stanem Polskiego Kościoła Katolickiego.
listy Zaczynało się kiedyś od słów "uprzejmie donoszę".
A propos: czy listu tego "kapłana" nie podredagował trochę Leszek Maleszka?
tego listu opowiada się za Kościołem popierającym "reformy" i "modernizację". Broni też jawnie liberalizmu.
Jest za Kościołem identyfikującym się z elitami władzy i bogactwa.
Czemu jego poglądy mają obchodzić sympatyków lewicy?
Następnej dyskryminowanej grupy, którą w "opiekę" weźmie prawdziwa lewica. Tą grupą będą prawdziwi chrześcijanie wyznający prawdziwe chrześcijańskie wartości.
Z góry życzę powodzenia w walce z systemem (tym razem z hierarchią biskupów) o lepszy katolicyzm. Bo wszak wiadomo, ze katolicyzm albo barbarzyństwo.
Jest "PRAWDZIWA" lewica to i jest "PRAWDZIWY" katolicyzm. I ten właśnie musimy wspierać!
zarysował się ciekawy podział.
Jego odłam, popierający neoliberalny reżim PO, jest zarazem autorytarny i "kruchciany". Uważa, iż katolik powinien słuchać się ślepo biskupa i bezrefleksyjnie się modlić w budynku kościelnym. Troskę o sprawy publiczne ma pozostawić tzw. fachowcom i ekspertom, czyli politykom PO. Grupę tę reprezentują m.in. Nycz i Gocłowski.
Odłam drugi, popierający patriotyczną i prosocjalną opozycję, nawołuje do angażowania się w sprawy publiczne. Odrzuca - narzucane przez liberalno-goszystowski neototalitaryzm - oddzielanie wiary od polityki i życia społecznego. Jego przedstawicielami są m.in. biskupi Dydycz i Lepa.
Pierwszy z nich jest narzędziem rządzących neoliberałów, drugi - naturalnym sojusznikiem lewicy.
A kiedy z polskim Kościołem było dobrze? Nie podoba wam się, nie zgadzacie się z jego nauczaniem - nic prostszego, niż złożenie aktu apostazji. I po kłopocie.
Piękne :)
Brak jeszcze informacji, że ponad 50% lewicowców jest zarażonych katofobią i klerobią.
Przypomniało mi się takie hasło:"Socjalizm tak, wypaczenia nie". Trzeba zrobić okrągły stół.
jest cudnie , sukienkowi żrą się między sobą jak towarzysze w końcówce PZPR - rzucanie legitymacjami , pyskówki na plenach ,struktury poziome ,czyja prawda jest najmojsza i te klimaty
Medialna skorupa milczenia nad przekrętami czarnej mafii powoli zaczyna pękać nawet w tym pomrocznym kraju. Coraz głośniej słychać o przekrętach majątkowych i pedofilii sukienkowych. W połączeniu z pychą i butą zamkniętych w pałacach starych pierników w purpurze i bardzo powolnym acz postępującym bogaceniem się społeczeństwa doprowadzi to do naturalnego obumieraniaa tego watykańskiego pasożyta. Myślę, że jeszcze doczekam w tym kraju wyprzedawania pustych kościołów. Amen.
czy ludzie nie mają wolnego wyboru w kwestii ubierania się?
Przypuśćmy, że ktoś chodzi nie w "sukience" (jak zapewne nazywasz sutannę, tym samym ulegając zresztą mentalności patriarchalnej, której przestawiciele chętnie patrzą z wyższością na ubiór żeński), ale w pióropuszu. I co, należy go za to uwięzić? Reedukować? A gdzie multikulturowość?
A może rozsądniejszy jest wolny wybór dla wszystkich (katolików nie wyłączając)?
W tym co piszesz o podziałach w kościele w komentarzach z 14.35 i 15.46.
Pieronka.
Chociaż słabo się na tej tematyce znam, ale tak mi się wydaje.
ABCD i Cud2 - nic dodać, nic ująć, 100% racji.
taki czy siaki, to i tak ten sam ciemnogród. Nie wtrącać się w to i czekać aż sam zdechnie ze starości. 2000 lat to o 2000 lat juz za długo. Ja sobie stoję z boku i przyglądam sie z satysfakcją jak czarna stonka co drugi dzień strzela sobie w kolano. I czekam cierpliwie, kiedy już tak sobie to kolano przestrzeli, że chodzić nie bedzie mogła.
Wtedy ja rozdepczę resztki! ;-)
Pieronek i Życiński. A także Dziwisz.
Natomiast pozytywną ewolucję - w porównaniu z czasami ordynariatu polowego - przeszedł Głódź.
ze jego autor sam nie wie, co powinien głosić, żeby odzyskać dla swojej organizacji społeczna wiarygodność. Po prostu mamona ich zgubiła ale on nie ma odwagi tego głośno powiedzieć. No cóż kruszynami ze swego bogato zastawionego stołu ludu się nie zjedna, bo już w poprzedni systemie się nauczył, że takiego podziału być nie musi.
zajmuje miejsce wewnętrznymi sporami ideologicznymi w łonie okupantów. Dla Polski nie ma to znaczenia, gdyż podobnie jak staliniści i trockiści byli en masse sk... synami, tak katabasy "toruńskie" i "łagiewnickie" są en masse... nie będę się powtarzał.
4 lata temu dostał Krzyż Komandorski OOP osobiście od śp. Kaczyńskiego Lecha. Przepraszam ABeCaDło, że naraziłem cię na kolejny atak migreny.
dostał krzyż za zasługi dla opozycji demokratycznej w PRL.
Jego obecne zachowania - to już inna broszka.
A czy Ty już posiadasz taki krzyż?
Polski Luter.
to ostatni światowy skansen XVIII/XIX wiecznego katolicyzmu.Żadne zmiany soborowe tak naprawde nie dotarły do tej skostniałej instytucji, nie mówiąc o nurtach bardziej radykalnych