Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Piotr Kuczyński: Czeka nas jeszcze większy kryzys

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Zlikwidować OFE

Umowy o dzieło,zlecenie bogatym podwyższyc podatki.
ni wchodzic do strefy euro i po problemie!
autor niema racji mówiąc że należy podnieśc wiek emerytalne!
Przeciwnie należy go obnizyc do 60lat dla obojga płci!

autor: Antyliberał, data nadania: 2010-12-26 14:36:25, suma postów tego autora: 1302

Ja napewno niejestem liberałem

Więc ja bym napewno zrobił porządek!
A co do rospadu strefy euro jestem za!
Chce aby Polska miała złotówke nasza narodowa walute!

autor: Antyliberał, data nadania: 2010-12-26 14:43:57, suma postów tego autora: 1302

To straszne

,, Nie da się pójść drogą Orbana, musimy się liczyć z rynkami finansowymi. Poza tym opór wyborców. Na swoim blogu umieściłem spory artykuł na ten temat. Z komentarzy ludzi młodych wnioskuję, że ich przekonano, iż w OFE leżą ich pieniądze. Likwidacja OFE oznacza zabranie im tych pieniędzy, katastrofę i brak godziwych emerytur. Awantura byłaby w kraju straszna''

Moje pokolenie - ludzie z tzw wyżu lat 80 tych to pokolenie najbardziej zindoktrynowane neoliberalizmem

U nas Orban uchodziłby za komunistę :-)

autor: Postsocjalista, data nadania: 2010-12-26 15:01:52, suma postów tego autora: 1953

Wniosek z tego wywiadu płynie oczywisty.

Tzw. rynki, to nic innego, jak rządy kapitałów w swoim interesie. Władze, które wybieramy, nie służą nam lecz im. Trudno się więc ludziom dziwić, że nie chcą ich legitymizować swoim udziałem w głosowaniach. Ale myślę, że to się zmieni, gdy pojawi się jakiś polski Chavez czy Łukaszenka. Może stanie się to już w najbliższych wyborach? Oby.

autor: steff, data nadania: 2010-12-26 18:10:50, suma postów tego autora: 6626

Mądry wywiad i rozsądne rozwiązania.

Ja proponuję dobrowolność co do OFE. Niech ludzie decydują, czy chcą polegać tylko na państwowym ZUSie, czy może zdecydują się część składki przekazać do teoretycznie zyskowniejszych OFE. To zrodziłoby konkurencję na rynku, bo i ZUS też zacząłby się bardziej starać pomnażać nasze pieniądze, a OFE wiedziałyby że nawet młodzi ludzie mogą z nich wyjść, jeśli będą niezadowoleni z wyników (teraz można jedynie zmienić OFE na inny).

Oddzielną kwestią jest trzeci filar, a raczej jego brak z powodu niskich pensji (po opłatach ledwo starcza na bieżące utrzymanie, na oszczędzanie już starczyć nie może). Na Zachodzie właśnie odkładane przez kilkadziesiąt lat środki w trzecim filarze dają gros emerytury (państwowa jest stosunkowo niewysoka jak na miejscowe warunki życia).

No i ostatnia rzecz. Wiele zależy od USA i UE, a konkretnie od tego, czy u siebie wyciągną wnioski z kryzysu i też przeprowadzą reformy. Co do strefy Euro to mamy przywilej zobaczenia, jak poradzi sobie w trudnej sytuacji i ewentualnie wejścia do eurozony, jeśli okaże się, że skutecznie stawi ona czoło kryzysowi. Na razie zobaczymy, czy Euro przetrwa. Jśli nie przetrwa pozostaną rozmaite unijne umowy typu: Schengen, wspólny rynek (cztery swobody) itp. bo ich pozostawienie będzie korzystne dla członków obecnej UE, natomiast reszta się rozleci wraz z rozpadem strefy Euro.

autor: nyczaj100, data nadania: 2010-12-27 22:08:22, suma postów tego autora: 5

Kpiny z pogrzebu

Jeśli tacy myśliciele są głownymi osobami wyznaczającymi kierunki gospodarcze, to jasno widać, że klęska jaka nadejdzie, będzie znacznie większa, niż wielu to widzi w największych koszmarach.
Wspólczuję autorowi. Brak wiedzy matematycznej to bardzo ciężka ułomnośc umysłowa.

autor: dzeus, data nadania: 2010-12-28 00:09:48, suma postów tego autora: 1046

Postsocjalisto...

U nas, według osób związanych zawodowo z tzw. światem nauki, Stiglitz to... komunista :-)

autor: Andrzej Kotarski, data nadania: 2010-12-28 21:29:06, suma postów tego autora: 1212

Cały ten świat... :)

Przynajmniej spotkałem się z takimi przemyśleniami wśród osób, które już dostąpiły wyższego tytułu naukowego niż... mgr

autor: Andrzej Kotarski, data nadania: 2010-12-28 21:33:22, suma postów tego autora: 1212

nyczaj100

Zus nie pomnaża żadnych pieniędzy. ZUS działa jak najzwyklejsza piramida finansowa.

autor: kwak, data nadania: 2010-12-29 14:06:01, suma postów tego autora: 1207

I znów propaganda

czytuje:

niejaki nyczaj100 rzekł

Zus nie pomnaża żadnych pieniędzy. ZUS działa jak najzwyklejsza piramida finansowa.

Kolego zauważ jednak, że fundusze też nic nie pomnożyły, a wręcz można powiedzieć, że podpierdzieliły naszą kasę.

autor: dzeus, data nadania: 2010-12-29 18:27:10, suma postów tego autora: 1046

Jutro decyzja

Nareszcie min. Fedak i min Rostowski chcą przykręcić kurek ze złotówkami dla OFE,
bo można by pomyśleć, że na min finansów wybrano człowieka, który nie potrafi liczyć.
Lobbyści OFE protestują, przygotowują kontrpropozycje, ale sprowdzenie ponownej pomroczności na ludzi którzy cokolwiek rozumieją z systemu finansów nie będzie łatwe,
a tzw. słuszne autorytety optujące na rzecz OFE mogą się ośmieszyć, albo narazić na podejrzenie o działanie na szkodę Polski.
Ciekawe co zdecyduje premier Tusk (nie chciałbym być w jego skórze)? Decyzji o rezygnacji z usług OFE nie będzie chciał podjąć, bo naraziłby się oligarchii finansowej, a nie naprawienie przekrętu z 1999 grozi dalszym coraz szybszym zadłużaniem Polaków, wyborców. Liczenie, że uda się to jeszcze jakoś zakłamać po przedwczorajszym wyjaśnieniu
min Fedak w Dzienniku TV i wypowiedziach niezależnych ekonomistów to już chyba nierealne (chociaż próby trwają;).
„Oj sie będzie działo”

autor: Adrem63, data nadania: 2010-12-29 21:50:37, suma postów tego autora: 2307

warto przeczytać

http://kuczynski.blogbank.pl/
a także ze zdziwieniem czytałem
http://gwiazdowski.blogbank.pl/2010/11/19/rozwod-z-ofe/

autor: Adrem63, data nadania: 2010-12-29 21:54:14, suma postów tego autora: 2307

Dodaj komentarz