Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Szwajcaria: Mieszkańcy za wydalaniem przestępców cudzoziemców

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

I

słusznie

autor: Wilkinson, data nadania: 2010-11-29 18:43:24, suma postów tego autora: 461

@Wilkinson

A czy tak samo słuszne wydawałoby ci się wydalanie Polaków z USA, Irlandii, Wielkiej Brytanii?

autor: Postsocjalista, data nadania: 2010-11-29 19:02:23, suma postów tego autora: 1953

ch

Przynajmniej w jednym mamy przewagę nad taką np. Szwajcarią: nas powyższe problemy nie dotyczą.

autor: Bury, data nadania: 2010-11-29 19:04:13, suma postów tego autora: 5751

ps

jasne, czemu nie?

autor: Dobrodziej Pracodawca, data nadania: 2010-11-29 19:43:47, suma postów tego autora: 2714

Emigranci

Szykuje się fala powrotu Polaków ze Szwajcarii.

autor: mlm, data nadania: 2010-11-29 20:20:22, suma postów tego autora: 4284

.

Oni są gospodarzami, mają prawo zapraszać i wypraszać kogo się im podoba.

autor: kuba, data nadania: 2010-11-29 20:28:51, suma postów tego autora: 67

tu nieco więcej na ten temat:

"We wczorajszym referendum zorganizowanym przez Szwajcarską Partię Ludową (SVP), większość Szwajcarów opowiedziała się za bezwarunkowym wydalaniem z kraju imigrantów, którzy zostaną prawomocnie skazani za ciężkie przestępstwa (morderstwa, gwałty i inne przestępstwa na tle seksualnym) oraz nielegalne korzystanie ze świadczeń socjalnych. Referendum poparło 52,9% głosujących, przeciw było 47,1.
Działacze SVP bez jakichkolwiek problemów zebrali ponad 210 tys. podpisów pod projektem referendum (do jego zatwierdzenia niezbędne było 100 tys.), a prowadzona ze sporym rozmachem kampania przeprowadzana za pośrednictwem plakatów i bilboardów znacznie pomogła w jego zatwierdzeniu. Na rozprowadzanych przez nacjonalistów materiałach znajdowały się postacie o mocno nie-szwajcarskich rysach twarzy, opatrzone wymownymi podpisami: "Ivan S., gwałciciel", "Faruk V., morderca", "Izmir K., oszust", czy "Maurice C., pedofil", odnoszącymi się do najczęściej popełnianych przez imigrantów przestępstw.
Wynik referendum był szokiem dla ugrupowań skrajnie liberalnych i lewicowych - tuż po jego ogłoszeniu mainstreamowe media do spółki z samozwańczymi "obrońcami praw człowieka" zaczęły podnosić lament o rzekomej demokratycznej dyskryminacji. Przeciwnicy zatwierdzonego referendum najwidoczniej nie chcą po prostu zauważyć, że jego wynik nie wziął się znikąd, bowiem Szwajcaria boryka się z problemem imigranckich kryminalistów nie od wczoraj."

http://autonom.pl/

autor: Bury, data nadania: 2010-11-29 20:34:54, suma postów tego autora: 5751

wychodzi na to

że demokracja jest słuszna tylko w lewycowo-postympowym wydaniu

jeśli obywatele zagłosują niepostympowo, to demokracja jest be

autor: dr(e)s, data nadania: 2010-11-29 21:12:42, suma postów tego autora: 1539

...

Tak dresie, bo jak bedzie nas pieciu i 4 zaglosuje zeby cie zatluc to przyznasz iz bedzie to niefajne.

Inna sprawa ze deportacje przestepcow bez obywatelstwa danego kraju to na calym swiecie norma.

autor: Marek, data nadania: 2010-11-30 00:03:02, suma postów tego autora: 1715

Świetnie

Gwałt i nielegalne korzystanie z świadczeń socjalnych są przestępstwami o tym samym ciężarze gatunkowym. Człowiek uczy się przez całe życie :)

autor: Postsocjalista, data nadania: 2010-11-30 00:13:39, suma postów tego autora: 1953

smutne

Że demokracja bezpośrednia - fajnie, ale trudno się cieszyć, że ludzie dokonują demokratycznie głupich wyborów. W artykule należałoby też wspomnieć, że równocześnie odbyło się referendum w sprawie wprowadzenia we wszystkich kantonach podatku minimalnego, w którym pomysł został przez głosujących odrzucony.

autor: Mandark, data nadania: 2010-11-30 00:31:27, suma postów tego autora: 731

Tak jak jestem sceptyczny

wobec lewicowych mód spod znaku "antyrasizmu", tak tutaj warto zaznaczyć swój dystans wobec decyzji Szwajcarów - następnym razem "demokratycznie" przegłosują zabijanie osób niepełnosprawnych umysłowo czy jakiś inny równie "mądry" pomysł? Po to jest kodeks karny, żeby za wszelkie przestępstwa - czy to są oszustwa fiskalne czy gwałty - karać sprawców wedle jednej normy, a nie wedle różnic kraju ich pochodzenia. Czy pedofil "czysto szwajcarski" jest lepszym pedofilem niż pedofil-imigrant?

P.S. Czy Szwajcaria oprócz wydalania imigrantów, którzy pobierali nieuzasadnione zasiłki socjalne, zrezygnuje np. z konsumpcji importowanych surowców i produktów z trzeciego świata, pozyskanych lub wytworzonych w warunkach sprzecznych ze standardami obowiązującymi w Szwajcarii?

autor: Durango 95, data nadania: 2010-11-30 09:16:53, suma postów tego autora: 3848

bardzo dobrze, ludzie zamieszkujacy dane terytorium mają prawo decydować,na jakich zasadach chcą

żyć. Mordercą czy gwałcicielem jest się przecież ze swojej własnej, nieprzymuszonej woli, czyż nie? Przecież osób nie popadających w konflikt z prawem żaden Szwajcar ot - tak sobie, wydalać ze swojej ojczyzny nie chce. Dlaczego Szwajcarzy mieliby musieć zajmować się mordercami i gwałcicielami pochodzącymi z innych państw? Jeżeli ktoś przyjeżdża do Szwajcarii, to przyjmuje się, iż będzie on respektował tamtejsze prawo i obyczaje. Jeżeli ktoś ma z tym problem, to niechże jedzie gdzie indziej, gdzie mu będzie pasować, np. do Albanii. Bo korzystanie z tego, co wypracują Szwajcarzy przestrzegający prawa i szanujący spokój przez jednostki chcące im ten spokój i prawo wypaczać, jest niedopuszczalne. Co za Szwajcaria miałaby się z tego wytworzyć? - czy "obrońcy" gwałcicieli i morderców dążą do tego, by ludzie bali się wychodzić we własnym kraju na ulicę? Jeżeli ktoś, kogo ja wpuszczam do swego domu, przestawiałby mi meble po swojemu, łupił mi zapasy ze spiżarni (na mnie by nie dybał, bo pierwszą świeżość mam już za sobą), to ja bym się z takim nie cackałą, tylko dostał by w łeb patelnią ode mnie, a od Starego z kopa i paszoł won! Z prawa gościnności mogą korzystać ludzie prawo to szanujący. Jest to minimum, jakiego można od gości oczekiwać.

Szwajcarzy! - tak trzymać!!!

autor: nana, data nadania: 2010-11-30 14:16:25, suma postów tego autora: 4653

W 100% zgadzam się z naną

aż dziwnie się z tym czuję ;)

autor: Crystiano, data nadania: 2010-11-30 16:05:15, suma postów tego autora: 1590

Dlaczego dziwnie, KrystJano?

Masz problem czy gwałciciela z kopa czy patelnią?
.

autor: Hyjdla, data nadania: 2010-11-30 17:54:14, suma postów tego autora: 5956

Idąc za logiką Nany,

my w Polsce powinniśmy przegłosować, że jeśli rodowity Polak spowoduje niegroźny wypadek samochodowy, to dostanie grzywnę, ale gdy jakiś Szwajcar spowoduje w kraju nad Wisłą taki sam wypadek, to dostanie grzywnę plus ucięcie ręki - a co, nie wolno nam się rozprawić ze szwajcarskim piratem drogowym na naszych odwiecznych prapiastowskich drogach? Co on sobie myśli, że co, że przybłęda będzie obijał nasze polskie blachy samochodowe? Łapę mu się utnie, a najlepiej obie, to drugi raz nie przyjedzie, a nawet jeśli to pociągiem i już żadnej polskiej blachy nie tknie - no chyba że nogą, więc nogi też uciąć. Nie będzie Szwajcar pluł nam w twarz!

autor: Durango 95, data nadania: 2010-11-30 18:16:23, suma postów tego autora: 3848

@Crystiano

Rozumiem uczucie, ja natomiast tradycyjnie się z naną nie zgadzam :)

autor: Mandark, data nadania: 2010-11-30 19:47:55, suma postów tego autora: 731

Durango, czepiasz się, a przecież chyba dostrzegasz różnicę miedzy mordercą i gwałcicielem

a człowiekiem, który spowodował WYPADEK drogowy?
Zapewniam Cię, że nie myślisz moim tokiem, bo ja tak, jak Ty napisałeś, nie myślę. Twój wpis jest wyrazem Twoich frustracji,ale ja Ci przecież nic nie zrobiłam, więc szukaj sobie kogoś innego do odreagowania.
Czasem piszesz jak zupełnie przyzwoity człowiek, a czasem Ci odbija. Czyżby śniegi i chłody tak Ci zaszkodziły?

autor: nana, data nadania: 2010-11-30 20:09:13, suma postów tego autora: 4653

@Durango 95

Uważasz, że SPOWODOWANIE wypadku drogowego jest tym samym co umyślny gwałt, morderstwo, oszustwa? Mam pewne obiekcje co do decyzji Helwetów, ale twoja argumentacja jest w tym przypadku mało przekonywująca.

autor: Bury, data nadania: 2010-11-30 20:15:01, suma postów tego autora: 5751

Bury,

a jaka jest różnica między wyłudzeniem zasiłku a np. jazdą samochodem po pijaku lub łamiąc przepisy ruchu drogowego? Ano dokładnie odwrotna niż sugerujesz: od tego pierwszego nikomu się wielka krzywda nie stanie, zaś to drugie może oznaczać śmierć czy kalectwo niewinnej osoby.

Tak czy owak, nie w tym rzecz. Rzecz w tym, że prawo, które nie jest jednakie dla wszystkich, lecz zróżnicowane wedle narodowości/pochodzenia, to powrót do plemiennego barbarzyństwa. Ale warto pamiętać, że głupota raz wprawiona w ruch, może się zbyt szybko nie zatrzymać - tylko czekać aż jakaś "rasa panów" wprowadzi specjalne, bardziej surowe przepisy np. dla Polaków, którzy opuszczają kraj za chlebem. Może wtedy się zreflektujecie.

autor: Durango 95, data nadania: 2010-11-30 21:32:53, suma postów tego autora: 3848

Durango, wydaje mi się że kara jednak jest jednakowa

a wydalenie jest działaniem towarzyszącym, tak jak np. zwolnienie z pracy w szkole może być dodatkową konsekwencją np. skazania za czyny nierządne. No i mamy dyskryminację zbyt lubieżnego nauczyciela w porównaniu ze skazanym za to samo górnikiem czy rolnikiem. Nie tak?

autor: west, data nadania: 2010-11-30 21:41:06, suma postów tego autora: 6717

west,

ale wydalenie z pracy w takim przypadku dokonuje się nie wedle kryterium narodowościowego, lecz z uwagi na popełniony czyn - tutaj nie ma dwóch osobnych norm za takie samo zachowanie. Natomiast w przypadku, o którym mowa, za jednakowy czyn stosowane będą dwie różne kary: zwykła kara oraz zwykła plus deportacja.

autor: Durango 95, data nadania: 2010-11-30 21:58:20, suma postów tego autora: 3848

Wydaje mi się że to są już prawnicze niuanse

Pobyt w Szwajcarii nie jest przecież sam w sobie nagrodą, a wydalenie - karą. Zresztą w ramach Unii też się przecież po wydaniu wyroku odsyła klienta na odbycie kary do kraju macierzystego.

autor: west, data nadania: 2010-11-30 22:13:45, suma postów tego autora: 6717

durango

a gdzie chciałbyś wydalić Szwajcara pedofila? Bo ja sądzę, że gdyby była taka mozliwość to procent głosujących za w takim referendum byłby też solidny. Ja osobiście deklaruje pełne "za" w wydalaniu seryjnych morderców pedofilów zatwardziałych i innych tylko kompletnie nie mam pomysłu "gdzie" takiego polaka pedofila wyeksportować.

Decyzja Szwajcarów choć rzeczywiście nieco kontrowersyjna to daję się obronić ciężko mi samemu byłoby się przekonać, że przyjezdzający do nszego kraju typ który po drodze w staraniu sie o obywatelstwo zgwałcił jakieś dziecko bądź kogoś sobie zamordował na to obywatelstwo zasługuje. Jednym słowem. Mam prawo podejrzewać, że dobry obywatel z niego nie będzie a skoro tak. To innego wyjścia jak deportacja nie ma.

Ah i a propo stwierdzenie, że od wyłudzenia środków z opieki społecznej nikomu się nic nie stanie. trochę się jednak stanie. Czy wyłudzając podatek, czy dodatek. Nie okrada ten sprytny ktoś mitycznego państwa ale nas wszystkich.

autor: maciej stanczykowski, data nadania: 2010-11-30 22:22:07, suma postów tego autora: 899

Macieju,

w to, że gwałciciel dziecka nie będzie dobrym obywatelem, akurat jestem w stanie uwierzyć - i systemy kar, resocjalizacji i kontroli są w większości państw dostosowane do tegoż zjawiska. Natomiast nie jestem przekonany, czy wyłudzenie zasiłku socjalnego przez kogoś, kto nie miał środków do życia, bardziej przekreśla jego szanse na bycie dobrym obywatelem niż np. ćpanie czy wandalizm w wykonaniu rodowitego Szwajcaria, któremu bogaci mamusia i tatuś zapewnili wygodne życie.

Ale, powtarzam, sednem sprawy nie jest czyn czy kara, lecz stosowanie dwóch miar na tym samym terytorium wedle kryterium pochodzenia. Co będzie następnym krokiem - obozy koncentracyjne dla "gorszych etnicznie"?

Natomiast co do kwestii wydalania poza granicę rodowitych Szwajcarów, gdyby popełnili podobne przestępstwo, to właśnie w tym tkwi sedno sprawy: w dzisiejszym świecie nie ma już gdzie wydalać ludzi, świat jest za mały, czas się z tym pogodzić, nie ma już niezamieszkanej Australii, gdzie można wyekspediować przestępców. Jeśli imigranci są fajni, gdy Szwajcarom za półdarmo myją kible i pracują w fast foodach, jeśli otwarte granice są fajne, gdy trzeba wozić surowce dla szwajcarskich firm i wywozić szwajcarskie towary na eksport, to konsekwencja jest taka, że system penitencjarny Szwajcarii powinien się zmienić tak, żeby sobie radzić ze skutkami ubocznymi "otwartych granic" na miejscu, a nie za pomocą wyrzucania ludzi za granice.

autor: Durango 95, data nadania: 2010-12-01 08:33:56, suma postów tego autora: 3848

Durango

Nie dyskretytowałbym tak przyjezdnych. Jeden myje kible drugi zostaje lekarzem. Oczywiście imigracja kosowska czy bośniacka a taka przeważa zdaję sie w Szwajcarii należy do tej biednej z tym, że ja bym tu widział raczej efekty konfliktu kulturowego. Te głosowania o minaretach czy to powyższe to efekt braku jakiejkolwiek debaty o tym jak i czy wogóle ma się zmieniać Europa w konfrontacji z odmiennymi wzorcami kulturowymi które co tu dużo mówić do tego ustalonego trochę nie pasują. Debaty kto ma się zmieniać. czy my czy oni. Efektem jedna strona przechyla wahadło stosując nalepki rasizmu i faszyzmu. Druga dostaje prezenty wyborcze od ludzi którzy dajmy na to całe życie głosowali na lewice.

A co do opieki społecznej pełna zgoda. Z tym, że przy postulacie zwiększenia i poprawy tejże nie ma co bagatelizować samego wyłudzania. Odnosiłem się jedynie do tego stwierdzenia. Wykluczanie kogoś za próbę przeżycia nie jest dla mnie słuszne i pożądane śpieszę uspokoić.

I żebym był dobrze zrozumiany. Nie uważam aby wyrzucanie kogokolwiek było fajne i fajowskie. Ale byłbym ostrożny z całkowitym uznaniu tego zjawiska za skandal. Nie wykluczamy ze wspólnoty Szwajcara o ciemnej karnacji urodzonego w Algieri i mającego obywatelstwo Szwajcarii tylko obywatela innego kraju który mieszka na terenie Szwajcarii który tu popełnia przestępstwo. To może być ubogi Albańczyk albo całkiem nie ubogi Włoch.

Miedzy bogiem a prawdą bez specjalnych głosowań i referendum czyni tak 90% jednostek państwowych na całym świecie

autor: maciej stanczykowski, data nadania: 2010-12-01 09:32:58, suma postów tego autora: 899

Marek

[Tak dresie, bo jak bedzie nas pieciu i 4 zaglosuje zeby cie zatluc to przyznasz iz bedzie to niefajne.]

Tak samo jak ja jestem jeden, a was jest 4 i przegłosujecie że jak będę pracował, zamiast się obijać, to będę musiał płacić na was podatki byście mieli zasiłki i nic nie robili, to to też jest niefajne. Więc albo jesteś przeciwnikiem demokracji, ale jesteś za demokracją.

Nie może być tak że lewica ciągle mówi o tym jaka demokracja jest super i należy się podporządkować woli większości, czyli jak większość chce ograniczeń dla przedsiębiorców, zasiłków, państwowych szkół, służby zdrowia i systemu emerytalnego to wszystkie ok. Podatnicy nie mogą się skarżyć że są okradani, bo przecież tego chciała większość. Ale jak już społeczeństwo demokratycznie wybierze coś co się wam nie podoba to wielce narzekacie jakie to skandaliczne i dyskryminujące. No ale tego przecież chciała większość, a większość jest nieomylna i mniejszość (czyli w tym przypadku wy) nie może narzucać większości swojej woli.

A jeżeli uważacie że większość może się czasem myli, to ja wam powiem ze się myli popierając wysokie podatki, ograniczenia, regulacje, państwowe szkoły i szpitale. Tak więc albo jesteś za demokracją i popierasz to szwajcarskie referendum, albo jesteś przeciw i wtedy należy z demokracja walczyć, bo najwyraźniej większość jest głupia. Jeżeli tej głupiej większości nie pozwala się decydować o tym jak i czy będą odkładać na emeryturę, nie pozwala im się decydować o ich ciężko zarobionych pieniądzach i o ich dzieciach, to tym bardziej nie można im pozwalać głosować i wybierać przywódców, bo ci przywódcy będą równie nierozsądni i niemądrzy jak ta większość.

autor: misiekZ, data nadania: 2010-12-01 16:37:28, suma postów tego autora: 174

@Bury

serio uważasz że bezprawne korzystanie z zasiłków jest przestępstwem podobnego ciężaru gatunkowego co morderstwo czy gwałt?

autor: Postsocjalista, data nadania: 2010-12-01 16:39:23, suma postów tego autora: 1953

A ja zgadzam sie z Durango

i tez dziwnie sie z tym czuję. Ale co tam mam wprawę tak juz ze 3 razy zgodziłam sie z ABCD.
A Durango ma rację prawo musi być , a przynajmniej na papierze w teorii musi równe dla wszystkich, bez względu na pochodzenie. Inczej mamy do czynienia z Apartheidem. Nikt tu nie postuluje nie karania morderców. Chodzi tylko o to żeby ze wzgledu na różne wydumane czynniki np. rasowe, narodowe nie przewidywano za dane przestepstwo różnych kar.

Odnośnie zas tych całych "gospodarzy i gości", to myśle, że najlepiej tu pasuje powiedzonko wujka mojej mamy "Gość to jest przez pierwszy dzień, przez drugi półgość, a na trzeci dzień juz nie gośc i może w gospodarstwie pomagać" I tyle. Nic dodać nic ująć, chzba tylko, że wielu owych "gości"- immigrantów od pomagania w gospodarstwie zaczyna juz od pierwszego dnia.

autor: yona, data nadania: 2010-12-01 21:51:43, suma postów tego autora: 1517

@Postsocjalista

Nie (prawdę mówiąc w ogóle nie uważam tego za przestępstwo) i dlatego właśnie powiedziałem, że mam pewne obiekcje co do postawy Szwajcarów.

autor: Bury, data nadania: 2010-12-01 22:33:56, suma postów tego autora: 5751

Zal

Żal czytać jako "lewicowcy" popierają rasistowskie ustawodawstwo Szwajcarii - że niby to wola ludu. Ale to, że Szwajcaria to jeden z najbardziej konserwatywnych krajów Europy już nie jest ważne, by zastanowić się, czy przegłosowano ustawę demokratyczną i zgodną z prawami człowieka.

autor: Ostap_Bender, data nadania: 2010-12-02 01:01:54, suma postów tego autora: 1002

@ Postsocjalista (uzup.)

Wyłudzanie zasiłków od PAŃSTWA KAPITALISTYCZNEGO nie jest przestępstwem. Ten system opiera się na zalegalizowanym złodziejstwie, na gigantyczną skalę kradnie w nim państwo i kradną wielkie koropracje, szczytem hipokryzji jest więc ściganie biednych za wyłudzenie paru złotych zasiłku.

autor: Bury, data nadania: 2010-12-02 15:32:30, suma postów tego autora: 5751

az mi glupio...

...ale stanowczo zgadzam sie z Durango. I trudno uwierzyc , ze ponoc "lewicowi" uzytkownicy forum wyrazaja sie przychylnie o prawodawstwie ktore roznicuje obywateli wedlug kryteriow przynaleznosci rasowej/narodowej. Kodeks karny ma definiowac zakres kar za poszczegolne przestepstwa i pochodzenie przestepcy nie ma tu nic do rzeczy. Tak samo surowo powinnien potraktowany byc morderca/gwalciciel itp. rodowity Szwajcar jak i imigrant.
Koniec kropka.

autor: Mao Tan Wen, data nadania: 2010-12-02 16:03:41, suma postów tego autora: 368

...

misiekZ - doprawdy, czytaliśmy to już 1000 razy, i nawet najzabawniejszy dowcip po tylu razach staje sie nudny.

autor: Marek, data nadania: 2010-12-02 19:40:15, suma postów tego autora: 1715

Szwajcaria a przynajmniej niektore jej kantony

jest bardzo socjalizująca.
Wiele miesięcy miałem szczęście mieszkać w Genewie i poznać tamtejszych Polaków obywateli Szwajcarii, takim obywatelem był też brat mojej matki - otóż opieka socjalna, ale rozumiana nie jako zasiłki tylko np. ochrona lokatorów, opieka nad ludźmi starszymi, polityka podatkowa to przy rządzonej przez Solidaruchów Polsce szczyt socjalizmu.
Dlatego tam nikt nie musi jej kraść, ani wyłudzać, każdy Szwajcar jak znajdzie się w kłopocie może liczyć na wsparcie. Dlatego ja bym się wstydził tego robić.
Ale ten system opiera się na ogromnej uczciwości i odpowiedzialności obywateli, dopuszczenie do niego zbyt dużej liczby np. Polaków zrujnowałoby go szybciej niż PRL i dlatego Szwajcarzy mają rację, że się próbują przed nimi bronić - moim zdaniem chyba trochę za późno.
Nie ma też w tym referendum mowy o kryteriach rasowych - podział dotyczy tych, którzy są obywatelami lub nie są. A zostać obywatelem Szwajcarii nie jest łatwo, wszystko zależy od lokalnej, gminnej społeczności, która bacznie takiego kandydata obserwuje przez wiele, wiele lat.
Mycie ubikacji w Szwajcarii nie jest zajęciem upokarzającym (ono w ogóle nie jest upokarzające, tylko społecznie pożyteczne, chyba, że ktoś ma kompleksy), a że stopa życiowa kogoś kto myje toalety w Szwajcarii jest stosunkowo wysoka to już zasługa ich mądrości, przezorności i wielu innych cech. Dlatego wynik tego referendum należy ocenić pozytywnie jako zwycięstwo zdrowego rozsądku i trzeźwego spojrzenia nad demagogią i tanim moralizatorstwem.
A że Szwajcarzy nie "bojkotują produktów chińskich" i w ogóle nie zaczęli jeszcze wojny z całym niedobrym światem, to już nieco inny problem, choć armia szwajcarska trzyma się dobrze.

autor: kontras, data nadania: 2010-12-02 20:04:41, suma postów tego autora: 1774

.

Postsocjalista
[Gwałt i nielegalne korzystanie z świadczeń socjalnych są przestępstwami o tym samym ciężarze gatunkowym. Człowiek uczy się przez całe życie :)]

"ciężkie przestępstwa (morderstwa, gwałty i inne przestępstwa na tle seksualnym) oraz nielegalne korzystanie ze świadczeń socjalnych"

Do ciężkich zalicza się morderstwa i gwałty, a dodatkowo będą wyrzucać za pasożytnictwo, czyli nie wynika z tekstu że mają ten sam ciężar gatunkowy, choć do gwałtu od kradzieży nie daleko. Widocznie szwajcarzy nie chcą harować na to by utrzymywać darmozjadów na nielegalnych zasiłkach i to w dodatku z obcych krajów. Wcale się im nie dziwie. To ich pieniądze i to oni decydują kto może dostawać z nich zasiłki a kto nie. NIELEGALNE pobieranie świadczeń socjalnych niczym się przecież nie różni od kradzieży. Ktoś bierze coś co nie jest jego i mu się nie należy.

Mandark
[Że demokracja bezpośrednia - fajnie, ale trudno się cieszyć, że ludzie dokonują demokratycznie głupich wyborów. W artykule należałoby też wspomnieć, że równocześnie odbyło się referendum w sprawie wprowadzenia we wszystkich kantonach podatku minimalnego, w którym pomysł został przez głosujących odrzucony.]

Widocznie według lewicy demokracja polega na tym że najpierw lewicowy przywódca mówi ludowi jak mają głosować, potem dostają karty do głosowania i jak zagłosują zgodnie z lewicową propagandą to fajnie, a jak nie to się głosowanie unieważnia bo to był demokratycznie głupi wybór więc jest nieważny. Ale ja ci powiem że wybory są dość drogie, dużo zasiłków można by było za te pieniądze wypłacić, lepiej w ogolę wybory zlikwidować i niech lewica mówi jak powinno być, przecież lewica reprezentują tą MĄDRĄ wole większości.

Durango 95
[Po to jest kodeks karny, żeby za wszelkie przestępstwa - czy to są oszustwa fiskalne czy gwałty - karać sprawców wedle jednej normy, a nie wedle różnic kraju ich pochodzenia.]

Według lewicy zabicie, pobicie, obrażenie kogoś "na tle rasowym" powinno być surowiej karane niż zabicie, pobicie, obrażenie kogoś np. za to że śmierdzą mu skarpetki i wcale nie dyskryminuje to ofiary tej samej rasy co napastnik. Ale już karanie imigrantów w innym sposób niż obywateli danego kraju to już dyskryminacja? Szwajcaria należy do szwajcarów i jak chcą emigrantów wywalać to nic wam do tego. Można też uznać że obywatele Szwajcarii będą karani tak samo jak imigranci, czyli będą wysyłani do kraju z którego przybyli, w ich przypadku będzie to Szwajcaria, więc nigdzie się nie wybiorą, ale jednak kara będzie dla wszystkich taka sama i nie będzie dyskryminacji.

Durango 95
[Idąc za logiką Nany, my w Polsce powinniśmy przegłosować, że jeśli rodowity Polak spowoduje niegroźny wypadek samochodowy, to dostanie grzywnę, ale gdy jakiś Szwajcar spowoduje w kraju nad Wisłą taki sam wypadek, to dostanie grzywnę plus ucięcie ręki]

Powinniśmy mieć prawo taki przepis wprowadzić. Przecież NIKT NIE ZMUSZA SZWAJCARÓW BY TU PRZYJEŻDŻALI, jak im się ten przepis nie spodoba to ci co lubią łamać przepisy drogowe POROSTU nie będą do polski przyjeżdżać i tyle. A jak ktoś nie łamie przepisów to mu to będzie obojętne. Tak samo nikt imigrantów do Szwajcarii nie zapraszał, sami się tam pchali, więc jak już są gośćmi to niech się jakoś zachowują. Bo jak ja urządzę imprezę i żona mi zarzyga stół to jej przecież z domu nie wyrzucę bo mieszkamy razem, ale jak jakiś koleś co się na imprezę wkręcił i mi stół zarzyga to go wywalę i uważam to za normalne. Ale dla lewicy to pewnie dyskryminacja, bo przecież jak mogę inaczej traktować osobę z którą mieszkam i osobę która się do mnie wprosiła. Jeszcze pewnie dorzucą do tego dyskryminacje ze względu na pleć.

Durango 95
[a jaka jest różnica między wyłudzeniem zasiłku a np. jazdą samochodem po pijaku lub łamiąc przepisy ruchu drogowego? Ano dokładnie odwrotna niż sugerujesz: od tego pierwszego nikomu się wielka krzywda nie stanie, zaś to drugie może oznaczać śmierć czy kalectwo niewinnej osoby.]

Wyłudzanie zasiłków uderza we wszystkie uczciwie i ciężko pracujące osoby, płacące vat i inne podatki, bo to przecież oni finansują te zasiłki, a nie politycy, lewica, czy pracownicy budżetówki.

Durango 95
[west, ale wydalenie z pracy w takim przypadku dokonuje się nie wedle kryterium narodowościowego, lecz z uwagi na popełniony czyn - tutaj nie ma dwóch osobnych norm za takie samo zachowanie. Natomiast w przypadku, o którym mowa, za jednakowy czyn stosowane będą dwie różne kary: zwykła kara oraz zwykła plus deportacja.]

Nie każda osoba straci prace za molestowanie nieletniej, więc to dyskryminacja ze względu na zawód. Przecież jak nauczyciel będzie jakaś nastkę molestował to go pewnie wyrzucą, chyba że ma plecy, a jak jakiś inżynier jakąś z molestuje, to go co najwyżej szef spyta jak takie laski wyrywać, chyba że to jego córka była. Czysta dyskryminacja, tym nauczycielom to by się jakieś przywileje w zamian przydały.

Durango 95
[zasiłku socjalnego przez kogoś, kto nie miał środków do życia]

Wyłudzanie zasiłków polega na tym że ktoś kto może pracować, ale mu się nie chce, albo ma środki do życia, ale dodatkowo ciągnie kasę od innych obywateli.

autor: misiekZ, data nadania: 2010-12-02 20:58:54, suma postów tego autora: 174

Tym sposobem

wiemy już, że lewica powinna popierać pokorne mycie kibli "przez wiele, wiele lat" w oczekiwaniu na obywatelstwo, pod czujnym okiem pań Dulskich, które są solą szwajcarskiej ziemi i tej, no, "wspólnoty lokalnej". Wszystko to w imię "zdrowego rozsądku". Lewica? Chyba pod wezwaniem Romana Dmowskiego.

autor: Durango 95, data nadania: 2010-12-02 22:14:11, suma postów tego autora: 3848

lewica czy jak ją zwał

powinna popierać sytuację by praca osoby myjącej urządzenia sanitarne w każdym kraju, a przede wszystkim we własnym, była dobrze opłacana, a osoba ją wykonująca szanowana.
W tym sensie jest to zgodne z postulatami Romana Dmowskiego.
W Szwajcarii ten postulat zrealizowano.
W Szwajcarii na obywatelstwo czeka się długo także będąc profesorem na uniwersytecie, to kraj demokratyczny.
Panie Dulskie? Szwajcaria to kraj dosyć obyczajowo wyzwolony, ale fakt, że wspólnota obserwuje i dba o zachowanie swoich członków jest całkiem lewicowy.

autor: kontras, data nadania: 2010-12-02 23:03:36, suma postów tego autora: 1774

Durango 95

[wiemy już, że lewica powinna popierać pokorne mycie kibli "przez wiele, wiele lat" w oczekiwaniu na obywatelstwo]

To kible przez wiele, wiele lat brudne mają być? Ktoś chyba powinien je myć. Co w tym złego że są to emigranci? Zmusza ich ktoś do tego?

autor: misiekZ, data nadania: 2010-12-02 23:05:36, suma postów tego autora: 174

szwajcaria powinna

deportować wszystkich imigranckich (pozaeuropejskich) bandziorów, morderców, gwałcicieli i tym podobnych wyrzutków, także tych, którym jakoś udało się uzyskać obywatelstwo. Z obywatelstwa, czyli nazwijmy je - przynależności państwowej, nie ma co czynić fetyszu. Jest kategoria wyższa niż państwo.

autor: Bury, data nadania: 2010-12-03 10:03:05, suma postów tego autora: 5751

...

Durango95 - lubię to :)

autor: Marek, data nadania: 2010-12-03 15:32:57, suma postów tego autora: 1715

durango doprowadzasz

kwestie do absurdu. Społeczeństwa zrzeszone w jednostce państwowej. Składające się w formie podatków na tą jednostkę mają chyba prawo decydować kto może korzystać z pomocy na którą sam się nie składa. Idąc twoją logiką chciałbym wiedzieć jak długo trzeba u ciebie w domu myć kibel aby uzyskać meldunek w twoim mieszkaniu?

Ah i pytanie dodatkowe czy jak w międzyczasie mycia kibla podbierz sobie ten myjący kilka sprzętów z mieszkania opcjonalnie zrani kogoś z rodziny to rozumiem, że po odsiedzeniu kary nadal będzie mył u ciebie kibel i stosując metode grubej kreski będzie miał nadal prawo do zameldowania oczywiście w bliskiej przyszłości. No bo ile można te kible przecież myć! Kurcze!

autor: maciej stanczykowski, data nadania: 2010-12-03 23:52:38, suma postów tego autora: 899

obywatelstwo

w szwajcarii kupujesz.10 lat temu kosztowalo 1 mln dolarow.znam 2 osoby ktore je sobie kupily.jeden z wzgledow podatkowyh, drugi politycznych.tak wogole fajne prawo ,szwajcarzy juz zaczeli tracic depozyty w swoich bankach :)w ksa zawieszono podpisanie 12 kontraktow z firmami szwajcarskimi o lacznej wartosci 8 mld euro.podobnie dzieje sie w zatoce,malezji indonezji itd...nie mowiac o otoczce propagandowej wokol tego :))))

autor: pazghul, data nadania: 2010-12-04 10:54:52, suma postów tego autora: 1489

Macieju,

porównywanie państwa, instytucji i przestrzeni publicznej z czyimkolwiek prywatnym mieszkaniem, to nie tylko sprowadzanie problemu do absurdu, ale i ulubiony antylewicowy argument prawaków (oni mówią: chcecie imigrantów, to ich sobie zakwaterujcie u siebie i dawajcie im na życie prywatną forsę, dbajcie o nich i pilnujcie). Argument tandetny, ale przede wszystkim zupełnie omijający sedno problemu, nawet jeśli na bok odłożymy wszelkie argumenty lewicowe i humanitarne.

Otóż skoro Szwajcarzy pełnymi garściami czerpią z globalizacji, z otwartych granic, z przepływu kapitału i ludzi - to niech nie zachowują się w sferze prawodawstwa jak pierwsza lepsza wioska Amiszów, bo Amisze przynajmniej są w swoich postawach konsekwentni. Jeśli ktoś jest sfiksowany na punkcie "własnego kraju", to niech fiksuje konsekwentnie - niech rezygnuje z "obcych" surowców, rynków zbytu, tanich podwykonawców i sprowadzania taniej siły roboczej do niewdzięcznych prac. Bo emigranci w Szwajcarii nie spadli z nieba ani też nie przyjechali ot tak sobie przypadkiem i nie zostali tam na ulicy - większość z nich wzięła się tam z tego względu, z jakiego setki tysięcy Polaków siedzą w innych krajach, dostają tam prace niechciane przez miejscowych i gnieżdżą się po kątach dopóki są przydatni aby miejscowy pracodawca mógł zarobić więcej, a miejscowi konsumenci mogli kupować taniej produkty i usługi. Ale gdy taki Polak, jeden na iluś tam, popełni choć drobne wykroczenie albo gdy gospodarka zaczyna się nieco wolniej kręcić, wówczas taki Polak zaczyna być prawie zbrodniarzem - bo wyłudził zasiłek, jego syn ukradł wafelka w sklepie, wracał zygzakiem z pubu, no istna hołota nam się tu zjeżdża droga pani, a my tutaj od tysięcy lat sami swoi, herbatkę pijemy i nie przeklinamy, skąd oni się tu wzięli i jak mogli tu przyjechać. No i pracę odbierają "naszym", bo widzi pani, ja to co prawda rączki mam białe i w koledżu uczyłam, ale żadna praca nie hańbi, tak pani powiem, moja kochanienka, no no, no przecież, tacy oni właśnie są, barbarzyńcy straszni, deportować i nie wpuszczać, znów będzie tak miło jak dawniej, jak jeszcze prababcia żyła. Itd.

autor: Durango 95, data nadania: 2010-12-04 10:27:00, suma postów tego autora: 3848

I jeszcze jedno:

większość imigrantów, zwłaszcza legalnych, jak najbardziej płaci podatki w kraju, w którym przebywa - czy to podatki pośrednie jako konsumenci, czy podatki jako pracownicy lub pracodawcy. Więc argument, że "wspólnota, która płaci podatki na swoje państwo, ma prawo decydować, co się w tym państwie dzieje" - jest ciut chybiony, bo ową wspólnotę płatników podatków stanowią nie tylko oficjalni obywatele danego kraju, ale wszyscy, którzy w nim legalnie przebywają i pracują. I właśnie już choćby z tytułu owego płacenia podatków, nierzadko przez wiele lat, złodziej-imigrant powinien mieć takie samo prawo pozostania w Szwajcarii po odbyciu kary, jakim dysponuje złodziej-obywatel czy złodziej-Szwajcar-z-dziada-pradziada.

autor: Durango 95, data nadania: 2010-12-04 11:49:50, suma postów tego autora: 3848

Durango

tak na wstępie może mniej propagandy. Bo w tym newsie nie ma mowy o zygzaczkach na ulicy czy wafelkach w sklepie ale o przestępstwach najcięższych. Więc nie dośpiewuj nam tu historii z wiktoriańskiej powieści żeby ci do tezy pasowało.

Tak naprawdę w chyba każdym państwie świata obcokrajowiec który na codzień roznosi gazety i który pewnego dnia postanowi kogoś zamordować albo dziecko zgwałcić swoje szanse na obywatelstwo raczej przekreśla. Nie zostaniesz obywatelem USA po serii przestępstw. Nie będziesz Francuzem po serii gwałtów. I tyczy się to grubej ryby z mafii o pochodzeniu rosyjskim i meksykańskiego uchodźcy ekonomicznego. Ja się nawet dziwię trochę, że Szwajcarzy musieli to głosować.

A wyjaśnij mi jego tandetność? Ta przestrzeń publiczna to czyja przepraszam jest? Ufoludów czy obywateli Szwajcarii? Mógłbym ci równie sensownie odpowiedzieć, że ulubionym zajęciem niektórych na lewicy jest domaganie się prawa do decydowania przez obywateli o państwie. Ludowi zdania dawanie. Kiedy indziej krzycząc to nie jest wasza przestrzeń. Kiedy lud myli się w ich mniemamniu.

Nie rozumiem więc czemu nagle Szwajcarzy mieliby rezygnować z prawa do współdecydowania o losie swojego kraju bo raczyli hurtowo zrezygnować z mycia kibili. To jakaś moralna nauczka ma byc? czy co? Czy jak tobie się Durango zapcha kibel to wzywasz fachowca czy sam go przepychasz? I jak mu zapłacisz za robotę to uważasz że jesteście rozliczeni czy pytasz co jeszcze mogę dla ciebie zrobić bracie?

autor: maciej stanczykowski, data nadania: 2010-12-04 12:06:25, suma postów tego autora: 899

Dlaczego

tandetny jest argument spod znaku "płacę podatki, więc decyduję" już ci wyjaśniłem - emigranci płacą zazwyczaj podatki tak, jak obywatele (idąc tropem twojej libertariańskiej logiki można wręcz uznać, że emigrant o 10-letnim stażu w danym kraju posiada większe prawo do czerpania z niego korzyści niż rodzimy noworodek, bo ten ostatni podatków nie płacił, a nawet nie wiadomo, czy będzie płacił, bo może zostać kaleką albo umrzeć zanim pójdzie do pracy). Dlaczego natomiast nie ma sensu porównywanie prywatnego mieszkania do obszaru państwa i jego instytucji - ano dlatego, że prywatne mieszkania kupują konkretni ludzie za konkretne prywatne pieniądze i za prywatne pieniądze je urządzają, natomiast przestrzeń publiczna, zwana krajem czy państwem, to duzo bardziej skomplikowany twór, efekt niezbyt wymiernych i niezbyt łatwo policzalnych wysiłków wielu osób, w tym i takich, które już dawno zmarły, które ze Szwajcarii wyjechały, a nawet takich, które tam nigdy nie były, jeśli pamiętamy o całym splocie relacji międzypaństwowych, które umożliwiają istnienie Szwajcarii w jej obecnej postaci.

Przeczytaj może wreszcie newsa, pod którym dyskutujesz, bo mowa w nim m.in. o takim strasznym przestępstwie, jak wyłudzenie zasiłku. To, jak rozumiem, w drobnomieszczańskiej wyobraźni zbrodnia godna deportacji, no i w pełni porównywalna do gwałtu czy zabójstwa.

Wyjaśnijmy sobie jedno: ja nie krytykuję tego, że Szwajcarzy sobie na własnym terenie, we własnym państwie, podejmują decyzję, z którą się nie zgadzam, bo jako demokrata z pokorą przyjmuję werdykty ludu w Szwajcarii czy Polsce, choć mogę ubolewac, że w debacie publicznej dominuje prymitywny prawicowy populizm. Poddaję natomiast krytyce to, że Szwajcarzy ustanawiają dwa równoległe porządki prawne za te same czyny, wedle kryterium pochodzenia/obywatelskości, bo to jest powrót do czasów plemiennych. Jeśli Szwajcarzy przegłosują sobie podatek liniowy dla ogółu płatników podatków w Szwajcarii albo obowiązek zakładania czerwonego nakrycia głowy przez ogół motocyklistów na szwajcarskich drogach, to uznam to za pomysły głupie, ale w pełni uprawnione.

autor: Durango 95, data nadania: 2010-12-04 12:53:11, suma postów tego autora: 3848

I jeszcze jedno:

otóż nie znam takiej lewicy ani obecnie, ani w przeszłości, która uważałaby, że demokratyczne głosowanie i ludowładztwo funkcjonują w próżni i że należy bić pokłony przed absolutnie każdym werdyktem większości. Demokracja/ludowładztwo to pewnego rodzaju narzędzie, które owszem, współgra z lewicowymi wartościami i z podmiotową wizją człowieka, ale lewica aprobuje wolę większości w ramach pewnego porządku instytucjonalnego i prawnego oraz w obrębie pewnego systemu wartości. Dlatego lewica demokratyczna akceptuje - co nie znaczy, że pochwala - np. obniżenie podatków wskutek wyborów czy referendum, natomiast ta sama lewica odmawia większości prawa do przegłosowania np. religijnego charakteru państwa, odebrania praw obywatelskich mniejszościom narodowym czy obcinania ręki za kradzież albo palenia osób podejrzanych o czary.

autor: Durango 95, data nadania: 2010-12-04 13:46:23, suma postów tego autora: 3848

durango

Po pierwsze to ja ci proponuje zdecydować się o kim ty mówisz. Bo raz grzmisz o rasistowskich ustawach. Potem ubolewasz nad niesprawiedliwością tego co kible myje aby zaraz potem awansowac go na legalne zatrudnienie i pracodawce wręcz. Nie żongluj tak tym emigrantem w zależności jak ci pasuje bo się chłopie w życiu nie zrozumiemy.

Bo ja osobiście widzę znaczną różnicę w tym przyznawaniu obywatelstwa. Ta różnica w myśl założeń lewicy jest może drobnomieszczańska ale dla mnie dość oczywista. Przy założeniu, że instytucja państwowa równo traktuje tych co budka sajgonka proszę zapraszam i tych co przyjeżdzają i z buta do opieki społecznej. Tzn. Jednym pozwala prowadzić działalność. Drugim udziela pomocy i pozwala znaleźć pracę. To każdy z nich powinnien szybko to obywatelstwo dostać. Ale jeśli przez 10 lat pobierasz świadczenia socjalne a w międzyczasie popełniasz poważne przestępstwa to społeczeństwo ma prawo się zainteresować po ciężkiego grzyba mu taki obywatel? I dlaczego właściwie ma mu następne 10 lat wypłącać te świadczenia I jakkolwiek by to nie brzmiało to jest coś takiego jak instynky samozachowawczy który prócz ludzi winnien cechować też instytucje państwowe. Który mówi, że jeśli pozwolimy wszystkim chętnym algierczykom marokańczykom czy tunezyjczykom żyć na koszt opieki społecznej we Francji to albo po kilku latach zbankrutujemy albo przyjdzie drugi Le Pen i wygra wybory w cuglach.

I nie kłuj mi w oczy tą opieką społeczną i nie każ czytać newsa po raz kolejny bo to ty dla zrobienia wrażenia w argumentacji przed chwilą zataczanie się i kradzież wafelką do poważnych przestępstw zaliczyłeś. Szwajcarzy na to niestety nie wpadli.

W temacie podatków to proszę wybaczyć ale uznawanie każdego kto w zakupionym chlebie płaci też vat za prawnie godnego do obywatelstwa jest tezą kuriozalną. W myśl tej zasady to należałoby właściwie przyznawać obywatelstwo każdemu kto dłużej niż czas jakiś siedzi gdzieś sobie a i niejeden turysta by się załapał. A jeśli kosowski jaś kowalski 5 lat legalnie pracuje na budowie czy w biurze czy tramwaj prowadzi to ani ja ani zapewne większości społeczne rozmiate problemów z obywatelstwem dla niego nie mają.

A co do przestrzeni to nie porównujemy dwóch stanów ciekłych ale pewną logikę w myśl której zakładamy, że przestrzeń publiczna. Państwo, podatki budżet etc etc.. Nie jest jakimś mitycznym tworem ale konkretną własnością konkretnej grupy ludzi. Nie wiem czy się już zorientowałeś ale prawo polityka i socjologia dość dawno i dość jasno określiła do kogo należą. Komu nalezą się dane świadczenia i kto na te świadczenia płaci.

I noworodek urodzony z dwojga obywateli. To noworodek dwojga ludzi którzy pracują i mieszkają w danym państwie i całe życie płacą po to podatki aby ich noworodkowi szkoła opieka zdrowotna i reszta jak psu się należały.

autor: maciej stanczykowski, data nadania: 2010-12-04 16:22:59, suma postów tego autora: 899

Jeśli się

trochę przyłożysz, to może dostrzeżesz, że ani słowa nie napisałem o przyznawaniu obywatelstwa (legalny pobyt emigracyjny a obywatelstwo to są dwie różne rzeczy). Nie pisałem też o tym, że jakieś państwo ma obowiązek wpuszczać na swoje terytorium wszystkich chętnych, bo to niewykonalne nawet w największym i najbogatszym kraju. Nie pisałem nawet o tym, żeby przyjezdni mieli od razu po przyjeździe wszelkie te same prawa, a zwłaszcza świadczenia, co "odwieczni" obywatele, bo to rzeczywiście niesprawiedliwe wobec tych, którzy mieszkali tam od dawna.

Pisałem jedynie o tym, że nie w porządku są dwie różne sankcje prawne za ten sam czyn i że niezbyt fajne wydaje mi się ściąganie ludzi do pracy (obojętnie czy jako pomywacz kibli, czy jako pracownik etatowy w fabryce, czy jako właściciel firmy zatrudniający innych), by następnie z byle powodu - a wyłudzenie zasiłku trudno mi uznać za wielką zbrodnię, choć nie pochwalam tego czynu - traktować ich jak łajdaków godnych tylko deportacji. Nawiasem mówiąc, Szwajcarzy przyznają się albo do tego, że ich więzienia zupełnie nie spełniają w XXI wieku funkcji resocjalizacyjnej, albo do tego, że pełni są ksenofobicznych wyobrażeń, że imigrant-oszust będzie już do śmierci oszustem. I pisałem, że jest to cwaniacka zagrywka spod znaku imigrant jest dobry, gdy za grosze myje kible lub robi pizzę, ale imigrant jest wielki zbrodniarz, bo wyłudził zasiłek. Jak widać, na "zdroworozsądkową" lewicę to i tak za dużo - może dlatego, że ma ona cokolwiek prawicowe wyobrażenia własności publicznej (mam nadzieję, że nie zabierasz do domu kostek brukowych z chodnika publicznego, czyli takiego, który przecież współfinansowałeś) i takie też do niej przywiązanie, a w dodatku chyba po nocach śnią się jej tabuny imigrantów, którzy gwałcą i mordują. Ja sobie nie wyobrażam państwa, które wpuszcza wszystkich jak leci i które każdemu na dzień dobry przyznaje pełnię praw, ale też nie chciałbym żyć w kraju, w którym imigrant ciężko zapieprza i płaci podatki wiele lat, ale mędrkowie mu tłumaczą, że to nie jest jego własność i pod byle pretekstem deportują go. To nawet nie chodzi o lewicowość - po prostu tak się ludzi nie traktuje.

autor: Durango 95, data nadania: 2010-12-04 18:57:14, suma postów tego autora: 3848

Dodaj komentarz