Co prawda w PRL nie było takich rozpiętości dochodów, ale w demokratycznej Anglii biedni za to mogą wrzucać co 4 lata kartę do urny. Jest to bezdyskusyjna wyższość demokracji brytyjskiej nad sowiecką okupacją.
POLSKA LEWICA ANTYAUTORYTARNA
Chcesz zmniejszyć rozpiętość dochodów- broń Krzyża wraz z Solidarnymi 2010.
LEWICOWY ANTYKOMUNISTA
Kilkudziesięciu złodziei puchnie od nadmiaru a miliony z tego powodu zdycha z głodu. Może jednak zrezygnować z tej kartki i pozwolić wszystkim żyć? Co na to obrońcy życia?
Nie chcę zrozumieć, albo nie rozumiem - i dlatego w kółko klepię swoje - że są sensowniejsze alternatywy dla kapitalizmu, niż gospodarka centralnie planowana.
MŁODY KOMUNISTA
ale nie wymyśle ich, bo jestem zbyt zajęty powtarzaniem IPN-owskich schematów i frazesów
Niestety jestem dosc ograniczonym typkiem, nie mogącym emocjonalnie zaakceptowac faktu, że seanse nienawiści wobec 90 letnich dziadków to nie jest dobry sposób na zjednoczenie ludzi wokół jakiegokolwiek pozytywnego projektu
ANTYAUTORYTARNY ANTYKOMUNISTA
natomiast rzekome "inne alternatywy dla kapitalizmu" istnieją wyłącznie w programach referatach, nigdy w praktyce.
mamy zamiar zbudować, mogą istnieć obrzydliwie bogaci. Pod warunkiem, że jesteśmy nimi my lub kler.
LEWICOWY PATRIOTA
Otóż to! Dlatego wszelcy krytycy realnego socjalizmu de facto stoją po stronie realnego kapitalizmu. Tzw. opozycja demokratyczna w PRL jest tego najlepszym przykładem
z 73 miliarderow zyjacych w Wlk.Brytanii tylko 40 to rodowici angole. Czyli oligachia angielska odeszla od chowu wsobnego;)
Rozumiem, ze przeprowadzaja sie tam oligarchowie z innych krajow, ale tak niski odsetek anglosasow daje do myslenia.
Może i przeczytałem w życiu kilka książek, ale wciąż nie może mi się zmieścić w głowie, że można krytykować demoludy z pozycji lewicowych. Dlatego każda krytyka realsocjalizmu kojarzy mi się z IPN-em.
ANTYANTYAUTORYTARNY ANTYANTYKOMUNISTA
postsocjaliści wyrażali niesmak wobec aresztowania i prob osądzenia 90-letniego Pinocheta?
Mniej zreszta mnie obchodzi, co ludzie PZPR, WSI czy SB robili w peereli. Ważne, co robią teraz.
także młodszych ludzi, którzy jak ABCD przeszli przez traumę przynależności do PZPR;)
@można krytykować demoludy z pozycji lewicowych. Dlatego każda krytyka realsocjalizmu kojarzy mi się z IPN-em.
Już west zwrócił na to uwagę, że nie ma żadnej realnej alternatywy poza realnym kapitalizmem a realnym socjalizmem. Ta rzekoma krytyka np. Polski Ludowej "z pozycji lewicowych" okazała się niczym więcej jak ukrytą opcją kapitalistyczną.
Uciekają jak złodzieje. Boją się nawrotu socjalizmu w swoich ojczyznach. Bo wyobraź sobie taki jeden Ukrainiec kupuje sobie apartament za 136 mil funtów, podczas gdy przeciętny jego rodak gnieździ się w mieszkanku w kilka pokoleń. To musi kiedyś z hukiem pęknąć! Dlatego się zabezpiecza w tym raju dla takich jak on.
jaka jest zatem górna granica wieku, powyżej której nie można kwestionować czyichś wypowiedzi na forum?
I skąd użytkownicy forum mają wiedzieć, ile lat ma osoba po drugiej stronie monitora?
Gdy liberałowie słyszą o fabrykach pod kontrolą robotników, zazwyczaj zaczynają bredzić, robią się czerwoni i dostają swędzącej wysypki. Gdy zaś mówi im się o PRL-u, mogą się co najwyżej ironicznie uśmiechać. Trudno im bowiem o łatwiejszego przeciwnika od "lewicy", która nie dość, że hołduje thatcherystowskiemu hasłu "There Is No Alternative", to jeszcze wolnemu rynkowi potrafi przeciwstawić tylko i wyłącznie gospodarkę centralnie planowaną.
Przy tej traumie po PZPR można dodatkowo zauważyć syndrom wyparcia.