Jedną z rzeczy, które cechują postęp w technice wojskowej jest zwiększający się udział ludności cywilnej wśród ofiar wojen. W tej roli zastępuje ona żołnierzy.
------------------------------------------
Dzisiaj wojen nie wygrywa ten kto ma więcej czołgów tylko ten kto ma większą dzietność. Cytat z Arafat odnosił się do Izraela w którym Arabowie mają o wiele większą dzietność niż żydzi, to samo z Kosowem które przestał być Serbskie bo zalali je muzułmanie. W filmie „Maczeta” jest taka scena w której senator grany przez Roberta De Niro strzela ze sztucera to ciężarnej meksykańskiej emigrantki i po udanym strzale, kiedy kobieta pada, z cynicznym uśmieszkiem mówi : Witamy w stanach. Należy się zastanowić kim była ta kobieta : bezbronną emigrantka uciekającą z meksyku do USA w poszukiwaniu lepszego życia czy raczej terrorystką z bombą demograficzną w brzuchu ?
Ad.rem: co do dzietności w Izraelu.
W 7,5 milonowym Izraelu żydzi stanowią tylko 75 % populacji a Arabowie 20 % (tak podaje wikpedia co z brakującymi 5 % to nie wiem i nie wnikam) dzietność w obu zantagonizowanych populacjach jest różna od klasy społecznej tj. wśród młodych lewicujących żydów z wielkich miast dzietność jest podobna jak wśród ich europejskich rówieśników czyli stosunkowo mała ( warto dodać, że to właśnie te środowiska są najbardziej pro pokojowe i skłonne do negocjacji) największa dzietność jest wśród żydów ortodoksyjnych tzw. chasydów dla których Izrael jest ziemią święta i ani kroku wstecz jeśli chodzi i ustępstwa wobec Arabów. Podobnie jest wśród Arabów największa dzietność jest w obozach dla uchodźców i w strefie Gazy. A więc po obu stornach barykady rosną nowe rzesze antagonistów z jednej strony przybywa ortodoksyjnych żydów dla których Izrael jest miejscem świętym a po drugiej przybywa ludzi którzy nie mają nic do stracenia po za życiem.
Rozmawiałem kilak lat temu (1998) z Libańskim Koptyem (przedstawicielem kościoła Koptyjskiego) o tym jak to możliwe, że w Libanie (Szwajcarii bliskiego wschodu) od 20 lat toczy się wojna ? Spytałem wprost : skąd tyle zacietrzewienia w tych ludziach. A On mi odpowiedział :
Wyobraź sobie młodego chłopaka który urodził się gdzieś na pustyni lub w górach ( chodziło mu o muzułmanów ) który ma do wyboru : paść przez całe życie kozy albo wziąć udział w świętej wojnie i zostać świętym męczennikiem. Co byś Ty na jego miejscu wybrał : wegetacje czy przygodę życia ?
Jedną z broni, jaką Izrael stosuje na tym posterunku jest system karabinów maszynowych na wieżach oddalonych od siebie co kilkaset metrów, które są zdalnie sterowane.
------------------------------------------------
Na jedynym z kanałów tematycznych Discovery jest serial : najnowocześniejsze bronie XXI w. I wyobraźcie sobie, że był program o tych SAMOSTERUJĄCYCH a nie zdalnie sterowanych karabinach. A mianowicie prowadzący program zawitali z wizytą do amerykańskich żołnierzy rezydujących na granicy po między Korami w strefie demarkatcyzyjnej. Żołnierze Ci na swoim wyposażeniu mieli samo sterujące się karabiny maszynowe tj. karabiny miały zamocowany czujnik ciepła i z odległości strzału mogły za pomocą teledetektora namierzać ciepłe cele. Program komputerowy był tak skalibrowany żeby nie odstrzeliwać np. saren tylko ludzi. Jeden z pełniących służbę żołnierzy wyznał wprost : Że trzeba było zamontować te kamery bo amerykańscy żołnierze … NIE MIELI SUMIENIA STRZELAĆ DO UCIEKAJĄCYCH PRZED GŁODEM KOMUNISTYCZNYCH KOREAŃCZYKÓW.
Na końcu programu zawsze jest podawany producent pokazywanego w programie cacka. No i kto jest producentem tej SAMOSTERUJĄCEJ się broni ? A no najbardziej świetlana demokracja bliskiego wschodu.
Jako ciekawostkę podam, że najbardziej zaawansowany technicznie czołg w Europie maja NEUTRALNI Szwedzi bo jak powiedział starożytny Platon : " SI VIS PACEM,PARA BELLUM "
A gdzie Ty widziałeś w Libanie Koptów? W Egipcie, w Sudanie czy w diasporze w Europie Zachodniej, Ameryce Północnej, RPA i Rosji rozumiem (ba istnieje nawet niewielka społeczność koptyjska w Libii, Jordanii czy Kuwejcie). Ale w Libanie?
Chociaż zwracam honor, jakaś niewielka społeczność koptyjska ponoć w Libanie istnieje. Ale jako nie chce mi się wierzyć, że taki z ciebie szczęściarz, że akurat Kopta z Libanu spotkałeś.
Nie pisałem, że spotkałem Go w Libanie.
Kopta ze Libanu spotkałem w Warszawie, zajmował się rozwożeniem mięsa do kebabów oraz handlował lewymi Levisami na stadionie.
Ale i tak dziękujemy z merytoryczny wpis.
Od razu widać, że ze zrozumieniem przeczytałeś komentowany artykuł
W Wielkiej Brytanii odsetek poległych na polach bitewnych w I wojnie światowej był największy wśród warstw wyższych. Tymczasem nowe elity nie znają pojęcia poświęcenia.
Ich dzieci nie giną na wojnach.
http://www.newsweek.pl/magazyn/artykuly/Europa/zemsta-sklepikarza,48084,4
Najepiej zabić automatycznie sterowanym automatem. Ustawienia automatycznej miny przeciwpiechotnej. co moze urwać pięknie nogę zabrania zdaje się ONZ. ONZ? A co to takiego?
"Terminator" mi sie przypomina... Ale moze nie bedzie tak zle- jak drony zastapia wiekszosc US Army- porzadna ekipa hackerow i wejdziemy do NYC bez walki ;P
http://www.sfora.pl/Nowa-bron-do-walki-z-tlumem-na-ulicach-a29331