Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Czas na polskie "Dni Gniewu"

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Czy te demonstracje mają coś wspólnego z Obamą?

czy to tylko koincydencja czasowa?
I kto organizuje te demonstracje?

Z góry dziękuje, jeśli komuś zechcę się odpowiedzieć ;)

autor: Postsocjalista, data nadania: 2011-04-25 22:02:07, suma postów tego autora: 1953

"Anger speech" to tylko krok od "hate speech"

Trzeba uważać.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2011-04-25 22:35:40, suma postów tego autora: 6205

...

Życzę powodzenia we frekwencji większej niż 30 osób.

autor: Marek, data nadania: 2011-04-25 23:35:21, suma postów tego autora: 1715

gdzie lista

gdzie lista zakazanych zachowań, symboli itp. przewidziana przez organizatorów. Gniewać się można ale tylko w granicach prawa ZSP:-)

autor: marco, data nadania: 2011-04-26 07:47:46, suma postów tego autora: 160

szkoda tylko

że nie umieściliście tutaj tego pierwszego plakatu z zaciśniętą pięścią

http://cia.bzzz.net/warszawa_dni_gniewu_spolecznego

autor: polak17, data nadania: 2011-04-26 10:38:41, suma postów tego autora: 1330

...

Dzień gniewu jest w warszawie każdego 10 dnia miesiąca.

autor: Marek, data nadania: 2011-04-26 10:39:39, suma postów tego autora: 1715

rodzima konserwa i zaścianek

zaczyna ujadać,wszak Wielka Polska Katolicka to raj na ziemi 1 Maja światłość oświeci katolicki naród wybrany

autor: polak17, data nadania: 2011-04-26 10:34:03, suma postów tego autora: 1330

10 każdego miesiąca

mamy partyjny marsz szowinizmu.

Dzień gniewu społecznego to dobry pomysł tylko czy sekciarstwo ZSP nie spali pomysłu.Jeśli zaczną wykluczać lewicowców, o "niekoszernych" poglądach to będzie kicha

http://dnigniewu.blogspot.com/

http://www.youtube.com/watch?v=EJm9rsVVgnQ&feature=related

autor: czerwony93, data nadania: 2011-04-26 11:42:12, suma postów tego autora: 2795

Jestem

ciekawy, ilu zwolenników ściągną te poprawne politycznie "protesty".
Może mniej niż niepoprawne, ktore - jak slusznie przypomnial Marek - odbywają się 10 każdego miesiąca, a teraz to już nawet codziennie - pod namiotem Solidarnych 2010.

autor: ABCD, data nadania: 2011-04-26 12:22:01, suma postów tego autora: 20871

[bezkarność i arogancja urzędników]

No, tylko bez takich. Dla części naszej lewicy urzędnik (kapitalistycznego państwa) to nie wróg, lecz sojusznik i klient (bo pracuje najemnie i mało zarabia).

autor: Bury, data nadania: 2011-04-26 12:26:49, suma postów tego autora: 5751

Marginalne

organizacje nikogo nie zmobilizują, ale robią hałas. Tylko dla autoreklamy? Czy rownież w tym celu, żeby odwrocić uwagę od realnej walki przeciw neoliberalnemu reżimowi Tuska?

autor: ABCD, data nadania: 2011-04-26 13:39:54, suma postów tego autora: 20871

Nawoływałem do dnia gniewu już 2 miesiace temu

W końcu ktos to podchwycił. Oby bez sekciarstwa.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-04-26 15:02:34, suma postów tego autora: 6205

PT ABCD - koniecznie powtórz jeszcze za Wojciechem J.:

"Kto za tym wszystkim stoi?"

autor: szczupak, data nadania: 2011-04-26 16:17:29, suma postów tego autora: 3747

Poza tym nie widzę powodu dla którego "dziesiętnicy"

nie mieliby współuczestniczyć w tym proteście. To by ich uwiarygodniło.

autor: szczupak, data nadania: 2011-04-26 16:20:15, suma postów tego autora: 3747

Gdzie

ZSP, tam poruta organizacyjna.

autor: ABCD, data nadania: 2011-04-26 17:22:46, suma postów tego autora: 20871

Dziwię się

Dziwię sie ,ze redakcja lewica.pl reklamuje działania margimalnej i ortodoksyjnej grupy kilkunastu osób - ZSP izolowanej nawet w środowisku anarchistycznych. Portal tworzony przez tych ludzi CIA słynie głównie z cenzury i atakowania partii i organizacji lewicowych , ulubionym ich obiektem ataku jezt OZZ IP m.in. za to ,że kilku jej działaczy wzięło udział w wyborach samorządowych . Dni gniewu reklamowowane przez nich skończa się wielka klapa jak wszystkie ich inicjatywy ponieważ ci ludzie są kompletnie oderwani od rzeczywistości .

autor: bened, data nadania: 2011-04-26 17:29:17, suma postów tego autora: 145

bened

Dwie uwagi.

1) Cała lewica (poza SLD) jest w Polsce marginalna, więc generalnie na czymkolwiek organizowanym przez jakąkolwiek lewicę w Polsce nie spodziewałbym się dużej frekwencji :-)
2) CIA tworzą też osoby z OZZIP i jakoś się dogadują z osobami z ZSP.

Jest co prawda pewna niewielka sekta w OZZIP, która uważa że związek zawodowy to to samo co partia, ale chyba im się z AWS pomyliły organizacje. Generalnie to i tak bez znaczenia bo wspomniana sekta przepadła w wyborach. Nie są w stanie nawet przepchnąć kandydata w pcimiu dolnym, za to zawracają dupę ludziom, którzy coś chcą robić konkretnego, a nie lansować swoje nazwiska i po plecach pracowników dorwać się do koryta, zresztą nieumiejętnie.

Podsumowując: dużo pyskowania w internecie, mało efektów na jakimkolwiek froncie. Szkoda zawracać sobie głowę.

autor: XaViER, data nadania: 2011-04-26 22:27:55, suma postów tego autora: 352

Xavier

ty naprawdę uważasz że SLD to lewica ??

autor: czerwony93, data nadania: 2011-04-27 10:13:05, suma postów tego autora: 2795

Obchody 1 Maja - Dzień Gniewu wobec Drożyzny i Arogancji Władzy

http://www.facebook.com/event.php?eid=161868970537274

autor: piolew36, data nadania: 2011-04-27 13:20:39, suma postów tego autora: 13

a co takiego dziesiętnicy i namiotnicy z Solidarni 2010

robią antysystemowego.Jak od przeniesienia krzyża przed pałac i od postawienia pomnika polepszy się wyzyskiwanym

Nie słyszałem innych postulatów dziesiętników i namiotników tylko pomnik dla Największego Prezydenta Wszechczasów.

autor: polak17, data nadania: 2011-04-27 18:18:47, suma postów tego autora: 1330

a co takiego dziesiętnicy i namiotnicy z Solidarni 2010

robią antysystemowego.Jak od przeniesienia krzyża przed pałac i od postawienia pomnika polepszy się wyzyskiwanym

Nie słyszałem innych postulatów dziesiętników i namiotników tylko pomnik dla Największego Prezydenta Wszechczasów.

autor: polak17, data nadania: 2011-04-27 18:18:38, suma postów tego autora: 1330

Reklamowanie

Reklamowanie działań ZSP to jak reklamowanie działań platformy spartakusowców w zasadzie niczym się od siebie różnią i ilościowo i jakościowo zresztą swego czasu był tekst publikowany z gazetki spartakusowców na CIA

autor: bened, data nadania: 2011-04-27 20:50:44, suma postów tego autora: 145

Śmiać mi się chce.

Śmiech pusty mnie bierze, gdy czytam komentarze różnego rodzaju malkontentów na tym forum. To, że demonstracje będą miały marginalne poparcie może być tylko i wyłącznie winą takich ludzi jak wy. To w dużej części wina ludzi uderzających w taki ton. Uważam, że trzeba tam być, nie zważając na frekwencję. Jeżeli kogoś tam nie będzie, oznacza, że w 100% akceptuje zastaną rzeczywistość, a wtedy każde słowo takiej osoby, wypowiedziane przeciwko władzy, biedzie czy dyskryminacji będzie miało wartość śmiecia wyrzuconego do kosza.

autor: Ar, data nadania: 2011-04-27 21:16:01, suma postów tego autora: 79

zsp

Nie wiem czym się zajmują spartakusowcy, ani kto to jest. Z działaniami ZSP można się zapoznać na stronie: http://zsp.net.pl

Można sobie porównać skalę działań na tle innych organizacji tego typu i wyrobić sobie zdanie. Nie wiem czy spartakusowcy, czy inni piszący tutaj w komentarzach mogą pochwalić się odzyskaniem tysięcy euro zrabowanych przez kapitalistów pracownikom. Nie będę pisał o sukcesach KOL, który współorganizuje Dni Gniewu i z którym ZSP ściśle współpracuje. O ich działaniach można przekonać się tutaj:
http://lokatorzy.info.pl

Bez wątpienia jednak mamy większe sukcesy niż grupka frustratów z komentarzy na lewica.pl. Ponoć szykuje się jakaś magisterka z psychologii na wasz temat :-).

autor: XaViER, data nadania: 2011-04-27 22:14:38, suma postów tego autora: 352

Osobiściue idea Dnia Gniewu mi się bardzo podoba

i przyjdę jeśli tylko bedę miał czas. Malkontentom nie odpowiada organizator? Ok, a jaki organizator by Wam odpowiadał?
Organiozatorzy zaś mogliby pomysleć o organizacyjnym wciagnieciu w inicjatywę innych organizacji. A gdyby tak jeszcze udało się w ten Dzień Gniewu wciągnąć solidarność czy OPZZ... byłaby frekwencja
Inicjatywa bardzo dobra tylko innym ich sekciarstwo przeszkodzi by wziąc w niej udział. A może chrzanic tą całą zmanierowaną tzw. "lewicę" i odwołać się naprawdę do ludu i prawdziwych organizacji społecznych? ...Na co oczywiście trzeba mieć pieniądze i medioa do reklamy. Moze spróbujcie tak jak robili to Arabowie? Przez fejsbuka?
Podobnie jak Arabowie ZSP wybrało piątek, ale problem w tym, że u nas w piątki nie ma modłów po których może się coś "zacząć". U nas druidzi czarują w niedzielę.
Z życzliwości pytam, jak chcecie ideę takiego dnia rozpropagować? Na bliskowschodni spontan to ja bym u nas nie liczył.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-04-28 01:52:44, suma postów tego autora: 6205

Sierpie.

O! Czyż byśmy się zgadzali? Moja polityczna paranoja się odzywa i mówi: "On znów jest cyniczny!" ;) Ale odłóżmy "prawicową" część mojego ego i załóżmy, że mówisz poważnie. Z tym OPZZ to chyba żart. Mówisz w końcu o organizacji, która uległa katolickiemu dyktatowi w sprawie 1 maja. Zrobili dokładnie to, czego właśnie kościół oczekiwał od organizacji lewicowych. Nie chcę zabrzmieć jak sekciarz, ale chyba z nimi należy dać sobie spokój. A co do zjednoczenia? Piękne, ale nieprawdziwe. Wystarczy poczytać komentarze przy każdym jednym poście żeby wyciągnąć wnioski na temat kondycji lewicy. Bardzo bym chciał żeby byli tam ludzie z każdych środowisk, będę gorąco namawiał znajomych do obecności, dlatego właśnie, że siedzenie z założonymi rękami to śmierć. Obawiam się jednak, że Polacy stają się troszkę jak Chińczycy. Zero solidarności. Dlatego nie potrafią nic zrobić z tamtejszym reżimem (świetnie jest to pokazane w niektórych fragmentach książki "TAO" Gody). W Polsce zaczyna być podobnie. Niestety...

autor: Ar, data nadania: 2011-04-28 06:30:33, suma postów tego autora: 79

"DZIEŃ GNIEWU" NA CENZUROWANYM

Gdybyś, sierpie i młocie, spróbowałbyś dać upust swoim myślom i przekonaniom na stronie internetowej Centrum Informacji Anarchistycznej zapewne zmieniłbyś zdanie. Wczoraj redakcja CIA usunęła kilkanaście wpisów. A ile nie dopuściła!
Wiesz, jakie to jest wkurwiające. Takie "dni gniewu" fundują oni nam niemal co dzień.

autor: BB, data nadania: 2011-04-28 07:52:18, suma postów tego autora: 4605

Ar

Mówię poważnie. Dzień gniewu to jest to czego nam potrzeba. Nie wiem czy Plac Trzech Krzyży to akurat dobre miejsce, gdyby miało się okazać, że demonstracja się nie rozejdzie.
Nie miałem też na myśli jakiegokolwiek jednoczenia a jedynie współdziałanie w konkretnej sprawie, bo to sekty czasem jeszcze potrafią. O jedność w działaniu. Na lewicy było już tyle jednoczących inicjatyw, że kolejną skwitowałbym tylko wzruszeniem ramion. Od czasu do czasu temat powraca. Zbierają się wodzusie i mówią - będziemy się jednoczyć. Następuje deklaracja intencji i poszukiwanie tego co ich łączy. Nie trzeba zgadywać, że łączy ich przecież bardzo dużo. Przynajmniej tak deklaratywnie. Potem zaczynają się kłótnie i inicjatywa się rozpada.
Tak na marginesie to moim zdanie problem bierze się stąd, że zamiast rozmawiać o tym co łączy, powinni pogadać o tym co ich dzieli. Bo tu jest pies pogrzebany. W tych różnicach mimo podobieństw, które każdą z tych inicjatyw skazują na porażkę. A tym co dzieli są nadewszystko właśnie wodzusie.
Tym bardziej podobałby mi się pomysł odwołania się do ludzi spoza tych wszystkich środowisk. Nikt nie mówi, że coś z tego wyjdzie, ale choć raz byłoby inaczej. Oczywiście gdyby coś z tego wyszło, jako że za kilka miesięcy wybory, nie trudno sobie wyobrazić, że taki Ziętek pakuje do autobusów kilkuset facetów w skórach i próbuje to przejąć. Choćby dlatego chciałbym by był tam nawet OPZZ. A że skapitulował z 1 maja to powiem niesekciarsko - nie ważne!
Tzw. Białe miasteczko jest dowodem na to, że i u nas jest możliwy niekontrolowany rozwój wydarzeń. Byleby się coś w końcu zaczęło. Przez to miasteczko przewinęły się tysiące warszawiaków. Mam wrażenie, że gdyby nie to, iż był to tylko protest branżowy, to wielu z nich chętnie by się do niego przyłączyło.
Dlatego taka próba mi się podoba. Pod warunkiem, że będzie dobrze przygotowana. Wszystko inne już było. Oczywiście gdyby zaskoczyło to trzeba mieć świadomość, że przyjść może każdy, łącznie z tragarzami namiotu. I niekoniecznie lewica nad tym zapanuje. Raczej nie. Ale oby nie odbyło się to bez lewicy. Lewica w tym wszystkim będzie najsłabsza, bo jest najsłabsza.
Na polski odpowiednik placu Tahir (czy jak to się tam nazywa) wybrałbym jednak inne pojemniejsze miejsce.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-04-28 11:06:12, suma postów tego autora: 6205

BB

A ja miałem to samo tu, w tym temacie. Takie same "cuda" jak według Twojego opisu na CIA

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-04-28 11:09:36, suma postów tego autora: 6205

cd.

A co do egoizmów, o których wspominasz, to masz rację. One sa coraz silniejsze. To efekt kapitalizmu w jego neoliberalnej formie.
Kształtowały się przez 20 lat to i zmiany tez wymagaja dziesięcioleci. Ale zamiast zżymać się na rzeczywistość, lepiej pomysleć jak te egoizmy wykorzystać dla dobra wspólnego.
Ale nie tak po benthamowsku, gdy z sumy egoizmów ma powstawać postęp i powszechna szczęśliwość jako prosty efekt dodawania (za dużo jest liczb ujemnych by suma była znaczaca). Ale po marksistowsku, traktujac egoizmy jako źle, a nawet nie tyle źle bo zaraz wejdziemy w sferę wartości, ile dla wiekszości nieskuteczne ukierunkowanie własnych interesów, by za daleko nie uciekac od utylitaryzmu, który jest mi bliski, choc nie w tej wersji jaką proponował Bentham.
Pomijając niezrozumiałe intencje, to przecież te krzyże i namioty, tysiace ludzi pod Pałacem Prezydenckim przeczą twierdzeniu o powszechnie panującym egoizmie. Coś się w tym społeczeństwie jeszcze tli. Ci ludzie robią rzeczy bez sensu, ale na pewno nie z egoizmu. Po prostu nie ma siły, autorytetu, który tym ludziom powie - szto diełat?
Trzeba mieć pomysł, do którego da się przyciągnąć egoistów, pomysł, który w działaniu udowodni, że dla realizacji własnego egoizmu warto współdziałać z innymi ludźmi. To bardzo trudne, bo wymaga choćby ogólnego zrozumienia różnych skompolikowanych zjawisk społecznych i ich wzajemnego oddziaływania, w konsekwencji ntakze na nszz interes i nasze szczęście.
Do takiego myslenia niezbędne są efekty, sukcesy.
Mysle, ze egoizmy, bedące prawdziwa naturą człowieka, da się okiełznać. Do tego służy taka nieformalna organizacja, która nazywa się społeczeństwo, ...które trzeba najpierw odbudować.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-04-28 11:49:49, suma postów tego autora: 6205

@XaViER, bez obłudy

Jak sumienie może Ci pozwolić na tekst "frustraci z lewica.pl"?

Popatrz co się dzieje z CIA. Z jednej strony banda nastolatków w okresie buntu, nie mająca zielonego pojęcia o polityce, potrafiąca jedynie prostacko najadać na policję lub wpadać w puste pyskówki. Z drugiej nieuki, których "anarchizm" ogranicza się do polowań na mitycznych faszystów/nazistów - cała filozofia życiowa, a faktycznie zwykłą patologia z potrzebą wyładowania się na innych i czyniąca to pod pięknymi ideałami. Skład bardzo dojrzałego ruchu anarchistycznego dopełnia moderacja, dla której ścisła cenzura niewygodnych komentarzy jest zapewne podstawą portalu wolnościowego. Jak to wygląda w praktyce?: nic złego o gejach i Izraelu, Centrum "Informacji" "Anarchistycznej" musi być przecież poprawne politycznie. Izraelscy antysyjoniści i anarchiści mieliby niesamowitą zabawę w rozmowie z XaViERem, tłumaczącym im, że są antysemitami.

autor: FreeG, data nadania: 2011-04-28 12:03:45, suma postów tego autora: 3

GNIEW Z KNEBLEM W USTACH

Wyobraź sobie, sierpie, że tych kilkanaście wpisów usunęli oni właśnie pod własnym wezwaniem do "dnia gniewu".

autor: BB, data nadania: 2011-04-28 12:31:27, suma postów tego autora: 4605

FreeG

Komentarze przeciwko naziolom pojawiaja się głównie pod odpowiednimi newsami dotyczącymi tego problemu. Każdy zaś może sprawdzić czy tematyka antyfaszystowska jakoś specjalnie dominuje na CIA. Co do "cenzury". O ile wiem to takową może wprowadzić jedynie państwo - bo chodzi o całkowite uniemożliwienie publikacji określonych poglądów w przestrzeni publicznej. Redakcja CIA nie ma takich możliwości żeby moderować cały Internet- możesz sobie założyć bloga, możesz go własnymi siłami wypromować i pisać co ci się podoba. Natomiast redakcja dba o to, żeby idiotyczne posty antysemickie, czy homofobiczne, prokapitalistyczne, czy generalnie promujące dominację, dyskryminację, wyzysk itp. nie pojawiały się na naszym serwisie, bo taka jest nasza polityka redakcyjna. Przymusu pisania na CIA nie ma - jak się komuś nie podoba, to jego problem, a nie nasz. Jeszcze raz: założ sobie bloga i pisz.

Co do polityki Izraela to wystarczy zajrzeć tutaj:
http://cia.bzzz.net/search/node/izrael
żeby zobaczyć że nie omijamy tego tematu. Natomiast to co ty próbowałeś lansować to czystej wody antysemityzm i spiskowe teorie pod przykrywką "antysyjonizmu". Daruj, ale CIA nie będzie nośnikiem tego rodzaju bzdur, bo nie chcemy zrobić z serwisu śmietnika dla oszołomów.

autor: XaViER, data nadania: 2011-04-28 13:04:51, suma postów tego autora: 352

XaViER

Nie znam Was od tej strony, bo rzadko u Was coś komentuje. Choc jednocześnei zaznaczam swoje uznanie dla poziomu redakcyjnego tego portalu, jakości tekstów własnych itd.
Jednak co do cenzury, której u Was nie znam, ale sam się do niej przyznajesz, mam do niej identyczny stosunek jak do tej na lewica.pl.
Moim zdaniem i zapewne nie tylko moim, polityka redakcyjna to swietna rzecz i powinna dotyczyć tekstów, które na swojej stronie publikujecie.
Poza ewidentnymi przypadkami, łamania zasad kultury, czy wypisywannia treści faszystowskich etc., na pewno w pretensjach do Was nie o taką cenzure chodzi. Ale o cenzurę polityczną.
Jeszcze raz podkreślam, moim zdaniem, komentarze (formalnie wolne i dostępne dla każdego, a u was można je też robic anonimowo) są poza sferą polityki redakcyjnej. Jesli zaś redakcja w komentarze wolnych ludzi się wtraca to to jest właśnie cenzura. I daj spokój z ta demagogia o zakładaniu własnego bloga. To poniżej pasa. Jesteście lewicowym portalem, anarchistycznym, wolnościowym (cokolwiek miałoby to znaczyć) i po prostu uważam, ze na takich portalach cenzura jest niedopuszczalna. Bardzo poprosiłbym BB o wklejenie tu przykładowego komentarza, które CIA zablokowało. Wtedy wyrobię sobie zdanie czy BB szerzył u Was homofobię, rasizm czy może faszyzm... a może miał krytyczne zdanie? Podkreślam - W KOMENTARZU!
Redakcja może sterować swoja polityką, ukierunkowac ją na osiagnięcie konkretnych celów i się tego trzymać. To normalna rzecz. Jesli jednak otwiera komentarze, nie zaznacza wyraźnie, że komenrtarze nie są wolne ale służa wspieraniu polityki redakcyjnej, jakiejs formie manipulacji, to albo uwolnijcie te komentarze naprawdę, alkbo zamknijcie w ogóle, albo piszcie je sobie sami i wspierajcie poprzez manipulacje, ale przecież nie cenzurę! swoje jedynie słuszne poglądy. Kieruje to nie tylko do was. Nawet lubię Wasz portal więc to nic osobistego, ... tylko nienawiść do łamania wolności słowa

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-04-28 14:28:49, suma postów tego autora: 6205

Nie brnij w kłamstwa

Jeśli twierdzisz, że "lansowałem antysemityzm", oznacza to jedynie, że kompletnie nie rozumiesz, czym on jest. Znam swoje poglądy, Ty możesz ich jedynie nie rozumieć, nie zgadzać się z nimi lub błędnie interpretować (za czym obstawiam), lecz nie określaj mnie mianem "antysemity", bo jest to zwyczajnie naiwne i pokazuje, że się nie orientujesz w tym temacie. Raz palnąłeś bzdurę i trzymasz się jej tylko po to, by nie przyznać, że było to "nieco" na wyrost.

Cenzura na CIA to ścisła selekcja docierających komentarzy zgodnie z konkretnymi wytyczonymi poglądami akceptowanymi przez redakcję. Nawet na ortodoksyjnych forach katolickich lub mainsteamowych polega to jedynie na filtrowaniu spamu, trollingu i komentarzy wulgarnych, bo wypowiedzią kulturalną, zgodną z zasadami netykiety można w wielu przypadkach powiedzieć wszystko. Nie na CIA. Nie na witrynie, która skupia aktywistów ponoć walczących z uciskiem. Tutaj trzeba mówić, jak lubi "góra" i nie ważne, czy ładnie, czy może wulgarnie i prostacko. Musi być tak, jak lubimy. W przeciwnym razie stwierdzimy, że jesteś jakimś nazistą, homofobem albo antysemitą i won stąd. A szkoda, bo pokładałem nadzieję w CIA.

autor: FreeG, data nadania: 2011-04-28 14:30:59, suma postów tego autora: 3

...

Nie rozumiem po co mamy zapraszać OPZZ czy Solidarność? Jak oni również chcą demonstrować to niech zorganizują własne demo kilka ulic dalej.

W innych krajach jak są jakieś większe mobilizacje to zazwyczaj jest organizowanych kilka demonstracji w kilku miejscach przez organizacje o różnych profilach i wszyscy są zadowoleni.

A co do "cenzury" na CIA to wybacz mi skarbie że ci wywaliłem kilka piosenek stalinowskich kapelek, które nijak mają się do treści artykułu.

Jak by ktoś był zainteresowany to tu jest wydarzenie na fejsie:

http://www.facebook.com/event.php?eid=178723555510155

autor: H2, data nadania: 2011-04-28 14:38:49, suma postów tego autora: 2

A co z sierpem i młotem?

A z sierpem i młotem, takim na transparencie albo fladze - nie z tym kolegą komentującym - to można wparować na dni gniewu, czy to gniew tylko dla anarcholi?

autor: RUMBURAK, data nadania: 2011-04-28 15:05:32, suma postów tego autora: 233

"WOLNOŚCIOWA" SELEKCJA

Usunęliście już kilkadziesiąt naszych komentarzy dotyczących zarówno powyborczej demonstracji w Mińsku, jak i sytuacji w Afryce Północnej, zwłaszcza dotyczących wojny domowej w Libii - wszystko pod hasłem zwalczania poglądów totalitarnych i autorytarnej lewicy lub po prostu nie pasujących do waszych tez z takich czy innych względów.
Co więcej usuwacie nawet post factum te komentarze, które już przeszły przez wstępną cenzurę redakcyjną, nawet błahe - o ile nie pasują one do waszej wizji lewicy.
Przykłady, sierpie, znajdziesz na indymediach.

autor: BB, data nadania: 2011-04-28 17:25:44, suma postów tego autora: 4605

Czyli jednak sekciarstwo?

"by wszyscy byli zadowoleni"? A kto to są ci "wszyscy"? Członkowie sekt?
Czyli ja się pomyliłem bo naprawdę uwierzyłem, że chodzi o "dzien gniewu" a ten by nie zadawalał tylko organixatorów powinien być zorganizowany ponad podziałami. Nawet z ABCD i nosicielami namiotu. Gniew nie ma barwy. Jeszcze nie ma. Gniew musi miec decybele.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-04-28 18:21:11, suma postów tego autora: 6205

Rumburaku,

Ostatecznie jedna "flaga totalitarna" przejdzie, ale 100 - takiego wała!
Możecie zresztą je zaraz złożyć pod jednym z trzech krzyży.
Z czarnych to można nawet letnią sutannę uszyć, czerwone - to nikomu niepotrzebny śmieć.
W przyszłym roku pójdziesz przecież 1 Maja z pustym garnkiem na Marsz Gejów.
W Moskwie taki marsz miał być dziś. W Petersburgu - 1 maja.

autor: BB, data nadania: 2011-04-28 18:53:44, suma postów tego autora: 4605

P.S.

Z tęczowymi cię przyjmą, jak swego.

autor: BB, data nadania: 2011-04-28 19:33:57, suma postów tego autora: 4605

OPZZ

Ja bym mógł organizować nawet z OPZZ, gdyby oni faktycznie chcieli na partnerskich warunkach organizować dzień gniewu. Nie jest to obecnie jednak możliwe. Oni są okopani w twierdzach i zainteresowani raczej obroną swoich koryt, niż wchodzenie w autentyczne starcie z rządem.

autor: XaViER, data nadania: 2011-04-28 22:01:09, suma postów tego autora: 352

Sierpie

Rozumiem co chcesz powiedzieć. Ale bardzo destrukcyjna jest apatia i egoizm ludzi biedniejszych lub radzących sobie, ale niezamożnych. Rozmawiam często z takimi i, mimo iż zgadzają się z prezentowaną przeze mnie diagnozą rzeczywistości, wnioski z takich rozmów płyną następujące: "e tam, wszyscy kłamią, idę spać", "tak, trzeba coś zrobić, idę spać", "manifestacje, polityka, eee... czy ja będę miał z tego co do garnka włożyć, idę spać..." można mnożyć, mnożyć i mnożyć reakcje w podobnym tonie. Ci ludzie mogą być egalitarni, ale w słowach. Zero szans, aby wyszli na ulicę. Ach, i jeszcze sprawa krzyżaków. Cóż, jak określił to pewien znany i kontrowersyjny (również wśród tutejszych forumowiczów) lewicowy dziennikarz: "to gatunek endemiczny". Oni nie wyszli, aby coś zmienić tylko karmić się nienawiścią. Te wszystkie sfrustrowane dewotki, dziadki rzucające się na policjantów to absurd. Im się wydaje, że jak się cała polska będzie modlić do Bozi, Dziwisza i Wojtyły, zapanuje powszechny dobrobyt. Że trzeba do tego ludzi zmusić siłą. Łączy ich możliwość wykrzyczenia plugastw pod adresem myślących inaczej bo tak prawdopodobnie robili ich rodzice. I najgorsze jest to, że właśnie taki endemiczny gatunek może więcej niż lewica. Ludzie nie będący fanatycznymi katolikami, lub (mniejszość) neutralni światopoglądowo nie wyjdą na ulicę bo im się nie chce. Tak myślę. Co nie zwalnia mnie od działania. Czy wiesz, sierpie, że jest całkiem spory procent społeczeństwa polskiego, które sprzeciwia się związkom zawodowym? Co do zjednoczenia dla jednej konkretnej sprawy, z tym zgodzę się w stu procentach. To, niestety, ludzie sprawiają, że inicjatywy zjednoczeniowe stają się śmieszne. Kiedy ludzie zmądrzeją na tyle, żeby zaprzestać wojen w... Ruchu(?) będzie można mówić o budowaniu oporu. Bardzo zabawna jest wymiana zdań między "anarchistami" i "komunistami", a przecież cele te same. Widzisz, są tu wpisy z frazesami typu: "jedna flaga totalitarna przejdzie, ale 100 już nie" (cytat niedokładny). To odpowiedź na pytanie czy na manifestację można przyjść z flagą z sierpem i młotem. Przecież taka odpowiedź to głupota czystej wody. Ale do flag anarchistycznych obok komunistycznych musimy dorosnąć. Najgorzej będzie jak się okaże, że to jeszcze nie ten etap ewolucji człowieka ;)
I na koniec: Jestem strasznie zły na OPZZ, ale niech już i by było :)

autor: Ar, data nadania: 2011-04-29 07:36:54, suma postów tego autora: 79

Nieżle

Nieżle konfabulesz Xavier ZSP i OPZZ , można nie lubić tych biurokratów ale reprezentują oni 600 tys. osób a wy kilkanaście .

autor: bened, data nadania: 2011-04-29 08:17:01, suma postów tego autora: 145

Tak lepiej

Lepszy dzień gniewu, niż pustego gara. Gniew oznacza walkę. Machanie pustym garem to kapitulacja.

autor: Bartek, data nadania: 2011-04-29 10:34:00, suma postów tego autora: 2550

co do OPZZ

Co do OPZZ to uważam, że nie należy robić demonstracji z nimi ale raczej pod ich siedzibą, za to że przez te wszystkie lata kładli tyłek na całej linii frontu w walce o lepsze warunki pracy.

autor: H2, data nadania: 2011-04-30 23:15:29, suma postów tego autora: 2

Dodaj komentarz