Wile razy juz tak bylo że Polska miała wzrost PKP na poziomie np 3.5% w niemczech było PKB o,5%a ubóstwo w Polsce wzrastało a nie malało a powinno bc odwrotnie biorąc to na logike!
czyli 7 miesięcy wypłaty zasiłku dla bezrobotnych w kwocie 500 zł zamiast sześciu... Ci co walczą o 14 - tki na pewno pomogą! Przecież mamy - Solidarnośc! Solidarność! Solidarność! No chyba żeby z tego powodu na czternastki miało nie styknąć!? No to wtedy sorry Gregory! Wilcze prawa rynki, kapitalizm itd.
92% ludzi pracujacych w tym kraju nie należy do związków zawodowych, a jakieś 99 coma coś tam nie posiada nawet stylisk i opon...
A już szczególnie grzebiący w śmietnikach emeryci (ulubieńcy Millera przed rokiem 2001) są mało rewolucyjni i przydatni nie tylko państwu ale i rewolucjonistom, bo ich laski to nie to samo co styliska... Więc chyba bardziej realne jest powalczyć o utrzymanie szóstki, którą zaraz mogą zmienić im na piątkę... by na czternastki wystarczyło.
@"problem ubóstwa może dotyczyć nawet 13 mln Polaków"
Oto skutki wołania 'Precz z komuną'.
za większy? Wzrost długu czy wzrost liczby biedaków? Gierek pożyczał, ale było widać, na co wydawał. Teraz nie dość, że sprzedano już prawie wszystko, zadłużono kraj na skalę, o jakiej się Gierkowi nie śniło, to żadnych efektów nie widać. Z za kolorowych reklam, McDonaldów i zachodnich obozów pracy ze specjalnych stref ekonomicznych wygląda naga prawda.
a twój przywódca, Leszek Miller, bardzo chwali sobie zmianę ustroju. Inni SLD-owcy też.
Chwaląć perelę, robicie wodę z mózgu sierotom po starym reżimie. Wiecie, że tylko ich głosy macie szansę pozyskać.
biedy i wykluczenia nie da się ograniczyć bez zmiany systemu. A zmiana nie jest możliwa gdy w sejmie brak wiarygodnej lewicowej partii. Partii pracy, partii solidarności społecznej czy lepiej sprawiedliwości społecznej w/g konstytucyjnego art.2.
Widzę jednak możliwość powstania takiej organizacji po wyborach parlamentarnych i to tylko jeżeli powstanie koalicja PO-SLD. Wtedy małe, często radykalne ugrupowania nie będą miały skłonności do współpracy z rządzącą nielewicową lewicą. Jak SLD pozostanie w opozycji ciągle będzie wzbudzać nadzieję.
Dzisiaj próby przyklejania się do struktur sojuszu odbieram z niesmakiem.
Dzisiaj wszyscy udający lewicę debatują. Jak omamić elektorat żeby zechciał głosować na ...............i............i..........
@ABCD"Chwaląć perelę, robicie wodę z mózgu sierotom po starym reżimie"
Czy bycie sierotą to jakiś powód do wstydu? 13 milinów obywateli dla których 'wolna i demokratyczna Polska" jest macochą, ma prawo do zabezpieczeń socjalnych jakie panowały w Polsce Ludowej. Można do nich wrócić, na pewno warto. Niestety nie da się tego zrobić w obecnym reżimie.
@mlm:
"Oto skutki wołania 'Precz z komuną'."
A to za komuny biedy nie było ??? Według statystyk w 1980 roku 6,2 miliona osób żyło poniżej minimum socjalnego. Według innych szacunków 41,7% ludności żyło na poziomie lub poniżej minimum socjalnego, w tym 20% poniżej tego minimum.
Za komuny to był kraj mlekiem i octem płynący!;-)
Ja wcale sobie żartów nie robię. Ostatnio byłem w osiedlowym sklepiku. Poprosiłem o ocet. Pani rozłożyła rece i odpowiedziała - nie ma! Już chciałem zapytać - a co jest? ale że widziałem że ta baba jest to już nie pytałem.
Do tego już doszło! Żeby dla nas Polaków octu nawet nie było!?
A w PRL-u był... dla każdego... w każdej ilości... i tani jak ocet!
To może lepiej by go nie było, bo jak znów bedzie to PRL wróci? ;-)
pereli nikt nie chce odbudowywać.
Napieralski poluje na jej fanów, żeby zdobyć jakieś 80-100 mandatów w nowym Sejmie i pójść do PO, żebrać na kolanach o koalicję.
podrzutkiem, osobą niechcianą i zbędną?
Może przy okazji wyjaśnij, jak swoje "demokratyczne zapatrywania" godzisz z tym, że Twój kot jest lepiej odżywiony niż niejedno dziecko? W tej sytuacji gdyby zdarzyło się, że komuś Twoja Brunhilda posłuży jako futerko na korzonki, to smutno mi nie będzie, choć zwierzęta lubię, a pierwsze lata życia spędzałam wśród kotów, czego dowodem zdjęcia z tamtych lat.
PRL był suwerennym państwem, z własną armią, własną dyplomacją, własnym językiem, własnym przemysłem lekkim i ciężkim, własną walutą, własnymi bankami, własnym przemysłem spożywczym będącym w stanie zapewnić każdemu obywatelowi podstawowe wyżywienie wliczając w to białko zwierzęce. Suwerenne państwo polskie zapewniało obywatelom bezpłatną edukację na każdym poziomie, bezpłatną opiekę zdrowotną bez żadnych ograniczeń, bezpłatną rehabilitację w licznych - obecnie nie istniejących - uzdrowiskach. Suwerenne państwo polskie zapewniało także płatny wypoczynek w tysiącach zakładowych i państwowych ośrodkach wczasowych i państwo to gwarantowało każdemu obywatelowi płatny urlop i płatne nadgodziny oraz wyżej płatną pracę w niedziele i święta. Taki był PRL. Więc sam widzisz, że jest po czym być sierotą.
Natomiast Ty nie masz po kim płakać i nikt po Tobie płakać nie będzie. A Twój kot na tej toksycznej diecie na pewno Cię nie przeżyje.
bo z nim nikt już w piaskownicy bawić się nie chce.
pamiętam ludzi naprawdę skrajnie biednych. Nie wiem, czy było ich mniej niż teraz, na pewno częściej na własne życzenie. Teraz to "własne życzenie" ma szerszą definicję: brak orientacji w mechanizmach bankowych, wiedzy o otaczającym świecie też się w to "własne życzenie" niestety wpisuje. W każdym razie pięknie nie jest, ale nie opowiadajcie bzdur, że w Polsce Ludowej wszystkim się powodziło.
"Taki był PRL. Więc sam widzisz, że jest po czym być sierotą."
Bredzisz, PRL nigdy nie potrafił sprostać potrzebom zwykłych ludzi, a od połowy lat 70-tych sytuacja stawała się jeszcze gorsza.
Biorąc, jakim świństwem jest większość współczesnych szynek, to kotek ma to jak w banku ;-))
@"PRL nigdy nie potrafił sprostać potrzebom zwykłych ludzi, a od połowy lat 70-tych sytuacja stawała się jeszcze gorsza"
Akurat potrzeby zwykłych ludzi PRL spelniał w stoniu o niebo większym niż Polska kapitalistyczna. Dziś jak sama nazwa wskazuje spełnia potrzeby wyłącznie kapitalisów.
"Akurat potrzeby zwykłych ludzi PRL spelniał w stoniu o niebo większym niż Polska kapitalistyczna."
W 100% racja !!
No i dlatego "Polska to bardzo dziwna kraj". Miliony nieudacznikw, sierot prl-u nie umiejacych samodzielnie zadbac o swoje podstawowe potrzeby. Dletego ze istnieja nalezy im sie wszystko i za darmo , panstwo ma OBOWIAZEK zapewnic im kazda potrzebe. Oni sami nic nie musza
No i sa hieny ktore robia kariery na glupocie i niezaradnosci nieudacznikow organizujac roznego rodzaju protesty.
Praca dla kazdego - lekka, latwa, przyjemna i doskonale platna
Mieszkanie, duze slonaczne wyposazone i oczywiscie bezplatne
komornika pogonic jeeli upomni sie o naleznosc
Dyektora fabryki wywiezc na taczkach bo przeciez nic nie produkuje a bierze duze pieniadze
No i te same zadania w stosunku do innych:
Niemcy musz dawac bo II WS
Ruskie za 50 lat komuny
Amerykanie za Pulaskiego i Grom w Iraqu
A co wy sami dla siebie robice?
Stary a co my mozemy? - odpowiedz ktora slyszalem dziesiatki razy
.
Rebel2, niestety ktoś ci powiedział, że kapitalizm premiuje uczciwość a ty w swej naiwności uwierzyłeś. Ten system premiuje przecież tylko oszustwa, wyzysk i kradzież. Pierwszy milion trzeba ukraść - oto cała esencja kapitalizmu.
Kapitalizm promuje uczciwość. Tzn. możesz (a nawet musisz) oszukiwać, kraść, wyzyskiwać, lecz tak, by było to zgodne z prawem (ustanowionym przez kapitalistów) lub, jeśli zdarzy się, że w owym "prawie" coś przeoczono, tak - by nikt cię nie przyłapał. To jest kapitalistyczna uczciwość.
"Akurat potrzeby zwykłych ludzi PRL spelniał w stoniu o niebo większym niż Polska kapitalistyczna"
Ta szczególnie jak były puste półki :P Z usługami socjalnymi też było tak super: do dziś pamiętam w jakich warunkach musiałem się uczyć w podstawówce: przedwojenny budynek szkoły, kible na dworze, ogrzewanie z pieców kaflowych, korytarz który pełnił funkcje sali gimnastycznej, przepełnione klasy czy brak pomocy naukowych. W porównaniu z tym co było to dzisiaj uczniowie mają królewskie warunki :)
W mojej gminie oczyszczalnię ścieków wybudowano dopiero w latach 90-tych, za komuny wszystko szło do rzeki. Wodociągi, kanalizacja czy telefon to też był wielu regionach rarytas.
Tak więc nie wiem czy za PRLu było tak cudownie.
@nakama PRL ideałem nie był. Ale obecna rzeczywistość jest od niego znacznie gorsza dla 80% mieszkańców Polski, a przynajmniej dla 13 milionów.
A ja pamiętam, że w szkole podstawowej do której ja chodziłem, funkcjonował gabinet stomatologiczny, gabinet lekarski. Lekarze pełnili dyżury. Można się było do nich w każdej chwili zgłosić. Starali się pomagać dzieciom jak mogli. Opieka lekarska w szkołach była dzieciom po prostu zapewniona. Potem oczywiście z tych gabinetów zrezygnowano. Przecież to były "relikty faszystowskiej PRL", które w ramach "rozliczeń z nieludzkim systemem" należało usunąć...
W dodatku funkcjonował lepszy system edukacji, który oczywiście został odrzucony w ramach reformy szkolnictwa ministra Handke.
"@nakama PRL ideałem nie był"
Mimo to w co drugim poście opowiadasz farmazony jak to wspaniale za PRLu było, i jakim III RP jest piekłem.
"Ale obecna rzeczywistość jest od niego znacznie gorsza dla 80% mieszkańców Polski, a przynajmniej dla 13 milionów."
Obecna rzeczywistość jest pod wieloma względami porównywalna z tą PRlowską, a w wielu innych ją przewyższa.
Za prl-u krasc i kombinowac mogli jedynie tzw czlonkowie (pzpr).
Teraz kiedy kazdy ma takie same mozliwosci krzyczycie ze kapitalizm jest niesprawiedliwy.
Dla was napewno, i bardzo dobrze
Rebel2, kto ci naopowiadał takich bzdur, że w kapitalizmie każdy ma takie same prawa. Grube ryby mogą więcej a kapitalizm jak sama nazwa wskazuje, jest niesprawiedliwy dla każdego kto nie jest kapitalistą.