Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Rząd oszczędza na walce z bezrobociem

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Odzywają się głosy co prawda

na razie pojedyncze ze Polska jest albo w niedługim czasie będzie bankrutem.Jedyna nadzieja w kosćiele katolickim.Sprzedać to co przez dwadziescia lat nagrabili i zasilić ZUS.

autor: ajde, data nadania: 2011-02-02 14:09:02, suma postów tego autora: 291

w maju otwiera się rynek pracy w Niemczech

Rząd, nauczony doświadczeniami lat minionych, kiedy to 2mln ludzi, często bez jakiejkolwiek znajomości języka uciekło z tego kraju na dalekie wyspy, liczy, że do pobliskich Niemiec też wyemigruje spora liczba. Przydałby się drastyczny spadek bezrobocia przed samymi wyborami. Ładnie wygląda w statystykach. Dlatego też trzeba ciąć fundusze na walkę z bezrobociem, żeby czasem głupim bezrobotnym nie przyszło na myśl zostać.

autor: Stirlitz, data nadania: 2011-02-02 14:53:43, suma postów tego autora: 1578

dobrze ze tna staze

Bo normalny bezrobotny przez staze nie ma szans na zatrudnienie.
Policzmy 1000 zl oszczednosci na placy ktora placi urzad pracy, 1000 zl oszczednosci na zus, zero praw pracowniczych.

Tak panstwo funduje burzua darmowych niewolnikow.

autor: dcio, data nadania: 2011-02-02 15:51:03, suma postów tego autora: 391

Dowcipne jest sugerowanie że rząd w ogóle walczy z bezrobociem

mimo że jest to jego psi obowiązek.

autor: szczupak, data nadania: 2011-02-02 16:22:58, suma postów tego autora: 3747

tak jakby

którykolwiek rząd walczył z bezrobociem. Tną wydatki na nauke obsługi worda, plucia do celu i dłubania w nosie dla bezrobotnych. Jak i wielu innych niezbędnych kursów. Nie tną chyba zasiłków, które i tak przysługują krótko i na żenującym poziomie. Tak czy owak bezrobotni nie odczuja ani pogorszenia ani polepszenia.
Co najwyżej w d... dostaną urzędasy, które w tych pośredniakach i tak niczego pożytecznego nie robią.
Nich w zamian zasiłki podniosą i wydłużą, bo z tego ludzie będą mieli jakąś korzyść.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-02-02 16:33:06, suma postów tego autora: 6205

Dcio co ty piszesz jakie 1000złoty?

Koleżanka robiła staz z urzędu pracy i dostawała wysokośc zasilku a nie 1000złoty.
Zarabianie 1000złoty w naszym kraju to rarytas bo jest kryzys.
Ostatnio wyśmiałem szefa ochrony który powiedział że proponuje stawke 4złote netto na godzine i umowa zlecenie oczywiście ja mu nato że przy takiej stawce to nawet 1000złoty niebędzie tylko w najlepszym wypadku jakieś 900złoty a on mi nato że teraz sie tnie koszta i stawki w ochronie poszły w dół itp.
Niedługo będzie sie robić chyba tylko na zapłacenie czynszu.
a co do likwidacji staży masz 100%racji zlikwidować to w cholere i to jak najszybiej dawac burżujom niewolnika na koszt podatników a on jeszcze grymasi ze kryzys jest!

autor: Antyliberał, data nadania: 2011-02-02 16:45:09, suma postów tego autora: 1302

nie czepiałbym siuę nicka gdyby nie fakt, że

niejaki małpa pisze: "małpa nie otworzy biura, bo je posiada i niekoniecznie musi firmowac szyldem politycznym." Co ma sugerować, ze małpa nie jest małpą partyjną, a jedynie "sympatykiem".
A mnie się nasuwa analogia. Dziś doszło do walk demonstrantów w Egipcie z "oburzonymi" robotnikami, którzy przyszli wyrazić (całkowicie niezaleznie i spontanicznie) swe poparcie dla prezydenta Mubaraka;-). Demonstranci, wśród egipskich brygad robotniczych, czy tez jakiegoś odpowiednika ORMO, rozpoznali wczorajszych policjantów. Wczoraj byli w mundurach, dziś mieli na sobie robotnicze kombinezony.
Dokładnie tak samo jest z Tobą jako "niezależnym" wspierającym PPP.. ty małpo.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-02-02 17:25:59, suma postów tego autora: 6205

hmmm

wątki mnie się pomyliły. To było do tematu otwarcia biur... ale skoro już o tym mowa ;-), to czy chodzi o te zamknięte w 2009 roku biura za karę za wynik w wyborach partii? czy też otwarcie zupełnie nowych biur? Jeśli zupełnie nowych to czy otworzono ich więcej teraz niż zamknięto 2 lata temu?
Proszę o bliższe statystyki. Jakiś bilans otwarcia po zamknięciu, z którego nie było przecież żadnej inwentaryzacji.
Np. co się stało z popiersiami i obrazami prezesa z zamkniętych biur? Gdzie były one przez te 2 lata przechowywane? W piwnicach Muzeum Narodowego razem z popiersiami Birkuta? Czy też w magazynach sprzedawcy odzieży używanej?
Czy popiersia stanęły już na postumentach w nowych biurach?

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-02-02 19:00:17, suma postów tego autora: 6205

co rząd tnie, to tnie, ale nie wydatki na mącenie na Białorusi.

Na to kasa się znalazła i w dzienniku dziś jeden płakał, że 70% Białorusinów nie było jeszcze na Zachodzie. No nie było, a po co miało tam być? Czy to taka przyjemność latać na piechotę po Szajs Elizee czy oglądać Hofburgi i Wersale z zewnątrz, bo bilety zbyt drogie? Może wszelkie niedogody wynagrodziła by im jedna jedyna darmowa Brama Brandenburska, ale pewnie nie wszystkim. Nie podniesiono problemu, za co mają Białorusini sobie na te wycieczki pozwalać, bo przecież euro jest dla nich niedostępne z powodu blokad handlowych europy zachodniej z Białorusią. Czy może w ramach wprowadzania demokracji będą mogli Białorusini wszędzie wejść za darmo i żadne bilety ich obowiązywać na pociąg czy tramwaj nie będą? W każdym bądź razie jeden minister był dziś wyjątkowo rozdawny. To może my będziemy fundować Białorusinom te wycieczki na zachód? Sami będziemy zapychać na piechotę, bo nas nie stać na benzynę, jak już przechodzone zachodnie cudo w postaci opla zakupiliśmy. Ale demokratyzowanie Białorusinów naszymi milionami to przecież sprawa nadrzędna dla naszego rządu.
Czy znajdą się tam głupi, by porzucić dobrą pracę u siebie i sprzątać na zachodzie kible i ulice? I żebrać o wizy płacąc za nie słono?
Bankrut Polska chce doprowadzić do bankructwa Białoruś. W końcu tam nie ma jeszcze ani bezdomnych, ani bezrobotnych. Jednym słowem nie ma u nich d e m o k r a c j i !

autor: nana, data nadania: 2011-02-02 20:46:25, suma postów tego autora: 4653

Wzrost bezrobocia to ofiara złożona na ołtarzu walki z kaczyzmem

Chyba żaden lewak nie chciałby by bezrobocie malało, a milionerzy o godzinie 6 rano byli budzeni przez kaczystowskich siepaczy z CBA i CBŚ.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2011-02-02 22:19:55, suma postów tego autora: 6199

sierpie i młocie

hm,ale zagalopowaleś się aż się pogubiłeś w tych swoich komentarzach.Nie bardzo rozumiem skąd u Ciebie tyle jadu.Mam prawo być sympatykiem kogo tylko chcę.Nie jestem dyżurnym ujadaczem na tymportalu, ale jak czytam te bzdurne wywody niektorych lewicowych ekspertów to dochodzę downiosku , że co niektórych należałoby leczyć z uzależnienia od internetu.Weż człowieku wyjdż spod kompa, wyjdz z domu i porozmawiaj z ludzmi na ulicy, może wtedy poszeżysz swoje horyzonty myślowe.Jesli nie odpowiada Ci ideologia PPP to dlaczego na samą nazwę reagujesz jak byk na czerwoną płachtę? Jesli ludzie chcą nech działają , nikt nie kaze Tobie wstępowac w jej szeregi ani głosować na ich kandydatów.Czy PPP w jakiś sposob wyrządziła Ci jakąś krzywdę?Czy Pan Ziętek nie ma prawa chodzić do kościoła?a Tobie co do tego w co kto wierzy?Niby dlaczego PPP miałaby podporzadkować się pod twoją wizję partii antyklerykalnej , radykalnie lewicowej itp? a może ic członkom odpowiada taka linia polityczna jaką sobie obrali?A co nie mają takiego prawa?Jakoś nie drażni Ciebie klerykalizm PIS-u i PO, uczestniczenie działaczy SLD w mszach katolickich, spotkaniach opłatkowych i całowanie biskupich pierścieni,ale bolą Ciebie KPN-owskie i ZCH-nowskie korzenie PPP,ale to już twoj problem.

autor: czerwona małpa, data nadania: 2011-02-02 23:04:25, suma postów tego autora: 105

Małpo

Rozumiem, że Ty nie krytykujesz innych partii, bo każdy ma prawo wyznawać ideologię jaką chce? O przepraszam, Tobie wolno, bo będąc sam w partii dajesz tylko sobie i kolesiom prawo, jak sam powiedziałeś "legitymację", do zajmowania się innymi partiami. My ludzie bezpartyjni tego nie mamy i to co robicie ma się odbywać ponad naszymi głowami, bo polityka jest dla polityków, a reszta won!? Takiego wała jak Polska cała!;-)

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-02-03 00:51:16, suma postów tego autora: 6205

sierpie i młocie

czlowieku, wyluzuj bo w twoim nicku pozostanie tylko młot.Moze wiecej kultury w wypowiedziach, wstyd poslugiwac sie rynsztokowym słownictwem.Nic o mnie nie wiesz, nie jestem czlonkiem zadnej partii, co nie znaczy, ze nie interesuje sie polityką.Brakuje Ci argumentow więc atakujesz na oślep jak lew wypuszczony z klatki w ZOO.Faktycznie masz teraz okazję pojechać do Egiptu i dać upust swoim emocjom.

autor: czerwona małpa, data nadania: 2011-02-03 09:39:10, suma postów tego autora: 105

medialny temat-bezrobocie

do Sumienie Narodu: Ani lewakom ani prawakom nie zależy na obniżeniu skali bezroboci, bo od momentu transformacji ustrojowej wszyscy na bezrobociu ugrywają kapitał polityczny.

Lewacy są zniesmaczeni pracą ludzi za jałmużnę ( czyli minimalną płacę), ale w zamian nie mają innej propozycji.Czyli powinni nie podejmować niskopłatnej pracy i umierać z głodu wraz z rodzinami, żeby zachować godność czlowieka.Czytam artykuły na tym portalu, ale jak dotąd nikt nie powołał funduszu społecznego z ktorego wyplacano by godne zasilki dla bezrobotnych. Nikt nie zaapelował do ustawodawców o wprowadzenie obowiązkowego ubezpieczenia od bezrobocia, bo składka obciążyłaby dochód pracodawcy.Czlowiek, który nie ma srodków zeby nakarmic wlasne dzieci schowa honor do kieszeni i podejmie kazda pracę.

autor: czerwona małpa, data nadania: 2011-02-03 09:54:16, suma postów tego autora: 105

małpa

"Lewacy są zniesmaczeni pracą ludzi za jałmużnę ( czyli minimalną płacę), ale w zamian nie mają innej propozycji."

Inna propozycja: "Cała władza w ręce Rad" :)

autor: nakama, data nadania: 2011-02-03 18:01:50, suma postów tego autora: 593

czerwona małpa,

słusznie prawisz i dzięki Ci za to. Tu, na tym portalu, grube, małpie futro Ci nie wystarczy, musisz mieć pod nim jeszcze grubą skórę :)
Co do sierpa i młota, to on uczestniczy czynnie w dyskusjach i to jest tyle. Tylko tyle albo aż tyle. Wymagać od niego, by miał sprecyzowane zdanie na jakiś temat i je konsekwentnie prezentował to jakbyś wymagał od karkówki, by była chudziutka jak schab (swego czasu stałam z nim w jednym szeregu walcząc o prawo do spożywania mięsa - stąd to porównanie). Więc pies z nim tańcował (jeżeli pies zechce). Ważne, że Ty wyrażasz swoje zdanie przeciwstawne do jego zdania, bo inaczej to "ich będzie na wierzchu". Więc uporządkuj swoje małpie futro i nie zrażaj się niczym leniuchując przy okazji. Jeżeli według Ciebie PPP jest partią lepszą od innych, to przekonuj o tym. Ja Ci wierzę, choć nie oznacza to dla mnie, że będę pluć na SLD.

autor: nana, data nadania: 2011-02-03 14:27:53, suma postów tego autora: 4653

małpo a ja nie mam prawa?

"Mam prawo być sympatykiem kogo tylko chcę."
a ja nie mam prawa być przeciwnikiem kogo tylko chcę? (Dla jasności nie jestem zwolennikiem żadnych pasożytów) bo nie należę do żadnej partii czy sekty? A mój kraj należy tylko do Was polityków, waszych ambicji, żądzy zysków i władzy? To chcesz mi powiedzieć?
A wiesz, że w moim kraju polityk to zawód, który znajduje się w hierarchii zaufania obok złodzieja i mordercy?
Też dzięki takim jak Wy.
Dlatego ciągle mówisz bym sobie założył własną partię? Po co? Skoro każda z istniejących szkodzi tylko ludziom i temu krajowi? Ja mam to gdzieś. Ja, jak i większość społeczenstwa muszę sie tylko przed Wami bronić. Większość robi to milcząco. Ja robię głośno. Każdą władzę uważam za mojego wroga. Także tych, którzy dopiero chcą się załapać, jeśli strukturalnie, mentalnie, organizacynie i cywilizacyjnie są dokładnie tacy sami jak ich poprzednicy.
Chwalicie sie otwartym nowym biurem Ziętka. To ma byc rozwój partii? A kto stoi na czele Waszej partii w regionach? Kto ustanowił w tym biurze szefa? Nie szef wszystkich szefów? Wszędzie z tego co wiem nadal są tylko pełnomocnicy przewodniczącego. W którym regionie przeprowadzono prawdziwe demokratyczne wybory, a nie mianował przewodniczących Ziętek? W żadnym! Właśnie dlatego nic nie obchodzą mnie Wasze tzw. programy, dopóki powstają one w gronie kilku autorytarnych osób z KPN i ZChN. Dopóki ta sekta jest zbudowana na zasadzie bezgranicznego hierarchicznego podporządkowania dołów hersztowi, każdy program to tylko kartka papieru. Raz będzie udawał lewicowy innym razem prawicowy, bo nikt inny poza bossem i kamarylą nie ma na niego wpływu. Przeciwników już wiemy jak się pozbywa skoro jest jedyną władzą w tej sekcie, to jest to wyjątkowo proste. Nawet nie wiesz jak dobre mam rozeznanie w tej Waszej kuriozalnej sekcie i doskonale rozumiem mechanizmy na jakich działacie i uważam, ze mojemu krajowi nie jest potrzebna taka "lewica". Taka już jest.
Przez ostatnie lata tu i na innych portalach przewinęło się wiele informacji na Wasz temat. Ja to zbieram do kupy i przedstawiam całościowy obraz przebierańców.
Takie niedemokratyczne byty trzeba tepić w każdy możliwy sposób (a mam do tego prawo, bo Wy chcecie mną i moją rodziną rządzić), zwłaszcza że ten podczepia się pod lewicowe idee, co ludzi o moich poglądach musi oburzać.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-02-03 14:29:03, suma postów tego autora: 6205

nano

Nie wiem w jakim celu starasz się mnie teraz obrażać, pewnie z "szacunku" dla cudzego zdania.
Staramy się tu dyskutować kulturalnie. NIe dotyczy to członków partii politycznych, bo im nie dam się już więcej oszukać. Dobrze wiem, ja i ponad połowa społeczenstwa o co im wszystkim chodzi.
Pewnie Ci blisko do małpy (bez urazy, chodzi o czerwoną małpę;-), właśnie dlatego, że Ty też darzysz szacunkiem i estymą innego łobuza, np. takiego degenerata jak Leszek Miller, co Cię niestety w moich oczach dyskredytuje.
Każdy jednak ma prawo popierać kogo chce, a takze krytykować kogo chce. Małpa popiera Ziętka i udaje, że nie jest członkiem, Ty popierasz Millera i nie bardzo wiesz dlaczego. Ja dla odmiany wszystkich ich mam głęboko w d... i czekam kiedy polecą do Smoleńska.

Ja nie zawieram tu sojuszy. Po co mi one? Nie stawiam sobie za cel budowy konkurencyjnej złodziejskiej pasożytniczej sekty. Prawdziwej partii zaś zbudować w tym kraju się nie da. Więc wole stać z boku i bronić się tylko przed tą szarańczą, z prawa, czy tzw. lewa. Bronic się, bo nie jestem pokornym cielakiem czekającym obojetnie na rzeź.
Napisałem tu kiedyś apel do wszystkich partii politycznych. Zażądałem konkretnych zmian. Tak, jako wyborca ja żądam, wymagam, oczekuje, rozliczam! A hołota, która chce żyć moim kosztem nie pracując ale brylując po salonach, ma mnie słuchać jak pies pana! Bo ja tu jestem częścią suwerena! Ja pracuję i płacę na te żmije podatki!
Dopiero po spełnieniu zawartych w nich warunków byłbym gotowy na ostrożne krytyczne poparcie, zachowując nadal zdrową podejrzliwość.
Mogło mi być po drodze z Tobą w jakimś jednym temacie, ale nie będzie w innym i powiem o tym głośno. A co do karkówki i mięs, to ja staram się teraz jadać więcej ryb, lekarz kazał mi wsuwać fosfor ;-), wiec grill i tak by nam nie wypalił.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-02-03 20:45:25, suma postów tego autora: 6205

A konkretów brak nie tylko w tej sprawie, ladies and gentlemen!

Jakże mi przykro że nie mogę komuś kto chciałby dowiedzieć się o lewicowych poglądach na ubezpieczenia (ZUS, OFE), bezrobocie i zasiłki, wykluczenie ekonomiczne obywateli z Polski B i miejskich proletariuszy, transport i infrastrukturę, ochronę prawną obywatela i pracownika, służbę zdrowia, problemy niepełnosprawnych, gospodarkę energetyczną i surowcową, etc, etc - powiedzieć: oto konkretne teksty na lewicy.pl, wszystko wyłożone tylko czytać! Ale nie, lepiej dyskutować o p...łach. Szkoda. Znowu chyba czas na odpoczynek od forum i to dłuższy.

autor: szczupak, data nadania: 2011-02-03 21:20:43, suma postów tego autora: 3747

sierpie i młocie

Nie rozumiem dlaczego zwracasz sie do mnie w liczbie mnogiej(Wy)?Nie jestem zadnym ogniwem partyjnym, wystepuje na tym forum jako ja- czerwona małpa.Nie mam zwyczaju prowadzenia dyskusji z desperatami, ale skoro ujawniles swoje związki z PPP i P.Ziętkiem to uznałam za stosowne odpowiedziećna Twoj post.Z analizy ostatniej twojej wypowiedzi wynika, że czynnie uczestniczyłeś w życiu partii, zbierając ,,kwity" na szefa i szeregowych czlonków w ich polityczną przeszłością włacznie.Pozostawię ten fakt bez komentarza, zapewniam, byłby on dla Ciebie zbyt nieprzyjemny.Na szczęście nie dane nam było spełnienie twoich prywatnych życzeń kto byłby twoim idolem najlepiej rządzącym .Wnioskując z twoich wypowiedzi najlepszym rządem byłbyś Ty sam, oczywiscie zarządzający jednoosobowo.Mam jakies dziwne wrazenie, że zapadłeś na chorobę, która trawi rozum jednego z prawicowych polityków, tamtego można zrozumieć, przeżył poważną traumę,ale co takiego spotkalo Ciebie, że na sam szyld PPP zioniesz nienawiścia niczym smok wawelski zionął ogniem.Zastanów się nad swoją postawą ,,nienawiść niszczy nienawidzącego".Dobranoc.

autor: czerwona małpa, data nadania: 2011-02-03 22:29:27, suma postów tego autora: 105

Najwyższy czas szczupaku,

bo mnie lekarz zalecił bym jadł ryby ;-)

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-02-03 22:32:54, suma postów tego autora: 6205

Żont códownego Pana Premjera Tózka s pewnoźćom roswjonrze problem bezrobocia!

Jako pszetztawićel drógoirlanckjej elyty yntelektóalnej s dyplomem lycencjata zażondzańa WSWP (Wyrzszej Szkoły Wyćizkańa Pryrzczy) w POpijawah Wjelkih jeztem tego pewjen na 100 procend!

autor: Paszport Tefałenu, data nadania: 2011-02-03 23:01:10, suma postów tego autora: 231

PT Sierpie - życzę smacznego śledzika lub tęczaka

Szczupaki są pod ochroną do 30 kwietnia, poza tym wcale nie łatwo je złowić ;) Dozo.

autor: szczupak, data nadania: 2011-02-03 23:23:59, suma postów tego autora: 3747

PS. Oczywiście nie tracę nadziei (Spiro, spero) że

będzie warto znowu zabierać głos, a raczej wrzucać posty. I'll be watching you ;) And see you later.

autor: szczupak, data nadania: 2011-02-03 23:33:24, suma postów tego autora: 3747

spining

już w pogotowiu.
Zatem do zobaczenia szczupaku 1 maja jak już to tarło ukończysz i się dorobisz małych szczupaczków.
A jako żem wędkarz honorowy, to mam nadzieję, że masz więcej niż 45 cm? ;-)
Tylko mi się tu nie przechwalaj tą długością, 45 wystarczy ;-)

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-02-04 02:37:47, suma postów tego autora: 6205

Każdy rzad generuje bezrobocie

Bezrobocie powstaje w wyniku działalności państwa.
To prawda o której się nie mówi. Oczywiście jeśli w tym państwie jest jakaś myśląca głowa, to można to zjawisko jakoś łagodzić. Rezygnując z wolnego rynku.
Musi to być jednak myśląca głowa, a nie banda półgłówków którzy wmawiają jakoby istniał jakiś wolny rynek, nie było mafii gospodarczej, oraz korupcji.

Jak to powiedział telewizyjny Lisek - Czy jest coś co ten rząd nie potrafi spierdolić???

autor: dzeus, data nadania: 2011-02-07 12:13:23, suma postów tego autora: 1046

Dodaj komentarz