Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Włosi odrzucili w referendum cztery ustawy rządu Berlusconiego

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Nareszcie przełom

brawo Włosi!

autor: Postsocjalista, data nadania: 2011-06-13 22:02:11, suma postów tego autora: 1953

Wiatr zmian

Lewica rośnie we Francji, są dobre sygnały z Włoch, a w Niemczech za dwa lata prawdopodobnie będą rządzić Zieloni i SPD. Myślę, że w tym roku wiatr zmian powieje również w Polsce. Obym się nie mylił.

autor: Pikos, data nadania: 2011-06-14 14:08:58, suma postów tego autora: 876

Daj spokój Pikos.

Rozumiem, że postkomuchy wysłały kogoś na odcinek propagandy na "portalu dla radykałów", ale to już nudne, poza tym nikt więcej nie polubi tu $"l"d (tak to się popularnie kiedyś zapisywało w komentarzach), ani jego zagranicznych odpowiedników.

autor: Getzz, data nadania: 2011-06-14 15:11:58, suma postów tego autora: 3554

Pikos

Ty to z SLD jesteś? To już momentami PO jest bardziej na lewo od SLD
Co do SDP to marna z nich lewica,kiedyś to tak była to fajna socjaldemokracja ale teraz?!;/

autor: Fred_BB, data nadania: 2011-06-14 15:36:52, suma postów tego autora: 676

Pikos

Ja powiem inaczej niż Getzz. Ja nie lubię nie tylko SLD ale i wszystkich tych k...ów co na górze.
Ty chyba sobie oczywiście żartujesz mówiąc o SLD przy włądzy, bo to im bynajmniej nie grozi, a co najwyżej możliwe jest wspieranie PO przy władzy za kilka ministerstw do spraw nieważnych.
Ale załóżmy przez chwilę, że stanie się cud i jak mówisz SLD przejmie władzę. Tak abstrakcyjnie. Nazwałeś to wiatrem zmian? Hmmm co masz na myśli?
Oczywiście nie zaprzeczam, ze dla k...ów na salonach jest to jakaś zmiana. Bo jedne k...y wiatr wywieje a drugie wlecą oknem. Ale przecież dla nas obywateli jest bez różnicy jaka k...a siedzi na salonie a jaka na korytarzu w oczekiwaniu na miejsce we salonie?
Jeśli k...e A zastępuje k...a B to wiatr zmian jest wtedy gdy ma to znaczenie dla C, D... itd.
Więc wyjaśnij mi na czym ten wiatr zmian bedzie polegał dla nas obywateli? Będzie się żyło lepiej? Będzie wreszcie normalnie? ;-)
Bo ja wątpię, czy gdyby byli u władzy wzieliby się nawet za z pozoru rzeczy najłatwiejsze, o których będąc w opozycji zawsze rozprawiają, bo nie wymagające pieniędzy a wręcz te pieniądze pozwalające oszczędzić jak: wywalenie ze szkół religii, wypowiedzenie konkordatu, zliberalizowanie ustawy antyaborcyjnej, czy nawet uchwalenie ustawy o związkach partnerskich. Dlaczego? Bo wiele z tych rzeczy SLD miało okazję zrobić gdy rządziło a nie zrobiło zadnej. Dlaczego? Dlaczego mam uwierzyć, że zrobi teraz? O gospodarce, polityce społecznej to nawet nie chcę wspominać.
Czy jak SLD doszłoby do władzy to musiałbym czapkę przytrzymać na głowie? Tak będzie wiało? Nowe? ;-)

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-06-14 15:37:28, suma postów tego autora: 6205

aha wyjaśnij mi jeszcze co Niemcom z tego

jeśli u nich będą rządzić Zieloni i SPD??? Bo ja za cholerę nie wiem.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-06-14 15:38:59, suma postów tego autora: 6205

Demaskacja

Zostałem zdemaskowany: Napieralski płaci mi sowicie za robienie fermentu na portalu tak radykalnym, że jego czytelnicy człowiekiem roku obwołali swego czasu znanego lewackiego radykała Baracka Obamę.

A poważnie: sierpie, oczywiście można uznać, że nigdy nic się nie zmieni. Ale w takim razie po co w ogóle tracić czas na politykę? Odpuść sobie dyskutowanie na Lewica.pl, zajmij się codziennym życiem, może wyjdzie ci to na zdrowie, po co się denerwować czymś, co i tak toczy się bez naszego udziału? Jeżeli chcesz być cyniczny, to do końca.

Ja przyjmuję założenie, że niezależnie od tego, co złego zrobiła w Polsce i na Zachodzie socjaldemokracja, niezależnie od tego, ile obietnic złamała i jakie błędy popełniła, tylko ona daje nadzieję na minimalne choćby, pozytywne zmiany. Pytasz, co zrobią czerwono - zieloni w Niemczech. Będę zadowolony jeżeli wycofają wojska z Afganistanu, przestawią energetykę na odnawialne źródła i zatrzymają rozkład państwa opiekuńczego. Niby niewiele, ale jednak to lepsze rozwiązanie od tego, które proponuje Merkel. Schroeder nie jest postacią z mojej bajki, popełnił mnóstwo błędów i przez niego SPD jest tam gdzie jest. Ale jestem przekonany, że gdyby w 2003 r. kanclerzem był ktoś z CDU, to Niemcy wdałyby się w awanturę iracką i powstałoby wrażenie, że Amerykanie mają całkowite poparcie Europy.

Nie wierzę w to, że SLD zrobi w Polsce rewolucję społeczną. Ale jeżeli nie dopuszczą do prywatyzacji służby zdrowia, zakończą nasz udział w hucpie afgańskiej i przynajmniej będą waloryzować świadczenia socjalne (oraz emerytury), to już będzie lepiej niż może być pod rządami PO i PiS.

Nie twierdziłem i nie twierdzę, że SLD wygra wybory. Ale wierzę, że może mieć wpływ na rządzenie. Nie wiem czy w koalicji z PiS, PO, PSL czy w "rządzie technicznym". Może jestem naiwny, ale jeszcze wierzę, że mały choćby udział lewicy we władzy będzie korzystny dla Polaków. Gdy przypominam sobie Millera, to zaczynam w to wątpić, ale gdy przypominam sobie Kołodkę czy okres rządów Oleksego to wierzę, że w SLD jednak zwycięży opcja lewicowa. Czy tak się stanie - nie wiem. Ale jeżeli tego nie spradzimy, to zostaniemy z Tuskiem, Rostowskim i Sikorskim u władzy. A wtedy sprawdzać nie będzie czego.

autor: Pikos, data nadania: 2011-06-14 18:11:06, suma postów tego autora: 876

Pikos

a czy np PO nie jest bardziej na lewo niż SLD? OFE, Fedak,wycofanie wojsk z iraku, a do tego Arłukowicz czy Pinior a PiS nie jest bardziej prospołeczny? A rząd SLD to cięcia i prywatyzacja,ja jestem wielkim przeciwnikiem PO ale SLD był bardziej liberalnym rządem od PO

autor: Fred_BB, data nadania: 2011-06-14 19:33:40, suma postów tego autora: 676

Pikos

Ja się nie obrażam na polityków. Ja nimi gardzę. Ale gdyby tylko SLD dawało jakąkolwiek nadzieję, o której mówisz, to bym na nie oddał głos bez wzgledu na jego przeszłe błędy. Nieraz już oddawałem zresztą uznając je za mniejsze zło.
Ale dlaczego uważasz, że mamy zapomnieć o doświadczeniach, oddzielić wszystko grubą kreską (nie ma ku temu powodów) i oprzeć się na nadziei, której nic przecież nie uzasadnia? Na naiwnej nadziei.

"Pytasz, co zrobią czerwono - zieloni w Niemczech. Będę zadowolony jeżeli wycofają wojska z Afganistanu, przestawią energetykę na odnawialne źródła i zatrzymają rozkład państwa opiekuńczego."

Czyli naprawią to co sami spieprzyli? A czemu nie mogli nie spieprzyć? I dlaczego teraz mają byc inni? Oni też nie dają żadnej nadziei i wątpie by doszli do włądzy. Bo o ile ja pamiętam to do Afganistanu Niemców wysłał jeszcze Schroeder. Rezygnację z energetyki jadrowej i dalsze przechodzenie na źródła odnawialne podpisała Merkel. Zapowiedziała też wycofywanie Niemców z Afganistanu. A rozklad państwa opiekuńczego? To nie Schroeder je rozkładał? Hartz 4 to się chyba nazywało. Pamiętasz?

"Nie wierzę w to, że SLD zrobi w Polsce rewolucję społeczną. Ale jeżeli nie dopuszczą do prywatyzacji służby zdrowia, zakończą nasz udział w hucpie afgańskiej i przynajmniej będą waloryzować świadczenia socjalne (oraz emerytury), to już będzie lepiej niż może być pod rządami PO i PiS."

No w rewolucję pod sztandarem SLD to nikt przy zdrowych zmyslach nie uwierzy. Rzecz w tym, że będą tak samo rozwalać to co jeszcze zostało jak PO. Niby akurat mnie powinno być bez różnicy, bo nie mam zamiaru już głosować. Ale po co w ogóle głosować przy takich alternatywach? Co do służby zdrowia to samo mówi Kaczor, a było nie było ma partię co najmniej 2 x większą. Przypominam, że to Miller i Kwach napadli na Afganistan, a Miller w Szymanach wyrywał Afgańczykom paznokcie, więc nie uznaję, bo nie mam podstaw by wierzyć, że wcześniej nasz udział w wojnie w Afganistanie zakończą niż PO. A to czy bedą coś rewaloryzować to Twoje życzenie, potwierdzone chyba tym, że jak rządzili to zkilwidowali fundusz alimentacyjny.

"Nie twierdziłem i nie twierdzę, że SLD wygra wybory. Ale wierzę, że może mieć wpływ na rządzenie. Nie wiem czy w koalicji z PiS, PO, PSL czy w "rządzie technicznym". Może jestem naiwny, ale jeszcze wierzę, że mały choćby udział lewicy we władzy będzie korzystny dla Polaków."

No to masz już Arłukowicza. Mało? No to niech jeszcze Kalisz tam pójdzie i Olejniczak i będziesz miał ten swój udział "lewicy" w rządzeniu. Fajnie będzie.

"Gdy przypominam sobie Millera, to zaczynam w to wątpić, ale gdy przypominam sobie Kołodkę czy okres rządów Oleksego to wierzę, że w SLD jednak zwycięży opcja lewicowa. Czy tak się stanie - nie wiem. Ale jeżeli tego nie spradzimy, to zostaniemy z Tuskiem, Rostowskim i Sikorskim u władzy. A wtedy sprawdzać nie będzie czego."

Oczywiście, że to co mówisz jest logiczne jeśli olejemy przeszłośc i nasze doświadczenia z tą partią. Ale ja jeszcze raz powtórzę, że nie mam zamiaru sprawdzać, zastanawiając się czy ma to SLD 4 asy, ale chce je zobaczyć już tu i teraz. Bo kiedy sprawdzę a tam będą sam blotki to będzie już za późno, a ja znów będę pluł na telewizor, co moją żonę bardzo denerwuje.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-06-14 19:43:16, suma postów tego autora: 6205

dodam

że nie należę do ludzi, którzy twierdzą, że jak nie będzie SLD to urodzi się prawdziwa lewica. Ja już w większości znam tę "prawdziwą" lewicę i żal jedynie, że ktoś za wczasu, po jakiś prenatalnych badaniach, aborcji na niej nie dokonał.
Niektórym się chyba wydaje, że ci tam na górze nie będą w stanie funkcjonować bez "lewej nogi"? i dlatego lud ich pokocha? ;-))) ha haha. Ja tak nie myslę. Poradzą sobie. A obok, za wiele lat, może uda się na początek nadal tylko poza parlamentem, najlepiej poza parlamentem, zbudować jakiś ten... mityczny ruch? Może ten RSS na który patrzę z sympatią?
Tej lewicy, która miałaby automatycznie zastąpić SLD po jego rozpadzie po prostu nie ma. Są sekciarze i oszołomy. Wypełni ją wiec na razie Kaczor. A sam rozpad nie wpłynie na to, że oszołomy zmądrzeją. Ale gdyby jakimś cudem te oszołomy miały zająć miejsce po SLD to byłby dopiero cios dla lewicy i jej przyszłosci na długie lata... wtedy to chyba nawet na PO zagłosuje byle toto z bagna nie wypełzło. To już wiele razy mówiłem. Kradliby na potęgę jak swego czasu solidaruchy w AWS. Mysle, że to też kwestia jakiegoś poziomu cywilizacyjnego, kultury osobistej i granic zachłanności. Ja nie jestem tylko pamiętliwy wobec SLD, ja nie zapominam też czasów rządów związkowców w AWS, związkowca prezydenta itd. I są to jedne z najgorszych naszych doświadczeń.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2011-06-14 19:58:09, suma postów tego autora: 6205

Pikos:

"Pytasz, co zrobią czerwono - zieloni w Niemczech. Będę zadowolony jeżeli wycofają wojska z Afganistanu, przestawią energetykę na odnawialne źródła i zatrzymają rozkład państwa opiekuńczego"

Problem jest taki, że oni wcale nie są czerwoni, ani nawet zieloni. A tego o czym mówisz prawie na pewno nie zrobią.

Trochę racji ma Fred, SLD to chyba najbardziej prawicowa partia ostatnio (może na równi z PO), to właśnie przez postkomunę lewica większości kojarzy się ze złodziejstwem, aferami i mocną prawicowością. Właśnie przez SLD muszę się tłumaczyć, że jestem lewicowcem, ale z tą prawicową grupą przestępczą nie mam nic wspólnego.

autor: Getzz, data nadania: 2011-06-14 20:10:13, suma postów tego autora: 3554

Pryncypalia lewicy ( wg "sierp i młot")

- wywalenie ze szkół religii
- wypowiedzenie konkordatu
- zliberalizowanie ustawy antyaborcyjnej
- uchwalenie ustawy o związkach partnerskich.

"Trochę racji ma Fred, SLD to chyba najbardziej prawicowa partia ostatnio (może na równi z PO)"

A to dobre:P
PO prawicowa:))

Pytanie na serio. Mamy za sobą niemal 4 lata rządów PO.
Jakie to wolnorynkowe rozwiązania wprowadziła w tym czasie?

autor: tymas, data nadania: 2011-06-15 18:38:01, suma postów tego autora: 330

a moze by tak referendum w Polsce

np nad zakazem unikania procesow przez Kiszczaka i Jaruzela ?

autor: dcio, data nadania: 2011-06-15 18:50:11, suma postów tego autora: 391

Tak, tak Tymas.

PO to maoiści-hodżyści.
Daj spokój, to nie korwinowko, gdzie nie mordowanie ludzi (sorry, "nieudaczników"), mających mniej niż 800 tys. zł na rok to "socjalizm".

autor: Getzz, data nadania: 2011-06-16 14:33:16, suma postów tego autora: 3554

Dodaj komentarz