Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Noam Chomsky: Moja reakcja na śmierć bin Ladena

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

dobry tekst!

dzieki Xavier za przetlumaczenie. Pojechal po calosci:)

autor: MJ, data nadania: 2011-05-13 12:02:27, suma postów tego autora: 1280

Chomsky

w szlachetnej intencji demaskowania amerykańskiej polityki zagranicznej wpada w - demaskowaną przez Hegla - pułapkę abstrakcyjnej moralistyki.
Przypuśćmy, że bin Ladena nie zabito, tylko go aresztowano. I teraz wyobraźmy sobie, ze AL-Kaida porywa zwykłych amerykańskich turystów, żeby ich wymienić na bin Ladena. Oczywiście, Amerykanie nie mogą się na taką wymianę zgodzić. Al-Kaida ucina głowy porwanym turystom.
I co by Chomsky powiedział ich rodzinom?

autor: ABCD, data nadania: 2011-05-13 12:05:24, suma postów tego autora: 20871

Widzę to nieco inaczej...

Kapitał, któremu służy Obama, żyje. Biedacy, którym służył zabity bin Laden, też żyją. Obama zastąpił Busha, kto zastąpi bin Ladena, tego jeszcze nie wiemy. Wojna trwa i będzie trwać dopóki bogata północ zniewalać będzie biedne południe. Bo ta wojna to po prostu walka klas między tymi, którzy mają i tymi, którzy nie mają. Ona też nadal trwa nie tylko na północy i południu. Szkoda, że autor w swym słusznym oburzeniu ten aspekt pominął

autor: steff, data nadania: 2011-05-13 12:18:10, suma postów tego autora: 6626

steffie,

jaki program socjalno-ekonomiczny miał bin Laden?
Czy był biedakiem?

autor: ABCD, data nadania: 2011-05-13 13:16:25, suma postów tego autora: 20871

A/BCD w nieszlachetnej intencji ukrywania amerykańskich zbrodni

wpada w - demaskowaną przez Hegla - pułapkę abstrakcyjnej moralistyki.
Wiemy, że to nie Bin Laden stoi za zamachami. I teraz wyobraźmy sobie, że USA zabija zwykłych ludzi, żeby udowodnić domniemaną winę Bin Ladena. Oczywiście, ludzie nie mogą się na taką taktykę zgodzić. USA morduje porwanych podejrzanych na całym świecie.

I co powie A/BCD rodzinom porwanych i zamordowanych?

autor: nana, data nadania: 2011-05-13 14:17:56, suma postów tego autora: 4653

Walka klas? Wojna religijna? Określenia śmiechu warte...

To dość krwawe zabawy jednych drani żądnych władzy i kasy przeciw drugim z religią/ideologią jako pretekstem, przeciw drugim draniom. Z tego względu np. zupełnie nie zgadzam się z poświęconym temu zagadnieniu artykułem w obecnych Faktach i Mitach. Warto by wziął to pod uwagę PT ABCD modlący się do Naszego Nocnika i Gazety Srolskiej.

autor: szczupak, data nadania: 2011-05-13 14:31:46, suma postów tego autora: 3747

Słusznie, Steff.

jw.

autor: zielona, data nadania: 2011-05-13 15:34:03, suma postów tego autora: 861

...

Noam, nie pisz takich rzeczy, bo jeszcze cię oskarżą, żeś autorytarny lewicowiec i zajadły antyjankesista :D
Z niecierpliwością czekam na komentarze Rebela i NATOwskiej Wolności.

autor: bullshit.detector, data nadania: 2011-05-13 15:36:02, suma postów tego autora: 213

ABCD logika z d..

Wczoraj w Pakistanie zginęło 80 osób w zamachu przeprowadzonym jako zemsta z śmierć Bin Ladena. Co więc powiesz ich rodzinom?

autor: DK, data nadania: 2011-05-13 16:28:42, suma postów tego autora: 119

To,

że gdyby bin Laden zył, zamachów Al Kaidy na Pakistańczyków byłoby więcej.
W ogóle, bin Laden zabił znacznie więcej Arabow, Azjatów i Afrykanów niż Amerykanów.

autor: ABCD, data nadania: 2011-05-13 18:06:19, suma postów tego autora: 20871

Niezależnie od oceny akcji USA, takie zjawiska jak Chomsky czy Nowodworska w Rosji

to fenomeny raczej natury psychiatrycznej niż politycznej. Tu nie ma co komentować, tu trzeba doktora.

autor: west, data nadania: 2011-05-13 18:46:40, suma postów tego autora: 6717

Osama przywódca biedaków?

Chciałbym zauważyć że biedacy i sfrustrowani fanatycy religijni to grupy które mogą, lecz nie muszą się pokrywac

Większość zamachowców 11 września to byli członkowie klasy średniej

autor: Postsocjalista, data nadania: 2011-05-13 18:58:45, suma postów tego autora: 1953

west

A ty obejdziesz się bez doktora. Czy poglądy takie jak twoje jego pomocy nie potrzebują? Bo ja pewny tego nie jestem. To tak wet za wet, jak w tej wojnie między terrorystami, która się nie tylko Chomskiemu nie podoba.

autor: steff, data nadania: 2011-05-13 21:44:01, suma postów tego autora: 6626

Jezus Maria!

To i Chomsky się ze mną zgadza i przystępuje do autorytarnej lewicy?!?!?!?
To się porobiło.
Cherwone Wolności i inne PMB dopiero przeżywają zawód tym autorytarnym typem. Zdizwiliby się jeszcze bardziej, gdyby poznali jego poglądy na np. bombardowanie Serbii, Iraku, Afganistanu czy wreszcie Libii.
Co do Libii to jego zdania na ten temat ie słyszalem, ale i tak jestem pewien, że Chomsky też "popierałby" Kadafiego. Każdy uczciwy człowiek musi mieć taki stosunek do imperialnych zbrodni przecież.
Przy okazji warto zapamiętać nicki tych przedstawicieli "nieautorytarnej" lewicy na lewica.pl

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-05-13 23:00:33, suma postów tego autora: 6205

A czy wiecie, że

w Pakistanie, u sojusznika wielkiego Brata, panują najbardziej antyamerykańskie nastroje na całym świcie? Tak jakiś mundry powiedział w TV. Ciekawe dlaczego?
Znasz to skądś ABCD?

To co mówi Chomsky jest jak dla mnie oczywiste. Bush jest jednym z największych zbrodniarzy wszechczasów. Gdyby Neron miał takie możliwości i broń jak Bush, chyba nawet on by sięw pewnym momencie zawahał przy zabiciu kolejnych setek tysięcy. To zbrodniarz uświęcony przez prawo. Prawo, to oczywiście ponury żart.
W przeciwieństwie do Osamy, każda jego zbrodnia jest dokładnie udokumentowana. On nie musi sie do niczego przyznawać. On wydawał rozkazy publicznie i mimo, że nikogo osobiście nie zabił, jego wina jest identyczna jak wina Hitlera. Każda śmierć w Iraku i Afganistanie obciąża przede wszystkim tego zbója.
Ja to tu wyliczałem kiedyś, ale oczywiście ja to jestem obsesyjnie antyamerykański ;-)). Chomsky jest natomiast Amerykaninem. Podobnie do mnie nie kocha "własnych" polityków i gdyby żył tu, namiotu też by nie nosił. Dlatego ABCD go nie lubisz;-)

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-05-13 23:23:27, suma postów tego autora: 6205

Mylisz

się, drogi sierpie.
Chomsky przyleciałby z USA pod namiot Solidarnych 2010 i stałby tam "full time" od 9 do 22. Pod warunkiem, że Lech Kaczyński zabiłby tysiące lub nawet miliony ludzi. Tak, jak - bronieni gorąco przez Chomsky`ego - bin Laden i Pol Pot.
Ale ponieważ Lech Kaczyński prowadził skuteczną lecz pokojową politykę zagraniczną i wewnętrzną, to Chomsky`ego pod namiotem rzeczywiście nie ma. Ale poczekajmy. Może Bóg mu da łaskę oświecenia?

autor: ABCD, data nadania: 2011-05-14 09:10:32, suma postów tego autora: 20871

4 litery

"jaki program socjalno-ekonomiczny miał bin Laden?
Czy był biedakiem?"

zanim sie odezwiesz zainteresuj sie tym o czym piszesz.ja wiem ze ty jestes stachanowiec(czy jakos tak) ale on przynajmniej cos robil uzytecznego(choc glupio) w przeciwienstwie do twojego wodolejstwa(czy jakos tak).:)

autor: pazghul, data nadania: 2011-05-14 09:52:20, suma postów tego autora: 1489

Fakt,

tylko 95 ofiar na sumieniu, gdzie mu tam do milionów.

autor: Stirlitz, data nadania: 2011-05-14 13:30:51, suma postów tego autora: 1578

Obama pod sąd!

Za zlecenie mordu politycznego.

autor: Bartek, data nadania: 2011-05-14 13:37:38, suma postów tego autora: 2550

a co jeśli ignorowanie abcd zamienia jego posty w przekaz podprogowy?

autor: nikyty, data nadania: 2011-05-14 14:32:38, suma postów tego autora: 3572

Stirlitz,

dlaczego kłamiesz? W dodatku powtarzając dezinformacyjne brednie dyktatury pułkownika Putina?
Chyba wiesz, jakie znaczenie miała w naszej historii i jakie konsekwencje za sobą pociągała kolaboracja z Moskwą?

autor: ABCD, data nadania: 2011-05-14 14:38:27, suma postów tego autora: 20871

errata:

dyktatura Putina nie odważyła się szkalować Lecha Kaczyńskiego.
Zrobili to jej polscy pomocnicy.
Będzie to zapamiętane i w odpowiednim czasie rozliczone.

autor: ABCD, data nadania: 2011-05-14 14:40:12, suma postów tego autora: 20871

To oczywiste, że powinien być sądzony

Gdybym ja czy Ty zlecił jakieś morderstwo, bylibyśmy ścigani. Prawnie nasza sytuacja jest identyczna, ani ja ani Ty ani Burak, nie mamy prawa wydawać wyroków. Burak w przeciwieństwie do nas ma jednak najpotężniejszą armię świata za sobą i można mu naskoczyć

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-05-14 15:06:49, suma postów tego autora: 6205

4 litery

"Będzie to zapamiętane i w odpowiednim czasie rozliczone."

caly swiat drzy w trwodze.do geniusza baltyku zwanego przez prostakow i zdrajcow nie mowiac o zydach i cyklistach j.kaczynskim ciagna procesje skruszonych politykow z delegacjami ue,onz,nato,akwarium z delegatami spolecznosci wielorybow i wszystkiego co zyje.ostatnio ktores wcielenie dalajlamy jeszcze nie bedace dalajlama wyslalo tez swojego przedstawiciela z autografem ksiazki ktora ma zostac wydana w 2148 roku.
tak na marginesie 4 litery.znajdz sobie jakis strach.jak jestes glodny pieprzysz bez sensu.

autor: pazghul, data nadania: 2011-05-14 16:48:13, suma postów tego autora: 1489

pazghul,

jakieś to dziwne: jesteś obcokrajowcem i ordynarnie atakujesz obóz Kaczyńskich.
Łączy mi się to w nieciekawy wniosek.

autor: ABCD, data nadania: 2011-05-14 17:34:18, suma postów tego autora: 20871

Chomsky

Szkoda, że nad Wisłą, nie ma żadnego Chomskyego. Ale świadczy to tylko o mizerii polskiej inteligencji.

autor: mlm, data nadania: 2011-05-14 18:39:14, suma postów tego autora: 4284

Chomsky? - Nie, dziękuję!

Muszę niestety wlać beczkę dziegciu do łyżki miodu. Niestety takich "antykapitalistów" jak N.Chomsky w kapitalistycznej RP nie brakuje. "Papierowy anarchista" Chomsky jest zwyczajnym'wentylem bezpieczeństwa'-koncesjonowanym kontestatorem. Sztandarowy "lewicowy" antykomunista. Polecam lekturę jego prac.
Ciekawostka z krajowego bajorka: Do głosowania na kogo w niedawnych wyborach w RP wzywał N.Chomsky nie tylko w mowie ale i na piśmie :)?

autor: Filozofka87, data nadania: 2011-05-14 20:46:43, suma postów tego autora: 183

4 litery

twoje wnioski to mozesz...wiesz co sobie z nimi zrobic.
ordynarnie?nawet jakbym napisal : zakompleksiony,zadny wladzy ,nie posiadajacy kregoslupa i sprecyzowanych pogladow,zamieszany w podejrzane machlojki finansowe kurdupel.to byloby nawet nie ordynarne ale tez i niedyplomatyczne.
ty jako obcokrajowiec masz tyle do powiedzenia na temat mojego regionu.z tym obozem nie pszesadzaj.twoj idol to jak dla mnie janczar bez obozowy.zmieniajacy i zdradzajacy przyjaciol jak mu wygodnie.

autor: pazghul, data nadania: 2011-05-14 22:07:52, suma postów tego autora: 1489

racja mlm

Ale, nie ma co płakać, my tu jesteśmy takim zbiorowym Chomskym. My autorytaryści ;-)... ale fakt, że przydałby się tu ktoś z takim autorytetem jaki ma on.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-05-14 22:21:32, suma postów tego autora: 6205

Oczywiście ABCD

Kto atakuje Kaczyńskiego jest agentem ruskiego wywiadu. Gdy robi zaś to obcy obywatel, jest ruskim dywersantem ;-)

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-05-14 22:22:54, suma postów tego autora: 6205

hitchens on chomsky

http://fullcomment.nationalpost.com/2011/05/11/christopher-hitchens-chomskys-follies/

Polecam polemika Hitchensa. Chomsky zbyt czesto uchodzi za guru radykalnej lewicy, nawet jesli belkocze bez sensu.

autor: nosferatu, data nadania: 2011-05-14 23:34:53, suma postów tego autora: 465

sierp,

masz trochę racji, ale nigdy nie należy bezkrytycznie generalizować.
Nie tylko ruski wywiad nie lubi Kaczyńskich i - szerzej - lewicowych, prosocjalnych i patriotycznych sił w Polsce.

autor: ABCD, data nadania: 2011-05-15 11:07:41, suma postów tego autora: 20871

nosferatu,

jak zwykle włożył kij w dyskusyjne mrowisko i wpuścił powiew zdrowego rozsądku.

autor: ABCD, data nadania: 2011-05-15 11:39:17, suma postów tego autora: 20871

Dodaj komentarz