Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Katowice: Pikieta antyfaszystowska

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Ani narodowcy ani ślązakowcy

ANI LOS ANI RAŚ.RAŚ to znani z poglądów konserwatywno-liberalnych ślązakowcy,nacjonaliści, a LOS to szowiniści

autor: polak17, data nadania: 2011-02-27 12:48:11, suma postów tego autora: 1323

...

Faszyzm w Polsce to zdechły pies.

autor: Marek, data nadania: 2011-02-27 12:56:32, suma postów tego autora: 1715

olewać ten cały raś

bo takie manifestacje mogą przyczynić się do zwiększenia jego popularności.

autor: Bury, data nadania: 2011-02-27 13:32:24, suma postów tego autora: 5751

.

A może idea federalnej Polski nie jest zła? Czemu by nie spróbować? Trzeba importować dobre pomysły. Zwykle tam gdzie jest pewna autonomia regionów, zwykle jest lepiej. Aczkolwiek z drugiej strony, prym w tym wiodą państwa anglosaskie i germańskie. Państwa grupy słowiańskiej jakoś nie mają takich federalnych ciągot.
Anyway, do przemyślenia, a nie do negowania, jak to robi LOS :)

autor: kuba, data nadania: 2011-02-27 13:50:38, suma postów tego autora: 67

To

Śląsk ma nie być częścią państwa polskiego?
I walka ze śląskim separatyzmem jest nie na miejscu?
Dla "lewicy" słuszne jest wszystko, co wrogie Polskie.
Jak za Bermana.

autor: ABCD, data nadania: 2011-02-27 14:22:04, suma postów tego autora: 20871

Dlaczego

przywódca całej postępowej, miłującej pokój ludzkości, Wladimir Putin, nie jest - o czym świadczy Czeczenia - zwolennikiem separatyzmu?
Jemu wolno?

autor: ABCD, data nadania: 2011-02-27 14:23:08, suma postów tego autora: 20871

autonomia w wydaniu RAŚ

to takie skrzyżowanie UPR z PO,lewica powinna jak najdalej trzymać się od nich.Jeśli powstanie jakaś alternatywa lewicowa dla RAŚ warto podyskutować ale nie z taką mutacją JKM.

autor: czerwony93, data nadania: 2011-02-27 14:30:24, suma postów tego autora: 2784

Kuba wyspa jak wulka gorąca

Do Kuba:wszystko ok,tylko że Anglosasi to też Germanie.

www.socjalpatriotyzm.salon24.pl

autor: socjalpatriotyzm, data nadania: 2011-02-27 14:35:05, suma postów tego autora: 85

autonomia Slaska

oznaczac bedzie wlaczenie tego regionu do Niemiec. Wiec bym tym razem sie mocno zastanowil z blokowaniem marszu narodowcow. Ludzie z zewnatrz moga uznac, ze lewica jest po prostu antypolska- a chyba o to nie chodzi? Przynajmniej mam nadzieje nie wszystkim.

autor: MJ, data nadania: 2011-02-27 15:00:25, suma postów tego autora: 1280

Podwójne standardy

Przecież rząd polski uznał część Serbii za "państwo" Kosowo, czemu więc nie uznać państwa Śląsk.

autor: mlm, data nadania: 2011-02-27 15:06:45, suma postów tego autora: 4284

ABCD

"To Śląsk ma nie być częścią państwa polskiego?"

Ne mam pewności, ale znając Cię na pewno popierałeś secesję Kosowa, bo popierasz wszystko czym steruje amerykańskie Imperium Zła. To co Ci teraz przeszkadza, że Śląsk juz nie bedzie nasz? Będzie teraz albański. Co w tym dziwnego? Nie podoba się? A jesli Obama byłby za tym?

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-02-27 15:22:03, suma postów tego autora: 6205

Aha gdybyś miał jakieś rasistowskie obiekcje

wobec Albańczyków, że niby czemu albanskie, skoro nie ma tam Albańczyków? To ja się pytam: a dlaczego nie ma! Widocznie mamy jakieś rasistowskie przepisy imigracyjne! Tak dalej być nie może!
Takich miejsc jest wiecej w Polsce. czemu np. nie oddamy Zamojszczyzny Niemcom? Bo ich tam nie ma? Hmmm... wystarczy oddać ziemię potomkom niemieckich bauerów, pionierów łacińskiej cywilizacji na tych ziemiach i już będą.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-02-27 15:28:47, suma postów tego autora: 6205

I w ogóle uważam

że każdy kraj, który uznał secesję Kosowa, oderwanie przemoca części jego terytorium, też powinien oddać coś podobnej wielkości Albańczykom. Bo dlaczego tylko Serbia musiała im coś oddać?

A sprawa Izraela. Swego czasu Narody Zjednoczone uchwaliły, ze Arabowie muszą oddać część swej ziemi i tam bedzie teraz państwo żydowskie. Też mysle, ze każdy kraj który za tym głosował, powinien oddać Żydom jakaś cześć własnego terytorium. Tak byłoby sprawiedliwie.
Polska mogłaby oddać np. Marki. Poza MediaMarktem nie ma tam nic ciekawego.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-02-27 15:46:59, suma postów tego autora: 6205

Antyfaszyzm? Co to jest?

Widać głupotę tak zwanego ruchu antyfaszystowskiego, który tak naprawdę stawia sobie za cele ideologiczną walką z tożsamością narodową jako taką. Przenoszenie konfliktów subkulturowo ulicznych na pewno przysłuży się polepszeniu bytu w naszej ojczyźnie. Idźcie pod skrzydła zawodowego "anty-F" Pankowskiego z Nigdy Więcej, pupila Gazety Wyborczej.

Niech żyje Polska socjalna i niepodległa.

autor: Gniew_Niebios, data nadania: 2011-02-27 16:34:30, suma postów tego autora: 7

Gniew Niebios czyli ABCD bis

Polska socjalna i narodowa czyli sekta PiS z ich narodowym-solidaryzmem i zaściankowymi poglądami.

autor: czerwony93, data nadania: 2011-02-27 17:16:28, suma postów tego autora: 2784

czerwony93

jako nie-abcd-bis wspomne, ze chyba jednak lepszy narodowy solidaryzm niz antynarodowy neoliberalizm. Opcji 3- czyli internacjonalistycznego solidaryzmu w Polsce niestety nie ma, wiec chyba trzeba wybrac mniejsze zlo

autor: MJ, data nadania: 2011-02-27 18:48:06, suma postów tego autora: 1280

RAŚ nie jest prawicowy i nacjonalistyczny.

To stowarzyszenie, które ma na celu doprowadzenie do autonomii Górnego Śląska w granicach Rzeczpospolitej. RAŚ nie zajmuje stanowiska w sprawach gospodarczych i światopoglądowych właśnie z tego względu, że skupia ludzi o różnych poglądach od prawicy w klimatach UPR po radykalną lewicę. Sam, jako 100-procentowy lewak, od sześciu lat jestem w RAŚ. RAŚ jest pluralistyczny. Choć faktem jest, że lewica w RAŚ, to mniejszość. Ale jeśli tak się dzieje, to tylko na jej własne życzenie. Ruchy regionalistyczne na świecie mają na ogół charakter lewicowy. Zapewniam, że nikt nie cenzuruje treści lewicowych w wewnętrznych dyskusjach w RAŚ.

autor: Millerntor, data nadania: 2011-02-27 19:31:16, suma postów tego autora: 34

Pis? WTF?

Nie jestem PiSdeczką, przykro mi, ale z tą proatlantycką partyją z awangardy amerykanizacji trafiłeś jak kulą w płot. Ciężko nazwać też siłę popierającą i pieczętującą aneksje do UE jako niepodległościową.

autor: Gniew_Niebios, data nadania: 2011-02-27 19:52:59, suma postów tego autora: 7

Górny śląsk zawsze Polski!nigdy niemiecki!

Manifestacja słuszna i anty RASiowa co mnie cieszy mam nadzieje że wyrosnie na ślasku jakas silna organizacja broniąca polskości slaska i anty RASiowa bo to juz najwyższy czas na to bo te SMrODY z RASia coraz bardziej przeginają!
co do antyfaszystów to poraz kolejny dali dupy protestuja waściwie niewiadomo przeciwko czemu?
Przeciez to nie bya manifestacja faszystowska tylko w obronie polskości sląska i anty RASiowa!
SMrODY z RASia prubuja nam wmówić że zdecydowana wiekszośc ludzi na sląsku do zdeklarowani slązacy wyżekający się polskości ten manifest miał obalic ta propagande.
Co do lewicy to tez dała dupy bo jak mozna popierac opcje która daży do 4 rozbioru Polski?to chyba nie po patriotycznemu?
GORNY ŚLĄSK ZAWSZE POLSKI!
100%ANTY RAS!
RAS WON DO RAJCHU!

autor: Antyliberał, data nadania: 2011-02-27 21:01:23, suma postów tego autora: 1302

Ty się tak nie podniecaj tą polskością, Adaś-ku...

ty se kup słownik polsko-polski... na początek.
.
A tak właściwie o co chodzi w tym niusie, bo go trzy razy czytałam i dalej nie wiem? Może Millerntor mi wyjaśni, bo Gniew_Niebios jakąś korwińszczyzną gada...
.

autor: Hyjdla, data nadania: 2011-02-27 23:40:51, suma postów tego autora: 5956

Interesujące,

Lewica zamiast wspierać regionalistów, krytykuje ich, używając argumentów całkowicie spoza lewicowego kanonu wartości.
Przecież Śląsk pierwszy padł ofiarą polskiego neoliberalizmu. To ze Ślązaków media pokroju TVN czy GW robiły roszczeniowych zadymiarzy o sowieckiej mentalności. Dziennikarze tych gadzinówek w całej Polsce "jedli śląski chleb" niszcząc wizerunek tych, którzy latami wypracowywali olbrzymią część polskiego dochodu narodowego. Przed i po wojnie. To na Śląsku więzi społeczne są jeszcze na tyle trwałe, że ludzie potrafią się zmobilizować i w imieniu pielęgniarek czy nauczycieli przyjechać do stolicy i przypomnieć rządowym biurokratom za czyje pieniądze wożą dupy w drogich autach.
Co do argumentów, że autonomia Górnego Śląska to przyłączenie do RFN. Chyba przez Czechy mieliby się połączyć, albo wirtualnie na jakimś forum internetowym. Ale żeby to wiedzieć trzeba było chodzić do podstawówki i zaliczyć te kilka godzin z geografii i znać położenie regionów w Polsce...
I jeszcze ta hipokryzja SLD, który chciał wziąć łupem połowę stanowisk samorządowych i rad nadzorczych na Śląsku, a jak dostał od PO kosza to rozpoczął demagogiczną kampanię o wielkim, przerażającym, zagrożeniu. Socjaldemokratyczna SNP wygrywa wybory w Szkocji. I co? W Hiszpanii autonomiści też trzymają z lewicą. W Parlamencie Europejskim należą albo do frakcji zielonych, albo komunistów z EPL. Chyba tylko w Polsce jest możliwe, żeby pieniactwo i awanturnictwo zwyciężało nad politycznym rozsądkiem. Zamiast podać sobie ręce i wspólnie walczyć z neoliberałami z Warszawy lewica wpycha RAŚ w ręce tych właśnie neoliberałów z PO szukając pokrętnych uzasadnień dla swojego lenistwa.

autor: Teutonic, data nadania: 2011-02-28 00:47:49, suma postów tego autora: 333

Teutonic

"Co do argumentów, że autonomia Górnego Śląska to przyłączenie do RFN. Chyba przez Czechy mieliby się połączyć".
A kto powiedział, że nie przez Sudetenland? ;-). Niemcy upomną się i o Czechy jak będzie trzeba ten Śląsk przyłączyć. ;-)

A tak trochę poważniej, to jesli w RAŚ lewica jest w mniejszości, to kogoś to dziwi? Jeśli Śląsk jest polski, a jest, to przecież w całej Polsce lewica jest w mniejszości. Czemu więc ktoś oczekuje od Śląska, że będzie bardziej polski (lewicowy?) niż reszta Polski?

A na koniec powiem szczerze, że jak Hydra nic z tego newsa nie rozumiem. Jakaś pomrocznośc jasna mnie dopadła.

Czy to tak? Jesli nie, niech ktoś mnie poprawi:

1) Jacyś rzekomi faszyści (co potwierdza obecność skinheadów), jak to faszyści, krzyczą łobuzy że Śląsk jest... Polski? Tak?
2) Jacyś antyfaszyści krzyczą na tych wstrętnych faszystów, bo chyba się z tym nie zgadzają i to że Śląsk jest polski to według nich nie przejdzie?
3) A wszyscy tu z jakiegoś nieznanego powodu w komentarzach rozprawiają o RAŚ, które w całym tym spotkaniu jakiś faszystów co chcieliby Ślask przyłączyć do Polski z antyfaszystami co... no właśnie nie wiem co z tym Śląskiem chcieliby zrobić, nie brali udziału. A tylko Piotr Kuligowski przy tej okazji wspomniał, że jest taki RAŚ i trzeba się go raś na zawsze pozbyć, bo ten RAŚ to chciałby by Śląsk był śląski? hmmm
Dobrze to wszystko pojąłem?
Jesli tak, to w takim razie ja, biorąc pod uwage wyłożone tu jasno przez Kuligowskiego argumenty obu stron popieram ... generała Tra Sra Ta Ta Ta.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-02-28 02:41:08, suma postów tego autora: 6205

chyba jednak źle to pojąłem i po przemyśleniach robie drugie podejście do tematu.

Podsumujmy.
1 Naziole - Śląsk polski!
2 RAŚiści - Śląsk śląski!
3 Antynaziole - ... no nie wiem, został mi tylko... niemiecki? Hmmm... No chyba, że jednak albański mimo wszystko? Bo gdzie dwóch się bije tam Albanczyk korzysta jak mówi kosowskie przysłowie.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-02-28 02:50:01, suma postów tego autora: 6205

Sierpie

Gdzie 2 sie bije czyli polak z slązakiem tam 3 korzysta czyli niemiec!
Hyjdla
Ja niemusze kupowac słownika polskiego i histori też uczyyc sie niemusze bo ja znam dobrze.
Jedna z piekniejszych kart górnego sląska była wtefy jak slązacy walczyli o przyłaczenie górnego sląska do polski pod przywódctwem wielkiego patryioty Wojciecha Korfantego naszego ziomala z sadzawek cześć jemu chwała na wieki!

RASiole=NAZIOLE I GUPOLE i karierowicze ale kariera to dzis standard obojętnie pod jakim szyldem wie o tym niejaki gorzelik przewodniczący SMrODOW z RASia!

autor: Antyliberał, data nadania: 2011-02-28 10:29:56, suma postów tego autora: 1302

.

Dziś nie istnieją jakiekolwiek przesłanki do politycznej autonomii Górnego Śląska. Wszelkie podstawy, na których opierała się śląska autonomia w międzywojniu, definitywnie zniknęły w 1945 r. W takim układzie równie dobrze autonomiczne mogłyby dziś być np. Mazowsze albo Rzeszowszczyzna.

Domagający się autonomii bazują raz - na głupocie ludzkiej (część Ślązaków wie, że w II RP województwo to miało autonomię, ale niestety nie bardzo kojarzy, dlaczego tak było), a dwa - na negatywnych emocjach, o które nie trudno po przejściu neoliberalnego tornada i relatywnego spadku znaczenia regionów przemysłowych (GOP, Łódź, inne mniejsze).

autor: Bury, data nadania: 2011-02-28 10:54:13, suma postów tego autora: 5751

RAŚ skumała się z PO

są tam prawicowi ultrasi o poglądach zbliżonych do UPR,albo ślązakowcy mający dziwne kontakty z ziomkostwami.Chociaż po utworzeniu ZLNŚ to najbardziej skrajni tam są.

Jeśli w RAŚ są jacyś lewicowcy to niech potępią sojusz z PO,tak jak potępa się kumanie się pseudolewicy SLD z PO,czy Ordynackiej z RM w Toruniu.

Jeśli istnieje jakaś platforma lewicowa w RAŚ to baaaaardzo głęboko "zakonspirowana". Na razie oblicze RAŚ to oblicze ludzi prawicy.

Jeśli autonomia śląska ma mieć oblicze RAŚ/PO/UPR to nie widzę powodu aby lewica tego nie krytykowała.Federalizacja może być ale nie na warunkach neoliberałów.

Co do LOS to kuriozum.prawdziwy skandal to to co niedawno stało się w Poznaniu gdzie kibole z Wiary Lecha urządzili przemarsz w rocznice powstania wielkopolskiego a swoją obecnością zaszczycili ten marsz włodarze miasta,członkowie PO,PiS.Bojówkarze,chuligani,kibole portrety Dmowskiego i władze miasta, wszystko pod ochroną straży miejskiej i policji.A szef WL robi interesy z magistratem.Sojusz szowinistów,kiboli z władzami miasta to skandal.

autor: polak17, data nadania: 2011-02-28 11:13:47, suma postów tego autora: 1323

Pyt.

Mam pytanie do Tow. Martysa. Jak widzi porównanie RAŚ do baskijskiej PNV?

autor: AntykapitalistA, data nadania: 2011-02-28 12:56:24, suma postów tego autora: 306

Bilans:

11 listopada 2010 - blokowanie legalnych demonstracji młodzieży patiotycznej
teraz - popieranie nielegalnych dążeń separatystycznych
Blisko, coraz bliżej do mnie.
ZDRADA

autor: ABCD, data nadania: 2011-02-28 09:24:33, suma postów tego autora: 20871

Analogia:

Ja się powiesiłem.
Moich następcom, innym zdrajcom, częstokroć pomagano pójść w moje ślady.
JUDASZ

autor: ABCD, data nadania: 2011-02-28 09:28:14, suma postów tego autora: 20871

AntykapitalistA

RAŚ i PNV są akurat dość podobne i o ile mi wiadomo współpracują ze sobą dość ściśle. W "Jaskółce Śląskiej" były nawet chyba artykuły na ten temat. Jakby co zapraszam, pisz do mnie na maila.

autor: SzymonM, data nadania: 2011-02-28 15:16:44, suma postów tego autora: 915

Kombinowałam podobnie, Młocie*...

mnie nawet wyszło, że antyfaszyści to faszyści (*_*)
Ale, ale... polak17 podjął dobry trop... mikro lewica RAŚowska powinna robić tam za V kolumnę. I albo wszyscy pozostali (PO, UPR, LSD, skiny, punki, gorole naturalizowane i hanysy nieprzejednane... etc.) zapiszą się do PPP, albo przyłączą Śląsk do Kosowa...
* Już Cię nie będę "młotku" nazywać. Się mi odwidziało.
(*_*)

autor: Hyjdla, data nadania: 2011-02-28 16:06:01, suma postów tego autora: 5956

To i ja

nie bedę Ciebie więcej nazywał Hydrantem ;-)
Buźka! ;-)

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-02-28 16:42:22, suma postów tego autora: 6205

Wygłup na całego, tyle mogę powiedzieć

RAŚ ma o tyle rację, że sałata z podatków powinna w znakomitej większości zostawać do rozpdysponowania w regionach (województwach), bo Cyntrala czyli Wszawka, zawsze je przep...li.

autor: szczupak, data nadania: 2011-02-28 17:03:07, suma postów tego autora: 3747

PT ABCD, zamejluj do ewangelistów żeby uzgodnili wersję

co do Judasa z Kariotu; w drugiej księdze mówi się że zanim zdążył się obwiesić, "wylały mu się wnętrzności".

autor: szczupak, data nadania: 2011-02-28 17:07:38, suma postów tego autora: 3747

"SMrODY" to Ruch Chorzów?

.

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2011-02-28 22:30:21, suma postów tego autora: 3566

Adaś_ku... gdybyś tak dobrze znał historię,

przynajmniej Heimatu, to wiedziałbyś, że Korfanty był też zaciekłym obrońcą AUTONOMII Śląska przed zakusami władz centralnych, właśnie po skonfrontowaniu idealistycznych wyobrażeń Polski z wynaturzoną sanacyjną Rzeczpospolitą.
Korfanty identyfikował się z założeniami słynnego punktu 44 Statutu Organicznego Województwa Śląskiego gwarantującego, że tylko Sejm Śląski może znieść autonomię. A Sejm Śląski nigdy tego nie uczynił (*_*)

Korfanty był dyktatorem III Powstania, ale w istocie był przeciwnikiem walki zbrojnej. Nie wierzył w szanse jego powodzenia, widział je tylko jako manifestację.

Poza tym jest to postać bardzo niejednoznaczna. Zarzucano mu wiele, i w polityce i w finansach.
Teraz, gdyby zmartwychwstał (np. po krwi z papieskiej tracheotomii) i zobaczył Polskę skarlałą i półkolonialną ze Śląskiem zdegradowanym i zdegenerowanym... pewnie wolałby nadal być posłem Reichstagu (był nim do 1918)...
.

autor: Hyjdla, data nadania: 2011-03-01 01:44:15, suma postów tego autora: 5956

teutonic

jasne, a Kaliningrad nie jest czescia Rosji, bo nie ma bezposredniego polaczenia ladowego z reszta kraju. LOL Tez mi argument... Zeby nie wymienic paru wysp lezacych od krajow-matek baaaardzo daleko:) I kto tu kogo chce uczyc geografii;)

Polska, pomijajac debilne programy para-patriotyczne w TV (czyli zaslony dymne), jest obiektem konsekwentnej polityki kulurowego wynaradawiania. Niekoniecznie ma to na celu fizyczna okupacje, raczej po prostu zniszczenie tozsamosci narodowej jako tendencji potencjalnie niebezpiecznej dla kazdego zaborcy. Ludzie identyfikujacy sie bardziej ze swoja mala ojczyzna niz z krajem jako takim sa po prostu mniej czuli na interes ogolnonarodowy- i dlatego wlasnie jest to proces promowany w calej UE, wliczajac w to nawet centrum imperium.

Przy czym to i tak pikus, gdyz pod katem gospodarczym jestesmy kolonia Francji/Niemiec i s-ki od 20 lat...

autor: MJ, data nadania: 2011-03-01 02:27:28, suma postów tego autora: 1280

Problem RAŚ to nie jest problem lewicowości

Zapewniam, że gdybyście posłuchali działaczy tego stowarzyszenia albo nawet niezaangażowanych "Ślązaków z dziada pradziada", to oni Polaków nienawidzą i najchętniej utopiliby ich w łyżce wody. Nie mają przy tym żadnych merytorycznych argumentów, tylko po prostu nienawidzą "goroli" i tyle. Jeżeli komuś się nie wiedzie w życiu, to szuka winnych. Niektórzy obwiniają Żydów, inni Arabów, a RAŚ - Polaków. Typowy nacjonalistyczny populizm.
Poza tym nie wydaje mi się, żeby ględzenie o tym, że pieniądze z podatków powinny zostawać na Śląsku ma cokolwiek wspólnego z solidaryzmem i lewicowością.

autor: Pikos, data nadania: 2011-03-01 09:34:52, suma postów tego autora: 876

Czytałem ostatnio wywiad z aktywistą RAŚ

Totalny odlot,facet udowadniał że powstania śląskie były śląską wojną domową między Ślązakami.Na tej samej zasadzie powstanie wielkopolskie było wojną domową między Wielkopolanami. W obu tych powstaniach walczyli Polacy i Niemcy będący mieszkańcami Śląska, ślązakowcy byli totalnie bierni i nic nie znaczyli.

A federalizm w wydaniu RAŚ jest tak antylewicowy że warto to podkreślać.Niestety nasi "antyfaszyści" są tak apolityczni że aż głowa boli.

Najśmieszniejsze że z RAŚ współpracują anarchole z FAŚ,co prawda krytykowani przez innych anarcholi z poza Śląska którzy wytykają RAŚ liberalne poglądy, kumanie się z PO.

autor: czerwony93, data nadania: 2011-03-01 12:34:40, suma postów tego autora: 2784

Misiu bucharinie

No w pewnym sensie tak bo to od nich się zaczeła ta chora moda na separatyzm to oni zaczli uzywac haseł jestem ślązakiem nie polakiem zaczli wywieszac flagi górnoslaskie na meczach transparenty z hasełkami to my naród slaski zaczli wzorowac sie na baskach z atletic bilbao oprawy w barwach górnego śląska itp.
Przegieli pałe gdy wygwizdali hymn polski na finale pucharu polski z Lechem na stadionie śląskim bodajże w 2008roku.
Niestety inne kluby z regionu powoli tez ida za ta debilna moda(narazie tylko czesciowo naszczęście)i też powoli sie na tym wzoruja.
Logiczne że w takiej sytuacji RAS musiał zareagowac i wykorzystac okazje i przyłaczyc sie do kibiców SMrODOW.
Zobaczymy w jakim kierunku to pójdzie dalej smieszne jest to że na SMrODOW chodza ludzie z poza ślaska np z Zawiercia Myszkowa itp jak umia sie dogadac ze SMrODAMI skoro oni ich nienawidza bo to gorole czyli dla nich cos gorszego.
Rasumując patologia sie rozwija i jej końca niewidac niestety!

autor: Antyliberał, data nadania: 2011-03-01 20:42:00, suma postów tego autora: 1302

Brawo PT Hyjdlo!

o tym warto pamiętać.

autor: szczupak, data nadania: 2011-03-01 21:08:38, suma postów tego autora: 3747

Antyliberał

Na szczęście większość kubów górnośląskich odcina się od pro niemieckich sympatii śmieRdzieli

http://www.youtube.com/watch?v=tmC4okZf13A

autor: Zły Szelong, data nadania: 2011-03-02 09:44:41, suma postów tego autora: 87

.

Dzielcie się, dzielcie. Najpierw autonomiczne województwa, potem autonomiczne powiaty, później pewnie i autonomiczne gminy. Rozbicie dzielnicowe, pełnia średniowiecza. Kapitał tylko na to czeka.

Rozpoczynając wszelkie dywagacje na temat autonomii warto by wpierw określić, o jakąż to autonomię miałoby chodzić. Polityczną, kulturalną, gospodarczą? Podstawową przesłanką do autonomii politycznej jest odrębność narodowa lub zwarte zamieszkiwanie danego obszaru przez autochtoniczną mniejszość narodową. Na Śląsku natomiast, podobnie jak w każdej innej części Polski, ani jedno, ani drugie nie zachodzi. Ślązacy nie są osobnym narodem, nie ma tu też żadnej mniejszości narodowej. Autonomia gospodarcza? Czyli postulat owego słynnego zostawiania pieniędzy na miejscu, obrona przed "okradaniem przez Warszawę" (sorry: warszawkę)? A właściwie to dlaczego nie? Dać im tę autonomię gospodarczą, może wreszcie co niektórzy przejrzą na oczy, dostrzegą gdzie tkwi prawdziwe zło.

autor: Bury, data nadania: 2011-03-02 11:31:04, suma postów tego autora: 5751

Zły szeląg

wielkie dzieki za filmik naprawde budujący gdyby tak faktycznie było że tylko SMrODY byłyby anty polskie to dalibyśmy im rade no ale co do GKSu Katowice to juz takiej 100%pewności niemam jak kiedys był mecz z Jstrzębiem i gdy Jastrzębie śpiewało hymn to na trybunach GKSy były gwizdy niestety miejmy nadzieje że był to tylko incydent.bo chyba SMrODOM przypodobac się niechcieli!
Bury
Ty o tym wiesz ja o tym wiem i wiekszośc normalnych o tym wie ale sa jeszcze:polityczni poprawiacze typu Szymon M,ludzie któzy ida za modą i z prądem,karierowicze,no i ci co biora kase z rządu RFN bo nieczarujmy sie RAS ma wpływy z rządu RFN ktos kase im daje chyba nie kibole SMrODOW bo ci albo niemaja kasy albo robia przkrety albo siedza a polski rżad to juz napewno nie więc pozostaje tylko rząd RFN gdyż ewentualne podziały osłabia i tak juz słabe i biedne państwo polskie a oni tylko na to czekaja.
Madry z ciebie koleś oby takich jak ty było na sląsku jak najwięcej to SMrODY autonomi nawet za 1000lat nie dostana!

autor: Antyliberał, data nadania: 2011-03-02 11:43:53, suma postów tego autora: 1302

Ale dla równości wszystkich regionów

Dajmy też autonomię terenom poPGRowskim i niech ich dochody też zostają w końcu na miejscu, a nie jadą do warszawki!

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-03-02 11:48:34, suma postów tego autora: 6205

Dodaj komentarz