Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Wsch. Jerozolima: ONZ potępiła zburzenie hotelu przez Izrael

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

mała refleksja nad wojną i okupacją

Zastanawiam się czy całe zło jak zwykle nie pochodzi z religii? Tym razem żydowskiej?
Jak ktoś zna pismo święte - ja znam - wie, że wszelkie pretensje Izraela do tych ziem biorą się z czasów przymierza Abrahama i Jehowy, w którym to przymierzu Jehowa dał plemieniu Abrahama po wsze czasy... kolumnę Zygmunta.
Mimo, że ziemie izrelitom dał wszechmocny Bóg, ziemię musieli zdobyć własną krwią mordujac jej poprzednich mieszkańców kannanejczyków. Długie wojny zakończyły się zdobyciem Jerycha i krótkotrwałym pełnym panowaniem izraelitów nad ziemią obiecaną, którą dał im sam Elohim.
Dał im te ziemie tak jak w dowcipie o sprzedaży kolumny Zygmunta. Poza ktrótkimi okresami siły tego państwa i pokoju z czasów np. Salomona, biedni izraelici, choć mieli akt własności od Jahwe, leli się później przez stulecia o te ziemie z Filistynami, Fenicjanami, Presami, Babilończykami, Hellenami, Rzymianami.
Czy mówiąc kolokwialnie, Jehowa nie zrobił ich zwyczajnie w ch...?
Wyzyskał, wykorzystał? Kiedy Izraelici zdobywali Jerycho pod wodzą Jozuego, cóż powiedział mu sam pan bóg?
- oddaję ci to miasto (przyp. mój - jak je oczywiście zdobedziesz ;-), zabij wszystkich jego mieszkańców i nie oszczędzaj kobiet i dzieci. Weź wszystko co do nich należy, prócz złota srebra i kosztowności, bo te należą do mnie. Te złóż w mej świątyni.
Pan bożek nie "dał" więc Jozuemu za darmo tego miasta. Trochę musieli za tę kolumne Zygmunta zapłacić.
A gdyby nie było tej chorej religii? Chyba nikt nie watpi, że nie byłoby współcześnie ani państwa Izrael ani żadnych wojen na Bliskim Wschodzie, ani żadnego terroryzmu.
Ten związek z religia jest tak oczywisty...

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-01-11 15:29:48, suma postów tego autora: 6205

sierp

Brawo. Rozszyfrowales geneze syjonizmu:) Zydzi o tym trabia od 100 lat, ale spoczko;)
A teraz powiedz to samo islamistom palestynskim, nalepiej w Gazie, zobaczymy jak zareaguja na propozycje porzucenia religii wywodzacej sie przeciez z tego samego zespolu sumeryjskich mitow:)

I na koniec: a jezeli Zydzi maja racje? To mamy w sumie maly problem, nie? :)

autor: MJ, data nadania: 2011-01-12 03:19:07, suma postów tego autora: 1280

MJ

A jeśli ja Ci dam w posiadanie Ziemię Obiecaną np. Wielkopolskę, tylko musisz ją sobie zdobyć i podporządkować, to czy będę Twoim Bogiem?;-)

Może ktoś w końcu wytłumaczy Żydom, że Jehowa ich oszukał?

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-01-12 11:36:48, suma postów tego autora: 6205

MJ

Oczywiście Twoją rodzinę uczynię narodem wybranym i będzie najmilsza memu sercu.
PS. Byłbym zapomniał. Nie zapominajcie o najważniejszym przykazaniu i przynoście mi pieniądze.
A teraz spal jakiegoś baranka to obdarzę Cię uśmiechem boskim.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-01-12 11:39:44, suma postów tego autora: 6205

MJ

Jeśli nie podoba Ci się Wielkopolska, możesz prosić o zmianę lokalizacji Ziemi Obiecanej. Dam Ci co tylko będziesz chciał... Tylko pamiętaj! Przynoś mi pieniądze!

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-01-12 11:43:18, suma postów tego autora: 6205

jak się tak zastanowić

To jedyne co Jehowa dał tak realnie Żydom (nie mógł dać Kannanu, bo go przecież nie posiadał. Trudno dać komuś coś czego sie nie ma) to były kamienne tablice z 11 przykazaniami, które ten durny Mojżesz rozdupczył po pijaku, bo mu się złoty cielec nie spodobał. A nie spodbał mu się, bo był ze złota. A złoto jak wiadomo należy do Pana. Administrują zaś nim jego kapłani (w tym wypadku sam Mojżesz). Przykazań było 11 tylko jak Mojżesz sklejał je butaprenem, to jedenaste - przynoś tu pieniądze gdzieś zgubił.
Bo co jeszcze dał Jehowa Izraelitom, czego nie popsuli albo nie zgubili?
Parafrazując Żywot Briana, przychodzi mi na mysl taki dialog:
- No dobrze dał im przecież choroby i śmierć.
- Ale co oprócz chorób i śmierci?
- No dobrze, dał im potop.
- Ale co oprócz chorób i smierci i potopu?
- No dobrze dał im jeszcze spalenie Sodomy i Gomory.
- Ale co oprócz chorób i śmierci, potopu, spalenia Sodomy i Gomory?
- No dobrze dał im jeszcze niewolę w Egipcie,
- Ale co oprócz chorób i śmierci, potopu, spalenia Sodomy i Gomory, niewoli w Egipcie?
- No dobrze, dał im jeszcze niewolę w Babilonie
- Ale co oprócz chorób i śmierci, potopu, spalenia Sodomy i Gomory, niewoli w Egipcie i Babilonie?
- No dobrze dał im jeszcze hiszpańską inkwizycję
- Ale co oprócz chorób i śmierci, potopu, spalenia Sodomy i Gomory, niewoli w Egipcie i hiszpańskiej inkwizycji?
- No dobrze, dał im przecież jeszcze holocaust
- Ale co oprócz chorób i śmierci, potopu, spalenia Sodomy i Gomory, niewoli w Egipcie oraz holocaustu...?

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-01-12 14:09:53, suma postów tego autora: 6205

sierp i mlot

oczywiscie ze z powodzeniem mozesz oddac im wielkopolske - pamietaj tylko najpierw sie podpalic a potem krazyc z nimi w kolko po pustynii bledowskiej przez jakies 40 lat caly czas dymiac i plonac pionowo do gory jedzac co na ziemi sie znajdzie

autor: nikyty, data nadania: 2011-01-12 22:03:41, suma postów tego autora: 3572

bez przesady nikyty

żyjemy w XXI wieku i takie kuglarskie sztuczki nie są już nikomu potrzebne. Ja ograniczę się tylko do odwiedzin raz na jakiś czas. Np. jak zdobędą Gniezno wpadnę po moją dolę: złoto, srebro, mirę i kadzidło. Dla narodu wybranego pozostawię zaś stada owiec do hodowli i gwałty na tubylczych kobietach. Albo na odwrót w zależności od upodobań mojego narodu wybranego. No i jakieś tam prawa ustanowię, żeby tych owiec za bardzo nie krzywdzili.
Co? to nie Podhale? Ok, to niech wezmą sobie krowy i pamiętają o 11 przykazaniu, bo przyjdę i się zemszczę krwawo!

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-01-13 00:57:43, suma postów tego autora: 6205

Zburzenie

starego hotelu - to nie taka znowu wielka zbrodnia na tle regionu, gdzie zdarzało się, iż rownocześnie z wyburzaniem wioski duszono gazem bojowym jej mieszkańców.
Na sytuację na Bliskim Wschodzie nie mamy wpływu. Ona nie ma wpływu na sytuację u nas.
Czy warto więc na ten temat bić pianę?

autor: ABCD, data nadania: 2011-01-13 17:22:28, suma postów tego autora: 20871

ABCD

A czy tu ktokolwiek choć słowo o tym hotelu powiedział?
Ja mówię o swoim koniku. Tak przy okazji ;-)

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-01-13 19:00:52, suma postów tego autora: 6205

ABCD

Masz pretensje do Rosjan, że nie pozwolili Chodorkowskiemu posiadać ich złóż ropy. Natomiast w Izraelu element obcy pozbawiany jest podstaw takich jak domek, pole, hotelik. Gdzie im tam do wykupywania gospodarki kraju. Czujesz proporcje?

autor: Panek, data nadania: 2011-01-14 17:36:28, suma postów tego autora: 896

drobna informacja

To co nazywacie hotel to rudera kupiona przez Moskiewicza
w 1985 roku z planem wyburzenia i wybudowania osledla apartamentow
Jak widac czekal 25 lat na zrealizowanie swojego projektu

autor: Rebel2, data nadania: 2011-01-15 04:10:44, suma postów tego autora: 3910

Dodaj komentarz