Tak jest: centrum handlowe zamiast kościołów!
To takie lewicowe.
a nie napiłbyś się wody z lodem.Może by ci przeszło.
"Miały tu być usługi, sklepy, może komisariat, a nagle bez konsultacji wyrośnie minibazylika"
I gdzie tu mowa o centrum handlowym? Mieszkańcom brakuje na miejscu warzywniaka, monopolowego, fryzjera itp. Okoliczne 6 kościołów jak widać w zupełności im wystarcza do zaspokajania potrzeb duchowych.
Zlikwidowano Komisje (złodziejsko) Majątkowa, a ziemia do Kk dalej płynie szerokim strumieniem.
Prawdziwi lewicowcy powinni zrezygnować z życia w mieście, osiedlić się na wsi i przejść na samowystarczalną gospodarkę naturalną
A usługi jak wiemy z dzieł Marksa, niczego nie wytwarzają- to wstrętna burżuazyjna cześć ..gospodarki''
A teraz wrócę do odrabiania lekcji, bo już po dobranocce i zaraz mama zgasi światło
PRAWDZIWY MARKSISTA
"Tak jest: centrum handlowe zamiast kościołów!"
To wcale nie jest zły pomysł. Potrzebny jest kompromis. Warto wrócić do dobrych wzorców z czasów życia Chrystusa Zbawiciela, gdy Światynia Jerozlolimska była jednocześnie ośrodkiem kultu religijnego i ówczesnym supermarketem.
Poza tym niektórzy twierdzą, ze supermarkety to już współczesne świątynie, duzo liczniej odwiedzane przez wiernych w niedziele niż kościoły. Wystarczy tylko na mięsnym lub warzywnym dostawić ołtarz, zatrudnic druida i mamy dwa w jednym.
Nie wiem, skąd to oburzenie mieszkańców. Przecież to dla ich dobra... :-)
A nie wiesz Ty co Marks pisał o bezsensie życia wiejskiego?
"Prezydent Gdańska Paweł Adamowicz odsprzedał kurii metropolitalnej działkę pod budowę kościoła - bez przetargu - z bonifikatą wynoszącą 2,8 mln złotych, za kwotę ok. 28 tys. zł."
Nie wiem czy to działanie prezydenta było zgodne z prawem, ale za to w stu procentach zgodne z konkordatem.
Gdzie prymas,kardynałowie nie mogą tam Tam Flaszke Głódzia posyłają.Nie było Ordynariatu WP-wystarczyło awansować WyGłódzionego z st.szeregowego na na generała i Ordynariat powstał try miga.Był problem z odzyskaniem mienia-Głódz do Komisji Majątkowej i problemu nima.Był problem z kościołem toruńskim-Głódz na czele komisji od tych spraw i problemu nima.Było 150 mln długu Kurii Gdańskiej za działalność Stella Maris-wystarczyło postawić emeryta Głódzia za emeryta Gocłowskiego i długu nima.Są zyski!!I to jakie!Wystarczają na 1 hetarową działke i wybudowanie na niej bazyliki.Patrzcie się i uczcie się biznesmeny i deweloperzy z bożej łaski!!-:))
"Miały tu być usługi, sklepy, może komisariat,"
Uslugi - znowu powstanie jakas agencja towarzyska i beda klopoty
Sklepy - zlitujcie sie kolejny oboz pracy wyzyskujacy biedne kasjerki
Komisariat - znowu psy beda terroryzowac waszych niewinnych nastolatkow
:))
i głupota ich prawicowych przydupasów są straszne,na jedno osiedle 20 kościołów pod wezwaniem JP2 i to było by za mało,do tego 100 pomników JP2 i 100 prezydenta PiS
Ten tekst to jakieś kpiny z ludzi!
W okolicy nie ma gdzie wypoczywać. Jedyny teren, na którym można było zorganizować mp. park, przeznacza się na kościół.
Ludziska na swoim plakacie mówią właśnie o tym!
Ciekawe, dlaczego Państwo Lewusy tego nie zrozumieli?
że ci lokatorzy może i są zameldowani tam, gdZie wywieszają swoje hasełka, ale pracują na stołecznej ulicy Czerskiej.
Odważna teza!
Przesada, nic dziwnego że się zdenerwowali.
Oczywiście jak ktoś chcę tam centrum handlowe (też pewnie już kolejne w okolicy) i komisariat to lewicowe z pewnością nie jest.
A oburzenia S.L. Głódzia na to, że ktoś śmie protestować zachęca do antyklerykalizmu o wiele bardziej niż akcje Racji, "Racjonalisty", Faktów i Mitów, itp. Czy on nie zdaje sobie sprawy, że właśnie takie pokrzykiwanie na ludzi za to, że "mają czelność" protestować bardziej zniechęca do KK, niż wszystkie te Urbany i Kotlińskie.
mnie się wydaje, że abp Głódź bardzo słusznie przywołał do porządku POlactwo.
Ono bowiem jest niewrażliwe na argumenty i rozumie tylko twardy język.
Konsekwencje uruchomienia szarych komórek mogą być katastrofalne. Zaczniesz myśleć to zaczniesz zadawać pytania. Np. "po kiego wała ja ten namiot noszę?!" ... I kto go będzie potem nosił?
Jak tak dalej pójdzie, to wielu z nas nawet za sto lat nie będzie miało swojego dachu nad głową. Będzie mieć w zamian wspólne miejsce do bajania... Czy po to nastała III RP?
"W mieście, którego nazwiska nie powiem,
Nic to albowiem do rzeczy nie przyda;
W mieście, ponieważ zbiór pustek tak zowiem,
W godnym siedlisku i chłopa, i Żyda,
W mieście - gród, ziemstwo trzymało albowiem
Stare zamczysko, pustoty ohyda -
Było trzy karczmy, bram cztery ułomki,
Klasztorów dziewięć i gdzieniegdzie domki.
W tej zawołanej ziemiańskiej stolicy
Wielebne głupstwo od wieków siedziało;
Pod starożytnej schronieniem świątnicy
Prawych czcicielów swoich utuczało..."
Xiążę Biskup Warmiński Ignacy Krasicki