zetknąć się ze służbą zdrowia "po reformie". W pewnym odstępie czasu dwie osoby z mojej rodziny trafiły do warszawskich szpitali, w obu przypadkach na średnio skomplikowane operacje. W jednym przypadku - Centrum Onkologii, w drugim - szpital Orłowskiego, chirurgia (oba szpitale w Warszawie). I co się okazało? Czas oczekiwania na zabieg - symboliczny. Warunki dobre (oddziały po remoncie, sale dwuosobowe). Opieka pielęgniarska - świetna. Jedzenie - znakomite. Kontakt z lekarzami - bardzo dobry. Zero jakichkolwiek mniej lub bardziej oficjalnych, albo i nieoficjalnych dopłat, opłat itp. W porównaniu z tym co było parę lat temu - niebo a ziemia.
Ostatni protest pielęgniarek był jak najbardziej uzasadniony. Praca pielęgniarek na kontraktach to kolejny element wprowadzający zasady wolnego rynku do służby zdrowia. Tymczasem jest to dziedzina, która jako ostatnia mogłaby podlegać takim zasadom. Zdrowie i życie ludzi nie może być uzależnione od wolnego rynku. Niewidzialna (czytaj: ślepa) ręka wolnego rynku nie może decydować o czyimkolwiek życiu czy zdrowiu!
Miód malina - prawdziwy ZACHÓD, prosty zabieg, rach ciach i zrobione, piorunujące wrażenie. Dla równowagi - 2 x po 8 godzin na stołku w oczekiwaniu na gastroskopię, pomimo prób zniechęcania (nowy szpital powiatowy) dopiąłem swego. Pyrrusowe zwycięstwo - badanie wykonano na odp.... się. Resztę darujmy. W konsekwencji ostra niewydolność nerek - ( szpital m.st. uznana marka) SOR - powinien pan gdzie indziej- przyjęli ze względu na zagrożenie życia. Łóżeczko na korytarzu przy WC - bierze pan? Złego słowa o personelu powiedzieć się nie da.
Endoproteza - DWA lata czekania. Wystarczy?
Taki obrazek z życia (mojego) wzięty.
Nie wiem gdzie pan trafil ale moje wspomnienia z ostatniej gastroskopii sa dokladnie odwrotne. Lekarz domowy wyslal mnie do gastrologa ze wzgledu na moj wiek a nie jakiekolwiek objawy. Kilka dni pozniej gastrolog umowil sie ze mna na nastepny tydzien na zabieg. W poczekalni czekalem moze 15 min.
Teraz dzwonia do mnie i przysylaja zawiadomienia ze poniewaz uplynelo juz cale 5 lat jest najwyzszy czas na kolejna rutynowa gastroskopie
Jezeli chodzi o protezy to tez mam doswiadczenie. Wiele lat temu wykrecilem noge w wypadku motocyklowym, Bol i trudnosci z chodzeniem narastaly tak ze 7 lat temu zdecydowalem sie na endoskopowe czyszczenie kolana. Czas oczekiwania na zbieg -2 tygodnie. Teraz niestety jest znowu gorzej i kwalifikuje sie na "wymiane kolana"
Jezeli zdecyduje sie to moze byc ono wykonane w ciagu nastepnego tygodnia.
To tyle mojego doswiadczenia.
Aha, czy wspomnialem ze zalezny jestem od najbardziej niewydolnej, upadajacej i skorumpowanej sluzby zdrowia?
AMERYKANSKIEJ!
Znaczy, jedziemy na prawie podobnych wózkach, tyle że ja na made in Poland (no i te "prawie"). Miło było poczytać.