Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

ONZ: Raport o rozwoju ludzkości

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Może jestem lewicowcem nieco staroświeckim, ale za cholerę

nie mogę zrozumieć jak wzrost wykształcenia pracowników marketów czy zamiataczy ulic wpływa na pomyślność obywateli. To samo dotyczy sytuacji, kiedy na podstawie przewidywanej długości życia zrównuje się do celów statystycznych poziom opieki zdrowotnej np. w USA i na Kubie.
Oba przywołane czynniki są stosowane do liczenia HDI (wskaźnik skolaryzacji i przewidywana długość życia).
Czy tylko ja odnoszę wrażenie że ktoś nas tu robi w konia?

autor: west, data nadania: 2010-11-06 23:24:45, suma postów tego autora: 6717

...

"Dwudzieste wydanie raportu zawiera jednak konkluzję, że ludzie obecnie są zdrowsi, bogatsi i lepiej wykształceni niż w 2010 roku."

Tu chyba wkradł się jakiś błąd?

autor: Ibn Ruszd, data nadania: 2010-11-07 06:01:08, suma postów tego autora: 137

wysoki poziom edukacji w prawdziwym

tego słowa znaczeniu zawsze podnosi poziom życia i czyni ludzi szczęśliwszymi.
Problem w tym, że w Polsce mamy jej śmieszną namiastkę, która czyni ludzi rozczarowanymi, nadętymi, nierozumiejącymi świata bardziej niż tak zwani ludzie prości, którzy może wyższej szkoły marketingu i zarządzania nie skończyli, ale myśleli bardziej własnym rozumem, a świat odbierali własnymi zmysłami zamiast tevauenem.

autor: kontras, data nadania: 2010-11-07 09:05:30, suma postów tego autora: 1774

.

"większość krajów rozwijających się w ostatnich dziesięcioleciach poczyniła dramatyczne, choć niedoceniane postępy w kwestii edukacji i zdrowia"

- no coś takiego! DRAMATYCZNE POSTĘPY! Czy to ma się z tego powodu serce rozdzierać, że ludzie opanowali abecadło i potrafią połknąć pigułkę? Jeżeli zdobycie wykształcenia jest dramatyczne, to może analfabetyzm jest komiczny? Jakieś odwrócenie wartości, czy co?

West, tniesz jak powietrze na plastry, aż przyjemnie czytać. I nie ma w tym ani krzty złośliwości z mojej strony, a przeciwnie.

autor: nana, data nadania: 2010-11-07 11:11:18, suma postów tego autora: 4653

Ibn Ruszd,

poprawiłem. Dzięki za zwrócenie uwagi :)

autor: Jarosław Klebaniuk, data nadania: 2010-11-07 11:38:20, suma postów tego autora: 436

Na którym

miejscu w tych wyliczeniach znajduje się Rosja?

autor: ABCD, data nadania: 2010-11-08 13:45:09, suma postów tego autora: 20871

@ ABCD

Lepiej żyje się w Rosji niż na Ukrainie a w Polsce lepiej niż na Barbadosie;)

1- Norwegia
2- Australia
3- Nowa Zelandia
4-USA
5- Irlandia
6- Liechtenstein
7- Holandia
8- Kanada
9-Szwecja
10- Niemcy
40-Portugalia
41- Polska
42- Barbados

Sąsiedzi Polski
Czechy-28
Słowacja-31
Ukraina-69
Białoruś- 61
Litwa-44
Rosja-65

Kraje w regionie centralnej Europy
Słowenia-29
Węgry- 36
Chorwacja-51
Serbia-60
BIH-68
Bułgaria-58

Inne kraje dla porównania
Natomiast Chiny-89
Mołdowa- 99
Mongolia- 100
Rumunia-50
Łotwa-48
Estonia-34

autor: Postsocjalista, data nadania: 2010-11-08 22:29:07, suma postów tego autora: 1953

Raport trawa

Raport typowy dla mentalności burżuazyjnej, czyli im więcej możesz się nażreć tym kraj lepszy. A przecież dla taliba najlepiej będzie się żyło w Afganistanie, dla uczciwego w Niemczech, dla pedofila w Watykanie, dla ćpuna w Holandii, dla nazisty w Szwecji a dla katolickiego oszołoma w Polsce.

autor: mlm, data nadania: 2010-11-09 17:32:46, suma postów tego autora: 4284

mlm

komunizm powstał zdaje się powodowany kategoriami stricte burżuazyjnymi: robotnicy nie jedli do syta i panował wyzysk umożliwiający kapitalistom jeść więcej niż potrzebowali

no chyba że sie nie zgodzisz:)

autor: nikyty, data nadania: 2010-11-09 19:06:31, suma postów tego autora: 3572

Dodaj komentarz