Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Filip Białek: O programie "Komputer dla ucznia"

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Bardzo dobry tekst

i choć raz lewica(?) dystansuje się od "postępu" technicznego według zasady im więcej umaszynowienia tym lepiej.

autor: kontras, data nadania: 2011-05-13 22:05:57, suma postów tego autora: 1774

Widzę PT Kontrasie, że w tej sprawie i paru innych uważamy podobnie,

choć mamy też różnice zdań. Również pochwalę tekst, chociaż to nie moje problemy, jako że nie rozmnażałem się i kwestia nauczania progenitury ani mnie ziębi ani parzy.

autor: szczupak, data nadania: 2011-05-13 22:35:43, suma postów tego autora: 3747

Słusznie ................ że podjęto temat zagrożenia nowymi....

Technologiami w Edukacji w RP.............
Informatyzacja społeczeństwa polskiego jest potrzebna, ale powinno się ją rozumnie wykonać.

Na pewno trzeba:
a) wyposażyć projekt w ciekawe i nowoczesne oprogramowanie edukacyjne............ np. gry edukacyjne.........gry strategiczne
można by zaprząc do nauczania historii Świata i RP

b) należy zmodernizować infrastrukturę energetyczną szkół w RP
bo jest raczej tragiczna......... Znam to z autopsji

c) należy kupować sprzęt komputerowy dla szkół ze średniej półki a nie złom komputerowy czy sprzęt klasy polisingowej......
Znam to z autopsji

e) należy wyposażyć nauczycieli i uczniów w umiejętności szukania danych w morzu danych Internetu, którego pewne obszary tworzą kloakę informacyjną.......... Są tu trucizny, ale też perły i diamenty informacyjne.......... Znam to z autopsji

f) należy też nauczyć myślenia oraz krytycznego analizowania danych.............. Czyli czytania ze zrozumieniem

g) przypilnować, aby zamówienia publiczne dla szkół nie trafiły do kieszeni wujków Krzysiów urzędników, MEN............

Ciekawe czy serwery SBS tak trafiły do polskich szkolnych pracowni informatycznych będąc udręką dla myślących nauczycieli informatyków, którym warunki licencji SBS wiązały ręce przy próbie efektywnego wykorzystania oprogramowania i sprzętu do celów edukacji........ Znam to z autopsji

h) sprzęt powinien głównie trafić do dzieci z rodzin biednych czy obszarów Polski ekonomicznie i gospodarczo wykluczonych

itd.........

jacekx socjalista naiwny

Ps. Jacekx także entuzjasta E-edukacji
polski belfer informatyk

autor: jacekx, data nadania: 2011-05-13 23:09:46, suma postów tego autora: 3088

Nauczyciel dla ucznia !!!

Najwyższy czas zacząć taki właśnie program!

Bo to co się w polskiej oświacie wyprawia, prowadzi wprost na drzewo.

autor: dzeus, data nadania: 2011-05-14 10:51:54, suma postów tego autora: 1046

jacekx:

[należy wyposażyć nauczycieli (...) w umiejętności szukania danych w morzu danych Internetu]

Nauczyciele zdaje się są dorosłymi ludźmi, nie potrafią więc sami szukać informacji? Zresztą, cóż to w ogóle jest za umiejętność?

----
[należy też nauczyć myślenia oraz krytycznego analizowania]

Naprawdę uważasz, że władza (państwo i kapitał) jest tak głupia, by sama stwarzać sobie zagrożenie? Cel przymusowej, opartej na obowiązku szkolnym edukacji jest dokładnie odwrotny niż samodzielne myślenie.

autor: Bury, data nadania: 2011-05-14 13:30:52, suma postów tego autora: 5751

Nigdy wiedzy i umiejętności za wiele............

Bury wiem z Twoich wcześniejszych postów ............., że kontestujesz szkołę jako sposób zdobywania wiedzy........:(

Jesteś fanem samokształcenia i samoedukacji ........ ale cóż od Sokratesa nikt nic lepszego ponad szkołę nie wymyślł.....
To, że Ty być może miałeś do szkoły pod górkę i jej oraz belfrów nie cierpisz ......... :) to nie znaczy , że inni też tak mają ........i tak muszą mieć :)

Pozdrawiam wszystkich fanów i przeciwników edukacji szkolnej.

jacekx socjalista naiwny

autor: jacekx, data nadania: 2011-05-14 16:05:23, suma postów tego autora: 3088

[kontestujesz szkołę jako sposób zdobywania wiedzy]

Bynajmniej. Jestem po prostu za Wolnością, w tym przypadku wolnością wyboru między szkołą a innymi formami uzyskiwania wiedzy (m.in. w postaci homeschoolingu). Oraz rzecz jasna za całkowitą ich równorzędnością.

autor: Bury, data nadania: 2011-05-14 17:18:26, suma postów tego autora: 5751

Mnie się pomysły rządowe wydają dyskusyjne z innego powodu

Jako że mam dwoje dzieci we szkole (jedno podstawówka, drugie gimnazjum), to wiem z praktyki, że komputery zostały zaprzęgnięte do nauczania już dawno i program jest realizowany tak, że bez nich nauka dziecka jest niemożliwa. Dlatego cała sprawa wygląda mi na nadanie propagandowej oprawy czemuś, co już i tak funkcjonuje.

autor: west, data nadania: 2011-05-14 18:43:06, suma postów tego autora: 6717

Uczen to potrzebuje nauczyciela

, komputer to takie narzedzie jak kreda czy tablica, a nawet mniej wazny, bo lekcje bez komputera moga sie odbyc.

autor: dyzma_, data nadania: 2011-05-16 11:03:22, suma postów tego autora: 2960

Dodaj komentarz