bo inaczej z ciemnoty się nie wydobędziemy, będziemy musieli znosic przywileje nie tylko właścicieli środków produkcji ale także facetów ozdabiających się korąkami i różnymi kolorowymi falbankami.
Dobrze napisane. Zabrakło mi tylko odniesienia do orzecznictwa Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu przy Radzie Europy, który traktuje prawa jednostki na równi z prawami grupy / społeczeństwa (vide - skarga jednej obywatelki włoskiej, Lautsi na ekspozycję krzyży w klasach szkół publicznych we Włoszech, rozpatrzona przez Strasburg w listopadzie 2009 r.).
ale jego nieźle się komponuje z antyklerykalizmem.
PS. Możecie nie publikować na lewicy.pl żadnych tekstów z Idiotyki Politycznej? Bo zaniżacie poziom, naprawdę ta strona to istny cyrk.
(bez)Krytyka Polityczna to cyrk.
ze Steffem, że trzeba o tym pisać i mówić! Tylko jedna uwaga a propos tego stwierdzenia. Nie jestem jego zagorzałym zwolennikiem ale Palikot przez jeden weekend powiedział więcej niż klęcząca lewica przez ostatnie 20 lat!
nie lewica.pl
(A orzecnictwo ETPC w Strasburgu jest istotne dla Polski, w przeciwieństwie do SN USA (które to nie ma w odniesieniu do naszego państwa żadnej mocy obowiązującej). Poza tym USA też nie są ideałem "świeckiej demokracji", np. uroczystości państwowe są tam często połączone z religijnymi, jak zaprzysiężenie prezydenta - poprzedzone publicznymi modlitwami. Tyle że tam mają one przynajmniej charakter ekumeniczny, a u nas jednowyznaniowy.)
Gorzej z jego przestrzeganiem, tudzież interpretacją. Dopóki będziemy mieli sędziów jak Sumienie Narodu, niby agnostyków ale za to świętszych od papieża, dopóty w kwestii na przykład rozdziału Kościoła i państwa niewiele się zmieni.
Choć jednocześnie widzę światełko w tunelu, bo nie wszyscy sędziowie są tacy. Po 8 latach procesu (tak działają w Polsce sądy) sędzia Teresa Bertrand uniewinniła Dorotę Nieznalską. I dobrze, bo to miernej klasy artystka, nie warta tego, by się nią ekscytować.
http://www.youtube.com/watch?v=JlCohutL93s
Pytam raz drugi, bo cenzura nie puściła
A jakich to szkód dokonał komunizm? Nic o nich nie słyszałem. Może chodzi ci o mieszkania, których oddawał do użytku każdemu jak leci po kilkaset tysięcy rocznie a może o fabryki, w których każdy miał zatrudnienie a może ... I liczyć można by długo ale po co, skoro ty prawdopodobnie i tak tego nie pojmiesz.
Ale konkretniej to o co ci chodzi?
więc odpowiem raz jeszcze: najpierw należy obciąć łby tym, którzy są produktami komunizmu, np. samozwańczym dzeusom - czy kiedy ty byłeś "zrobiony"? I czy przypadkiem nie przez "komunistycznych rodziców"? Czy skąd się wziąłeś na tym świecie? Może Atenie wyskoczyłeś z głowy lub z pian morskich jak nie przymierzając inne Afrodyty?
Jakichże to szkód mógł dokonać komunizm, jeżeli nigdzie nigdy go nie było?
I skoro już tak wysoko tym swoim nickiem mierzysz, to karz! karz za komunizm! :)))))) czy jak tam u ciebie z tymi boskimi mocami? :))))))