cierpliwy jestem to proszę. Choć rozumiem i już ubolewam, że wszyscy oprócz wersji pazgula łżą potwornie.

http://www.newsweek.pl/artykuly/wydanie/1177/golgota-chrzescijan,55870,1

http://www.magazyn.ekumenizm.pl/content/article/20040827230806264.htm

http://www.memri.org/report/en/0/0/0/0/0/0/3653.htm

tak pazgulu wybacz mi bo nie sądziłem, że KSA to taki duży Watykan. A różnica polega na cywilizowaniu. Stopniu represyjności i przymuszeniu do tez. Jeśli nie widzisz różnicy między stopniem represyjności Watykanu a KSA przyjmując taką dość ciekawą platformę to współczuje. Natomiast większość Europejczyków widzi i to najważniejsze.

Mylisz się też pazgulu kiedy twierdzisz, że ja płaczę bezrefleksyjnie. Ja jedynie uważam że panowie tak gorąco wypowiadający się o mitycznych okropnościach w jakich muzułmanie muszą w krajach zachodu żyć powinni zauważać jak represyjne są kraje pochodzenia tychże muzułmanów i konsekwentnie obchodzić ich winno przestrzeganie praw człowieka a nie tylko poprawność polityczna.

Chyba, że przyjmiemy zasadę wolność tomku w swoim domku ale wtedy konsekwentnie pazgulu proszę muzułmanów o zamknięcie twarzy kiedy większość obywateli Szwajcarii nie życzy sobie minaretów w najbliższym sąsiedztwie. Bo to ich kraj a nie żyjących z ich zasiłków Albańczyków i bośniackich muzułmanów.

Ja mimo całej mojej niechęci do islamu który uważam za styl życia nie do pogodzenia z demokratycznym i otwartym społeczeństwem nie jestem bliski tej tezie. Dochodząc do tzw indywidualizmu jestem skłonny twierdzić iż każda jednostka ludzka o ile chcę i pragnie winna mieć prawo do wyznawania i pielęgnowania swojego kulturowego czy religijnego ja.

W myśl tego indywidualizmu co ja wolę nazywać wolnością państwo i społeczeństwo nie ma prawa zakazywać ci czegokolwiek o ile nie krzywdzi do istot trzecich i nie stanowi zagrożenia wobec pozostałych wolnych ludzi.

W myśl tego indywidualizmu wyjaśniając krowie na rowie pan z pakistanu ma wiele praw póki nie zacznie domagać się aby inni jego prawom się podporządkowali. Niestety wielu przybyszów nie jest w stanie pojąć tej prostej zasady tłumacząc nam, że mamy uszanować ich odmienność co w praktyce oznacza przyjąć ich zasady.

I my tym panom dziękujemy bo jak słusznie napisała znana faszystka z przymrużeniem oka Oriana Fallaci nie po to tyle lat walczyliśmy z Watykanem aby teraz zamienić go na średniowiecznego totalitarystę w worku.

Czy jako rasista jesteś w stanie pojąć tą dość oczywistą definicje wolności?

autor: maciej stanczykowski, data nadania: 2010-09-14 09:58:43, suma postów tego autora: 899

m.stanczykowski

ech jakie to nudne.grek greka pogania i ogolna zasada bicia murzynow.
"nie to ty doskonale udajesz biednego niezorientowanego misia. Albo wszyscy kłamią albo obszar geograficzny nie ten. W ostateczności okrutnie stwierdzę co mnie to obchodzi opcjonalnie nikt was tu nie zapraszał."

oczywiscie ze klamia a ty masz w tym wspoludzial klamczuszku.ja sie pytalem o fakty a ty mi z trynidadem i tobago.cholera ktos tam zastrzelil pastora,wielka mi sprawa,moze ten pastor mu zgwalcil :zone,corke,syna co ma to wspolnego z kildanczykami w iraku?nikt pastorow czy katolikow(kildanczycy dalej nie uwazaja sie za katolikow choc papiez ich podciaga i ciagle kogos do nich wysyla)do iraku nie zapraszal sa obcy,mozesz to zrozumiec? obcy jak szczury ktorych ostatnio duzo w iraku sie namnozylo.na szczescie rozpoczelo sie odszczurzanie.moje okrucienstwo nie dotyczylo zapraszania tylko twojej niemozliwosci odp na moje pytania i twojej podkreslam twojej zmiany obszarow geograficznych.nie ma jak byc grekiem :)

"Używasz dokładnie tej retoryki którą wykorzystują wszelkie prawicowo populistyczne stwory. Patrzcie powiadają. Oskarżają nas o rasizm. Domagają się prawa do życia między nami a kiedy chcemy żeby respektowali nasze zasady współżycia społecznego. Mówią że one ich nie dotyczą."

eee cos ci sie pomylilo.gdzie ja oskarzylem o rasizm?sam sie przyznalem ze jestem rasista :)gdzie krzyczalem o "domaganiu sie zycia miedzy nami"?chyba wrecz odwrotne parokrotnie pisalem ze jestem wrogo do czegos takiego nastawiony.nie probuj komus wkladac w usta winogron ktorych nie trzymal w reku.mnie nie przeszkadzaja rozne ustawy "antyislamskie" im wiecej tym lepiej.to o prawicosci to juz ogolnie smieszne.to ty zadasz z powodow jak najbardziej rasistowskich i faszystowskich nie wspominajac o hipokryzji podporzadkowania sie jakims wzorcom kulturowym.dziwne homoseksualisci moga zadac zmian prawnych.wielbiciele zwierzatek futerkowych tez czy wspolczujacy rakom ale potomek tureckiego robotnika sciagniety x lat temu juz nie?pozbadzcie sie hipokryzji a wtedy nie bedzie problemu :))wszyscy beda wiedziec co i jak sie je.a nie o murzynach bitych.nikt nie zaprzecza ze ich bija gdzie mozna.

"Wytłumacz mi zatem pazgulu bo przychodzi mi nie rozumieć. I skup się proszę choć na chwilę. Czemu masz za złe państwom Europy że wprowadziły zakaz noszenia chusteczek na twarzy skoro w drugą stronę jesteś gotów zaakceptować wszelkie dyskryminacje w myśl zasady cytując "nikt ich tu nie zapraszał"?"

do takiego belkotu nie musze sie skupiac.gdzie napisalem ze mam za zle?podalem jako przyklad.ale o zadnym "zle" nie wspominalem.jakie dyskryminacje?odmowe budowania kosciolow dla obcych w ksa.czy moze pogromy owych "katolikow" w mosulu?
dla mnie to wprowadzajcie zakazy jakie chcecie akurat ja mam je gdzies i to gleboko :)a turkow to zapraszaliscie jak wam roboli brakowalo a my was nie zapraszalismy.raczej duza roznica.pomijajc fakt kolonializmu i jego skutkow jak i neokolanializmu.pan z maroka ,ghany czy nigerii nie jedzie do europy dlatego ze tam takie swieze powietrze wolnosci tylko jak najbardziej z ekonomicznych powodow po zlupieniu i przeoraniu ich krajow ktore trwa zreszta nieustanie.

"Znaczy ja próbuję coś wyczytać z twojej koncepcji politycznej jakkolwiek te wyznanie nie brzmiałoby infantylnie z pozycji komentarza na lewica.pl. Ale jeśli zasadza się ono na słusznej bo naszej dyskryminacji kulturowej to rzeczywiście nie mam po co dalej pisać bo równie sensownie jest przekonywać faszystę do zaakceptowania żółtego sąsiada."

pieprzysz czy jak y pisze pierdzielisz.twoje aluzje sa zalosne i znow przemawia przez ciebie rasizm, faszyzm (a bardziej nazizm)i ukochana hipokryzja.syndrom kalego.mozesz podac przyklady oprocz smiesznych aluzji o moim faszyzmie etc..?czy tylko prymitywnie probujesz adwersarza ustawic?slowo "obcy" jest takie nie do przelkniecia?ja jestem obcy dla was, ty dla nas.wasze wzorce kulturowe,prawne,hehehe cywilizacyjne nas nie interesuja.tak trudno to zrozumiec?
nie wspominajac o tym ze w calym tym twoim "pierdzieleniu"(dziekuje y za slowko) jest wiecej polityki i eurocentryzmu(podbudowanego rasizmem) niz religii.

"Co do linków to jak pisałem zachowujesz się dość zabawnie ale że ja cierpliwy jestem to proszę. Choć rozumiem i już ubolewam, że wszyscy oprócz wersji pazgula łżą potwornie."

to ty sie zachowujesz zabawnie.krecisz i nie odpowiadasz na proste pytanie tylko wyskakujesz z "trynidadem".enty raz i biedni murzyni ofc.

teraz najfajniejsze.
link:golgota
malezja ,malo majaca cos wspolnego z tematem gnebienia chrzescjan w krajach arabskich.odrzucam.
jej 20 misjonarzy wyrzucono z maroka!!!!!(maroko kraj arabski :)ale niech bedzie niektorzy nie wyskocza poza klapki)tragedia tylko to slowo misjonarz jakos tu nie pasuje.co on tam robil?to im wolno "misjowac" a jakiemus islamiscie juz nie?
fala palenia kosciolow w egipcie (malo mnie interesuje oprocz egipcjan nikt ich za arabow nie uwaza)stary konflikt siegajacy jeszcze wladzy fatymidow i majacy malo co wspolnego z religia.polityka panie stanczykowski,polityka nie wspominajac o glupotach ze ktos cos tam podpisal i stal sie mulzumaninem :)to tak nie dziala :)nie wspominajac ze panarabizm mial byc alternatywa dla islamistow.tylko idiota mogl cos takiego napisac.nic patrzmy dalej.

fala palenia kosciolow w iraku(?! z jedno zdjecie by sie przydalo)i pakistanie ten ostatni jest strasznie arabski :)w pakistanie zatluczono ostatnio 2 chlopcow za to ze byli ubrani po "angielsku".jakaz to musi byc nienawisc.
aaa hamas rzadzi w gazie,wielce przekonywujacy argument tylko prosze znalezc w gazie jakiego palestynczyka chrzescjanina.ich migracja w zupelnie innym kierunku sie odbywala z reguly w kierunku komunistow i np lfwp.czym mozna np wytlumaczyc spadek drastyczny ilosci chrzescjan od 48 roku.trudno zeby ktos byl obecny w ideologii komunistycznej czy socjalistycznej lub anarchistycznej(ta ostatnia to bardziej kwarniana w damaszku) i jednoczesnie bardzo religijny.to nie polska.tam pewne rzeczy traktuje sie powaznie.zreszta najwieksza migracja chrzescjan palestynskich nastapila po 56 roku.strasznie gnebieni byli i sa przez israelczykow zreszta jak i druzowie slynna akcja "odmowy przyjecia obywatelstw israelskich" przez jednych i drugich.
dobra co my mamy dalej.
aha dziwny wtret :Większość tych konfliktów ma polityczne i ekonomiczne aspekty, oliwy do ognia dolewają też muzułmańscy duchowni i chrześcijańscy kaznodzieje, potęgując wzajemną niechęć i nienawiść &#8211; mówi &#8222;Newsweekowi&#8221; profesor John L. Esposito, politolog z Uniwersytetu Georgetown w Waszyngtonie, autor książki &#8222;The Future of Islam&#8221; (Przyszłość islamu)."
ksiazki profesora nie czytalem to sie nie wypowiadam.

koptowie,koptowie tak na marginesie za porzucenie islamu w egipcie nie grozi kara smierci.google twoim przyjacielem mozna przeczytac ich kodeks karny.

aaa jest rodzynek.pielegniarka z filipin.sprawa rzeczywiscie byla glosna.tylko dwa male szczegoly:nie po paru miesiacach tylko 3 latach na tyle maksymalnie sa wydawane prawa pobytu w ksa.2:byla dobra pracownica i dlatego dyrektor szpitala proponowal jej przejscie na islam zeby mogla pracowac do momentu decyzji o przyznaniu obywatelstwa co w ksa czasami trwa kilkanascie lat(wiedza o tym np. zony niektorych saudyjczykow z "dziury w scianie" ktore czekaja na legalizacje i obywatelstwo po 17 lat).nie wspominajac o tym ze wyjezdzajac z ksa automatycznie jest z niej zdejmowane prawo wahabickie.tak to dziala.chyba zeby byla adoptowana do ktorejs z federacji plemiennych ktore nie podlegaja prawom wahabitow i maja wlasne rozwiazania prawne.
dalej.
". Nie można też nosić krzyża, a wwożenie na teren kraju Biblii jest surowo zabronione." mozna i nosic i wwozic.jak bede w rijadzie to przesle ci zdjecie z biblia z pod palacu krolewskiego ale jezyk nie ma kosci panie newseeklubny.
nie mowiac o tym ze skad oni wzieli milion filipinczykow?chyba pomylilo im sie z indonezyjczykami.wracamy do starego pytania czy w watykanie dla dyplomatow i pracownikow niekatolickich buduje sie swiatynie?moze cos mnie ominelo?zaczeto zatrudniac niekatolikow?

wreszcie cos o iraku :))
" Iraccy chrześcijanie do niedawna byli dobrymi sąsiadami sunnitów i szyitów. W państwie Saddama Husajna cieszyli się dużą swobodą. Jeden z wicepremierów dyktatora,
Tarik Aziz, był chrześcijaninem. W latach 70. XX wieku stanowili 6 proc. mieszkańców, dziś mniej niż 1 proc. Wszystko zmieniło się po inwazji amerykańskich wojsk w 2003 roku. &#8211; Krzyżowcy! Najeźdźcy! &#8211; to dziś najczęstsze określenia chrześcijan, mimo że w północnym Iraku wyznawcy Kościołów starochrześcijańskich mieszkają dłużej niż Arabowie."

mieszkaja krocej.nikt jeszcze nie slyszal o asyryjczykach nie wspominajac o kildanczykach kiedy arabowie sluzyli u akadow podbijac sumer czy powstrzymujac gutejczykow.ten jeden procent nie jest spowodowany "krzyzostwem" tylko polityka kurdow i iranczykow.zreszta nie wem skad wzieli ten 1%.po inwazji amerykanskiej nagle "przybylo" ok 4 mln obywateli irackich z czego 2 mln z iranu i 2 z kurdystanu tureckiego i syryjskiego(akurat z syrii to malo)dlatego maja byc weryfikacje obywatelstw irackich.kurdowie zaczeli czyscic kirkuk z turkopoli i kildanczykow jak i obrzeza mosulu.akcja sie nie udala zostali wyrzuceni z tych terenow jak i sasiednich jak np bakuba.zreszta w bagdadzie kurdowie probowali przeprowadzic ta sama polityke ale zostali szybko rozbici.
"Często są lepiej wykształceni, znają angielski, dzięki temu dostają pracę w organizacjach pomocowych i w amerykańskich bazach wojskowych. "
akurat tez nieprawda.sa gorzej wyksztalceni od np rodzin z dobrym imieniem.j angielski w iraku nie jest jakims wielkim halo.prawda ze amerykanie ich chetniej zatrudniali ale z mizernym skutkiem spowodowanym nacjonalizmem wsrod chrzescjan irackich jak np komunizmem wsrod szyitow z amr.dlatego np tlumaczy musieli sciagac z egiptu z ich smiesznym dialektem.

haha " Ekstremiści zanim sięgną po broń,
starają się ich pozbyć, żądając dżizji, czyli podatku od niemuzułmanów."
to fajne.jacy eksremisci?al-kaida a moze armia mahdiego,brygady 20 roku itd...:)moze rzad maliki z nich ciagnie?nie wspominajac ze autor chyba nie wie co pisze.powinien sie zapoznac z terminem dzizja.
"Nic dziwnego, że chrześcijanie coraz mniej wierzą, że papież jest w stanie im pomóc. " hmm a dlaczego mialby im pomoc?i co jemu do tego?im nawet przez mysl nie przychodzi jakis papiez.po pomoc zglaszaja sie do plemion ktore maja doswiadczenie w powstrzymywaniu kurdow.

lol teraz fajne
"W Libanie, gdzie jest najwięcej chrześcijan na Bliskim Wschodzie, część wyznawców na czele z byłym premierem Michelem Aounem zawarła porozumienie z Hezbollahem, partią antyzachodnią i antyizraelską, wierząc, że w ten sposób zabezpieczą swoją przyszłość."
hahahahaha to byl glowny powod zawarcia umowy z hezbollasiami a nie zmiana koncepcji strategicznych aouna?jak sie nie smiac?

drugi link.jakis magazyn teologiczny.
rodzynek :
w iraku w xx wieku bylo 35% chrzescjan!!!!rany nie wiedzialem :)a w turcji 32%.hehe zezarli ich jak te lwy nerona sam co najmniej 6 niemowlakow chrzescjanskich wcinam na sniadanie ze by te procenty obnizyc :)).co ty podsylasz?

" Najlepszym przykładem był Tarik Aziz w ekipie Saddama Huseina. Nie tylko nie przyznawał się do asyryjskości, lecz twierdził nawet, że Asyryjczyków w Iraku nie ma." hahahahahahaha akurat on i saddam ciagle gadali o asyryjskosci, hahaha tarika za to wlasna rodzina nie wpuszczala do domu.
fajne.wiecej tam jest komizmu ale nie chce mi sie juz pisac.autor zreszta co 2 zdanie zaprzecza sobie.

3 link z tego instytutu ciagle proszacego o dotacje.koles z kuwejtu opisuje sytuacje chrzescjan w gazie.ciekawe z jakiej choinki sie urwal.gdzie w gazie sa chrzescjanie?

"tak pazgulu wybacz mi bo nie sądziłem, że KSA to taki duży Watykan. A różnica polega na cywilizowaniu. Stopniu represyjności i przymuszeniu do tez. Jeśli nie widzisz różnicy między stopniem represyjności Watykanu a KSA przyjmując taką dość ciekawą platformę to współczuje. Natomiast większość Europejczyków widzi i to najważniejsze."

dlaczego mam wybaczac?chyba nie rozumiesz slowa cywilizacja.mnie zdanie europejczykow nie interesuje i nie jest dla mnie najwazniejsze.represyjnosc jest rzecza umowna :)))

"Mylisz się też pazgulu kiedy twierdzisz, że ja płaczę bezrefleksyjnie. Ja jedynie uważam że panowie tak gorąco wypowiadający się o mitycznych okropnościach w jakich muzułmanie muszą w krajach zachodu żyć powinni zauważać jak represyjne są kraje pochodzenia tychże muzułmanów i konsekwentnie obchodzić ich winno przestrzeganie praw człowieka a nie tylko poprawność polityczna."

synapsa nie zaskakuje?ja cos takiego twierdzilem?ja sobie ciebie juz ustawilem z adnotacja.mnie nie interesuje co wielokrotnie i do znudzenia powtarzam jakies "restrykcje" i "prawa antyislamskie" niech sobie beda i wyjda wam na zdrowie.czy mityczne czy nie mityczne.psy szczekaja karawana jedzie dalej :))

"Chyba, że przyjmiemy zasadę wolność tomku w swoim domku ale wtedy konsekwentnie pazgulu proszę muzułmanów o zamknięcie twarzy kiedy większość obywateli Szwajcarii nie życzy sobie minaretów w najbliższym sąsiedztwie. Bo to ich kraj a nie żyjących z ich zasiłków Albańczyków i bośniackich muzułmanów."
schizofrenia?zamykaj im twarz i nie plac na "leniwych" albanczykow i bosniakow.co mi do tego?gdzies plakalem nad brakiem minaretow przy meczetach.zreszta o zamykanie twarzy kierujesz do niewlasciwej osoby.mnie nic nie laczy z mulzumanami w europie :)

"Ja mimo całej mojej niechęci do islamu który uważam za styl życia nie do pogodzenia z demokratycznym i otwartym społeczeństwem nie jestem bliski tej tezie. Dochodząc do tzw indywidualizmu jestem skłonny twierdzić iż każda jednostka ludzka o ile chcę i pragnie winna mieć prawo do wyznawania i pielęgnowania swojego kulturowego czy religijnego ja."

piekne tylko powyzsze wpisy jak i ponizsze temu zaprzeczaja ale brzmi to pieknie jak konstytucja radziecka :))albo gadki o amerykanskim stylu zycia(a propos nie wiem czy zauwazyles ale news dotyczy usa) :))))))))))))

"W myśl tego indywidualizmu co ja wolę nazywać wolnością państwo i społeczeństwo nie ma prawa zakazywać ci czegokolwiek o ile nie krzywdzi do istot trzecich i nie stanowi zagrożenia wobec pozostałych wolnych ludzi."

to juz nawet nie schizofrenia.przeczytaj co pisales wczesniej i jak ma to sie do tych wznioslych i lzy wyciskajacych slow odrobine powyzej:)

"W myśl tego indywidualizmu wyjaśniając krowie na rowie pan z pakistanu ma wiele praw póki nie zacznie domagać się aby inni jego prawom się podporządkowali. Niestety wielu przybyszów nie jest w stanie pojąć tej prostej zasady tłumacząc nam, że mamy uszanować ich odmienność co w praktyce oznacza przyjąć ich zasady."
coz w kolko wracasz do tez o ktorych pisalem wczesniej.dlaczego pan z pakistanu ma byc bardziej poszkodowany niz obroncy zwierzat?ten rasizm i pare innych izmow spac ci nie daja :)))

"I my tym panom dziękujemy bo jak słusznie napisała znana faszystka z przymrużeniem oka Oriana Fallaci nie po to tyle lat walczyliśmy z Watykanem aby teraz zamienić go na średniowiecznego totalitarystę w worku. "
zebys wiedzial co ona pisala kiedy sypiala z palestynczykiem :))

"Czy jako rasista jesteś w stanie pojąć tą dość oczywistą definicje wolności?"

niestety,klamie stety nie.nie jestem pojac jako rasista wielce dziwny poniewaz gardzacy tylko hipokrytami co usiluje mi przekazac rasista belkoczacy jak kiepski polityk na wiecu.jak to mis by okreslil odprawiasz rytual.

autor: pazghul, data nadania: 2010-09-14 14:56:58, suma postów tego autora: 1489

m.stanczykowski

zdecyduj sie czy chcesz ciagnac dyskusje na temat zwiazany z moimi pytanianiami(jak juz je zapomniales to masz na samej gorze forum) czy ogolnie jaki islam lub chrzescjanstwo jest be?drugi mnie malo interesuje.tak jak malo mnie interesuje pozycja mmulzumanow w europie czy chrzescjan w pakistanie nie wspominajac o 500 domach czy tam kosciolach spalonych w indiach.te tematy sa dla mnie jeszcze raz podkreslam nie interesujace,nudne i zastepcze.
o pozycji chrzescjan w polksiezycu bardzo chetnie porozmawiam.zatoke proponuje wylaczyc.tam nie ma chrzescjan:)
zdecyduj sie.

autor: pazghul, data nadania: 2010-09-14 20:15:48, suma postów tego autora: 1489

pazgul

jak widzę to faktycznie nie ma większego sensu. Ponownie do znudzenia od opiniotwórczych gazet do niechętnych islamowi portali albo wszyscy kłamią albo obszar geograficzny zawężamy w ostateczności "a co mnie obchodzi jakiś pastor". Okraszone to wszystko żądaniem pazgula o linki które dostarczone pazgul opatrza swoim zdaniem. Pazgul nie zarzuca mnie kontr linkami pazgul mówi a ja mam uznać za prawdę objawioną.

Wybacz ale jakoś nie bardzo:)

Teraz w ramach uzupełnienia pazgul mi władczo objaśnia że prześladowania w Pakistanie go nie interesują. Jak rozumiem w Indonezji też nie aha i jeszcze chrześcijan którzy mieli czelność skandal ! przyjechać do krajów arabskich. Oni też leżą poza granicami definicji "prześladowanie chrześcijan"

Otóż nie kolego. Jeśli wyznawcy islamu palą kościół chrześcijan przy dobrotliwym spojrzeniu władzy to na moje i pewnie jakiś 99% ludzi wyznawcy islamu właśnie dokonali aktu prześladowania religijnego.

Prawa człowieka. Prawo do wolności wyznania są dla mnie czymś ponad geografie regionu. Ot banał ale na tym banale zbudowana jest ta część świata którą osobiście uważam za cywilizowaną. I jeśli w jakimkolwiek ujęciu kwestia ta może mnie zająć to właśnie w ujęciu całościowym bez sztuczek w postaci tu przytniemy o tym zapomnimy tych nie uznamy za godnych i wyjdzie nam wspaniały świat powszechnego szczęścia.

Tak więc pazgulu który określasz się co post inaczej w zależności jak ci do argumentu pasuje choć ja bym cie uznał raczej za infantylnego ignoranta niestety nie mam najmniejszej ochoty debatować z tobą o kwestii na twoich zasadach.

O indywidualizmie w wydaniu europejskiego konsumpcjonizmu czy muzułmanach w europie też nie ma chyba co debatować bo nie jesteś w stanie zrozumieć podstawowej różnicy między wolnością jednostki a narzucaniem jej innym jednostkom.

To tyle. Pozdrawiam

autor: maciej stanczykowski, data nadania: 2010-09-14 21:46:12, suma postów tego autora: 899

m.stanczykowski

jezeli znasz arabski zarzuce cie milionami linkow.prosze bardzo.
akurat twoje media juz wielokrotnie udowodnily jakie sa prawdomowne chcesz to im wierz.twoja wiara nie moja.
nie rozsmieszaj mnie znow z tym pastorem.jaki to ma zwiazek z "pogromami" chrzescjan w panstwach arabskich?trynidad jest arabski,mulzumanski?jakis arab go zastrzelil?
ja zadalem bardzo precyzyjne pytania.w calej dyskusji byly wsrod kupy linkow tylko 2 informacje o temacie dyskusji(obydwa komiczne i dyletanckie).to ty nagle zaczales uciekac poza temat.moja rola byla akurat poznawcza(chcialem wiedziec z kim mam do czynienia) i pokazujaca jak mozna wszystko sprowadzic do absurdu.
dlaczego mam sie angazowac w dyskusje o sytuacji w indonezji czy pakistanie jezeli one nie maja nic wspolnego z glownym tematem dyskusji?ma to byc rytual hasel i slowotoku?
dalej nie jestes w stanie zrozumiec ze owych"chrzescjan" nikt np do iraku nie zapraszal.dalej nie rozumiem dlaczego dyplomata w ksa ma miec wieksze przywileje niz dyplomata w watykanie.tylko dlatego ze jest chrzescjaninem obcego obrzadku?
wiesz w iraku wiekszosc wyznaje poglad ze irak zniszczono i zabito ponad milion ludzi z powodow inwazji religijnej.nowe wyprawy krzyzowe :)co to jest w porownaniu z wywalenie 20 misjonarzy z maroka:)
twoja definicja indywidualnosci pieknie wyglada na papierze czy wiecu albo monitorze.jak dla mnie cala ta idywidualnosc i taniec duchow wokol sie niej odbywajacy ma na celu tylko alienacje jednostki z spoleczenstwa.rozumiem ze srodowiska emigranckie sa niepodatne na nie(jako mocno zintegrowane czy religijnie czy etnicznie) i tu tkwi problem a nie w jakiejs chusteczce ktora jest tylko batem i pretekstem.nie wspominajac o wybiorczo stosowanych prawach czlowieka,tej jak jej tam "demokracji" itd...
jezeli chodzi o regiony,zawezylem dlatego ze mialo byc o panstwach arabskich a nie pakistanie z ktorym mnie nic nie laczy.
co do wolnosci.ja akurat pochodze z ludu ktory bardzo wysoko sobie ta wolnosc ceni jest ona dla niego wazniejsza niz cos innego lacznie z religia. jednoczesnie wasz "indywidualizm" na nas nie dziala.to ty zdaje sie nie rozumiesz okreslen :cywilizacja,wolnosc i paru innych tu cytowanych zreszta bardzo wznioslych na papierze.
chcesz debatuj ,nie chcesz nie twoja sprawa.z owej dyskusji wynioslem ze jestes ignorantem,niezreczny ,dalej niz czubek noska nie widzisz reszte juz opisalem w wczesniejszych postach.mnie tam wszystko jedno.akurat hipokrytami gardze taki ze mnie rasista.
bez pozdrowien :)

autor: pazghul, data nadania: 2010-09-14 23:55:30, suma postów tego autora: 1489

To smutne, Macieju Stanczykowski, że

po tych dwóch w sumie obrzydliwych wpisach dałeś się wciągnąć w udowadnianie, że Arab to Indonezyjczyk, Pakistańczyk a może i Filipińczyk z Tobago (to wic jest), bo... to wyznawcy islamu. Tak wynika z tej kuriozalnej dyskusji... i brniesz do upadłego, by nie przyznać, że zapędziłeś się w kozi róg. Warto? Dla głupawych wpisów dcio i Adaśka?
A pazghul chce po prostu sprostowania tych bezczelnych, kłamliwych i chamskich wpisów, Nic ponadto, tak myślę...
pazghul, mimo swej momentami nieporadnej polszczyzny, mówi tutaj rzeczy oczywiste a nawet fundamentalne jeśli chodzi o cywilizację, wolność, indywidualizm... nawet obwarowane religią. A może właśnie dlatego? Widziane oczami "Irakijczyka", bo to ma chyba w paszporcie(?), który jest najpierw członkiem pewnej wspólnoty (plemienia, klanu) potem Arabem, może nawet Beduinem(?), ale przede wszystkim człowiekiem rozumnym, czego tobie, Macieju, brakło w tym wątku. Bo ty jesteś Polakiem-katolikiem przede wszystkim... tak się tu prezentujesz...
A to, że "cywilizacja chrześcijańska", w tym polska "cywilizacja" katolicka, rozjechała Iran niszcząc milion żyć, dyskwalifikuje tę naszą "cywilizację" na kolejne stulecia. I jeśli tych pastorów i księdzów będzie tam ginąć więcej to sami sobie jesteśmy winni, bo pchamy się tam nieproszeni. I będę ostatnią, która pożałuje tych "misjonarzy" niosących płomień "prawdy" i "demokracji"...

pazghul... i jak Cię nie kochać?!
(*_*)

autor: Hyjdla, data nadania: 2010-09-15 09:09:30, suma postów tego autora: 5956

Ciekawe dlaczego 2-krotnie zablokowano mój komentarz?

chodziło o spalenie meczetu w Polsce? czy o to drugie?

autor: Wielki Czarny Ojciec Demokracji, data nadania: 2010-09-15 10:15:00, suma postów tego autora: 316

pazgulu

No niestety chyba nie mam wyjścia bo drażni mnie mocno udawanie idioty dla idioty zrobienia.

Próbujesz na siłę udowodnić tezę o bezkonfliktowym pożyciu chrześcijan i muzułmanów określając w dyskusji o którym obszarze mówimy. To mniej więcej tak Pazgulu jakby ja chciał mówić o winach świata zachodniego wobec świata drugiego trzeciego wybierając sobie Szwajcarię plus Maltę a co mi tam. Opcjonalnie możemy stosując kategorię chrześcijanie zastanowić się jaką niesprawiedliwość tacy rozumiesz wyznawcy katolicyzmu w Chinach uczynili takim muzułmanom w Iranie wyrządzili i wyjdzie nam o niespodzianka, że są bez winy!

Wygodne prawda ale czy uczciwe?

To, że ciebie nie interesuje co może spotkać chrześcijan w Indonezji Egipcie Iranie czy Pakistanie to nie znaczy Pazgulu że nie jest to fakt dyskryminacji. Jeśli twoja obrona faktu ma polegać jedynie na tym, że Pakistańczyk to nie Arab i wykazywaniu różnic kulturowych w rozumieniu obcy chrześcijanin nasz chrześcijanin to jak ci pisałem nie kumam tej logiki. Jest ona dla mnie za mało uniwersalna i za bardzo żonglowana do udowodnienia tezy. Którą można oczywiście udowodnić w każdej formule odpowiednio dobierając sobie zakres zainteresowań jak to próbujesz czynić.

Przy okazji arabskiego nie znam ale poradzę sobie po angielsku z trudem bo z trudem ale jednak więc jeśli możesz proszę wrzuć mi linki w których mógłbym przeczytać o tym jak dobrze żyję się chrześcijanom w krajach islamu.

Chyba nie potrafię wyjaśnić ci też tego co rozumiem poprzez kulturę konsumpcyjną i indywidualizm. Nie rozumiem też wypowiedzi o wyrywaniu jednostek z kolektywu. Ja nie myślę w kategoriach kolektywu w kontekście pojęcia wolności czy to obyczajowej czy osobistej własnej. Kolektywowi nadaję prawa tylko wtedy kiedy wolność innego człowieka zaburza moje prawa. Kolektywowi nadaję prawo do ściszenia imprezy u sąsiada kiedy chcę spać ale nie kiedy sąsiad chcę w domu urządzać orgię połączone z pokazem akrobatycznym. Dlatego twoje pytanie czemu LGBT może sobie wprowadzać nowinki kulturowe jest dla mnie niezrozumiałe. Może tak długo jak długo te nowinki dotyczą samych wprowadzających. I ani pędzi ziemi dalej.

Mi się wydaję to dość oczywiste i wydaję mi się też dość oczywiste, że postulaty niektórych mieszkańców Europy przybyłych bądź nawróconych tak to się nazywa? Zaburzają to co Europejczycy wypracowali przez lat kilkaset i czego efektem jest UE.

Mam podobnie jak setki milionów rodowitych Europejczyków domagać się zachowania tego modelu. Bo tak się składa że żyjemy w państwach demokratycznych gdzie prawo nie stanowi religia czy nawyk kulturowy ale konsensus wypracowany za podstawie praw ludzkich i niezbywalnych.

A kiedy się tak nie dzieje jest to tylko odstępstwo od normy i należy mu się przeciwstawiać z siłą mocą i godnością osobistą jak mawiał klasyk.

Natomiast co do wojny w Iraku to wybacz Hyjdlo ale ja nie czuję się jako bynajmniej nie katolik odpowiedzialny za nią i nie czuję kompletnie związku między faktem politycznym i odpowiedzialnością polityczno moralną znanych ludzi a kacem moralnym jaki przeciętny europejczyk ma mieć z tego faktu. Jeśli idę na demonstracje antywojenną albo nie idę bo ich poziom beznadziei rośnie z roku na rok to idę tam jako obywatel który uważa wojnę za niesprawiedliwość i nie chcę aby w jego imieniu rząd ją prowadził. Mam do tego prawo jako ten co tu mieszka i żyję.

Ty stosujesz bowiem tu tą samą logikę jaką stosował swojego czasu prezydent Bush który uznał, że za ponad 2000 istnień w WTC odpowiedzialny jest moralnie każdy wyznawca islamu.

Parafrazując koleżanko twoje twierdzenia o samych sobie winnych to nasz przybysz z Pakistanu/Maroka/bla bla sam jest sobie winien kiedy go jacyś biali nietolerancyjni skatują na ulicy. No bo przecież ktoś te metro w Londynie wysadził tak?

Dla mnie ta zasada odpowiedzialności zbiorowej i kulturowej za czyny polityków wydaję się daleko odmienna od sprawiedliwości wogóle.

autor: maciej stanczykowski, data nadania: 2010-09-15 11:11:10, suma postów tego autora: 899

stanczykowski

jestem o wiele slowniejszy od ciebie.
masz link do profesjonalnej strony prowadzonej przez diaspore assyryjska.masz tam wszystko od historii kosciolow wschodnich po sytuacje dzisiejsza i geneze konfliktu z kurdami.strona powinna cie zadowolic jest w stanach i ma nawet napis na poczatku "god bless america" chyba zlosliwie to umiescili akurat assyryjczycy amerykanow niemawidza:)
http://www.nineveh.com/ maja tez swoja telewizje w bagdadzie ale w dialekcie wiec raczej nic nie zrozumiesz jak nawet po polsku masz mechanizmy obronne przed przegrzaniem synapsy wlaczone.
radze ci sie opierac na takich stronach a nie tak komicznych gdzie pisza o 35% chrzescjan w iraku czy ze aoun z nasrallahem podpisali pakt zeby uchronic maronitow :)))

aha gwoli wyjasnienia uzywam dialektalnie okreslenia kildanczyk dla wszystkich naszych chrzescjan.niby powinno dotyczyc tylko tych nestorian ktorzy zrobili wyznanie wiary w rzymie ale tak sie u nas mowi.jak na obcych "anglik" a na glupca lub falszywego "hindus" a na nieporadnego "kurd" :)
przeczytaj i wyciagnij wnioski (watpliwe) moj ty angielski hindusie.

autor: pazghul, data nadania: 2010-09-15 10:00:46, suma postów tego autora: 1489

Nieładnie, stanczykowski...

najpierw obdarzasz mnie logiką (inteligencją) Debiliusza, by potem podjąć próbę "zakolegowania"...
A chodzi po prostu o to, że w Jankesolandii maszerują w obronie społeczności muzułmańskiej, a na lewicowym portalu jakieś młotki-dwa proponują marsz w obronie społeczności chrześcijańskiej w Iraku. A ty podtrzymujesz te młotki za trzonki...
.

autor: Hyjdla, data nadania: 2010-09-15 16:26:07, suma postów tego autora: 5956

pazgul

wiesz taktyka pt. powiem co obraźliwego w nadziei, że to wzmocni siłę moich argumentów jest raczej żałosna. ale nic to niezwykle słowny panie. teraz wytłumacz mi gdzie mam okiem rzucać na tej stronie?

Nie miałem może piątki z logiki ale na moje kontr link do linków które mówią o prześladowaniu chrześcijan to link w którym udowadnia się na podstawie danych jakiś, że chrześcijan się nie prześladuje.

Pokaż mi to to palcem w tym linku bo pierwsze co mi się w tym linku w oczy rzuciło to stop eksterminacji/prześladowaniu asyryjskich chrześcijan. Chyba, że chciałeś mi polecić tekst i źródło. za co serdecznie dziękuje ale sensu nadal nie widzę.

Co do mojego wyciągania wniosków to postaram się nie obiecuję. Tobie czytania ze zrozumieniem nawet nie śmiem polecać.

Hyjdlo. Nie ja ci zarzucam ale pytam. Na ile można parafrazować twój wywód o zbiorowej odpowiedzialności. Skoro my choć my w moim przypadku brzmi tu jako nadużycie. Więc skoro my jako europejczycy chrześcijanie ba Polacy nawet jesteśmy zbiorowo odpowiedzialni za wojnę w Iraku to pytam się tylko grzecznie czy wyznawcy islamu są zbiorowo odpowiedzialni za WTC zamachy w metrze mord na bali czy hiszpańską tragedię.

Tak twierdzą amerykańskie jastrzębie na spółkę z protestanckimi fundamentalistami ale ja bym tej logiki na twoim miejscu specjalnie nie bronił bo głupia jest po prostu.

Co do reszty twojej wypowiedzi to zwyczajnie rozumiem że czymś trzeba było przestrzeń wypowiedzi zapełnić. Co ostatecznie powinno cię przekonać iż jakiekolwiek zakolegowanie było jeno figurą retoryczną.

autor: maciej stanczykowski, data nadania: 2010-09-15 17:38:04, suma postów tego autora: 899

stanczykowski

ja cie nie obrazam.sam to robisz bardzo dobrze.jak nie umiesz klikac linku a podobno znasz angielski przerzuc sobie to przez translatora google.pogromy asssyryjczykow odbywaly sie juz pod wladza amerykanow "chrzescjanskich" przeprowadzali je kurdowie nie z powodow religijnych(przy okazji tlukli tez turkopoli ktorzy sa mulzumanami)tylko politycznych.rzezie zostaly powstrzymane przez arabow a bardziej milicje plemienne.
dalem ci link podbudowany pracami naukowymi z roznych placowek naukowych.przeczytaj a nie podniecaj sie bannerem.moj ty hindusie udajacy kurda.
ps.hyjdla daj spokoj koles probuje swoja ignorancje i wyklepane frazesy rozciagnac na adwersarzy.stara polityka jeszcze od kolesia z beczki :)

autor: pazghul, data nadania: 2010-09-15 20:35:26, suma postów tego autora: 1489

dobra

pazgul arogancją nadrabiasz. A mnie to ani nie bawi ani z ignorancją szacunek nie polemizować. To tyle.

autor: maciej stanczykowski, data nadania: 2010-09-15 22:53:20, suma postów tego autora: 899

Ależ za atak na WTC

ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZBIOROWĄ poniosło około milion Irakijczyków, odpowiem niegrzecznie ale LOGICZNIE, macieju stanczykowski. W wieże wpieprzyli się talibowie z Al Kaidy, ale konsekwencje poniósł Irak. To dopiero LOGIKA idioty...
A dlaczego te wieże runęły wiedzą doskonale jankeskie jastrzębie, których fundamentalistyczne, protestanckie sumienie wcale nie gryzie. Bo dolar sumienia nie ma.
Więcej... w swej misji "cywilizacyjnej" grzebią ustawicznie w "dzikiej" Azji, bo przecież te "prymitywne" ludy nie potrafią się rządzić "demokratycznie", ani tym bardziej zagospodarować "rozumnie" swoich bogactw naturalnych... "MY" to wiemy lepiej, no nie?
Zamachy w metrze, mord na Bali, hiszpańska tragedia... były aktem zemsty i mieszczą się w LOGICE odwetu i moja głupia obrona bądź "mądre" potępienie psu na budę się zdadzą, macieju stanczykowski...
My do Iraku weszliśmy nawet nie w ramach odwetu, ale w ramach "solidarności" z 'krzywdą jankeską', na którą oni sobie zapracowali jak najbardziej. Weszliśmy tam bez wypowiedzenia wojny, bez przyzwolenia ONZ-u, uwiedzeni przez bandytę, bo nawet nie zmuszeni...
Zresztą komu ja to mówię? Przecież to wiesz... Tylko dlaczego śpiewasz w chórku młotków dwu, że w Iraku dokonywane są co najmniej pogromy chrześcijan?
.

autor: Hyjdla, data nadania: 2010-09-16 12:00:47, suma postów tego autora: 5956

stanczykowski

podejrzewam ze masz ppkam a nie jakas tam arogancja.

autor: pazghul, data nadania: 2010-09-16 13:25:12, suma postów tego autora: 1489

Dodaj komentarz