A tak BTW, czy kolejna rata czynszu za dzierżawę Guantanamo wpłynęła na konto Fidela, czy już Raula?
Kuba nie pobiera pieniędzy za Guantanamo
nie raz ktoś mu odp że kuba nie bierze kasy od USA za guntanamo,no ale SN głupio prowokować musi i bajeczki wypisać
Czy dostanie kare smierci?
wkońcu mu sie ona należy jakby niebyło!
a fidel zawsze mówił że Kuba to państwo postepowe więc zobaczymy czy wymiar sprawiedliwości ma postępowy!
ocenić podkładanie ładunków wybuchowych w więzieniu?
Trudny problem do "rozkminki".
ABCD - to zależy kto podkłada i kto siedzi.
Siedzę ja.
NARÓD KUBAŃSKI
ABCD - widzę, że usprawiedliwiasz terroryzm. Czyli są jednak dobre i złe terroryzmy? Nagle życie cywilów nie jest ważne?
Co do tego rzekomego więzienia, to Kuba jest prawdopodobnie najbardziej wolnym i demokratycznym społeczeństwem na kontynencie, zaraz obok powiedzmy Wenezueli i Boliwii. A napewno była takim społeczeństwem przez dekady krwawej i brutalnej dyktatury marionetek USA w tym regionie.
Ale ja - mimo tego, że reżim Pinocheta wybordował tysiące opozycjonistów - nigdy bym nie popierał podkładania bomb w Chile przeciwko cywilom.
Więzieniem była cała Ameryka Południowa pod butem USA. Kuba jako pierwsza się z tego więzenia wyrwała. A ponieważ spotkała ją za to sroga kara, to dla własnego przetrwania musiała wejść w niefortunne sojusze z radzieckimi oportunistami, którzy rzecz jasna, rewolucję kubańską traktowali wyłącznie instrumentalnie.
Dzisiaj czasy się trochę zmieniły i można się próbować wyzwolić od buta USA w drodze wyborów, jak w Wenezueli, Boliwii czy Ekwadorze. A i tak spotyka te kraje niekończąca się fala prowokacji i represji ze strony wielkiego tyrana - od medialnych kłamstw i dyplomatycznych prowokacji po zamachy stanu, sabotaż i spiski.
Kapitalistyczną alternatywą dla systemu na Kubie nie jest taki relatywny dobrobyt jak w Szwecji, Szwajcarii czy w Belgii, lecz piekło takie jak na Haiti. Kubańczycy o tym wiedzą, dlatego proamerykańskich opozycjonistów jest tam - pięćdziesięciu około - na cały kraj. Większość nie chce tam drugiego Haiti.
chyba wyznaje zasadę że terroryzm jest dobry jeśli wspiera go USA
prawackich troli kieruje nawet w stronę akceptacji terroryzmu byle miał on poparcie CIA i mafii z Miami
"W wykonywaniu większości tych akcji pomagała szkolona przez USA kubańska opozycja."
To tak jak u nas z "Solidarnością", nic dobrego więc ta opozycja nie wróży.
dobrze że wpadł
Czytać chłopaki z uwagą!
Skąd to wiesz? Masz dowody, czy pośredniczysz w przekazywaniu tych pieniędzy?
moglbys podac zrodla tej informacji?
jak dotad znalazlem tylko w nyt i ntm.zeby smieszniej obie gazety wskazywaly siebie nawzajem jako zrodlo.
swoją polemikę powinieneś zaadresować do braci Castro.
Fidel stwierdził, że socjalizm na Kubie nie działa. A Raul wprowadza neoliberalną terapię szokową w ostrzejszj wersji niż u nas Balcerowicz (w Polsce nie zaczęło się od aż tylu zwolnień w sektorze państwowym).
czyli gdyby Polacy trzymali się razem, to uSSmani mogli by nam skoczyć, i to tylko wtedy, gdybyśmy im na to pozwolili.
Dzielny kubański Naród. Mój najszczerszy podziw dla Kubańczyków.
Sugerujecie, że Fidel wydzierżawia Amerykanom bazę w Guantanamo za darmo?
PS. pazghulciu, jak samopoczucie w związku z sensacyjnym odkryciem archeologicznym w Izraelu? Zęby homo sapiens sprzed 400 tysięcy lat zrobiły wrażenie? :)
ani kuba ani Fidel nie biora kasy od USA
A ja zdrówka wszystkim lewicowcom, w tym generałowi Jaruzeskiemu i Chawezowi, w Nowym Roku życzę.
Wstrętny neoliberał ...
nie zrobily.sa slady o wiele starsze sprzed 1,2k lat.400k to slaby wynik.
dalej prosze o zrodla w spraie wynajmu i kasy dla castro.
"Raul wprowadza neoliberalną terapię szokową w ostrzejszj wersji niż u nas Balcerowicz (w Polsce nie zaczęło się od aż tylu zwolnień w sektorze państwowym)".
Bardzo interesujące, przedstaw jakieś źródło, bo ja się interesuję tematem ale jakoś nie trafiłem na informacje o terapii szokowej. Kuba nie potrzebuje terapii szokowej i raczej może nieco odetchnąć finansowo dzięki uczciwej i obopólnie korzystnej współpracy gospodarczej z Wenezuelą, od czasu gdy w Wenezueli mamy postępowe rządy Hugo Chaveza.
Skleroza?
Cieszę się, że już się nie upierasz, że homo sapiens pojawiło się ok. 250 tysięcy lat temu a to, że poszedłeś już w miliony świadczy o tym, że zacząłeś się dokształcać :)
znow cie dopadlo ppkam?pokaz mi gdzie ja sie upieralem o jakies 250k.to ze jedyne co potrafisz to mowic co ktos niby powiedzial mnie nie dziwi.charakterek goebbels'a wiecznie zywy...moj ty znawco od datowania :))
przeczytaj uwaznie najlepiej 10 razy co napisalem o nyt i ntm.moze zrozumiesz...choc watpie.
Nie wiecie o co chodzi? Sumienie Narodu to tzw. biskupi polscy. A że wszyscy są w prawdzie to i Sumienie musi.
Castrow.
To nawet tak ciezka zbrodnia jak pisanie bloga na Kubie.
obchodził reaktywację święta 3 Króli i rzucisz coś na tacę, by biskupi mogli przekazać Caritasowi więcej środków na pomoc dla najuboższych.