Za miliony ofiar głodu na Ukrainie?
Może za wyzwolenie spod nazistowskiej okupacji.
To dżuma wyzwala od tyfusu?
Wyobrażam sobie, jak Ukraińcy cieszyli się z powrotu sprawców Wielkiego Głodu.
... oraz za oczyszczenie Ukrainy od ludobójców z UPA.
skąd się wzięli "ludobójcy z UPA"?
Z reakcji na wcześniejsze i bardziej agesywne akcje innych ludobójców.
UPA działała na terenach II RP, jacy ludobójcy działali w II RP ?
Nie zapominajmy że kilka milionów Ukraińców walczyło w ACz i partyzantce radzieckiej , wyzwalając Ukraine z ludobójczych rządów faszystów niemieckich
tyle samo, Polaku, poszło od razu do niemieckiej niewoli albo nawet walczyło w armii gen. Własowa przeciw innym ludobójczym rządom.
UPA była tylko na terenach II RP? Pierwsze słyszę.
Ile było ofiar terroru nazistowskiego na Ukrainie a ile sowieckiego?
Puciaq, ale strzelę na bzie ogólnej znajomości historii Ukrainy. Łatwo można zweryfikować.
Terror bolszewików rosyjskich na Ukrainie (w latach 1918-1953; przyjmijmy, że śmierć Stalina to dobra cezura) - 20 mln?
Terror bolszewików niemieckich na Ukrainie - obawiam się, ze 5, 6 do 7 razy mniej. Niby w znacznie krótszym okresie czasu.
"czerwona flaga jest symbolem zwycięstwa narodu radzieckiego w Wielkiej Wojnie Ojczyźnianej."
Myslałem, że czerwona flaga jest symbolem czegoś więcej, a nawet czegoś całkowicie innego, niż to że sowiety wygrały z hitlerami.
Miliony a niedługo nawet biliony, bo co parę lat dodaje się jedne 0
Pozdrawiam
a jakie twoim zdaniem były efekty kilku fal planowo wywołanego głodu?
@ABCD
Słusznie, wiem, że Ty znasz poprawną odpowiedź, dziwi mnie jednak bezkrytyczne podejście niektórych forumowiczów do sowietów. O ile Rosjanie mogą jakąś nostalgię do ZSRR żywić (wszak to oni byli panami w "Sajuzie") o tyle zadowolenie Ukraińców byłoby rzeczą komiczną ;)
Nostalgię za ZSRR żywią nie tylko Rosjanie, także inne narody tej niezmierzonej przestrzeni. Bo nie narodowość ogrywa tu decydującą rolę.
bo w Doniecku to Ukraińcy-kombatanci,komuniści,socjaliści i zwykli obywatele przegnali banderowskich faszystów gdy ci zaatakowali marsz mieszkańców z okazji Dnia Zwycięstwa
kombatantami byli ci Ukraińcy?
Kontrwywiadu "Smiersz"?
Czy przypadkiem nie byli to tacy Ukraińcy, jak - urodzony w Kijowie - Leonid Iljicz Breżniew?
"Faszysta" Bandera został przez Niemcow zapuszkowany w Sachsenhausen. Za "faszyzm"?