nie mogę zrozumieć jak wzrost wykształcenia pracowników marketów czy zamiataczy ulic wpływa na pomyślność obywateli. To samo dotyczy sytuacji, kiedy na podstawie przewidywanej długości życia zrównuje się do celów statystycznych poziom opieki zdrowotnej np. w USA i na Kubie.
Oba przywołane czynniki są stosowane do liczenia HDI (wskaźnik skolaryzacji i przewidywana długość życia).
Czy tylko ja odnoszę wrażenie że ktoś nas tu robi w konia?
"Dwudzieste wydanie raportu zawiera jednak konkluzję, że ludzie obecnie są zdrowsi, bogatsi i lepiej wykształceni niż w 2010 roku."
Tu chyba wkradł się jakiś błąd?
tego słowa znaczeniu zawsze podnosi poziom życia i czyni ludzi szczęśliwszymi.
Problem w tym, że w Polsce mamy jej śmieszną namiastkę, która czyni ludzi rozczarowanymi, nadętymi, nierozumiejącymi świata bardziej niż tak zwani ludzie prości, którzy może wyższej szkoły marketingu i zarządzania nie skończyli, ale myśleli bardziej własnym rozumem, a świat odbierali własnymi zmysłami zamiast tevauenem.
"większość krajów rozwijających się w ostatnich dziesięcioleciach poczyniła dramatyczne, choć niedoceniane postępy w kwestii edukacji i zdrowia"
- no coś takiego! DRAMATYCZNE POSTĘPY! Czy to ma się z tego powodu serce rozdzierać, że ludzie opanowali abecadło i potrafią połknąć pigułkę? Jeżeli zdobycie wykształcenia jest dramatyczne, to może analfabetyzm jest komiczny? Jakieś odwrócenie wartości, czy co?
West, tniesz jak powietrze na plastry, aż przyjemnie czytać. I nie ma w tym ani krzty złośliwości z mojej strony, a przeciwnie.
poprawiłem. Dzięki za zwrócenie uwagi :)
miejscu w tych wyliczeniach znajduje się Rosja?
Lepiej żyje się w Rosji niż na Ukrainie a w Polsce lepiej niż na Barbadosie;)
1- Norwegia
2- Australia
3- Nowa Zelandia
4-USA
5- Irlandia
6- Liechtenstein
7- Holandia
8- Kanada
9-Szwecja
10- Niemcy
40-Portugalia
41- Polska
42- Barbados
Sąsiedzi Polski
Czechy-28
Słowacja-31
Ukraina-69
Białoruś- 61
Litwa-44
Rosja-65
Kraje w regionie centralnej Europy
Słowenia-29
Węgry- 36
Chorwacja-51
Serbia-60
BIH-68
Bułgaria-58
Inne kraje dla porównania
Natomiast Chiny-89
Mołdowa- 99
Mongolia- 100
Rumunia-50
Łotwa-48
Estonia-34
Raport typowy dla mentalności burżuazyjnej, czyli im więcej możesz się nażreć tym kraj lepszy. A przecież dla taliba najlepiej będzie się żyło w Afganistanie, dla uczciwego w Niemczech, dla pedofila w Watykanie, dla ćpuna w Holandii, dla nazisty w Szwecji a dla katolickiego oszołoma w Polsce.
komunizm powstał zdaje się powodowany kategoriami stricte burżuazyjnymi: robotnicy nie jedli do syta i panował wyzysk umożliwiający kapitalistom jeść więcej niż potrzebowali
no chyba że sie nie zgodzisz:)