Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Chiny stały się drugą gospodarką świata, wyprzedziły Japonię

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

to jest właśnie ciekawe kto i jak to liczy

jeżeli Chińczyków jest miliard, i każdy z nich posiada łyżkę, to są oni narodem najbogatszym w łyżki. Gdy w USA każdy ma nawet po dwie albo i trzy łyżki, to i tak ogólnie bogatsze są Chiny. Jeżeli Chiny nie mają długu w USA a USA w Chinach jest zadłużone, to jakim cudem USA ma być bogatsze od Chin? Jeżeli Chiny dostarczają praktycznie wszystkiego USA - od łyżki do komputera - to skąd ta gospodarcza potęga USA? Uważam, że ktoś robi z ludzi wariatów. Od kiedy państwo stojące na skraju bankructwa - a USA jest już poza skrajem i leci w dół - może w czymkolwiek poza bankructwem przodować?
To tak, jak z prowadzeniem w sondażach: jeżeli zapytać ludzi, którzy PO popierają, czy popierają PO, to wyjdzie 100% poparcie. Więc pytając odpowiednich ludzi ma się odpowiednie wyniki. I pewnie na tej samej zasadzie wylicza się "największą gospodarkę świata", czyli bankruta USA.

autor: nana, data nadania: 2011-02-14 19:21:31, suma postów tego autora: 4653

Tylko komuniści potrafią dobrze rządzić

A naiwnym Polakom zachód wmówił, że tam gdzie rządzą komuniści musi być źle.

autor: mlm, data nadania: 2011-02-14 20:06:23, suma postów tego autora: 4284

Propos relacji Chiny-USA

http://www.business-standard.com/india/news/evanfeigenbaumus-china-relations-will-get-tougher/424210/

autor: Crystiano, data nadania: 2011-02-14 20:27:10, suma postów tego autora: 1590

mlm

a ambasador "komunistycznego" kraju na to: "Obecnie w Chinach mamy właściwie gospodarkę wolnorynkową".

http://www.gazetafinansowa.pl/index.php/wydarzenia/komentarze/4873-europejczycy-pi-poniewa-zrobio-im-si-zbyt-wygodnie.html

Ron Paul to bez wątpienia również kryptokomunista:

http://korwin-mikke.pl/wazne/zobacz/ron_paul_chiny_sa_bardziej_kapitalistyczne_niz_usa/35583

autor: Crystiano, data nadania: 2011-02-14 20:44:20, suma postów tego autora: 1590

mlm

W ChRL rządzą komuniści? ChRL jest państwem socjalistycznym?

autor: Bartek, data nadania: 2011-02-14 22:30:16, suma postów tego autora: 2550

do mlm

podstawowa różnica między komunistami w Polsce i w Chinach to że chińscy "towarzysze" byli i są najpierw Chińczykami a potem komunistami, a polscy byli najpierw komunistami a potem agentami (ci starzy) albo karierowiczami (ci młodzi)

autor: sysy, data nadania: 2011-02-14 22:40:51, suma postów tego autora: 99

nana

A jeszcze ciekawsze jest fakt ze mimo ze nawet tow Lenin zapowiedzial bliski upadek USA, a mimo to kolejki po vizy emigracyjne do USA wcale nie zniknely. I to nawet w ojczyznie "tygrysa Europy"
Pewnie dlatego ze tak wielu chce na wlasne oczy zobaczyc tego bankruta.

A swoja droga jak sie ma gospodarka polska do nawet tej bankrutujacej amerykanskiej. Moze czas poswiecic energie wlasnemu podworku a nie jakiejs Japonii czy USA?

autor: Rebel2, data nadania: 2011-02-15 04:24:11, suma postów tego autora: 3910

Kompetentni ludzie

Skoro uważacie w Chinach Ludowych jest kapitalizm, to i tak wychodzi na to, że tylko pod rządami komunistów odnosi on sukcesy. Tak czy siak, tylko komuniści nadają się do rządzenia.

autor: mlm, data nadania: 2011-02-15 09:55:25, suma postów tego autora: 4284

Co to za komuniści

którzy jako naczelną ideologię gospodarczą uznają kapitalizm. Zdecyduj się mlm, albo patrzysz i oceniasz realne działania, albo nazwy i powiewające na wietrze czerwone sztandary.

autor: Crystiano, data nadania: 2011-02-15 11:20:30, suma postów tego autora: 1590

Rebel2, czy już zdecydowałeś, czyje interesy ty reprezentujesz?

Chińczycy wyjeżdżają dlatego, że jest ich tam tak dużo. I są oni chętni uczyć się od obcych kultur. Choć na całym świecie są czajnatałny, w których bladzi niewiele mają do powiedzenia. Czy teraz rozumiesz kierunek chińskiej polityki? Chińczyk na emigracji jest zawsze i w pierwszym rzędzie Chińczykiem. Polak na emigracji jest w pierwszym rzędzie dupkiem wchodzącym do tego tam tym tam za samą obietnicę możliwości złożenia papierów na wizę.

W czym wszakże USA jest od Polski lepsze, traktując naszych obywateli jak śmieci? Nie wszyscy wyjeżdżają do USA - ja nigdy nie miałam takiego zamiaru, choć mogłam, i nie wszyscy pozwalają USAmerykanom, by nas poniżali. Ten procent ludzi, którzy na te szykany się wystawiają wiedzą dlaczego tak robią. Nie ma to jednak nic wspólnego z Polską i sytuacją gospodarczą u nas w kraju. Nawet gdy była u nas praca dla każdego i wynagrodzenie dobre, to i tak było dość zaczadzonych amerykańskimi wypierdzinami, rwących się do sprzątania sraczy Amerykanom średniej klasy! zamiast docenić, to co mają w Polsce i pracować dla Ojczyzny. Ponoć głupota i Wszechświat są nieskończone.

Podwórko własne mam posprzątane. Pod folią już posiałam rzodkiewkę i sałatę. Mikrokosmos, na który mam wpływ jest w porządku. Więc jeżeli ktoś woli dać się poniżać byle Amerykanom, zamiast pracować na ziemi ojczystej, to jego sprawa. Wolność to także konieczność akceptowania niedorzecznych decyzji innych osób.

autor: nana, data nadania: 2011-02-15 13:45:50, suma postów tego autora: 4653

nana

"Ponoć głupota i Wszechświat są nieskończone"
Ja dodam jeszcze cytat z filmu:
"gdybt glupota miala skrzydla
fruwalaby Pani jak golebica"

Czy moglabys podac jakis konkretny przyklad dyskryminacji polakow przez amerykanow> PPrzyklad szwagra dumnego ze zrobil w konia ambasadora ze leci ogladac Wielki Kanion a wrocili go do Papalandu kiedy na lotnisku JFK wyciagnieto mu kielnie i rekawice robocze nie liczy sie.
Te przepisy obowiazuja caly swiat. A tylko wy macie problem z ich dotrzymaniem. I zawsze macie wyjasnienie:nam sie nalezy bo Pulaski, Kosciuszko, Grom w Iraqu czy tradycyjne (ochotnicze i ochocze)cmokanie w odbyt kazdego amerykanskiego Prezydenta przez kolejnych polskich dygnitarzy.

"Więc jeżeli ktoś woli dać się poniżać byle Amerykanom, zamiast pracować na ziemi ojczystej, to jego sprawa. "
Uerzenie w partyidiotyczna nute
A jak to wg ciebie ja jestem ponizany przez amerykanow?
Moze to ze na 6 inzynierow w fabryce tylko 2 posiada najwyzszy poziom III, Jason i ja
A moze ty znasz cos bardziej konkretnego?
Bo jak do tej pory twoje informacje o USA sa conajmniej infantylno nieprawdziwe.

A moja aluzje do "wlasnego podworka" przemysl jeszcze raz,
W przeciwnym przypadku proponowalbym ci zajac sie czyms mnie skomplikowanym: rzodkiewka i salata

autor: Rebel2, data nadania: 2011-02-15 16:36:25, suma postów tego autora: 3910

Crystiano

Większość chińskiej gospodarki jest państwowa i to nie tylko kopalnie, ale i np. fabryki procesorów. Prywatna część gospodarki podlega planowaniu centralnemu. Ani to komunizm ani kapitalizm.

autor: Panek, data nadania: 2011-02-15 17:39:08, suma postów tego autora: 896

A ja tobie Rebel2 proponuję w takim razie byś zmienił lekarza prowadzącego

za kogo bowiem ty się uważasz, że mi coś proponujesz? Czyżby ten portal był twoją własnością? Takich napoleonków jak ty to ja tu już widziałam sporo. Nikt ci nie każe czytać, co ja piszę, nikt ci nie każe tego komentować. Stoisz sam, naokoło masz pusto, a mimo to rozpychasz się jak głupi. Przeszkadza ci, że na świecie są ludzie? No to się wyprowadź.

autor: nana, data nadania: 2011-02-15 18:40:00, suma postów tego autora: 4653

@mlm

Jeśli za komunistów uznamy, tak jak Ty, wszystkich działaczy partii z "komunistyczna" w nazwie, to i tak więcej jest przykładów takich, które rządziły nieefektywnie, od tych, które rządzą (pod pewnymi względami) dobrze.

autor: Mandark, data nadania: 2011-02-15 18:46:20, suma postów tego autora: 731

A więc teraz kolej

Na prześcigniecie usa!Trzymam kciuki towarzysze!

autor: Antyliberał, data nadania: 2011-02-15 20:57:44, suma postów tego autora: 1302

nana

"Nikt ci nie każe czytać, co ja piszę, nikt ci nie każe tego komentować"

Ale tez nikt mi nie moze zabronic (oprocz cenzora) komentowac tekstow ignorantow i arogantow.
Zamknij mi gebe, wystap o zabanowanie mnie wtedy bedziesz mogla bezkarnie pisac na temat Ameryki wszystko co ci tylko slina przyniesie na jezyk

autor: Rebel2, data nadania: 2011-02-16 04:12:25, suma postów tego autora: 3910

Dodaj komentarz