Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Wielka Brytania: Monarchia jest droga

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Republika brytyjska

Przydałby się Oliver Cromwell, no ale wtedy lewica antyautorytarna zaczęłaby jojczeć.

autor: mlm, data nadania: 2011-04-29 09:04:34, suma postów tego autora: 4284

btw.

Wśród europejskich monarchii są tylko dwa kraje katolickie (E i B). Wszystkie pozostałe to protestancka Północ (S, N, DK, NL, GB).

autor: Bury, data nadania: 2011-04-29 10:08:43, suma postów tego autora: 5751

Monarchie do śmietnika

Królowa wystrojona jak papuga,archaiczne ceremonie,pompa i przepych to kpina.

autor: czerwony93, data nadania: 2011-04-29 10:24:43, suma postów tego autora: 2783

...

Monarchia jest droga ale i tak tansza niz utrzymywanie kacykow w zdeformowanych panstwach robotniczych.

autor: Marek, data nadania: 2011-04-29 11:50:03, suma postów tego autora: 1715

podobnie jak forumowi towarzysze

ja też z zapartym tchem oglądam relację z uroczystości...

autor: dr(e)s, data nadania: 2011-04-29 12:12:35, suma postów tego autora: 1539

też oglądam relację teraz, w pracy bo cały czas mam nadzieję, że coś się stanie ciekawego... nie wiem, że panna młoda cudownie z krwią spłynie, albo że nagle okaże się opętana przez demony i wielebny zacznie krzyczeć przez pół godziny "the power of christ..."

autor: nikyty, data nadania: 2011-04-29 12:21:03, suma postów tego autora: 3572

...

albo że zacznie ślinić bezwiednie chociaż...

autor: nikyty, data nadania: 2011-04-29 12:37:24, suma postów tego autora: 3572

panna młoda

urocza, suknia przepiękna, pan młody z klasą, mundur leży doskonale

świadkowa też niczego sobie ;)

życzę miłego weekendu i słonecznej pogody w święta beatyfikacji Sługi Bożego JPII i Konstytucji 3-go maja

autor: dr(e)s, data nadania: 2011-04-29 13:41:54, suma postów tego autora: 1539

Ktoś kiedyś policzł, że wpływy z turystyki

jakie przynosi brytyjska monarchia są kilkukrotnie większe niż koszta jej utrzymania. Oczywiście zyski te idą do kieszeni prywatnego biznesu, a monarchię utrzymują wszyscy brytyjscy podatnicy.

autor: Stirlitz, data nadania: 2011-04-29 13:53:39, suma postów tego autora: 1578

zyski z turystyki?

aha, wychodzi na to, że turyści powinni stołować się w państwowych stołówkach, spać w państwowych internatach, a w panstwowych sklepach kupować pamiątki produkowane przez panstwowe kombinaty...

świat wg lewactwa jest zaiste uroczy, hehe...

autor: dr(e)s, data nadania: 2011-04-29 14:07:42, suma postów tego autora: 1539

@ dr(e)s

Co do mnie dresku to się mylisz bardzo poważnie. Ja z zasady nie oglądam telewizji, zaś o tym wiekopomnym wydarzeniu dowiedziałem się dopiero z newsa na lewica.pl. Igrzyska tego typu urządzane są z myślą m.in. o takich ja ty, pojutrze (1.05) bedziesz miał w gruncie rzeczy podobne.

autor: Bury, data nadania: 2011-04-29 14:36:08, suma postów tego autora: 5751

wiem, Bury

łza się w oku kręci za transmisjami z pochodów 1-majowych,

i kiełbasę mozna było kupić z paki cięzarówki...

autor: dr(e)s, data nadania: 2011-04-29 14:56:07, suma postów tego autora: 1539

ta kiełbasa z ciężarówki była lepsza niż dziś z marketu

.

autor: Bury, data nadania: 2011-04-29 15:29:50, suma postów tego autora: 5751

Owszem, droga

co nie zmienia faktu, że większość Brytyjczyków ją popiera i jest przeciwna jej zniesieniu.

autor: Crystiano, data nadania: 2011-04-29 16:13:28, suma postów tego autora: 1590

oni generalnie nie przepadają za zmianami, chociaż coraz częściej pojawia się krytycznych głosów o relacjach finansów prywatnych i państwowych królowej, czy marnowaniu przez nią środków

autor: nikyty, data nadania: 2011-04-29 17:21:48, suma postów tego autora: 3572

dresiku

Mój znajomy ma park linowy w Ustroniu. Wynajął kawałek lasu, zainwestował w sprzęt każdego roku go konserwuje, płaci za utrzymanie i dzierżawę gruntu. Dzięki temu ściąga turystów i zarabia na biletach wstępu, kanapkach, napojach i gadżetach. Gdyby miasto Ustroń dało mu grunt za darmo i płaciło za utrzymanie sprzętu to górale już dawno pokazaliby mu gdzie jego miejsce. No chyba, że miałby za sobą policję, wojsko i służby specjalne. Na szczęście dla Ustroniaków nie jest on królem.

autor: Lexxx, data nadania: 2011-04-29 17:39:46, suma postów tego autora: 157

Takie impry jak ten ślub czy wyświęcenie JP2

Są dla takich prawackich kołtunów jak dreSS czy Marek.Podniecanie się operetkową monarchią albo ostatnią autorytarną monarchią Europy czyli papiestwem to w ich stylu.

autor: polak17, data nadania: 2011-04-29 19:33:31, suma postów tego autora: 1323

No cóż

Jedni mają Psa Pluto,Kaczora Donalda inni Królową, pożytek dla zwykłych ludzi taki sam.

autor: guevarysta, data nadania: 2011-04-29 19:39:05, suma postów tego autora: 788

Stirlitz, no właśnie, co to oznacza: kosztuje?

jeżeli coś kosztuje, to znaczy, że pieniądze zmieniają właściciela, czy może się mylę? Jeżeli więc Kłyn Elizabet kosztuje rocznie 9mld, to znaczy, że ktoś te pieniądze u niej zarabia, czyli potem wydaje je na bułki, benzynę, buty, bilety na tramwaj, bibeloty i byle co. Więc ktoś na tym zyskuje, że Kłyn zatrudnia tych ludzi, płaci im z pieniędzy, które złupi od wszystkich, a potem wypłaci tym zatrudnionym u siebie. A ci pozbędą się tych pieniędzy w różny sposób w różnych miejscach.
Tak samo ma się rzecz w stosunku do "kacyków partyjnych" u nas drzewiej, z tym, że nasze kacyki zarabiały tyle, co średnia krajowa. A była ona wówczas bardzo miarodajna, bo wszyscy zarabiali średnią + za wysługę lat + "uciążliwe" + pogodowe + nadgodziny + niedziele i święta płatne sto procent więcej w całości! oraz inne +, które mi teraz do głowy nie przychodzi. Więc górnik zarabiał z dodatkami więcej niż kacyk. Czyli praktycznie to górnik był u nas kacykiem.
Kto wie, ile zarabiał miesięcznie Gierek? A ile Gomułka? Ile Generał Jaruzelski? Czy jest to w jakiejś proporcji w stosunku do prezesów było nie było naszych, czyli państwowych firm jak Orlen czy KGHM? Niby nie kacyki, ale kasa o ileż większa, niż tamtych "niesłusznych".

autor: nana, data nadania: 2011-04-29 22:30:13, suma postów tego autora: 4653

guevarysta

"No cóż .Jedni mają Psa Pluto,Kaczora Donalda inni Królową,"

A jeszcze inni maja Prezydeta ktory jest smieszniejszy niz Kaczor Donald, drozszy w utrzymaniu niz Krolowa.
I jakos narodowi wybranemu to nie przeszkadza ze to z ich pieniedzy

autor: Rebel2, data nadania: 2011-04-30 04:36:12, suma postów tego autora: 3910

Bury

"ta kiełbasa z ciężarówki była lepsza niż dziś z marketu"

I tutaj masz 50% racji. Drugie 50% mialbys gdybys dodal:
"I z wiekszosci sklepow wedliniarskich"

A wiesz gdzie mozna kupic takie kielbasy czy szynki ktore wspominasz z rzewnoscia?
W CHICAGO ! :)))

Tam masarz wie ze jak odwali kiche to sam ja bedzie musial zjesc

autor: Rebel2, data nadania: 2011-04-30 04:48:26, suma postów tego autora: 3910

@ Rebel2

Mnie akurat dobre polskie wędliny w Chicago z małych prywatnych masarni nie dziwią.

autor: Bury, data nadania: 2011-04-30 10:13:04, suma postów tego autora: 5751

Jak

Starej lampucerze brakuje kasy na utrzymanie "służby" to niech pojdzie do roboty (do Tesco, bo co ona potrafi?), albo niech służbę zwolni i sama pójdzie do garów, prania, sprzątania i cerowania skarpet.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-05-02 01:38:22, suma postów tego autora: 6205

Dodaj komentarz