Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Maciej Szatyłowicz: Zielona Wyspa szuka pracy

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Nawet BS nie daje szans

http://finanse.wp.pl/kat,104762,title,Polsce-brak-innowacyjnosci,wid,13242335,wiadomosc.html

na poprawe. Nie podniesie sie ta kapitalistyczna padlina i to juz wiadomo po reformach 20 lat temu.

autor: dyzma_, data nadania: 2011-03-21 10:32:06, suma postów tego autora: 2960

...

Gdzy 10-15 lat temu ktos mowil o bezrobociu, slyszal, ze bezrobotni sa tylko lenie i pijacy, albo tacy co im sie uczyc nie chciało.

Teraz mają za swoje, menele z tytułami magistrów.

autor: Marek, data nadania: 2011-03-21 12:19:27, suma postów tego autora: 1715

Wiadomo,

według reżimowej propagandy ktoś kto sobie nie radzi (nie tylko ekonomicznie, chociaż zwłaszcza o to chodzi), albo nie jest "młodyzdolnyprzedsiębiorczyitd." to nieudacznik, śmieć i w ogóle niepotrzebnie żyje.

PS. Dlaczego "Obywatel" nazywa się teraz "Nowy Obywatel"?

autor: Getzz, data nadania: 2011-03-21 17:26:35, suma postów tego autora: 3554

Przecież ta pani nie jest bezrobotna tylko skleja pudełka

Czy klejenie pudełek to jakaś hańba?

autor: west, data nadania: 2011-03-21 17:59:52, suma postów tego autora: 6717

....

Cały polski system społeczno-ekonomiczny jest chory. Skrajnie nieefektywny, wyrzucający pieniądze w błoto. Zamiast tworzyć nowe miejsca pracy, który mogłyby bardziej stymulować gospodarkę, pieniądze wydaje się np. na rozrost biurokracji, która bynajmniej PKB nie wytwarza (za rządów PO ta administracja wzrosła o 10 proc.). Rozumiem, że biurokracji nie da się usunąć, a wraz ze wstąpieniem Polski do UE dużo więcej pracy spadło na kastę urzędniczą, ale na miłość Boską, czy aby na pewno musi być ona tak rozrośnięta? Kolejna sprawa, i to może wywołać pewne oburzenie, ale mimo to trzeba spojrzeć prawdzie w oczy: mamy największą w UE ilość rencistów. Czy rzeczywiście jesteśmy tak schorowanym społeczeństwem, daleko odstającym od reszty Unii? Raczej nie. To ZUS rozdaje renty jak leci (wszak głodowe, ale skutecznie zniechęcające, do jakiejkolwiek aktywności). Przykład najbardziej infantylny, ale mimo to prawdziwy (niestety): iluż z tych panów spod sklepów, co od rana popijają piwko, tudzież "ćwiartkę", ma rentę na wątrobę? Smutne to. Niestety, to państwo w dużej mierze wyrzuciło ich poza margines społeczeństwa, potem dało głodową rentę, "za małą aby żyć, za dużą aby umrzeć", zepchnęło w otchłanie nałogu, a później "płacz i płać" (akcyzę) i państwo zarabia.
Państwo dostaje nasze podatki, ale nie potrafi ich racjonalnie rozdysponować, podatki mają służyć nam, Obywatelom, a nie służą. Płacę podatek zdrowotny, a nawet nie mogę u dentysty wyleczyć darmowo zęba, więc gdzie te moje podatki? Chciałbym płacić podatki, ale tylko wtedy, gdyby one służyły mi i innym potrzebującym, a nie na utrzymanie tych co nic nie wytwarzają. Ale co zrobić, państwo i tak sięga do mej kieszeni, nawet gdy nie patrzę.

autor: Poprawny kulas, data nadania: 2011-03-21 19:33:48, suma postów tego autora: 200

...

No i te cholerne umowy! Tego nie da się nawet "umową" nazwać. Jak młody człowiek może myśleć o swoim mieszkaniu, gdy nawet kredytu nie dostanie (już pomijam kwestię wysokości cen mieszkań), bo jaki bank da kredyt, gdy kredytobiorca pracuje na "umowę"-zlecenie, lub - co gorsza - o dzieło. Pakiet antykryzysowy? Śmiech na sali. Bliska mi osoba pracuje (ma to szczęście) na umowę o pracę. Pierwsza umowa - próbna, czyli jakby jej nie było, druga to w zasadzie pierwsza umowa o pracę w świetle "prawa", na rok, trzecia (druga "prawnie")ma być na 2 lata - niby super, ale w świetle przepisów to te dwie umowy nie powinny łącznie dwóch lat przekraczać, a tu są trzy. Osoba ta chce wziąć kredyt na mieszkanie, ciekawe czy któryś bank jej da?

autor: Poprawny kulas, data nadania: 2011-03-21 19:43:33, suma postów tego autora: 200

A ten, którego świetość niektórzy niebawem będą ogłaszać,

wołał o godność osoby ludzkiej. I jak na to wołanie odpowiedzieli jego wielbiciele: skazując miliony na bezrobocie, czyli pozbawiając ich godności. Doświadczenia tej dziewczyny, na które autor się powołuje, są tego świadectwem. Zresztą czy tylko jej? A tak się kiedyś ludziska cieszyli, że nie będą musieli pracować i jeszcze dostaną za to pieniądze... I co z tego zostało? Rynsztok! Czy w nim można znaleźć godność? W każdym bądź razie zwolennicy świętego tam jej dla siebie nie szukają.

autor: steff, data nadania: 2011-03-22 21:38:14, suma postów tego autora: 6626

Getzz

Obywatel zmienił nazwe na Nowy obywatel bo były pewne nieporozumienia wśród redakcji m.in cześc redaktorów postanowiła odejść z redakcji doszło do czego zwanej kłótnia w rodzinie oraz cześć osób uznała że Obywatel ma inne poglądy niz oni.
Ja jako stały czytelnik i sympatyk Obywatela(obecnie Nowego obywatela)jestem zadowolony gdyz czasem lepiej oczyścic środowisko z wyrozumialców i mądrali i stworzyc coś nowego z konkretnymi ludzmi którzy maja poglądy sceptyczne do obyczajowego liberalizmu oraz totalnie krytyczne do liberalizmu gospodarczego.
Czyli bedzie to nadal czasopismo Konserwatywno-lewicowe mające takie poglądy właśnie jak ja!

autor: Antyliberał, data nadania: 2011-03-23 19:05:52, suma postów tego autora: 1302

...

Antyliberał, no nie końca jak TY, nic o złych "ciawach" nie piszą.

autor: Marek, data nadania: 2011-03-24 00:19:04, suma postów tego autora: 1715

Dodaj komentarz