Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Warszawa: Tęczowa flaga na ratuszu?

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Skomentuję to słowami Rózeczki z "Pana Tadeusza":

"A głupi wy, a głupi!"

autor: szczupak, data nadania: 2011-04-29 10:57:08, suma postów tego autora: 3747

...

Co ten news ma wspólnego z lewicą?

autor: Marek, data nadania: 2011-04-29 11:05:16, suma postów tego autora: 1715

A mnie się

inicjatywa podoba. Flaga jak flaga, można i wywiesić różową w białe kropki, chodzi o uświadamianie, że homoseksualiści to też ludzie.

autor: salata29, data nadania: 2011-04-29 11:17:38, suma postów tego autora: 7

no

Pogratulować... działań ośmieszających lewicę.

I ważne - wywieszanie flag regulują ustawy, nie własne widzimisię.

autor: 1234, data nadania: 2011-04-29 11:22:54, suma postów tego autora: 873

SLD/SDPL

A może tak wezwać do wywieszenia czerwonej flagi na 1 maja.

Tęczowa flaga, na tym kończy się "lewicowość" SLD/SDPL

autor: czerwony93, data nadania: 2011-04-29 11:26:38, suma postów tego autora: 2783

marek

a ty? :)

autor: nikyty, data nadania: 2011-04-29 12:27:43, suma postów tego autora: 3572

Byłoby z czego się cieszyć

gdyby czerwone były pod Ratuszem.

autor: BB, data nadania: 2011-04-29 13:17:49, suma postów tego autora: 4605

To ma być lewica?

Tęczowe flagi? No jasne, bo czerwonymi już zapewne gardzą, ew. nie są dostatecznie postępowe lub uznaje się je za splugawione przez komunistów...

autor: Puciaq, data nadania: 2011-04-29 14:36:47, suma postów tego autora: 113

Moi przedmówcy...

... mają złe mniemanie o SLD i SDPL. Przecież tęczowe flagi były kiedyś symbolem spółdzielców, więc SLD/SDPL nawiązuje zapewne tym czynem do szczytnych idei Abramowskiego, Wolskiego itp. Także wyraża swoje poparcie dla idei lewicowych, samorządowo-socjalistycznych, a wy - jak zwykle - się czepiacie. SLD to lewica i basta!!!!

autor: Poprawny kulas, data nadania: 2011-04-29 15:01:14, suma postów tego autora: 200

>>>> (1) Jak dla mnie moga tam sobie powiesić i zdechłego kota

salata29 pisze: "chodzi o uświadamianie, że homoseksualiści to też ludzie". Bardzo ciekawe. Bez flagi to się nie da tego uswiadomić? Tak bardzo różnią się fizycznie od reszty społeczeństwa, ze trzeba uświadamiać, ze to ludzie?
Komuś się chyba na mózg rzuciło.
A jak mają uswiadomić to, ze ludzmi są też hodowcy kanarków i wedkarze? Jaką mają wywiesić flagę? Jak zamanifestować to, że mają jakieś upodobania? I po co?
Co w ogóle nas obchodzi to, ze ktoś lubi łowic ryby, inny hodowac kanarki, a jeszcse inny robić "to" inaczej niż większość?
Czy ten portal jest portalem gejów i lesbijek? A dlaczego nie hodowców kanarków albo tragarzy namiotu, bo to też ludzie przecież. I tez manifestują swoja odmiennośc... psychiczną na Krakowskim Przedmieściu.
Nie mam nic przeciwko tym odmiennościom. Ale co mnie to obchodzi? Jesli bede zainteresowany kanarkami, rybami, innym sposobem uprawiania seksu etc, to sobie wejdę na portal tematyczny i sobie poczytam. Oczywiście nie wejdę, bo mnie to nic a nic nie obchodzi jak i 90% uzytkowników tego portalu. Nie o to przecież chodzi. Chodzi o to, co te "wiadomości" robią tu? Czy ktoś to potrafi uzasadnić?
Co ma walka klas do upodobań seksualnych, hobby czy czegokolwiek innego, co jest obiektem INDYWIDUALNEGO zainteresowania samego zainteresowanego?

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-04-29 14:38:34, suma postów tego autora: 6205

sierp i młot

flaga na maszcie wyraża sobą więcej niż domysły człowieka z którym się kłócisz - sprawa jest bardziej skomplikowana:)

jeśli hodowcy kanarków zdecydują się przejść przez miasto w pochodzie, nie będę miał nic przeciwko fladze, jeśli taką mają, wywieszanej na maszcie urzędu miejskiego

walka klasowa to taki fakt / taka teoria (niepotrzebne skreślić) która cieszy się, lub nie brakiem zainteresowania 90% społeczeństwa poza tym portalem - dlaczego on więc istnieje i dlaczego cokolwiek się tu pisze?

autor: nikyty, data nadania: 2011-04-29 17:29:35, suma postów tego autora: 3572

I jeszcze coś uścislę

W takich momentach ktos moze powiedzieć, całkowicie błednie, ze ja atakuje gejów. Nie, mnie wk... postawa SLD. Po jutrze 1 Maja i nikomu z tych sk... nie przyjdzie do głowy by w świeto ludzi pracy wywiesić na ratuszu czerwoną flagę! Ale o teczowej to pamietaja!
I jak nie traktować tego jako temat zastępczy wręcz szkodliwy dla lewicy?
Mój zaś stosunek do gejowkich stowarzyszen jest taki sam jak do wiekszosci NGO'sów, które tylko patrza jak załapać się na kase z Unii, panstwa czy samorządu.
I choc w wielu wypadkach szkoda mi tej kasy to rozumiem zarówno tych co się jakąś chrytatywą zajmują, a żarcie z banku zywności żenią na bazarze, tych co schronisko założą dla psów bez psów, tych co organizuja jakieś nikomu niepotrzebne konferencje etc., bo po prostu każdy orze jak może. Ale co ma do tego lewica?
Trochę ma, powinna być na przykład krytyczna wobec tych wszystkich pozarzadowych organizacji, z których wielu ludzi pod płaszczykiem robienia czegoś tam, dobrze sobie żyją. Koniec końców ja, pan, pani, społeczeństwo, za to płacimy.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-04-29 19:07:22, suma postów tego autora: 6205

>>>> (2) Domysły człowieka, z którym sie kłócę

są charakterystyczne dla zinstytucjonalizowanej części tego środowiska. "chodzi o uświadamianie, że homoseksualiści to też ludzie" w tym zdaniu jest zawarte kłamstwo. Jest właśnie wręcz odwrotnie, to chęć ciągłego pokazywania, że homoseksualiści to nie tacy sami ludzie jak inni. Przez samych homoseksualistów, którzy żyją z tego, że są homoseksualistami.
Jaki sens ma pokazanie się owiniętym w tęczową flagę, różowe sandały, czy pióropusz w pośladkach jak nie właśnie to by pokazać, że jest się innym. Po co? Ano po to, że jak bedziemy takimi samymi ludźmi i tak nas będą traktować to się granty skończą i łatwe życie na tworzeniu sztucznych podziałów, problemów, rzekomej dyskryminacji. Większość gejów oczywiście ma to w d... bo tak samo jak hetero przeżywają swoją seksualność w sposób intymny. Ci co mają skłonność do ekshibicjonizmu (to nie jest cecha homo, równie dobrze jak będzie za to kasa będą to robić hetero), robią to dlatego, bo z tego żyją. Ale co do tego ma "lewica"? Zostawcie to SLD, im już tylko taka "lewicowość" została.
Nie wiem dlaczego drugi raz musze to pisać, bo znow mi ktoś w moją wolność słowa wkracza!!!

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-04-29 21:38:28, suma postów tego autora: 6205

nikyty

Mam do Ciebie pytanie. Czy na portalach gejów i lesbijek dyskutuje się o Wenezueli, płacy minimalnej, strajkach, walkach klasowych? Nie? Oczywiście, że nie, bo tam sie geje zajmujmą swoimi gejowskimi sprawami. To portale tematyczne. Tak jak i ten - to portal lewicowy.
Tu jest portal polityczny, lewicowy i tu sie rozmawia o tym co lewicowe. Jak gej interesuje sie polityką, to też może tu przecież przyjśc i o polityce rozmawiać. Jak ktoś z tutejszych bywalców interesuje się homoseksualizmem, to może iść na portal gejowski i sobie tam o tym pogawedzić.
Gdyby na portalu gejowskim ktoś zaczął umieszczać newsy na temat strajków, polityki, wyborów, OFE, srofe itd. To zaraz ktośby go stamtąd (słusznie zresztą) wywalił i powiedział mu że mu sie chyba strony pomyliły i by poszedł sobie na portal jakiś komuchów.
Ja mówię tylko to samo z pozycji lewicy.
Nie uważam za stosowne zaśmiecanie tego tematycznego portalu sprawami hodowców kanarków, tych co robią "to" inaczej itd. Tylko tyle. To są sprawy, które nie mają punktów wspólnych.
Owszem mozesz powiedzieć - jak cię to nie interesuje to nie czytaj. Owszem, ale jeśli takich off topów będzie tu wiecej, oprócz gejów wejdą tu hodowcy kanarków, wedkarze, snowbordziści, brydżyści... etc. to tych newsów też mogę nie czytać jak mnie to nie interesuje, ale czy to ma sens?
Pewne rzeczy trzeba rozdzielać. Kązdy moze sobie wejśc na portal jaki chce i czytać co chce. A jak się coś nazywa lewica.pl to niech to będzie lewica.pl a nie mydło i powidło.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-04-29 21:51:35, suma postów tego autora: 6205

Precz z

teczowa okupacja!

Czy w takim razie ratusz wywiesi flage wiekszosci heteroseksualnej?

autor: A.Warzecha, data nadania: 2011-04-29 22:14:07, suma postów tego autora: 2743

sierp i młot

ja pod twoją uwagą o czerwonej fladze na 1ego maja podpisuję się oboma rękoma

dlaczego przy okazji zresztą nie miałbym postponować wszystkich ruchów na lewicy charakteryzując ich jako zawodowych wyłudzaczy funduszy w ten sposób ucinając wszystkie rozmowy o czymkolwiek?

autor: nikyty, data nadania: 2011-04-29 22:33:40, suma postów tego autora: 3572

No i tak właśnie jest niestety

Że zdecydowana większość organizacji pozarządowych to są wyłudzacze. W dodatku dużo drożsi w sferach, w których zaczęli zastępować państwo.
Nie o to jednak chodzi mi teraz, bo jak powiedziałem, każdy orze jak może. Państwo daje takie możliwości, to są chętni by te pieniądze wziąć.
Mnie chodzi o ewidentny związek między z jednej sytrony rezygnację przez SLD z pochodöw i w tym samym czasie wychodzenie z propozycją wieszania tęczowej flagi. Tuż przed 1 maja brzmi to już nie tylko jak temat zastępczy ale wręcz prowokacja. Poza tym ja należę do ludzi bardzo liberalnych światopoglądowo i obyczajowo, choć równocześnie uważam, że z coraz większego permisywizmu, lewica nie będzie mieć żadnych korzyści, a raczej szkody, zwłaszcza w realiach konserwatywnego społeczeństwa.
Jednak liberalizm światopoglądowy oddzielam od mojej lewicowości. Jest niezależny. W sprawach podstawowych dogadałbym się i z jakąś lewicą patriotyczną i konserwatywną lewicą. To jest niestety to czego w Polsce sie nie potrafi. Nie stanowią one dla mnie bariery zwłaszcza iż mam świadomość, że to ja jestem w mniejszości. Dlatego mógłbym w pewnych sprawach współdziałać a równolegle dążyć np. do delegalizacji KrK;-). Bo na wygraną z konserwatyzmem potrzeba dziesięcioleci polityki drobnych kroczków.

Podsumowując. Takie teksty wypowiadane przez SLD przed 1 Maja są po prostu żałosne i niewypowiadane bez powodu akurat teraz.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-04-30 11:45:59, suma postów tego autora: 6205

Żądanie wywieszenia tęczowej flagi na ratuszu

Nie jest odważnym żądaniem, bo mieści się w ramach poprawności politycznej. Dla systemu obojętnej.
Żądanie czerwonej flagi, flagi ludzi pracy w dniu ich święta, nadal jeszcze oficjalnego święta, jest całkowicie uzasadnione i ma wymiar polityczny i symboliczny... Dlatego właśnie tego nikt nie żąda.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-04-30 11:52:43, suma postów tego autora: 6205

sierp

odważnym czy nie, zawsze to jakiś krok we właściwą stronę - w sensie lepiej że to zgłosił, niżby miał temu protestować

autor: nikyty, data nadania: 2011-04-30 15:55:43, suma postów tego autora: 3572

Dla kogo lepiej? Gorzej, że zgłosił tylko to

I nic więcej nie zgłosi... Chyba żeby obok tej tęczowej powiesić biało-żółtą.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-04-30 19:11:23, suma postów tego autora: 6205

tęczowe flagi były - i są! - w dalszym ciągu symbolem PSS Społem

zawłaszczenie tego symbolu przez organizacje homoseksualne uważam za pospolite przestępstwo.

autor: nana, data nadania: 2011-05-01 14:07:35, suma postów tego autora: 4653

nana

tęczowa flaga jest oficjalnie używana przez nas od lat 70-tych

została zaprojektowana w 1978 przez artystę z San Francisco Gilberta Bakera

znaczy się nano, wypchaj się:))

autor: nikyty, data nadania: 2011-05-01 17:42:27, suma postów tego autora: 3572

Dodaj komentarz