Czytelnicy chętnie przeczytaliby artykuł pt "DlacZego nie dopełniłem formalności i w związku z tym wyrejestrowano moją partię".
Bo nikt mnie o to nie poprosił ?
A tak na serio :
Co mógł by poradzić ktoś kto jest na absolutnym politycznym marginesie komuś kto stoi na czele największej partii w Polsce ?
ps. brak moich wpisów na lewicy.pl jest protestem przeciw ZOOLOGICZNEMU antyklerykalizmowi który zalał ten portal.
Panie Piotrze,to ze wielka finansjera ma nas malutkich niewidzialnych ludzików w .....,to wiemy od dość dawna.Dlatego wydawało sie, ze można to zmienić chociaż częściowo wybierając do parlamentu porządnych ,ideowych i odpowiedzialnych przedstawicieli. Tak jedna dziwnie sie układają losy tych właśnie wybranych,że albo są na nich jakieś(niekoniecznie prawdziwe) haki ,albo zmieniają swoją skórę, na zupełnie inny kolor. Jeśli raz taki wartościowy obywatel wypadnie z gry politycznej, to już nigdy nie ma szans powrotu. Dlatego coraz mniej widzę kandydatów na parlamentarzystów Lewicy i co za tym idzie mam coraz mniejszą ochotę na udział w wyborach.Tak z resztą uważa większość moich znajomych. Może rzeczywiście dobrze byłoby rzucić hasło "wybierajcie sie sami "lub wybierzcie się i jedżcie w 4-letnią delegację na Madagaskar:
to nie tak, że " Kiedy więc wyszło na jaw, że emerytury, które miały być wyższe od ZUS-owskich będą znacząco niższe, premier Tusk zapowiedział częściowe wycofanie się państwa z wymuszania na obywatelach, aby dawali się dalej okradać." Powodem ruchu Tuska była niemożność dalszego bezkarnego zadłużania budżetu na rzecz OFE, nie troska o "nasze" emerytury. Nasze emerytury i Tusk i OFE mają gdzieś, poza tym - systemem OFE jest objętych ani 3 miliony pracujących na czarno, ani bezrobotni, ani emigranci, więc niech nawet krytycy premiera i kapitalizmu nie idealizują go.
CUD2 twoja nieobecność prawdopodobnie nie została zauważona,więc rozumiem żal, ale P. Ikonowicz jest b.wyrazistym politykiem,o niezmiennych lewicowych przekonaniach i nie zmienił sie pod wpływem koniunktury, jak np. B.Arłukowicz, czy T.Nałęcz. Ponieważ zajmował sie sprawami bardzo ważnymi społecznie ,pewnie nie miał zbyt wiele czasu na zabawę w wybory. A szkoda, bo to mój żelazny kandydat,gdyby tak sie złożyło, ze startował by w środkowej Polsce, myślę, że zostawiłby w tyle wszystkie partie prawicowe i nie tylko... Ludzie mają już dosyć kłamczuchów i karierowiczów.
Orbanowi jakoś rynki globalne nie przeszkadzają zmieniać Węgier.
A rządu JarKacza nie zatrzymały rynki, tylko agentury wewnętrzna (WSI, SB-Odessa) i GRU.
Można działać i warto głosować. Dowodem - opozycja antyliberalna w Polsce.
skoro nie można będzie już wybrać wiecznego kandydata z cudzych list, to nie warto glosować:)))
Jeśli Państwo ma swoje duże spółki/przedsiębiorstwa/banki lub większość akcji w nich to jeszcze może zadziałać, ma pieniądze i troskę władzy, bez tego to gorzej być nie może.
Pozdrawiam
Cud2. ten dopisek-protest anty jest jak to u prawicowców kłamliwy, bo przecież jesteś i bierzesz udział w dyskusji... gdybyś był człowiekiem honoru, to byś świecił nieobecnością do końca dni swoich
Retoryczne pytanie. Większość z nas już to wie. Dlatego na wybory się wypina. Myślę, że tym razem również autor tekstu, niedoszły doradca premiera, położy na nie lagę. Bo jeżeli na ich drodze nic dla siebie ugrać się nie da, to po co one. Czy nie lepsza od nich jest ulica, jak wykazała, a właściwie może dopiero wykaże, Północna Afryka i Bliski Wschód?
państw próbujących się uniezależnić od światowej finansjery jest ostatnio Białoruś, systematycznie atakowana zarówno z zachodu jak i wschodu. Żeby w ogóle móc pokusić się na jakiekolwiek antykapitałowe reformy trzeba posiadać bogactwa naturalne jak Wenezuela. Jeśli spełnią się nadzieje pokładane przez zachodnie koncerny w wydobyciu polskiego gazu łupkowego to może być ostatnia szansa dla Polski na przewrót społeczny i odbudowę państwa socjalnego.
tak Ikonowicz szamocze się w systemie, który kiedyż ochoczo budował. Przyznać trzeba, że diagnozuje go celnie ale wydobyć się z niego nie potrafi. Bo rzeczywiście nie uczyni tego nigdy, gdy nie będzie się chciał narazić właścicielom środków produkcji. A bez tego nic się nie zmieni, będzie zawsze jak jest. Wszak ludzkiej gęby systemowi, który obecnie zwalcza, wbrew jego naturze, nie przyprawi. Pozbawia go zaś jej głównie prywatna własność środków produkcji. Ale właśnie ją Ikonowicz traktuje jak świętą krowę. Stąd ta jego bezradna i bez perspektyw szamotanina. No cóż, wodzem jednak ludowych mas nie zostanie. I pewnie sam dobrze o tym wie.
w miarę ok., ale to zdanie jest bez sensu: "W wyniku gwałtownego spadku kursu złotego import podrożałby tak, że produkcja krajowa straciłaby opłacalność, co z kolei załamałoby eksport, który ma decydujący wpływ na PKB."
W zdaniu poniżej powinno zostać użyte natomiast raczej słowo renacjonalizacja:
"Kiedy w 1982 roku socjalistyczny rząd Francois Mitteranda rozpoczął ambitny program denacjonalizacji części przemysłu, kurs franka spadł na łeb na szyję, a rząd musiał się ze wszystkich socjalistycznych pomysłów wycofać."
wpis w proteście przeciwko zoologicznemu klerykalizmowi
Zostały zatrzymane przez LPR i Samoobronę - partie które oskarżano o brak demokracji, poświęciły swoje stołki by ją obronić. Warte uwagi!
Jest taki aforyzm S. J. Leca o pisarzu, ktory nie dostal od Pana Boga talentu. On sam twierdzi, ze nie przyjal, bo jest ateista. Moze z wladza jest podobnie.
przetrwał atak hordy finansowej i znacząco odbił od dna miliony biedaków.
Zauważmy, że to Lepper w ówczesnej ekipie forsował faktycznie lewicowe rozwiązania i za to został (nie osobiście, ale poprzez uderzenie we współpracowników) przez braci K. wyautowany z użyciem ABWehry i eCBAecji, przy zgodnym poparciu Wybiórczej, Łrzepy, Wprostaka, Polytyki i GazPola.
co do kwestii:
"Dziś olbrzymia liczba wybudowanych już mieszkań stoi pusta, bo deweloperzy zarobili już dosyć i mogą poczekać na koniunkturę, a zjawiska głodu mieszkaniowego i bezdomności narastają, bo ani rząd, ani żaden samorząd nie odważą się podskoczyć deweloperom i bankom rozwiązując problemy mieszkaniowe obywateli poprzez tanie budownictwo czynszowe. " - myli się zasadniczo.
To, że wybudowane mieszkania nie znajdują nabywców jest klęską doktryny neoliberalnej ( przypominam: samoregulujący się rynek) i stanie się prędzej czy później, przyczyną kolejnej już ( po OFE) przyczyną korekty polityki gospodarczej w naszym kraju.
Neoliberalizm jest uwikłany we własne sprzeczności, które go w końcu zatopią, bo nie ma kapitalizmu bez nabywców
( czyli wg. nowo mody językowej - konsumentów).
A co do dobrej, lub złej woli polityków - było wygrać zimną wojnę i dyktować światu warunki, ale jest jak jest i w tej roli występuje Bank Światowy.
W 1996r doradzales panu TOB I STARCZY
co Lepper został wyautowany?
Za molestowanie seksualne, gwałty i branie łapówek.
I jeszcze za coś.
Nie jest przypadkiem, że Lepper po wyautowaniu z polityki został etatowym komentatorem TV Łukaszenka.
Prawda jest jeszcze śmieszniejsza (i tragiczniejsza) niżby się mogło wydawać. W czasie uchwalania budżetu kiedy Lepper naciskał na podwyższenie płacy minimalnej, podwyżki w budżetówce, dofinansowanie dla najbiedniejszych dzieci w szkołach - nawet Giertych był bardziej w stanie to poprzeć niż Kaczyński z Gilowską. Z dobrych źródeł wiem, że Kaczyńskiego w tej koalicji interesowały tylko służby specjalne i wsadzanie tam swoich ludzi typu Kamiński. Chory na władzę paranoik i tyle. Nie wiem jak można w nim widzieć mniejsze zło od Tuska ;)
Ależ Jarkacz się zmienił. Nie pamietasz jaką rok temu w czasie wyborów prezydenckich przeżył przemianę? Od tego czasu ABCD ma na biurku portret Edwarda Gierka i nigdy nie brak przy nim świeżych kwiatów.
konkretnie:
jakie to źródła?
W drugiej sprawie nie sformułowano nawet aktu oskarżenia (z braku dowodów), w pierwszej - parę tygodni temu AL został uniewinniony, a nawet temu burakowi Łyżwińskiemu po rewizji procesu wycofano jeden z zarzutów. O kompromitacji głównej sprawczyni afery, Anety Nie Wiem Kto Mi Machnął Dzieciaka Krawczyk, nie będę z litości wspominał.
Nie będę sypał nazwiskami, ale nazwijmy te źródła osobami "będącymi blisko ówczesnego rządu" :)
czy Dzido?
jakie notowania sondażowe ma - niegdyś popularny - "niewinny" Lepper?
W jakiej - a raczej: czyjej - telewizji komentuje (dla ułatwienia dodam, że chodzi o jeden z krajów sąsiadujacych z nami od wschodu)?
Akurat Łyżwiński i Dzido mieli niewiele wspólnego z rządem więc pudło :)
A co do poparcia dla Samoobrony... ABCD tak na dobrą sprawę niby kiedy sondaże dawały tej partii jakieś poparcie?
No i co z tego, że występuje w białoruskiej telewizji? Twój guru Kaczyński występuje w (jak to nazywasz) WSI24 i?
o którym PT O'kraska pisał w "Obywatelu" parę lat temu, iż nie ma zamiaru umierać za wprowadzenie tam "demokracji" i "wolnego rynku". Od siebie dodam: wystarczy, że Wybiórcza masturbuje się tą tematyką namiętnie i codziennie. A ja pisałem o tym co AL robił współrządząc z JK i LK w latach 2005-07, a nie teraz.
Jakie zaufanie ma wg sondaży niejaki J. Kaczyński? Mniejsze nawet od Kalisza i Olejniczaka? Znaczy nadaje się na premiera!
stwierdzą, że to CBA i ABW fałszowały wybory na niekorzyść Samoobrony.
Towarzysze, czy po Romku Giertychu też tak płaczecie?
na bez mała dwudziestoletnią kampanię seansów nienawiści przeciw JarKaczowi, jego notowania można uznać za rekord świata.
Dla porównania: w społeczeństwie z "1984" nikt nie ma zaufania do Emmanuela Goldsteina.
kampanię nienawiści przeciwko lewicy i nawet PO, to też się trzymają całkiem, całkiem. Pamiętajmy, że Kaczor ma do dyspozycji kilka koncernów miedalnych: o. Rydzyka (telewizja, radio, dziennik), Sakiewicza (tygodnik, miesięcznik, kilka portali), Rzeczpospolitą, radiową Trójkę i do niedawna TVP (nadal ma tam pewne wpływy, czego dowodem idiotyczny dokument Brauna, wyemitowany w sobotę w Dwójce).
ma ona zastanawiający staż we władzy (z kilkoma latami wyjątku zawsze była w parlamencie) i posiada całkiem niezłe imperium medialne, nie gorsze od różnych walterów czy michników. O kontach w Switzerland czy innych Bahama Islands nie wspomnę. Jednym słowem - oligarcha. Przy okazji: PT ABCD wymieniając liczbę "20 lat" potwierdził, że JK był pod parasolem ochronnym ubecji, czego mocnym dowodem jest już legendarna "sfałszowana" teczka.