Towarzysze partyjni jak towarzysze kurjewni (kuriewni, to określenie wyczytałem kiedyś w NIE) nie muszą żyć na nasz koszt. Jest coś takiego jak składka członkowska, towarzysze wybrani do sejmu, rad nadzorczych czy miejskich mają diety i część z takiej diety winni wpłacać na utrzymanie swojej partii. Podatek kościelny zapewniłby utrzymanie kurii i jej funkcjonariuszy takich jak księża, katecheci, kapelani i tym podobni.
Partyjniacy zachowują się jak najeźdźcy w podbitym kraju, robią to co chcą bo mają władzę. Dlatego nie chcą się zgodzić na JOW, bo wtedy społeczeństwo by im cofnęło mandat.
Według mnie Lech Kaczyński nie był dobrym prezydentem, ale naprawdę uważasz że był najgorszy?
W czym lepsi byli agent Bolek, Pinoczet, "magister" rolex, czy agent "Tomasz" (ograniczę się tylko do powojennych Polsk)?
Pomyliłem się.
Składka składce nierównej. W PO może wynosić paręset tysięcy złotych, w - powidzmy - Krajowej Partii Emerytów i Rencistów parę złotych... :' System utrzymania partii ze składek musiałby wiązać się z określonymi limitami wpłat.
Moje pieniądze dla wojska, policji i na infrastrukturę (bez redystrybucji między regionami), a resztę sam wydam (ubezpieczać się też sam mogę...).
Każdy polak powinien mieć możliwości przekazania maksymalnie złotówki miesięcznie na jakąś partie polityczną, czy konkretnego polityka. Żadnej innej kasy z budżetu dla polityków. Wtedy i biedni i bogaci będą wstanie w równy sposób wspierać popierane przez nich partie/polityków. A politycy będą się musieli zacząć starać.
A co wy na to żeby zamiast napychac kieszenie bogatym partia parlamentarnym. które mają największy dostęp do mediów. przeznaczyć więcej na partie poniżej progu wyborczego. bo w tym systemie zbudowanie partii od dolu jest prawie niemożliwe. a znowu utrata miejsca na wiejskiej to polityczna śmierć. co wy ma to? czy lepiej umacniać silna platformę bo ani subwencje ani ich brak w tym kształcie partyjnym nie może jej osłabic. Sory za formę pisze z mało bystrego smart phone'a;-)
[Sory za formę pisze z mało bystrego smart phone'a;-)]
Tyle dzieci głoduje, tylu bezdomnych zamarza, tylu chorych umiera z braku refundacji, a ty się smartphonem chwalisz? Mam nadziej że ten smartphone ma chociaż baterie po lewej stronie.