Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Martine Bulard: Systemy opieki zdrowotnej na świecie

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Jak to lapidarnie ujął prof. Prescott

"Obecnie jeśli Amerykanin zachoruje na coś w Europie, szybko wsiada w samolot i leci się leczyć do kraju.".
I to chyba dobre podsumowanie tematu.

autor: west, data nadania: 2011-04-02 15:10:01, suma postów tego autora: 6717

west

arogancja

to chyba dobre podsumowanie amerykanów:)

autor: nikyty, data nadania: 2011-04-02 15:50:39, suma postów tego autora: 3572

nikyty

A co ty wiesz o amerykanskiej sluzbie zdrowia?
Jeszcze mniej niz o samej Ameryce, o ktorej nie wiesz nic a znowu zabierasz glos

autor: Rebel2, data nadania: 2011-04-02 22:51:54, suma postów tego autora: 3910

...

Amerykańska służba zdrowia kojarzy mi się z obskurnymi, obdrapanymi szpitalami w których trzeba płacić. Nie jest mowa o szpitalu w centrum NY, tylko o prowincjonalnym szpitlu w USA, jakich tam jest większość.
Niestety, gdybym miał wybierać - amerykańska służba zdrowia, czy polska - bez wahania wybieram polską.

autor: ancymon, data nadania: 2011-04-03 00:05:54, suma postów tego autora: 621

rebel2

istnieje takie prawo do ktorego uparcie sie wiekszosc stosuje - uporczywie ignoruje sie setki argumentow przemawiajacych przeciw wyznawanemu pogladowi az sie trafi na ten jeden ktory go popiera i przyjmuje sie go jako dowod na falszywosc tej setki zignorowanych

autor: nikyty, data nadania: 2011-04-03 01:01:13, suma postów tego autora: 3572

nikyty

Jaka wartosc maja "argumenty" setki ignorantow, ktorzy nigdy nie byli, nigdy nie widzeli osobiscie a znaja jedynie ze slyszenia? Zapytaj sie pierwszego lepszego sedziego komu da wiare: setce tych co slyszeli ze podobno.... czy jednemu jedynemu naocznemu swiadkowi?
Zeby byc dobrym demagogiem trzeba do tego dorosnac, a wiec rosnij :))

autor: Rebel2, data nadania: 2011-04-03 03:26:50, suma postów tego autora: 3910

ancymon

:)))
Przyklady zaciagniete ze "Szpitalu na peryferiach" czy "Daleko od noszy"?
Co wg ciebie jest prowincja w USA?
Austin Texas czy Dallas TX?
Znowu stosujesz polska miarke w ocenie Ameryki.
Przyjmij wiec do widomosci ze poniewaz duze miasta maja ograniczona powierzchnie ludzie osiedlaja sie poza miastami
I tam wlasnie powstaja najnowsze i najnowoczesniejsze szpitale. A szpitale w duzych miastach albo sa modernizowane, albo jezeli jest mozliwosc budowane nowe.
Wyobraz sobie ze poniewaz w USA szpital to biznes nikt kto nie musi nie pojdzie do zasyfialego, obskurnego szpitala jezeli moze isc do pachnacego i czystego

autor: Rebel2, data nadania: 2011-04-03 03:42:53, suma postów tego autora: 3910

Rebel,

już nie zgrywaj takiego znawcę świata (USA), bo na tym forum są Polacy (nie tylko polaczki od kaszanki), którzy widzieli znacznie więcej świata niż ty w Austin w Teksasie.

autor: Getzz, data nadania: 2011-04-03 14:51:40, suma postów tego autora: 3554

Getzz

Rebel,
już nie zgrywaj takiego znawcę świata (USA), bo na tym forum są Polacy (nie tylko polaczki od kaszanki), którzy widzieli znacznie więcej świata niż ty w Austin w Teksasie.
autor: Getzz,

A moze tak cos od siebie , bo narazie zachowujesz sie jak maly dzieciak:
Moj tata jest wiekszy niz twoj.
Oczywiscie ze sa osoby ktore widzialy wiecej swiata niz ja. Jeden nawet przyznal sie ze w doopie byl i goowno widzial.
I przypomne jeszcze raz : w przeciwienstwie do ciebie ja wypowiadam sie w tematach na ktorych sie znam
A odnosnie bywania w swiecie: czy fakt ze bylem w Chinach czy Japonii i widzialem czyni mnie specjalista ? Wg mnie sam fakt bycia NIE, no ale ja przeciez nie jestem lewicowiec

Jezeli bylbys kiedykolwiek w Austin to moge dac ci namiary na dobre Puby. Jeden problem - musisz miec skonczone 21 lat zeby cie tam wpuscili :))

autor: Rebel2, data nadania: 2011-04-04 00:35:48, suma postów tego autora: 3910

Na początku lat 90-tych

Wujek mojej znajomej przylatywał tu regularnie z USA właśnie po to by się leczyć. Biorąc pod uwagę cenę biletu, tylko moge sobie wyobrażać co zapewniał mu amerykański "system opieki zdrowotnej", że jemu to się opłacało.
A co zapewniał temu, którego nie stać było na przyloty do Europy?

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-04-04 12:08:17, suma postów tego autora: 6205

S & M

A w 2011 roku ja znam kilka rodzin latajacych do Polski zeby sie leczyc.
Np. On ma firme remontowa (dobrze prosperujaca) ona jest w domu. Ostatni raz ubezpieczenie mieli kiedy on pracowal dla kogos. Od kiedy jest na swoim NIGDY nie mieli Ubezpieczenia.
Jej matka pracuje w sluzbie zdrowia wiec raz w roku jest lot do Polski i leczenie zdrowia i zabkow i okazja do odeiedzenia rodzicow. Podejrzewam ze maja nawet jakis biznes w Polsce i na emeryture wroca i upomna sie ubezpieczenie na stare lata.

A teraz przeciwienstwo - JA
NIGDY NIE BYLEM W POLSCE ZEBY SIE LECZYC

No i jakie wnioski wyciagniesz? Zapewne dziwny:))

autor: Rebel2, data nadania: 2011-04-04 15:42:04, suma postów tego autora: 3910

S & M

Wlasnie znalazlem.
Ciekawe kty z nich to wujek

Omdlenia, płacz i niepewność - tak wyglądają zapisy do lekarzy specjalistów na Koszykowej. Setki ludzi od rana stoją w kolejce i nie wiedzą, czy nie odejdą z kwitkiem. NFZ odpowiada: mogą zapisać się przez telefon. Tyle, że numery przychodni są ciągle zajęte.
Około 200-300 osób czeka w tej chwili przed przychodnią na Koszykowej. Właśnie ruszyła rejestracja do lekarzy specjalistów na następne dwa miesiące.

http://www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,godziny-w-kolejce-placz-i-omdlenia-przed-przychodnia,155570.html

autor: Rebel2, data nadania: 2011-04-04 16:28:53, suma postów tego autora: 3910

Do moderatorów .............. czyli ludzi rozumu ...... :)

Dlaczego nie trzymacie proporcji postów prawicowych .........
tzn. liberalnego bełkotu.......
autorów typu Sumienie, 4 Litery, Jakiś Pracodawca czy świeżynka Rebel.. do sensownych lewicowych postów czy nawet prawicowych.

Na tym ponoć lewicowym forum dość często czytający, myślący człowiek .......... dostaje odruchów wymiotnych spowodowanych prawicową, liberalną i egoistyczną głupotą ....... postów i ich prawicowych autorów.......:)

Odechciewa się coraz częściej pisać posty jak i czytać waszą stronę z tak prawicowym forum.
Mam serdecznie dość ..tego liberalno- prawicowego bełkotu..:(

Pozdrawiam.
jacekx socjalista naiwny

Ps. Ciekawe czy puścicie mój krytyczny post ............ :)

autor: jacekx, data nadania: 2011-04-05 23:16:32, suma postów tego autora: 3088

jacus

Cenzury politycznie poprawnej zamordyzmu ci sie jacusiu zachciewa.?
Czy to moja wina ze reprezentujesz cos czego sam nie umiesz obronic?
A jezeli chodzi o swiezynke to zastanow sie skad wziol sie Rebel2.

autor: Rebel2, data nadania: 2011-04-06 03:28:10, suma postów tego autora: 3910

Skąd?

Z Podczerwonego? ;-)))

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2011-04-06 10:04:55, suma postów tego autora: 3566

Rebelku..............

Chyba Rebel to jakaś............ :(

importowana odmiana jankeskiego jabłuszka ...... :), :)

bądź złośliwej stonki jankeskiej.......... :),:)

Pozdrawiam.

jacekx socjalita naiwny

autor: jacekx, data nadania: 2011-04-06 21:45:40, suma postów tego autora: 3088

A gdzie są wnioski dla Polszy?

Pytam , bo jakoś nie zauważyłem, by ktoś skrytkował w tekście naszą rzeczywistość.

autor: dzeus, data nadania: 2011-04-08 11:13:06, suma postów tego autora: 1046

Dodaj komentarz